fbpx

Halland – Sveriges riviera

Midt på Sveriges vakre vestkyst ligger regionen Halland, med sine lange sandstrender og herlige surfevibber, en plass for de spesielle sommerminnene. 

Langstrakte Tylösand er en av Hallands vakreste strender. Foto: Ingeborg Lindseth

Dette er Halland!

Dette er regionen for livsnytere som ønsker seg en idyllisk kystferie. Dra på sykkeltur langs kysten, nyt et avslappende spa, utfordre deg selv med surfing i bølgene eller prøv vinsmaking på en lokal vingård.

Halland er lokalisert strategisk mellom Gøteborg og Skåne og går under navnet Sveriges riviera. Navnet har Halland fått på grunn av sine langstrakte sandstrender, fantastiske surfeforhold og hippe feriestemning.  

Den solfylte plasseringen på Sveriges vestkyst gir gode vekstforhold til planter og grønnsaker, og de mange strendene frister til bad, soling, lek og surfing. Det er kanskje ikke tilfeldig at det er hallenderne som lever lengst i Sverige. 

Regionen er ikke av de største i Sverige, men til gjengjeld fylt med inspirerende reisemål, som ligger i kort avstand til hverandre. Kystbyene Halmstad, Falkenberg og Varberg ligger kun en halvtimes kjøring fra hverandre og inneholder alt fra historiske festninger, sjarmerende gamlebyer, bugnende matmarkeder og smakfulle restauranter. Ved byen Varberg er Grimeton Radiostasjon lokalisert, som står på UNESCOs verdensarvliste.

Gjennom hele regionen strekker Sveriges første nasjonale sykkelrute, Kattegattleden, seg langs den vakre kysten. Ruten ble i 2018 kåret til Europas beste sykkelrute. Her kan du sykle fra by til by eller strand til strand.  

Hold deg oppdatert på koronasituasjonen i Sverige her.

Strand, spa og surf

Klar for bølgene. Foto: Mari Bareksten

Det er ingen tvil om at Hallands plassering ved havet er noe av det som gjør regionen  unik. Her ligger noen av Sveriges aller fineste strender, de beste surfeplassene og deilige badehoteller. 

Halland er viden kjent for sine fantastiske spa og gode spahotell. Varberg er byen som kalles Sveriges spahovedstadog i Varberg ligger det hele fire forskjellige spahotell, i tillegg til det historiske badehuset, Varberg Kallbadhus, fra 1903. Til sammen har Hallands mange spa høstet anerkjennelse og priser i verdensklasse for sin kvalitet og tilbud. Vi nevner i fleng både Varberg Stadshotell, Falkenberg Strandbad, Varberg Kusthotell og ikke minst det berømte Tylösand Hotell. 

Apelviken, som ligger nord i regionen, er Sveriges surfeparadis med gode forhold for vindsurfing, bølgesurfing og kiting. Den avslappede Haiwai-stemningen reflekteres i både folk, spisesteder og aktiviteter 

Strandferie på Falkenberg Strandbad
Foto: Ingeborg Lindseth

Strandferie i Skandinavia er fullt mulig i Halland!
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Det vakre badehuset i Varberg.
Foto: Natalie Greppi, Visit Halland

Strandcamping og unike overnattingssteder i Halland

Halland er et campingparadis langs Sveriges Vestkyst med strandnære campingplasser som tilbyr gode fasiliteter. I kommunene Laholm, Halmstad, Hylte, Falkenberg, Varberg og Kungsbacka finnes det er rikt utvalg av campingplasser med idylliske beliggenheter og kort vei til lange sandstrender og severdigheter. Langs kysten kan du for eksempel campe i nærhet til havet på campingplasser som Skrea, Apelviken, Tylösan First Camp og Mellbystrand eller velge innenlandscampinger med mer landlig preg. 

I tillegg har regionen unike overnattingsplasser som surfehoteller, enkle krypinn i skogen og vakre strandhotell. For steder litt utenom det vanlige, sjekk ut Stedsans, Tylösand Hotell, Falkenberg Strandbad eller Ästa vingård.  

Gastronomi og shopping

Fargerik tangkaviar servert på Steninge Vandrerhjem. Foto: Ingeborg Lindseth

Halland tilbyr også unike matopplevelser og en stor variasjon innen shopping. Lokalproduserte råvarer og en velutviklet restaurantscene har satt Halland på matkartet. Det er også i Halland du finner Ullared, Nordens største varehus. 

En gastronomisk kystperle 

Kreative kokker har gjort Halland til en av Sveriges mest interessant matregioner, og Falkenberg er som den første byen blitt tildelt sin helt egen anbefaling i White Guide. I Halland er det ikke langt mellom de gode restaurantene og mange av spisestedene fokuserer på å anvende lokale råvarer i sin meny, som de behandler med respekt og omtanke – det er kanskje derfor regionenmange kafeer og restauranter har så godt rykte på seg. 

For gode matopplevelser og velkomponerte retter kan du ta turen til Prostens pizza og Skrea Matbruk, som leverer italienske matopplevelser på hallandsk vis. Eller prøv ut noen av de kystnære spisestedene, som Johns Place eller Joels Brygga.

Er du ute etter gastronomi i øverste klasse booker du bord på COSA Table, Restaurant Äng eller Köket. Håndverksbakeriene Solhaga Stenungsbageri, Borgmästargården, Kustbageriet og Feldts Bröd och Konfekt er der du finner rykende ferske bakevarer og ting for den søte gane. Ryktet går også om at du får servert Sveriges beste pizza på Lilla Napoli. 

Nye smaksopplevelser venter i Halland.
Foto: Jonathan Strömberg, Visit Halland

Spis middagen i drivhuset hos Lisa Lemke.
Foto: Jonathan Strömberg, Visit Halland

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

Den koselige gårdsbutikken, Särdals Kvarn.
Foto: Ingeborg Lindseth

Lokal shopping og Nordens største varehus 

Er du etter skikkelige gode priser, er det intet sted som er bedre for shopping enn Nordens største varehus, Gekås, i Ullared. Lavprisvarehuset har nesten 5 millioner kunder årlig og attpåtil sin egen TV-serie

Litt lenger nord ligger Hede Fashion Outlet, som er stedet å stoppe hvis du er klesinteressert. Lokalene utenfor Kungsbacka er fylt med over 70 ulike merkevarebutikker.  

Er du ute etter å handle lokale spesialiteter og råvarer burde du legge inn et besøk til en av regionens mange gårdsbutikker. 

Slik reiser du til Halland

Halland ligger ca. 4 timer med bil fra Østlandet, og grenser til Gøteborg i nord og Skåne i sør. Følg E6 sørover mot Malmö, motorveien strekker seg gjennom hele regionen.  

Du kan også komme deg til Halland med enten tog eller buss. Det går ekspressbuss fra Oslo i retning Malmö, i tillegg til tog med bytte i Gøteborg. Les mer om å reise med tog i Sverige her

Mer inspirasjon fra Sverige

Sveriges beste strender

Sveriges beste strender

Sveriges 1160 mil lange kyst byr på noen fantastiske strender – alt fra myke sandstrender med bølgende sanddyner i sør, til eksotisk sydensteming i Østersjøen. Du trenger ikke reise langt for å...

Sveriges beste badeland og vannparker

Sveriges beste badeland og vannparker

Ingen familieferie uten en tur i badeland! Plask og lek i vann er moro for både liten og stor, og i Sverige finnes flere av Skandinavias absolutt fineste og største badeland – både inne og...

Familieparker i Sverige

Familieparker i Sverige

En ferie skal gjerne være fylt med aktiviteter for hele familien, og i Sverige har de lagt godt til rette for at familieferien skal bli så vellykket som mulig med et stort utvalg av badeland, dyrehager, temaparker og fornøyelsesparker.

10 høydepunkter i Dalarna

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Reisen vil gi deg en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og...

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...

Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Det er herlig å suse i full fart ned en slalåmløype eller stå på langrenn innover skog og fjell. Men er du trøtt i lårene og trenger litt avveksling, finnes det mange muligheter til å gjøre...