fbpx

Hvorfor du bør sette Gotland på bucketlisten

Kortreiste matopplevelser, sand mellom tærne og en smak av hippieliv med surfing og strand. Dette er bare noe av det som venter når du setter føttene på Gotland. Her finner du vår guide til Gotland med flust av reisetips til Sveriges største øy.

Foto: Hanne Marit Tobiassen

Dette er Gotland!

La oss drømme om eventyrøya i Østersjøen! Med sitt fascinerende landskap, finkornede sandstrender, duse solnedganger og unike overnattingssteder er Gotland et av Nordens mest eksotiske reisemål.

90 kilometer fra det svenske fastlandet ligger Gotland med et mildt kystklima, som gir bra grobunn for vekster som ellers vokser på sørligere breddegrader. Gotland er en øy full av muligheter, opplevelser og deilig atmosfære. Her møtes hav og land, nåtid og fortid. 

Til tross for at Gotland er Sveriges største øy, er ikke avstandene mellom de fine stedene så store. Gotland utgjør en gruppe på flere øyer som til sammen huser hele 150 naturreservat – du har altså mye vakker og urørt natur i vente! Om du vil utforske øya til fots, på sykkel eller med bil er opp til deg.

Mange har latt ser inspirere av naturen på Gotland. Flere kreative entreprenører og kunstnere har slått seg ned på øya, en av de mest kjente er filmskaperen Ingmar Bergmann. Her finner du også håndverk og mat i verdensklasse.

Hold deg oppdatert på koronasituasjonen på Gotland og i resten av Sverige her.

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i...

Gotlands varierte landskap

Gotlands varierte landskap

Gotlands natur er noe helt unikt. De bratte klippene, de silkemyke sandstrendene og de staute raukene gjør Gotland til et eksotisk og spennende reisemål. For mange hundre millioner år siden var...

Middelaldervibber i Visby

Utenfor Visbys ringmur. Foto: Ingeborg Lindseth

Visby er Gotlands «hovedstad» og en pulserende by med sjarmerende middelalderarkitektur. Med sine autentiske middelalderhus og den best bevarte ringmuren i Nord-Europa, er det ikke rart at byen ble satt på UNESCOs verdensarvliste.

Få steder har en så unik kombinasjon av gammelt og nytt som Visby, det å rusle rundt i byen er en severdighet i seg selv. Ta med kamera på en rundtur i Visby – rosenes og ruinenes by.

Visby var på 1300-tallet et viktig handelssentrum for Hanseatene og er kjent for å ha en rik kultur. I dag vrimler også byen av liv, og alt av underholdning, restauranter, hoteller og aktiviteter er i gåavstand.

Visbys beliggenhet ved havet gjør byen unik. Ta en spasertur langs strandpromenaden og titt på folk og livet. Eller prøv en av byens mange bra restauranter, som Surfers, Tuppen Krog eller Värdshuset Lindgården. 

Kruttornet, det eldste tårnet langs ringmuren.
Foto: Ingeborg Lindseth

Middelalderfestivalen i Visby.
Foto: Ingeborg Lindseth

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

Kveldsstemning i Visby.
Foto: Ingeborg Lindseth

Midt i byen finner du den vakre Botaniska Trädgården, en oase av blomster og planter som er verdt et besøk. Postkortmotivene ligger som perler på en snor i Fiskargränd, en pittoresk og koselig gate som er full av roser om sommeren.

Sankt Nicolai-kirken fra 1230-tallet er også verdt et besøk. På 2000-tallet ble det bygget tak over kirkeruinen slik at den i dag brukes som teater- og konsertsal.

Middelalderuka 

Hvert år i uke 32, avholdes det en storstilt middelalderfestival midt i Visby. Med alle de historiske ruinene spredt rundt i byen, danner Visby et perfekt bakteppe for en slik festival! Folk kler seg opp i middelalderklær og det arrangeres marked, forestillinger, konserter og leker i autentisk middelalderstil.

Eksotiske opplevelser i Østersjøen

Den Blå Lagunen. Foto: Ingeborg Lindseth

Noe av det mest unike med Gotland er raukene, disse naturlige steinfigurene formet av vær og bølger over millioner av år. I tillegg har Gotland 150 naturreservat, en nydelig blå lagune og mange vakre strender. Her er noen av høydepunktene:

Raukene – naturens egen kunst

Rauker er naturens egne steinskulpturer, det vil si kalkstein som over tid har blitt formet av været og havet. De har ofte unike former og ligger ofte helt ute ved vannkanten. Hoburgsgubben, som ligner et mannshode, er en av de mest kjente, men også på Fårö, en øy nord for Gotland, finner du to store raukefelt.

Svøm i den Blå Lagunen

Du trenger ikke reise til syden når du har steder som Den blå Lagunen i Sverige! Lagunen er et gammelt kalkbrudd som er fylt med turkist vann, og som er en populær badeplass blant både turister og gotlenderne. Hopp fra klippene eller ta en forfriskende svømmetur i vann som minner om det du finner i Middelhavet.

Strender for enhver smak

Gotlands kystlinje er virkelig noe for seg selv med et stort antall fine strender. Strendene kommer i flere varianter, som finkornede sandstrender, steinete kalsteinsstrender eller langgrunne, barnevennlige utgaver. Ta turen til puddersanden på Sudersand, populære Tofta Strand, grunne Ekeviken, romslige Ljugarn eller perlen Norsta Auren, på Fårö.

 

God stemning på Surflogiet.
Foto: Ingeborg Lindseth

Rauker er et helt spesielt naturfenomen på Gotland.
Foto: Ingeborg Lindseth

Gode surfevibber

Gotland er kjent som en av Sveriges beste surfesteder, og her kan du oppleve bra bølger og herlig surfekultur. Gotland Surfesenter ligger i like ved tre av øyas fineste strender og tilbyr surfekurs. Gotlands strategiske beliggenhet, midt i Østersjøen, med vann på alle kanter gjør at det ikke spiller noen rolle hvilken vei vinden blåser. På Tofta strand kan du kombinere surfing med en unik overnatting i glampingteltene i sanden. Dette er virkelig sydenstemning i Sverige!

Natur, mat og kultur på Bungenäs

Besøk naturskjønne Bungenäs, på nordsiden av øya. Den karrige naturperlen er et samlingssted for flere koselige kaféer og bra restauranter. På stedet ligger også et nedlagt kalkbrudd, badestrand og fine turområder. Området var tidligere under forsvarets kontroll og stengt for allmenn ferdsel, nå er det derimot blitt Gotlands nye hot spot.

 

Fårö 

Nord på Gotland ligger den lille øya Fårö, som er skilt fra Gotland med et lite sund. Øya var tidligere et avstengt militært område, som ble åpnet for allmennheten i 2000. Etter åpningen har det poppet opp flere sjarmerende hoteller, koselige kaféer og gode spisesteder. Et av dem er Kutens Bensin, en kultinstitusjon som serverer legendarisk crêpe, arrangerer konserter og selger gamle vintage-skatter. Det er ikke bare gastronomiske perler du finner på Fårö, den lille øya huser også en av Sveriges beste badestrender, Sudersand.
 
Den internasjonalt kjente filmprodusenten og regissøren, Ingmar Bergmann, forelsket seg i Fårö og det er lett å forstå hvorfor. Det er noe eget med landskapet og lyset her ute. Han spilte inn en rekke av sine filmer på Fårö, og det er viet et eget museum til filmskaperen ved navn Bergmancenteret. På museet skildres Ingmar Bergmans liv og verk gjennom spennende utstillinger. Det arrangeres også guidede turer til de ulike innspillingsplassene på Fårö.

Vakkert kystlandskap på Närsholmen.
Foto: Ingeborg Lindseth

Solnedgang ved Surflogiet.
Foto: Ingeborg Lindseth

Den gamle fiskelandsbyen, Grisvärd.
Foto: Ingeborg Lindseth

Smakfulle Gotland

Den kalkrike jorden og det milde mikroklimaet gjør at grønnsaker som dyrkes på Gotland holder en høy kvalitet. Unikt for øya er også at det vokser trøfler her. Hvert år vies en hel festival til den eksklusive soppen.

Med tilgang til smakfulle råvarer, både til havs og på land, har en rekke gode restauranter etablert seg på øya. Hele 17 av dem er listet i den nordiske restaurantguiden, White guide. På øya kan du få matopplevelser som skiller seg ut, som tilberedning av mat på flytende glass i glasstudio Big Pink, en middag i drivhuset på Lilla Bjers eller på et verdenskjent designhotell i et gammelt kalkbrudd.

Slik reiser du til Gotland

Det er flere måte å ta seg til Gotland på. Du kan kjøre bil gjennom Sverige og deretter ta ferge over, eller du kan fly via Stockholm og videre til Visby.

Hvis du kjører fra Oslo er det to mulige ruter du kan kjøre, som er omtrent like lange. Den første går via E6, deretter inn på vei 44 ved Uddevalla, før du fortsetter på riksvei 47 helt fram til Oskarshamn, på østkysten. Fra Oslo tar det 6 timer og 40 minutter å kjøre. Fra Oskarshamn går det ferge videre til Visby, som tar omtrent 3 timer.  

Det andre alternativet er å kjøre E18 til Kristinehamn, deretter via Örebro og Eskiltuna, før du til slutt ender opp Nynäshamn, like utenfor Stockholm. Dette er en kjøretur på 6 timer og 17 minutter, uten stopp. Derfra går det også ferge til Visby, som tar 3 timer og 15 minutter.  

Hvis du ønsker å fly, må du mellomlande i Stockholm og deretter ta innenriksfly til Visby. Flyturen tar ca 2,5 time totalt, inkludert mellomlanding.

Husk at det foreløpig ikke er rådet å reise til Gotland på grunn av smitterisiko av koronaviruset. Ved reise til Gotland medfører det 10 dagers karantene ved hjemreise til Norge. 

Gotlands beste restauranter

Gotland er viden kjent for sin velutviklede restaurantscene. I øyas kriker og kroker ligger spisesteder av høy kvalitet, hvor flesteparten baserer sine menyer på kortreiste råvarer. Vi har samlet de...

Gotlandske smaker og matopplevelser

På jakt etter utsøkte smaker og kulinariske opplevelser? Gotland kan by på kulinariske opplevelser i verdensklasse. Intet mindre enn 16 gotlandske restauranter står oppført i den Skandinaviske...

Gotlands varierte landskap

Gotlands natur er noe helt unikt. De bratte klippene, de silkemyke sandstrendene og de staute raukene gjør Gotland til et eksotisk og spennende reisemål. For mange hundre millioner år siden var...

Mer inspirasjon fra Sverige

Camping i Sverige

Camping i Sverige

Er du fristet til å teste campinglivet i Sverige, i bobil, campingvogn, telt eller campinghytter? Enten du vil nyte campingferien ved vannkanten, under store trær eller ved bølgende sanddyner, er...

Bilferie og rundreiser i Sverige

Bilferie og rundreiser i Sverige

Å reise på biltur er en perfekt måte å feriere i vårt kjære naboland. Enten du liker å planlegge reisen på forhånd eller finne stoppestedene underveis, gir bilferie i Sverige mulighet for stor...

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i...