Midtsommer i Sverige

Midtsommer er Sveriges svar på 17. mai, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet. Det skåles, danses og feires inn i de sene nattetimer på en av årets lyseste dager.

Svenskene feirer årets lengste dag med brask og bram. Selve midtsommeraften faller alltid på nærmeste fredag mellom 20. og 26. juni. Til midtsommer pyntes det med markblomster, maistangen heises og folk i lyse sommerklær danser seg inn i sommernatten, mens de skåler med snaps, og hyller lyset og kjærligheten.

Lange tradisjoner for midtsommer

Midsommar er en urgammel svensk tradisjon, som har sin opprinnelse i feiringen av Johannes døperen sin fødselsdag. Noen mener også at tradisjonen strekker seg enda lenger tilbake i historien, til før-kristen tid. Her i Norge markerer vi på samme tid Sankthansaften, men svenskene har tatt folkefesten til nye høyder med dans, maistang, musikk og god mat.

For våre gode naboer er midtsommer en av årets viktigste begivenheter og den settes høyt hos de fleste svensker. Dagen kobles til fest og romantikk – og markerer starten på ferien for mange.

Dans rundt stangen i Rättvik på midtsommeraften, Dalarna. Foto: Ingeborg Lindseth

Maistang og blomsterkrans til midtsommer

Tradisjonene knyttet til midtsommer står fremdeles sterkt i Sverige og det er en rekke ting som skal være på plass for en vellykket feiring. Først og fremst må midtsommers viktigste symbol – midtsommerstangen, pyntes og heises. Midtsommerstangen, også kalt maistangen, kom til Sverige fra Tyskland under middelalderen og er et høyreist fruktbarhetssymbol som pyntes med bjørkeløv, fargerike bånd og blomster. Barn og voksne danser rundt den og synger tilhørende sanger, som blant annet den velkjente “Små grodorna”.

I likhet med maistangen skal også håret pyntes med blomster, og det dekoreres med fargerike markblomster til den store gullmedaljen. Ifølge gammel folketro er midtsommernatten en magisk natt. Det sies at hvis du legger syv ulike blomster under hodeputen din den natten, vil din fremtidige ektefelle vise seg for deg i drømmene.

Les mer om 15 ting som er typisk svensk her.

På midtsommeraften i Rättvik, Dalarna. Foto: Ingeborg Lindseth

Snaps til maten

Som seg hør og bør har også midtsommerfeiringen tradisjonsrike matretter som serveres på den store dagen. Sild, poteter, bløtkake og jordbær er alle essensielle ingredienser. Et stort sildebord stelles i stand og nytes i fellesskap, samtidig som det skåles i ulike sorter snaps. Helst 18, da er du dreven! Les mer om svensk mattradisjon her.

Delta på de mest historiske midtsommerferingene i Dalarna

Den mest tradisjonsrike feiringen finner sted i Dalarna i midt-Sverige. På 1930-tallet ble det bestemt at det var Dalarna-feiringen som var den riktige feiringen av midtsommer, og den som skulle gjelde i hele Sverige.

I Dalarna kler folk seg i tradisjonelle folkedrakter, maistengene heises, spelemennene spiller opp til dans og jentene pynter seg med blomsterkranser i håret. Rättvik Gammelgård og Leksand, ved Siljansjøen, er kjent for å ha de mest autentiske og største midtsommerfeiringene. I Leksand samles årlig 20 000 mennesker for å feire årets lyseste natt, mens på Zorns gammelgård, en kilometer fra Mora, er alt lagt til rette for en barnevennlig feiring. Det er fullt mulig for nordmenn å delta på disse feiringene og få et innblikk i tradisjonen.

Lag midtsommerfeiring hjemme

Dette er ingredienser du trenger til midtsommerfeiringen: 

3 buketter markblomster 

18 snaps

1 favn bjørkeløv

1 maistang laget av: en stamme eller stang, spiker, ståltråd, bjørkekvister, fargerike bånd og blomster. 

1 spilleliste med svensk musikk 

1 håndfull svensk sild 

1 kurv jordbær

Ett lyst sommerantrekk

Fritt valg av venner og familie

Steg 1: Det første du gjør er å gå ut og plukke blomster og bjørkeløv til blomsterkransen, bordpynten og maistangen. Deretter binder du en blomsterkrans av kvistene og blomstene som du har samlet sammen. Start med å lage en sirkel av ståltråd, som du deretter fester kvister og blomster til. Når kransen er ferdig, setter du den på hodet og kler deg i lyse sommerklær av det pene slaget. 

Steg 2: Nå er det på tide å finne noen gode venner eller familie å feire med. Sammen pynter dere maistangen, som skal heises i hagen. Den pyntes med bjørkeløv, blomster og fargerike bånd. Symboler som hjerte, piler, kranser og det svenske flagget er vanlig å se på stangen. Har du blå og gule blomster kan du plassere de gule mot solen og de blå mot havet. Sett ditt personlige preg på maistangen og slipp kreativiteten løs. 

Steg 3: Når stangen er ferdig pyntet, heises den opp mens gjestene synger og stemmer i med heiarop underveis. Har du tilfeldigvis et veikryss hvor tre veier møtes i nærheten, er dette en ypperlig plassering, men ikke avgjørende for et vellykket resultat. 

Steg 4: Etter at stangen står godt plantet, er det tid for å danse og synge i ring rundt den. Sangen “Små grodorna” eller “Sju vackra flickor i en ring” er gode valg her. Det finnes flere fine midtsommer-lister på Spotify, som er skreddersydd for anledningen. Stem i av fullhals og dans til dere blir sultne. 

Steg 5: Etter flere timer med dans, sang og pynting, er det klart for mat. Her skal det serveres sild, nypoteter, gubbröra, smørgåståra og selvfølgelig snaps! Til hver snaps følger det et eget snapsevers, totalt 18 av slaget, så her kan dere holde på hele kvelden. Til dessert serveres bløtkake og jordbær, gjerne med noen klassiske låter av Evert Taube eller Cornelis Vreeswijk attåt. 

Steg 6: Når maten har sunket og gjestene begynner å bli rastløse, kan du dra i gang noen hageleker som kubb, sekkeløp eller 5-kamp. 

DALARNA REISEGUIDE

Strandguide til Dalarna

Dalarnas rene sjøer og elver er som skapt for et oppfriskende bad. Er du på jakt etter fine strender og badeplasser gir Dalarna deg mye å velge i. Nedenfor guider vi deg til stedene hvor du kan nyte fine sommerdager i vakre omgivelser.  Orsa Camping  Den...

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Her er en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og knasende mattradisjoner. 1. Gå dypt ned i Falu Gruva – UNESCO En gang i tiden var...

Unike bosteder i Dalarna

Et unikt bosted løfter reiseopplevelsen til nye høyder. I Dalarna har du flere kule overnattingssteder å velge mellom, enten du foretrekker en natt svevende i et månetelt, på en gammel seter, i et flytende hotellrom eller på en historisk herregård. Her er 11 tips til...

Dalarnas beste smaksopplevelser

Smak deg gjennom Dalarnas lange tradisjoner for pølser, oster, knekkebrød og annet vilt. Oppdag små kaféperler, gårdsbutikker og White guide-restauranter på din vei gjennom Sveriges vakre kulturlandskap. Dette bør du spise i Dalarna Falukorv - Dalarnas stolthet...

Sommertips

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!