Matdestinasjonen Halland

Det er ikke uten grunn at Halland er blitt en populær matdestinasjon i Sverige. I regionen på Vestkysten er det gode vekstforhold for grønnsaker, i elvene hopper villaksen, skogen bugner av sopp og vekster, og havet frister med smakfulle skalldyr og fisk.

Det er enkelt å finne god mat i Halland, og er du en skikkelig matnerd kan du lett legge opp en smakfull matreise som spenner seg fra nepolitansk pizza og vingårdbesøk, til sesongbaserte retter og hjemmelaget konfekt. Lokale gårdsbutikker selger fersk ost, kjøtt og andre lokale delikatesser. Restaurantene ligger som perler på en snor nedover kysten, og kaféene baker deilige surdeigsbrød og kaker en fika verdig.

Det hallandske spiskammeret er fylt til randen av store smaker og lokale råvarer. Mange av restaurantene som holder til i regionen har et spesielt fokus på bærekraftig og kortreiste råvarer. Mest kjent av de alle er den hallanske grønnkålen, som tilberedes med fløte og buljong – som en slags stuing. Et stort mangfold av mat og drikke har vokst frem i Halland og her finner du til og med en vingård med lokalprodusert vin.

Foto: Alexander Hall, Visit Halland
Foto: Alexander Hall, Visit Halland

Restauranter og kafèer verdt et besøk

Halland har et stort utvalg av kaféer og restauranter med ulik mat og uttrykk. Enkelte har spesialisert seg på bruk av lokale råvarer på menyen, som Spiseriet, Stedsans, Skrea Matbruk, Lis Mejerier og Restaurant Äng. Mens andre kjører en mer kontinental stil, som Lilla Napoli, hvor du får vaskeekte napolitansk pizza i verdensklasse.

Se Hallands topp 10 restauranter her

Du skal ikke lete lenge etter en god fika i Halland, for regionen bugner av koselige kaféer med stort utvalg av kaker og bakevarer. Feldt’s Bröd & Konfekt er en av Sveriges beste på søtsaker, og på Solhaga Stenungsbageri får du steinovnsbakte brød og bakevarer i toppklasse.

Her finner du de herligste kaféene og bakeriene i Halland

Kjør innom et av Hallands mange bakerier for fersk bakst. Foto: Alexander Hall, Visit Halland

Matkonsepter med utendørsfokus

Kokker og restauratører fra fjern og nær tiltrekkes av Hallands råvarer og det er blitt utviklet en rekke spennende matkonsepter i regionen. Smaka på Kattegattleden er ett av konseptene som gir besøkende ulike matopplevelser langs den nasjonale sykkelveien, Kattegattleden. Mens i byen, Falkenberg har engasjerte matkreatører forent seg i konseptet Falkenbergs Skafferi, hvor matopplevelser i Falkenberg står i fokus.

Mat smaker best ute! I Halland har en rekke restauranter flyttet ut i naturen. På Stedsans tilberedes og nytes maten utendørs under svaiende tretopper i skogen. Menyen er kortreist og opplevelsene uforglemmelige på Stedsans. Ønsker du å nyte et måltid med bølgebrus og sjøluft er The Edible Country noe for deg. Helt nede i sanddynene på stranden Ugglarp står det et massivt trebord som det er mulig å reservere, med eller uten kokk.

Nyt en bedre middag i havgapet med egen kokk. Foto: Alexander Hall, Visit Halland

Hallands iskremkiosker og gårdsbutikker

Rundt omkring på regionens gårdsbutikker er utvalget av lokalproduserte godsaker stort. Produkter laget med ekte kulinarisk håndverk, som pølser, patéer og oster er til salgs i gårdsbutikken, i tillegg til råvarer som kjøtt, grønnsaker, vilt og fisk. 

Badegjester i Halland trenger ikke å gå lenge istørste. Regionen er godt dekket når det kommer til iskremkiosker. Hos World of Riccardo lager de for eksempel italiensk is med tradisjonelle oppskrifter og på Åsa Glasscafé kan du velger mellom is alle mulige varianter.

Finn gårdsbutikker nær deg i Visit Hallands egen app, A day in Halland.

Utforsk koselige gårdsbutikker rundt i Halland. Foto: Alexander Hall, Visit Halland

Les mer om svensk matkultur her

HALLAND REISEGUIDE

Fine campingplasser på Sveriges riviera

Camping er den mest populære boformen for nordmenn når vi besøker nabolandet, og regionen Halland er rå på camping. Langs vestkysten er det campingplasser ved noen av Sveriges aller fineste strender. Er det strandnær eller bynær camping som frister? Eller en idyllisk...

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Her finner du spa og velvære i Sverige

I Sverige tar de spa på alvor! Rundt om i landet finner du prisbelønnede spa i ulike varianter, og med forskjellige beliggenheter og fasiliteter. Mange av Sveriges beste spaanlegg ligger nedover vestkysten i sør-Sverige, og er derfor kort vei fra norskegrensen. Her...

Ta med barna til strandparadiset Halland

De største ferieeventyrene ligger ikke nødvendigvis langt unna. Når du skal reise på ferie med barna, kan det være deilig å slippe lange flyturer med slitne og trøtte barn. Kun fire timer fra Oslo ligger sommerperlen Halland og venter på deg og familien. Sveriges...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»