Midtsommer i Sverige

Midtsommer er Sveriges svar på 17. mai, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet. Det skåles, danses og feires inn i de sene nattetimer på en av årets lyseste dager.

Svenskene feirer årets lengste dag med brask og bram. Selve midtsommeraften faller alltid på nærmeste fredag mellom 20. og 26. juni. Til midtsommer pyntes det med markblomster, maistangen heises og folk i lyse sommerklær danser seg inn i sommernatten, mens de skåler med snaps, og hyller lyset og kjærligheten.

Lange tradisjoner for midtsommer

Midsommar er en urgammel svensk tradisjon, som har sin opprinnelse i feiringen av Johannes døperen sin fødselsdag. Noen mener også at tradisjonen strekker seg enda lenger tilbake i historien, til før-kristen tid. Her i Norge markerer vi på samme tid Sankthansaften, men svenskene har tatt folkefesten til nye høyder med dans, maistang, musikk og god mat.

For våre gode naboer er midtsommer en av årets viktigste begivenheter og den settes høyt hos de fleste svensker. Dagen kobles til fest og romantikk – og markerer starten på ferien for mange.

Dans rundt stangen i Rättvik på midtsommeraften, Dalarna. Foto: Ingeborg Lindseth

Maistang og blomsterkrans til midtsommer

Tradisjonene knyttet til midtsommer står fremdeles sterkt i Sverige og det er en rekke ting som skal være på plass for en vellykket feiring. Først og fremst må midtsommers viktigste symbol – midtsommerstangen, pyntes og heises. Midtsommerstangen, også kalt maistangen, kom til Sverige fra Tyskland under middelalderen og er et høyreist fruktbarhetssymbol som pyntes med bjørkeløv, fargerike bånd og blomster. Barn og voksne danser rundt den og synger tilhørende sanger, som blant annet den velkjente “Små grodorna”.

I likhet med maistangen skal også håret pyntes med blomster, og det dekoreres med fargerike markblomster til den store gullmedaljen. Ifølge gammel folketro er midtsommernatten en magisk natt. Det sies at hvis du legger syv ulike blomster under hodeputen din den natten, vil din fremtidige ektefelle vise seg for deg i drømmene.

Les mer om 15 ting som er typisk svensk her.

På midtsommeraften i Rättvik, Dalarna. Foto: Ingeborg Lindseth

Snaps til maten

Som seg hør og bør har også midtsommerfeiringen tradisjonsrike matretter som serveres på den store dagen. Sild, poteter, bløtkake og jordbær er alle essensielle ingredienser. Et stort sildebord stelles i stand og nytes i fellesskap, samtidig som det skåles i ulike sorter snaps. Helst 18, da er du dreven! Les mer om svensk mattradisjon her.

Delta på de mest historiske midtsommerferingene i Dalarna

Den mest tradisjonsrike feiringen finner sted i Dalarna i midt-Sverige. På 1930-tallet ble det bestemt at det var Dalarna-feiringen som var den riktige feiringen av midtsommer, og den som skulle gjelde i hele Sverige.

I Dalarna kler folk seg i tradisjonelle folkedrakter, maistengene heises, spelemennene spiller opp til dans og jentene pynter seg med blomsterkranser i håret. Rättvik Gammelgård og Leksand, ved Siljansjøen, er kjent for å ha de mest autentiske og største midtsommerfeiringene. I Leksand samles årlig 20 000 mennesker for å feire årets lyseste natt, mens på Zorns gammelgård, en kilometer fra Mora, er alt lagt til rette for en barnevennlig feiring. Det er fullt mulig for nordmenn å delta på disse feiringene og få et innblikk i tradisjonen.

DALARNA REISEGUIDE

Strandguide til Dalarna

Dalarnas rene sjøer og elver er som skapt for et oppfriskende bad. Er du på jakt etter fine strender og badeplasser gir Dalarna deg mye å velge i. Nedenfor guider vi deg til stedene hvor du kan nyte fine sommerdager i vakre omgivelser.  Orsa Camping  Den...

Dalarna: Sveriges sykkeldestinasjon nummer en!

Dalarna er et sant sykkelparadis! Lek deg i mer enn 200 mil med sykkelstier, perfekte for cross country, downhill og avslappende landeveissykling. Her er en sykkelguide til de beste sykkeldestinasjonene i Dalarna! Enten du er nybegynner eller har lang erfaring på...

Utforsk Vasaloppsarenaen

Tilgjengelig og vakker, innrammet av små landsbyer og granskog, kryssende grusveier og oppgåtte stier. Vasaloppsarenaen er en møteplass for friluftsliv og opplevelser året rundt i Dalarna. Her har generasjoner gått fra by til by. Snør på deg joggeskoene eller...

Dalarnas beste smaksopplevelser

Smak deg gjennom Dalarnas lange tradisjoner for pølser, oster, knekkebrød og annet vilt. Oppdag små kaféperler, gårdsbutikker og White guide-restauranter på din vei gjennom Sveriges vakre kulturlandskap. Dette bør du spise i Dalarna Falukorv - Dalarnas stolthet...

Høsttips

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.

Nytt matsentrum i Halland

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Velvære på Sveriges riviera

Velvære på Sveriges riviera

I kystregionen Halland har fokuset på helse, velvære og sunn mat eksistert lenge. Kalde bad, ferske råvarer, nærhet til naturen og velgjørende behandlinger har en lang tradisjon i Halland, og her lever befolkningen lengst i hele Sverige. Bli med på en velværereise til Sveriges riviera.