28 tips til opplevelser i Årjäng

Her er 28 tips til spennende aktiviteter, shopping, camping og severdigheter rett over grensen.

Velkommen til Årjäng!

Rett over grensen ligger Årjäng kommune med sine 1000 innsjøer, 300 km med turstier og et av Sveriges største grensehandel-sentre. Den nye sykkelruten, Unionsleden, går også gjennom dalstrøkene og kanalene i Årjäng, og er perfekt for en aktiv ferie. 

Årjäng er ikke stor av størrelse, men det finnes et bredt tilbud av aktiviteter, overnattinger og opplevelser i kommunen likevel. Følger du E18 østover fra Oslo og inn til Värmland, er du fremme på halvannen time.

Her vil det åtte meter høye Årjängstrollet ønske deg velkommen til Årjäng. Ved innsjøen Västra Silen finner du også Sveriges beste campingplass for barnefamilier, Sommarvik, som tilbyr luksuscamping for hele familien. Og i Dalslands kanal kan du padle nedover en av Europas vakreste vannveier.

Nyt infinitypoolen på Sommarvik Camping & Stugor

Bo rett ved innsjøen på Camp Grinbyn, Foto: Visit Årjäng

Severdigheter for store og små

Kom og hils på det vennlige Årjängstrollet, eller opplev slusenes magi i Dalslands kanal. I Årjäng har du sjansen til å få med deg begge deler, og enda litt til.

Årjängstrollet

Midt i Årjäng sentrum ruver et 8 meter høyt troll over husene. Det er Årjängstrollet som venter på besøk av lekne barn. Årjäng er omgitt av skog og sjøer på alle kanter, og Snorre Sturlasson beskrev området som styrt av troll og hekser. Trollet ble til i 1972, og er tegnet av kunstneren Erik Hermansson Bålsta. Før trollet fant seg til rette i Årjäng var det på turné rundt i Sverige, men nå står det støtt i byens sentrum.

Slusene i Dalslands kanal

En båttur gjennom sluser er en spennende opplevelse for besøkende i alle aldere. Gjennom Årjäng strekker en av verdens vakreste vannveier seg, ved navn Dalslands kanal. Kanalen ble bygget som transportforbindelse mellom jernverkene i området og er i dag en populær vannvei for båt, kajakk og kano. Langs kanalen ligger sjøene som perler på en snor, og de er bunnet sammen via tre slusesystemer. Størsteparten av kanalen har naturen selv konstruert, kun 12 kilometer er gravd ut.  

Lennartsfors er en av kanalens mest imponerende sluser. De er sprengt inn i berget, og etter du har passert slusene følger en vakker bergkanal med høye kanter. Det finnes tre sluser med en total nivåforskjell på hele 7,5 meter.  

Töcksfors går kanalen tvers gjennom det lille samfunnet og du kan nyte god mat og shopping i kombinasjon med en slusetur. Prøv for eksempel ut den kjente restauranten Waterside. En slusetur her tar deg til sjøene Töck og Östen, som ligger i den nordlige delen av kanalen. 

Skulpturvandring

Mellom tettstedet Årjäng og Kyrkeruds folkehøgskole ligger en 3 kilometer lang skulpturrute. Skulpturene er laget i Bohusgranitt og en tur hit er en sanseopplevelse for både kropp og hode.

Nordiska Travmuseet 

Nordiska Travmuseet kan du fordype deg i travsportens historie. Museet er det eneste i sitt slag i Europa og ligger ved Årjängs travbane. For hesteinteresserte finnes det mye fint i museumsbutikken, og ønsker du å spille på trav og se løpet live, ligger travbanen kun et steinkast unna. Ta også en tur innom travsportens Hall of Fame, som er et samarbeid mellom museet, Svenska Hästsportsjournalisters Klubb og Norske Travjournalisters Klubb, hvor travsportens storheter hedres med en egen plass.

Gatekunst 

I sentrum av Årjäng finner du to fantastiske veggmalerier som ble laget i forbindelse med gatekunstfestivalen Artscape i 2017. Artscape er en ideell organisasjon som gjennomfører kulturprosjekter i sjangeren urban gatekunst.

Ta deg en roadtrip 

Ta med piknikkurven og godt humør, og legg ut på tur på fire hjul. Her finner du flere fine turforslag til ruter man kan kjøre i kommunen.

Se flere severdigheter i Årjäng på Visit Årjängs nettside.

Gode spisesteder

Bergstugan B&B og Restaurant
Spis godt med utsikt over innsjøen Lelång på Bergstugan B&B og Restaurant i det lille tettstedet Lennartsfors. Om sommeren tilbyr Bergstugan både lunsj og à la carte på kvelden. Menyen spenner fra hjemmelaget mat til indiske smaker.

 

Kafé Broms
Ta en pause hos søstrene Eva-Lotta og Britt-Louise Broms i Årjäng sentrum. Her bys det på deilig bakst, is og gode lunsjsalater.

 

Hotel Årjäng – On the Rocks
Ved siden av det kjente Trollet i Årjäng ligger Hotell Årjäng og deres à la carte-restaurant. Ta en drink i loungen eller unn deg et godt tilberedt kjøttstykke med herlig tilbehør.

 

Krogeriet Restaurant & Bar
Krogeriet Restaurant og Bar ligger sentralt i Årjäng. Her kan du velge mellom en stor burgermeny og mange andre retter som kan nytes på den nye store glassverandaen. I løpet av våren, sommeren og høsten arrangeres trubadurkvelder, livemusikk, quizkvelder – det er alltid noe som skjer her!

 

Thorills
En bitteliten restaurant med hjertet på rett sted! Thorill og Harald lager mat som de selv liker å spise. Her, midt på landsbygda like utenfor Töcksfors, kan du nyte mat som tilberedes med kjærlighet og omsorg for gjesten, råvaren, miljøet og fremtiden. Kun forhåndsbestilling.

 

Travmuseet restaurant
Her nyter du god og hjemmelaget mat og drikke i harmoniske omgivelser, med utsikt over Sveriges vakreste travbane. Lunsjbuffé mandag til fredag ​​hele året.

 

Restaurant ved vannkanten
På Helene and Matthew’s Waterside Restaurant serveres lunsj og á la carte med sesongens råvarer. Nyt maten i den stilige spisesalen eller i hagen rett ved Dalslands kanal.

 

Årjängs Golfkrog
Du trenger absolutt ikke spille golf for å sitte på Golfkrogens store, herlige uteterrasse og nyte noe godt fra restaurantens allsidige meny. Her serveres både lunsj og á la carte med utsikt over en av Sveriges vakreste golfbaner.

Stort utvalg innen shopping

Töcksfors og Årjäng tilbyr shopping for alle interesser. I Töcksfors ligger to kjøpesentre med et rikt utvalg av kjedebutikker, outlets, dagligvarer og mye mer. Inne i Årjäng sentrum finner du rundt 50 butikker med forskjellig utvalg.

Töcksfors Shoppingsenter

Töcksfors Shoppingsenter inneholder 40 butikker fordelt på 44 000 kvadratmeter. Her kan du handle alt fra klær, mat, sko, interiør, leker, elektronikk og godteri. Butikkene er åpne 363 dager i året. Det ligger i tillegg to store matbutikker på senteret.

Töcksfors Handelspark

I Töcksfors Handelspark finner du et stort utvalg av dagligvarer til lave svenske priser, i tillegg til et utvalg av butikker innen mote, helsekost, godteri og sport. I disse dager åpner også 723 kvadratmeter med klær på nye Nordic Retails & Sports.

Glem heller ikke å stikke innom de andre butikkene i tettstedet Töcksfors, hvor du kan handle i mindre spesialbutikker.

Shopping i Årjäng sentrum

Sentrums-shopping i Årjäng kan by blant annet gamle vintage-funn, en kjole til en spesiell anledning eller en rimelig reparasjon av bilen. 50 butikker med ulikt utvalg av varer innenfor elektronikk, blomster, dagligvarer, interiør, fritid og fiske er klare til å ta imot kjøpelystne nordmenn. I butikkene i Årjäng sentrum får du personlig service og du kan gjøre sjeldne funn i noen av spesialbutikkene. Kombiner en koselig rusletur i sentrum med en hyggelig handel til gunstige svenske priser.

Shopping i Årjäng sentrum

Shopping i Årjäng sentrum

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle i Årjäng sentrum. Handel i Årjäng sentrum Årjäng sentrum er stedet...

Shopping i Töcksfors Handelspark

Shopping i Töcksfors Handelspark

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle på Töcksfors Handelspark i Värmland. Grensehandel på Töcksfors...

Shopping på Töcksfors Shoppingsenter

Shopping på Töcksfors Shoppingsenter

Rett over grensen i Årjäng kommune finner du et stort grensehandel-utvalg for alle smaker. Ta korteste veien til Sverige og handle på Töcksfors Shoppingsenter.  Stort utvalg på Töcksfors...

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

Naturnær camping og hytter

Sommarvik Camping & Stugor

Mange nordmenn drar over grensen for å campe, og det av god grunn! Prøv fem-stjerners luksuscamping med infinitypool eller naturcamping i grønne omgivelser. Samtlige med nærhet til vannet, med badeplasser, strender, båtturer og grilling i fjæra.

 

Sommarvik Camping & Stugor

Sommarvik er campingplassen med gullkant, som er tildelt fem fine stjerner. Her kan hele familien nyte campingferien i vakre omgivelser. Campingplassen har 500 plasser for telt, bobil og campingvogn, glampingtelt, og 64 hytter til utleie. Sommarvik er lokalisert ved innsjøen Västra Silen, med en nydelig sandstrand i tilknytning til stedet. Som om det ikke var nok, har de også en egen relaxavdeling, jacuzzi, tyrkisk steambad, badstue og to ulike utendørsbasseng. Barna kan more seg med Kids Club og lekeplasser, og av familieaktiviteter finnes det kano, eventyrgolf, robåt, sykler og bordtennis. På campingplassens egen restaurant kan du nyte god mat og drikke med utsikt til sjøen.  

Ekeby Camping

Ekeby Camping byr på en avslappende atmosfære i nærhet til vannet og skogen. Campingen har både campingplasser og hytter til leie. Beachvolleyballbane, lekeplass, hinderbane og sandstrand er også å finne på området. Like i nærheten kan du ta deg inn i Värmlands skoger på fine turstier. Ta for eksempel turen opp til Borgåsberget, hvor du kan beskue en 3,2 meter høy statue i stein.

Töcksfors Camping

I nordenden av innsjøen Foxen ligger familiecampingen Töcksfors Camping. Campingplassen huser 40 bobilplasser, 9 campinghytter, 5 hytter, kiosk, gjestehavn og friluftsbad. Av aktiviteter på stedet tilbyr de utleie av elsykler og SUP.

Sommarvik Camping & Stugor

Töcksfors Camping

Sandaholm Camping

Sandaholm Camping

Den barnevennlige campingplassen Sandaholm Camping er lokalisert like i nærheten av Glaskogens naturreservat. Her er det lagt godt til rette for lek og moro på de store grøntområdene og den langgrunne sandstranden. Vil du ta deg en tur på vannet kan du leie motorbåt, tråbåt og kano på Sandaholm.

Järnsjöns Camping

På en odde i sjøen Järnsjön, ved Sillerud, ligger Järnsjöns Camping. I koselige campinghytter eller på oppmerkede plasser kan du nyte naturen og stillheten ved vannet.

Elvosbyn Camping

Ved sjøen Foxen, i Lennartsfors, ligger naturcampen Elvosbyn Camping. Her kan du campe på oppmerkede plasser, leie telt eller hytte, padle kano eller ro. I resepsjonen kan du få kjøpt kart, fiskekort og naturvernskort, som er et bevis på at du kan bruke leirplassene som er satt opp. Innsjøen, Foxen inngår i sjøsystemet Dalslands kanal, som har ypperlige forhold for kano- og kajakkturer.

Se flere campingplasser i Värmland her.

Aktiviteter for hele familien

Aktiviteter ute i naturen gjør godt for både kropp og sjel. 30 mil med turstier, vakre padlingsruter, dresingsykling på nedlagte jernbaneskinner og fiskevann i verdensklasse er bare noe av det du kan utforske mens du er i Årjäng.

Padling

Blant øyer, holmer og viker kan du oppdage Årjängs vakre landskap fra vannet. Ta åren fatt, og gli gjennom overflaten på en av de mange sjøene i området. Det finnes mange tilbydere av kanoutleie i Årjäng.

Sykkeltur

Opplev Årjäng fra sykkelsetet! Enten med vanlig sykkel, el-sykkel eller med på mountainbike på grusveier med lite biltrafikk. Det er flere aktører i Årjäng og omegn som tilbyr utleie av sykler. 

Eller hvorfor ikke legge opp en lengre sykkelferie fra Norge og over grensa til vakre innholdsrike sykkeletapper i Sverige? Da bør du sjekke ut nye Unionsleden, en spennende sykkelrute fra Moss til Karlstad, der store deler går igjennom Årjäng kommune. 

Riding 

Det er en egen følelse å sitte på hesteryggen å bli båret rundt i naturen. Det mektige dyret er en flott måte å uanstrengt bevege seg over større avstander på en morsom måte. Ri i gruppe eller på individuelle turer i skogen eller langs vann og åkere. 

I naturen rundt Årjäng er det mange vakre plasser som kan oppdages fra hesteryggen. Bli med på ridetur gjennom skog, langs vann og på koselige stier i samspill med det mektige dyret. Kombinér gjerne rideturen med en utendørs lunsjpause eller fika, mens hestene får seg en pust i bakken. Og er du ekstra tøff, er det også mulig å bade med hestene i vannet.

Vandring  

Det er mange som foretrekker å ta beina fatt når de er på ferie. I naturen rundt Årjäng ligger det mange flotte turstier som du kan bryne deg på. I Glaskogen Naturreservat kan du oppleve 30 mil med vandrestier og et rikt plante- og dyreliv. Legg opp ruten etter foretrukket vanskelighetsgrad, og nyt stillheten i skogen.

Båttur på innsjøen Foxen 

Nylig startet det opp båtturer på innsjøen Foxen med passasjerbåten M/S Nils Ericson. Du kan oppleve sørdelen av sjøen med start i Lennartsfors, og turen tar 2 timer og 20 minutter. Båtene går daglig mellom 6 juli og 15 august.

Anna Mosseruds gård turriding

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

Fiske

Med nesten 1000 innsjøer sier det seg selv at Årjäng er et fiskeeldorado. Prøv trollingfiske i de store innsjøene eller fluefiske i et av de vakre skogstjernene. Abbor og gjedde er de vanligste fiskeartene å få på stanga, mens det er gode sjanser for ørret, innsjølaks og røye. Fiskekort får du kjøpt på nettet.

Dresinsykling

Har du noen gang prøvd å sykle på jernbaneskinner? I Årjäng har du muligheten til å teste dresin på den nedlagte jernbanen mellom Bengtsfors og Årjäng. Totalt kan du sykle 50 kilometer gjennom vakker natur, langs skog, sjø og tjern. Dresinsykling er en aktivitet som fint kan kombineres med kanopadling og overnatting.

Golf

Årjäng har en flott golfbane som ligger ved Svensbysjön. Det er en 18 hulls bane, designet av Peter Nordwall. En golfrunde i fredfulle og vakre omgivelser er en fin avkobling i ferien, og når runden er ferdig kan du nyte en matbit i restauranten med utsikt til banen.

For de som ønsker en enklere variant finnes det eventyrgolf på campingplassen Sommarvik, hvor du kan spille deg gjennom 12 baner. Her må du geleide ballen forbi stokker, troll, sopper, stubber og grotter underveis. Banen har mange overraskelser underveis i spillet. Hvor mange troll kan du finne? Tør du gå inn i Trollgrotten? Samle familie og venner til en morsom uteaktivitet.

SUP

Stand Up Paddle er en vannaktivitet som ikke krever avanserte ferdigheter, og som passer for de aller fleste. Du står på et bredt surfebrett og padler deg sakte av gårde på vannet. Det er lett og lære seg og morsomt for hele familien.

Se flere aktiviteter i Årjäng på Visit Årjängs nettside.

Overnatting i og rundt Årjäng

Sillerud Station

Etter en dag med mye aktivitet, er det godt å krype ned i en komfortabel seng. I Årjäng er det enkelt å finne bra overnatting i alle mulige prisklasser, enten det dreier seg om komfortable hotellrom, sjarmerende B&B eller i koselige hytter i naturen.

Yggdrasil Igloo Water Huts 

Yggdrasil Igloo Water Huts er en unik, miljøvennlig og luksuriøs måte å overnatte ute i naturen på. Her bor du på komfortable igloo-båter der du kan nyte panoramautsikten over vannet og landskapet fra sengen. I sommerhalvåret ligger de på vannet, og er utstyrt med en elektrisk motor som gjør det mulig å kjøre rundt på sjøen. Hyttene ligger ved den vakre innsjøen Foxen, som er en del av det kjente kanalsystemet Dalslands kanal. I området er det mange fine strender, urørt natur og bra fiskemuligheter.

Sillerud Station

Ønsker du overnatting som skiller seg ut, så er Sillerud Station stedet! Sillerud er en annerledes og spennende overnatting i en gammel togvogn fra 1959. Det finnes både første og andreklasseskupeer i den gamle sovevognen. Her sover du på behagelige Dux-madrasser og det dekkes opp til frokost i den gamle stasjonsbygningen ved siden av.

Hotell Årjäng

Hotell Årjäng er et koselig og moderne hotell med nordisk innredning og stilren design. Her bor du i luftige og fine hotellrom, sentralt i Årjäng. I tilknytning til hotellet finnes også en bowlinghall, restaurant, bar og golf- og jaktsimulator. 

Turistgården i Töcksfors

Turistgården i Töcksfors har en vakker beliggenhet ved Dalslands kanal, kun seks kilometer fra riksgrensen. På Turistgården bor du i personlig innredede rom, i sjarmerende små hytter eller i den eksklusive suiten med boblebad og utsikt over sjøen, Töck. På området er det en stor hage med grillplass, felles kjøkken, TV-rom og en privat badebrygge. Personalet på Turistgården hjelper gjerne gjestene med leie av kano eller sykkel. 

Glamping på Årjäng camping & stugor Sommarvik

Glampingteltene på Årjäng camping Sommarvik ligger fantastisk til med utsikt over innsjøen Västra Silen. Den romslige terrassen er perfekt for ett glass med noe godt i – her er det ikke vanskelig å finne roen og senke skuldrene. Sommarvik er en 5-stjerners campingplass med flere basseng, restaurant og egen strand.

Turistgården

Yggdrasil igloo Water Huts

Årjäng Camping Sommarvik 

Bergsstugan B&B

Bergsstugan B&B er en sjarmerende bed and breakfast og restaurant som ligger i historiske omgivelser i Lennartsfors, kun et steinkast fra Dalsland kanal og slusene. Her har du vakre naturområder, sykkelveier, fiske- og badeplasser i umiddelbar nærhet. Du bor du i koselige rom, med felles kjøkken, bad og allrom.

Alcatraz Vandrarhem

Med samme navn som det fryktede fengslet i USA leverer vandrerhjemmet i Gustavsfors fengslende overnatting. Vandrerhjemmet ligger rett ved slusen i Gustavsfors. Her finnes også campingmuligheter og utleie av campingvogn med fortelt.

Folsom Vandrarhem

Den gamle skolen i Blomskog er blitt ombygget til et moderne vandrerhjem og huser nå 11 rom i ulik størrelse. Vandrerhjemmet er også utstyrt med to matsaler, to kjøkken, stue, badstue og frokosttilbud.

Se de unike bostedene i Värmland her.

Mer inspirasjon fra Sverige 

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Falkenberg

Falkenberg

Tettstedet Falkenberg er en godtepose av opplevelser og aktiviteter, her finner du alt fra Nordens største varehus og en av landets lengste badebrygger til en unik matdestinasjon og en lakseelv midt...

Varberg

Varberg

Varberg er plassen for surfing, spa og svensk sommeridyll. Her kan du oppleve eksotisk surfestemning, avslappende spahotell og historiske byggverk i en koselig kystby.    Sveriges beste...

Halmstad

Halmstad

Koselige brosteinsgater, en bynær bøkeskog, milevis med sykkelstier, myke sandstrender og feststemning i solnedgangen – Halmstad har oppskriften på en vellykket sommerferie.   Halmstad er...

5 koselige byer på Hallandskysten

5 koselige byer på Hallandskysten

Langs Sveriges vakre vestkyst ligger Halland, regionen rett sør for Gøteborg, med koselige byer som Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Laholm og Halmstad. Forbered deg på en ferie med lange strender,...

48 timer i Örebro

48 timer i Örebro

Hvorfor ikke legge neste helgetur til en mer ukjent svensk by? Utforsk den lille storbyen, Örebro, med pulserende natteliv, et 700 år gammelt slott og muligens verdens beste pizza. Og det beste er...