Halmstad

Koselige brosteinsgater, en bynær bøkeskog, milevis med sykkelstier, myke sandstrender og feststemning i solnedgangen – Halmstad har oppskriften på en vellykket sommerferie.  

Halmstad er Hallands største by og er kjent for sine lange sandstrender og yrende byliv. Tidligere har Halmstad blitt utnevnt til «Sveriges sommerby» – og det av god grunn. De lange sandstrendene rett utenfor byen gjør at Halmstad passer for de som både ønsker by- og strandferie i kombinasjon.  

Kulturliv og historiske severdigheter  

Halmstad slott er en av severdighetene du ikke vil gå glipp av i Halmstad. Slottet er fra 1610 og ble oppført av Christian den 4., det ble bygget den gangen Halmstad var en del av Danmark. Fra samme tid stammer også den kjente byporten Norre Port, som du finner ved inngangen til Storgatan, en kjent handlegate med butikker og koselige restauranter.  

En rusletur langs Vallgata burde du også merke av på kartet hvis du er på oppdagelsesferd i byen. Her står husene som klarte seg da den store bybrannen herjet i 1619, og gaten er fylt med fotomotiver av klatreroser, historiske hus og fargerike dører.  

Vil du se Halmstad fra oven setter du nesa mot Galgbacken, et naturområde med bøkeskog, lekeplass og turstier. Navnet indikerer plassens makabre historie, for dette var engang byens henrettelsesplass, men de blodige tider er over og i dag er Galgbacken et fint rekreasjonsområde for turgåere.  

Spa, fest og strand i skjønn forening  

Halmstad by er omringet av vakre sandstrender og den mest kjente av strendene heter Tylösand og ligger ca. 10 kilometer fra bykjernen. Her finner du også eksklusive Hotel Tylösand, som eies av blant andre Per Gessle, kjent fra popgruppene Gyllene Tider og Roxette. Hotellet kan skilte med et prisbelønnet spa-anlegg, flere restauranter og barer, Sveriges største kunstgalleri, nattklubb og After Beach på Solgården – hvor stemningen stiger i taket lenge før solen har gått ned. I høysesongen arrangeres det også konserter og standup-kvelder her. I Tylösand ligger også crêperiet Hygge som lager velsmakende galetter og crêpes i et hyggelig miljø.  

Haverdal er en annen strand like utenfor Halmstad som byr på finkornet sand og høye sanddyner. Haverdals naturreservat strekker seg langs stranden og her kan du vandre blant krokete trær, blankslipte klipper og Skandinavias høyeste sanddyne. Her finner du også den meksikanske restauranten Agave, som selv kaller seg en kulinarisk romanse mellom Halland og Mexico. 

Tylösand Hotell ligger ved en av Sveriges vakreste strender med samme navn. Foto: Anne Marthe Widvey
Den buede sandstraden og bølgende sanddyner i Tylösand
Tylösand strand. Foto: Ingeborg Lindseth

Shopping  

Halmstad kan by på et variert og bra shoppingtilbud. På Stora Torget finner du torghandel, uteserveringer og gågater med butikker av alle slag. Ønsker du derimot alt under samme tak legger du shoppingturen til en av kjøpesentrene Eurostop, Flygstaden eller Stenalyckan. For de unike skattene er Halmstads mange loppiser eller gårdsbutikker et godt alternativ.  
 

Ta sykkel fatt  

Veiene og stiene rundt Halmstad egner seg ypperlig å oppleve på to hjul. Det finnes tre oppmerkede sykkelrunder i byen, som alle tar utgangspunkt i Halmstad slott. I tillegg har du den nasjonale sykkelveien Kattegattleden som strekker seg gjennom hele kommunen.  

Et par er på sykkeltur langs Kattegattleden på kysten av Halland

Golf  

I Halmstad ligger det som omtales som et av Sveriges beste golfanlegg, Halmstad golfbane, med sine to 18-hulls baner. Golfbanen er en anerkjent blant golfentusiaster og den er lokalisert kun to minutter fra sentrum. Her finner du ti baner, med 207 hull til sammen, fordelt på links, parbaner, skogsbaner og seasidebaner.  

Se byen fra vannet  

I Halmstad sentrum, ved Torntorget, kan du leie SUP og ta en padletur på elven Nissan. På den måten kan du se byen fra et nytt perspektiv, samtidig som du får litt trening. Det finnes også ulike aktører som tilbyr kurs i kitesurfing, vindsurfing og SUP – som blant annet Söderåiren, O´Hnana og Kitekalle.  

Ønsker du å teste fart og moro med wakeboard, finnes det en bane for dette i et nedlagt steinbrudd i Halmstad Wakepark. For en rolig ro- eller padletur leier Go Nature ut kajakker og Tallhöjdens Värdshus har utleie av robåter.  

Bo og spis bra  

Det finnes et bredt utvalg av bra hoteller og gode spisesteder i Halmstad. For frokost kan du ta turen til Feldts Bröd og Konfekt eller Skånskan konditori, to lokale favoritter med godsaker i bøtter og spann. Ta turen til Gudagott og Oplandets gårdsbutikker for lokale delikatesser og nyt en bedre middag på Pio Matsal & Bar eller Asian Bank Office. På den store uteserveringen hos Mitt i Lilla Torg finner du deilig atmosfære, god mat og fest, og ønsker du drinker med utsikt så tar du turen opp til takbaren på Hotell Mårthenson eller Plaza Hotell sin Blue Skybar, hvor du kan skue utover havet og byen. 

Hvis luksuriøs overnatting er ditt foretrukne valg, så booker du deg inn på Hotel Tylösand, mens landlig idyll og gårdsliv finner du på Halmstad gårdshotell eller på Wäpnö gård – og Hotell Continental bor du sentralt og bekvemt midt i byen.  


Det finnes også mange muligheter for camping på strendene rundt byen, som for eksempel First Camp Tylösand, Haverdalen Camping, Laxvi camping eller Hagöns camping.  

HALLAND REISEGUIDE

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Camping ved vannet

I Sverige finner du en rekke flotte campinganlegg bare et steinkast fra finkornet sand, skvulpende bølger, forfriskende elver og herlige badeanlegg!    Vil du dra på strandferie – uten å reise langt hjemmefra? Camping og bading går hånd i hånd hos naboen! Vi har...

Fine campingplasser på Sveriges riviera

Camping er den mest populære boformen for nordmenn når vi besøker nabolandet, og regionen Halland er rå på camping. Langs vestkysten er det campingplasser ved noen av Sveriges aller fineste strender. Er det strandnær eller bynær camping som frister? Eller en idyllisk...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»