Hvorfor du bør sette Gotland på bucketlisten

Kortreiste matopplevelser, sand mellom tærne og en smak av hippieliv med surfing og strand. Dette er bare noe av det som venter når du setter føttene på Gotland. Her finner du vår guide til Gotland med flust av reisetips til Sveriges største øy.

Foto: Hanne Marit Tobiassen

Dette er Gotland!

La oss drømme om eventyrøya i Østersjøen! Med sitt fascinerende landskap, finkornede sandstrender, duse solnedganger og unike overnattingssteder er Gotland et av Nordens mest eksotiske reisemål.

90 kilometer fra det svenske fastlandet ligger Gotland, en øy full av muligheter, opplevelser og deilig atmosfære. Her møtes hav og land, nåtid og fortid. 

Til tross for at Gotland er Sveriges største øy, er ikke avstandene mellom de fine stedene så store. Gotland utgjør en gruppe på flere øyer som til sammen huser hele 153 naturreservat – du har altså mye vakker og urørt natur i vente! Om du vil utforske øya til fots, på sykkel eller med bil er opp til deg.

Mange har latt ser inspirere av naturen på Gotland. Flere kreative entreprenører og kunstnere har slått seg ned på øya, en av de mest kjente er filmskaperen Ingmar Bergmann. Her finner du også håndverk og mat i verdensklasse.

Familieferie på Sveriges største øy

Familieferie på Sveriges største øy

Gotland er en familievennlig destinasjon som byr på mye moro for både store og små. Det er ingen andre steder du får oppleve middelalder og Pippi Langstrømpe hånd i hånd. 

Middelaldervibber i Visby

Utenfor Visbys ringmur. Foto: Ingeborg Lindseth

Visby er Gotlands «hovedstad» og en pulserende by med sjarmerende middelalderarkitektur. Med sine autentiske middelalderhus og den best bevarte ringmuren i Nord-Europa, er det ikke rart at byen ble satt på UNESCOs verdensarvliste.

Få steder har en så unik kombinasjon av gammelt og nytt som Visby, det å rusle rundt i byen er en severdighet i seg selv. Vårt tips er å sørge for å tilbringe minst en natt i Visby på din reise til Gotland! Ta med kamera på en rundtur i Visby – rosenes og ruinenes by

Visby var på 1300-tallet et viktig handelssentrum for Hanseatene og er kjent for å ha en rik kultur. I dag vrimler også byen av liv, og alt av underholdning, restauranter, hoteller og aktiviteter er i gåavstand.

Visbys beliggenhet ved havet gjør byen unik. Ta en spasertur langs strandpromenaden og titt på folk og livet. Eller prøv en av byens mange bra restauranter, som Surfers, Tuppen Krog eller Värdshuset Lindgården. 

Kruttornet, det eldste tårnet langs ringmuren.
Foto: Ingeborg Lindseth

Middelalderfestivalen i Visby.
Foto: Ingeborg Lindseth

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

Kveldsstemning i Visby.
Foto: Ingeborg Lindseth

Midt i byen finner du den vakre Botaniska Trädgården, en oase av blomster og planter som er verdt et besøk. Postkortmotivene ligger som perler på en snor i Fiskargränd, en pittoresk og koselig gate som er full av roser om sommeren.

Sankt Nicolai-kirken fra 1230-tallet er også verdt et besøk. På 2000-tallet ble det bygget tak over kirkeruinen slik at den i dag brukes som teater- og konsertsal.

Les om spesielle bosteder i Visby og andre steder på Gotland her.

Middelalderuka 

Hvert år i uke 32, avholdes det en storstilt middelalderfestival midt i Visby. Med alle de historiske ruinene spredt rundt i byen, danner Visby et perfekt bakteppe for en slik festival! Folk kler seg opp i middelalderklær og det arrangeres marked, forestillinger, konserter og leker i autentisk middelalderstil.

Eksotiske opplevelser i Østersjøen

Den Blå Lagunen. Foto: Ingeborg Lindseth

Noe av det mest unike med Gotland er raukene, disse naturlige steinfigurene formet av vær og bølger over millioner av år. I tillegg har Gotland 150 naturreservat, en nydelig blå lagune og mange vakre strender. Her er noen høydepunkter du bør få med deg på reisen:

Raukene – naturens egen kunst

Raukene på Gotland er et av Sveriges mest spesielle landskap. Rauker er naturens egne steinskulpturer, og er formet ved at været og havet har slitt på kalksteinen. De har ofte unike former og ligger ofte helt ute ved vannkanten. Hoburgsgubben, som ligner et mannshode, er en av de mest kjente, men også på Fårö, en øy nord for Gotland, finner du to store raukefelt.

Svøm i den Blå Lagunen

Du trenger ikke reise til syden når du har steder som Den blå Lagunen i Sverige! Lagunen er et gammelt kalkbrudd som er fylt med turkist vann, og som er en populær badeplass blant både turister og gotlenderne. Hopp fra klippene eller ta en forfriskende svømmetur i vann som minner om det du finner i Middelhavet.

Strender for enhver smak

Gotlands kystlinje er virkelig noe for seg selv med et stort antall fine strender. Strendene kommer i flere varianter, som finkornede sandstrender, steinete kalsteinsstrender eller langgrunne, barnevennlige utgaver. Ta turen til puddersanden på Sudersand, populære Tofta Strand, grunne Ekeviken, romslige Ljugarn eller perlen Norsta Auren, på Fårö.

Den Gotska Sandön

Isolert av vann så langt øye kan se og innsvøpt av mytiske fortellinger er Gotska Sandön utenfor Gotland en juvel av de skjeldne. Her finnes noen av Sveriges beste badestrender, spennende kulturarv og fine vandringsstier, som gjør det mulig for besøkende å komme nært innpå den særegne naturen.

Gotska Sandön bærer en kulturhistorisk arv som det fremdeles finnes spor av den dag i dag. I middelalderen var øya bebodd av mennesker fra Fårö, som levde av seljakt og fiske, men men på slutten av 1850-tallet kjøpte staten den tilbake. Nå kan du besøke øya med båt fra Gotland, og oppleve det unike stedet som turist.

God stemning på Surflogiet.
Foto: Ingeborg Lindseth

Rauker er et helt spesielt naturfenomen på Gotland.
Foto: Ingeborg Lindseth

Gode surfevibber

Gotland er kjent som en av Sveriges beste surfesteder, og her kan du oppleve bra bølger og herlig surfekultur. Gotland Surfesenter ligger i like ved tre av øyas fineste strender og tilbyr surfekurs. Gotlands strategiske beliggenhet, midt i Østersjøen, med vann på alle kanter gjør at det ikke spiller noen rolle hvilken vei vinden blåser. På Tofta strand kan du kombinere surfing med en unik overnatting i glampingteltene i sanden. Dette er virkelig sydenstemning i Sverige!

Natur, mat og kultur på Bungenäs

Besøk naturskjønne Bungenäs, på nordsiden av øya. Den karrige naturperlen er et samlingssted for flere koselige kaféer og bra restauranter. På stedet ligger også et nedlagt kalkbrudd, badestrand og fine turområder. Området var tidligere under forsvarets kontroll og stengt for allmenn ferdsel, nå er det derimot blitt Gotlands nye hot spot.

 

Fårö 

Nord på Gotland ligger den lille øya Fårö, som er skilt fra Gotland med et lite sund. Øya var tidligere et avstengt militært område, som ble åpnet for allmennheten i 2000. Etter åpningen har det poppet opp flere sjarmerende hoteller, koselige kaféer og gode spisesteder. Et av dem er Kutens Bensin, en kultinstitusjon som serverer legendarisk crêpe, arrangerer konserter og selger gamle vintage-skatter. Det er ikke bare gastronomiske perler du finner på Fårö, den lille øya huser også en av Sveriges beste badestrender, Sudersand.
 
Den internasjonalt kjente filmprodusenten og regissøren, Ingmar Bergmann, forelsket seg i Fårö og det er lett å forstå hvorfor. Det er noe eget med landskapet og lyset her ute. Han spilte inn en rekke av sine filmer på Fårö, og det er viet et eget museum til filmskaperen ved navn Bergmancenteret. På museet skildres Ingmar Bergmans liv og verk gjennom spennende utstillinger. Det arrangeres også guidede turer til de ulike innspillingsplassene på Fårö.

Vakkert kystlandskap på Närsholmen.
Foto: Ingeborg Lindseth

Solnedgang ved Surflogiet.
Foto: Ingeborg Lindseth

Den gamle fiskelandsbyen, Grisvärd.
Foto: Ingeborg Lindseth

Smakfulle Gotland

Den kalkrike jorden og det milde mikroklimaet gjør at grønnsaker som dyrkes på Gotland holder en høy kvalitet. Unikt for øya er også at det vokser trøfler her. Hvert år vies en hel festival til den eksklusive soppen.

Med tilgang til smakfulle råvarer, både til havs og på land, har en rekke gode restauranter etablert seg på øya. Hele 17 av dem er listet i den nordiske restaurantguiden, White guide. På øya kan du få matopplevelser som skiller seg ut, som tilberedning av mat på flytende glass i glasstudio Big Pink, en middag i drivhuset på Lilla Bjers eller på et verdenskjent designhotell i et gammelt kalkbrudd.

Slik reiser du til Gotland

Det finnes flere måter å reise til Gotland på. Du kan kjøre bil gjennom Sverige og deretter ta ferge over, eller du kan fly direkte fra Oslo i sommerhalvåret, eller via Stockholm og videre til Visby utenfor sesong.

Hvis du kjører fra Oslo er det to mulige ruter du kan kjøre som er omtrent like lange. Den første går via E6, deretter inn på vei 44 ved Uddevalla, før du fortsetter på riksvei 47 helt fram til Oskarshamn, på østkysten. Fra Oslo tar det 6 timer og 40 minutter å kjøre. Fra Oskarshamn går det ferge videre til Visby, som tar omtrent 3 timer.

Det andre alternativet er å kjøre E18 til Kristinehamn, deretter via Örebro og Eskiltuna, før du til slutt ender opp Nynäshamn, like utenfor Stockholm. Dette er en kjøretur på 6 timer og 17 minutter, uten stopp. Derfra går det også ferge til Visby, som tar 3 timer og 15 minutter.

Hvis du ønsker å reise med fly, går det direktefly fra Oslo med  Braathens Regional Airlines (BRA). Direkteruten trafikkeres på torsdager og søndager fra 03. juli til 13. august. Reisetiden er 1 time og 45 minutter. Utenom sommersesongen må du mellomlande i Stockholm, og deretter ta innenriksfly til Visby. Flyturen tar ca 2,5 time totalt, inkludert mellomlanding.

 

Familieferie på Sveriges største øy

Familieferie på Sveriges største øy

Gotland er en familievennlig destinasjon som byr på mye moro for både store og små. Det er ingen andre steder du får oppleve middelalder og Pippi Langstrømpe hånd i hånd. 

Strandguide: Gotlands beste strender

Strandguide: Gotlands beste strender

Drømmer du om sydlige strøk, men ikke ønsker å reise så langt? Da er Gotland svaret! Øya i Østersjøen byr på fantastiske strender og det stedet i Sverige med flest soldager. Den flate øya har 80 mil...

Gotlands varierte og spektakulære landskap

Gotlands varierte og spektakulære landskap

Gotlands natur er noe helt unikt. De bratte klippene, de silkemyke sandstrendene og de staute raukene gjør Gotland til et eksotisk og spennende reisemål. For mange hundre millioner år siden var...

Spesielle bosteder på Gotland

Spesielle bosteder på Gotland

Over én million gjestedøgn i året tilbringes på hoteller, hostell, bed & breakfast og andre typer overnatting på Gotland. Utvalget er stort, og det finnes spesielle overnattingssteder for enhver...

Gotlands beste restauranter

Gotlands beste restauranter

Gotland er viden kjent for sin velutviklede restaurantscene. I øyas kriker og kroker ligger spisesteder av høy kvalitet, hvor flesteparten baserer sine menyer på kortreiste råvarer. Vi har samlet de...

Gotlandske smaker og matopplevelser

Gotlandske smaker og matopplevelser

På jakt etter utsøkte smaker og kulinariske opplevelser? Gotland kan by på kulinariske opplevelser i verdensklasse. Intet mindre enn 20 gotlandske restauranter og kafeer står oppført i den...

Mer inspirasjon fra Värmland

Naturnære campingplasser i Värmland

Naturnære campingplasser i Värmland

Värmland er et campingeldorado med campingplasser i alle variasjoner og størrelser. Her får du blant annet herregårdscamping, koselige strandcampinger, femstjerners camping med basseng og...

Unike bosteder i Värmland

Unike bosteder i Värmland

Landskapet i Värmland har i lang tid vært preget av tradisjoner, historie og kultur. På landsbygda finner du blant annet gamle kulturhistoriske gods og herregårder, som er blitt til komfortable...

7 kulturelle høydepunkter i Värmland

7 kulturelle høydepunkter i Värmland

Värmland er en region med et rikt kulturliv. Her kan du la deg inspirere av historiske miljøer, kunst fra nær og fjern og noen av Sveriges verdenskjente forfattere og vitenskapsmenn. 1....

Familieaktivteter i Värmland

Familieaktivteter i Värmland

Ønsker du en ferie som passer hele familien, er Värmland stedet! I kort avstand fra grensen kan du dra på spennende piratferd på...

Ledige campingplasser rett over grensen i Årjäng

Ledige campingplasser rett over grensen i Årjäng

Camping i Sverige har gjennom tidene alltid vært populært blant nordmenn. I vakre Årjäng kan du sikre deg sesongplass med sin nærhet til fin natur, artige aktiviteter og gode shoppingmuligheter.   ...