Matdestinasjonen Halland

Det er ikke uten grunn at Halland er blitt en populær matdestinasjon i Sverige. I regionen på Vestkysten er det gode vekstforhold for grønnsaker, i elvene hopper villaksen, skogen bugner av sopp og vekster, og havet frister med smakfulle skalldyr og fisk.

Det er enkelt å finne god mat i Halland, og er du en skikkelig matnerd kan du lett legge opp en smakfull matreise som spenner seg fra nepolitansk pizza og vingårdbesøk, til sesongbaserte retter og hjemmelaget konfekt. Lokale gårdsbutikker selger fersk ost, kjøtt og andre lokale delikatesser. Restaurantene ligger som perler på en snor nedover kysten, og kaféene baker deilige surdeigsbrød og kaker en fika verdig.

Det hallandske spiskammeret er fylt til randen av store smaker og lokale råvarer. Mange av restaurantene som holder til i regionen har et spesielt fokus på bærekraftig og kortreiste råvarer. Mest kjent av de alle er den hallanske grønnkålen, som tilberedes med fløte og buljong – som en slags stuing. Et stort mangfold av mat og drikke har vokst frem i Halland og her finner du til og med en vingård med lokalprodusert vin.

Foto: Alexander Hall, Visit Halland
Foto: Alexander Hall, Visit Halland

Restauranter og kafèer verdt et besøk

Halland har et stort utvalg av kaféer og restauranter med ulik mat og uttrykk. Enkelte har spesialisert seg på bruk av lokale råvarer på menyen, som Spiseriet, Stedsans, Skrea Matbruk, Lis Mejerier og Restaurant Äng. Mens andre kjører en mer kontinental stil, som Lilla Napoli, hvor du får vaskeekte napolitansk pizza i verdensklasse.

Se Hallands topp 10 restauranter her

Du skal ikke lete lenge etter en god fika i Halland, for regionen bugner av koselige kaféer med stort utvalg av kaker og bakevarer. Feldt’s Bröd & Konfekt er en av Sveriges beste på søtsaker, og på Solhaga Stenungsbageri får du steinovnsbakte brød og bakevarer i toppklasse.

Her finner du de herligste kaféene og bakeriene i Halland

Kjør innom et av Hallands mange bakerier for fersk bakst. Foto: Alexander Hall, Visit Halland

Matkonsepter med utendørsfokus

Kokker og restauratører fra fjern og nær tiltrekkes av Hallands råvarer og det er blitt utviklet en rekke spennende matkonsepter i regionen. Smaka på Kattegattleden er ett av konseptene som gir besøkende ulike matopplevelser langs den nasjonale sykkelveien, Kattegattleden. Mens i byen, Falkenberg har engasjerte matkreatører forent seg i konseptet Falkenbergs Skafferi, hvor matopplevelser i Falkenberg står i fokus.

Mat smaker best ute! I Halland har en rekke restauranter flyttet ut i naturen. På Stedsans tilberedes og nytes maten utendørs under svaiende tretopper i skogen. Menyen er kortreist og opplevelsene uforglemmelige på Stedsans. Ønsker du å nyte et måltid med bølgebrus og sjøluft er The Edible Country noe for deg. Helt nede i sanddynene på stranden Ugglarp står det et massivt trebord som det er mulig å reservere, med eller uten kokk.

Nyt en bedre middag i havgapet med egen kokk. Foto: Alexander Hall, Visit Halland

Hallands iskremkiosker og gårdsbutikker

Rundt omkring på regionens gårdsbutikker er utvalget av lokalproduserte godsaker stort. Produkter laget med ekte kulinarisk håndverk, som pølser, patéer og oster er til salgs i gårdsbutikken, i tillegg til råvarer som kjøtt, grønnsaker, vilt og fisk. 

Badegjester i Halland trenger ikke å gå lenge istørste. Regionen er godt dekket når det kommer til iskremkiosker. Hos World of Riccardo lager de for eksempel italiensk is med tradisjonelle oppskrifter og på Åsa Glasscafé kan du velger mellom is alle mulige varianter.

Finn gårdsbutikker nær deg i Visit Hallands egen app, A day in Halland.

Utforsk koselige gårdsbutikker rundt i Halland. Foto: Alexander Hall, Visit Halland

Les mer om svensk matkultur her

HALLAND REISEGUIDE

«Fika»-guide: Hallands herligste kaféer og bakerier

Langs Sveriges vestkyst er det kort vei mellom de gode bakeriene og kaféene! Ildsjeler fyller det hallandske landskapet med kunstneriske surdeigsbrød, saftige vafler, velduftende kanelboller og andre godsaker. På ferie i Sverige er det helt innafor å unne seg det...

10 høydepunkter i Halland

Det er mange gode grunner til å reise til Sveriges riviera, Halland! Enten du er på jakt etter spesielle matopplevelser, varierte kystaktiviteter, familievennlig strandliv, luksuriøse spaopphold eller kulturelle severdigheter, har Halland på Sveriges vakre vestkyst...

Kattegattleden: Sveriges vakreste sykkeleventyr

Sveriges første nasjonale sykkelvei, Kattegattleden, byr på kremen av nabolandet vårt sett fra to hjul. Sykkelveien går mellom Gøteborg og Helsingborg – 39 lettsyklede og flate mil langs havet. Ruten er familievennlig, og det bugner av sandstrender og attraksjoner...

Surfing på Sveriges Vestkyst

Du trenger ikke reise langt for å finne brusende surfebølger. Like sør for Gøteborg ligger Sveriges beste surfestrender og venter! Et par timer over grensen med bil venter Nordens Hawaii på deg! Surfemiljøet i Sverige vokser stadig, og de langgrunne sandstrendene i...

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...