5 koselige byer på Hallandskysten

Langs Sveriges vakre vestkyst ligger Halland, regionen rett sør for Gøteborg, med koselige byer som Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Laholm og Halmstad. Forbered deg på en ferie med lange strender, idylliske gamlebyer, historiske spa og deilige kaféer.

1. Kungsbacka – alt på ett sted

Kungsbacka ligger bare 2,5 mil sør for Gøteborg, og har attraksjoner som det majestetiske Tjolöholms Slott, et idyllisk tun med trehus fra 1800-tallet kalt Äskhult by og et flott turområde ved Fjärås Bräcka. I sistnevnte ligger også et Naturum, et besøkssenter med gratis inngang som er bygget opp for å skape en port til den lokale kystnaturen og kulturhistorien. Naturumet har også en egen kafé som serverer økologiske og lokalproduserte råvarer.

Mange av Kungsbackas kroer og restauranter satser også på nærprodusert mat. Benytt sjansen til å spise fisk, vilt og grønt i sesong fra området. Utforsk hyggelige gårdsbutikker eller stikk innom Sveriges største pepperrot-gård – en annerledes matattraksjon som er verdt et besøk.

I sentrum av Kungsbacka er det flust av koselige kafeer og småbutikker, men glem heller ikke Hede Fashion Outlet – fabrikkutsalget selger kjente merkevarer og interiørartikler til inntil 70 % lavere priser enn i forretninger.

Kveldsstemning i Kungsbacka sentrum. Foto: Ingeborg Lindseth

2. Varberg – Sveriges SPA-hovedstad

I Varberg lever de klassiske kurstedstradisjonene i aller høyeste grad, som på de vakre spaene på Varbergs Kusthotell og Varberg Stadshotell i sentrum av den lille byen. Vil du prøve originalen Kallbadhuset, står det solid plassert på påler i havet og er dekorert i orientalsk stil. Badeanstalten ble grunnlagt i 1820-årene, men ble nylig totalrenovert. Det har separate avdelinger for menn og kvinner med to saunaer i hver. Har du ikke lyst på et kaldt bad, er den vakre fasaden til badehuset verdt et besøk i seg selv!

Strandlivet er noe Varberg er viden kjent for. Her er det flust av koselige sommerkafeer, restauranter, arrangement og konserter. I Apelviken tre kilometer utenfor sentrum herjer det rene Californiastemningen med tusenvis av surfere fra inn- og utland som tar turen til landets beste surfespot året rundt. Ta et kurs i vindsurfing eller kitesurfing, eller ta et dypdykk inn i surfebutikkene som har et stort utvalg av brett og utstyr. Reiser du med barn har Varberg også langstrakte barnevennlige strender, campingplasser og hyttebyer godt tilrettelagt for familieferien.

I Varberg ligger også flere golfbaner av høy kvalitet. Av andre aktiviteter kan vi også anbefale lammesafari, gå turer gjennom irrgrønt naturlandskap, fiske i glitrende innsjøer og besøke radiostasjonen Grimeton som står på UNESCOs verdensarvliste. Et absolutt must er imidlertid å besøke festningen som troner på toppen av byen! Den ble oppført av Hallands siste danske konge, Christian IV. I tillegg til å være et favorittsted for piknikelskere, rommer den også et spennende museum, pluss årlige arrangement som middelalderdager.

Legg opp til gallerivandring, og nyt kunst og håndverk fra lokale kunstnere. Eller stikk innom de mange spesialbutikkene med klær, design og interiørprodukter. Om du trenger en hvil i bakken, er gode kafeer og kroer aldri langt unna i Varberg.

Les mer om Varberg her

3. Falkenberg – byen med aktiviteter for alle

Falkenberg virkelig blomstrer på sommeren, og mange turister sikter seg inn mot populære Skrea strand eller Falkenberg Strandbad, byens anerkjente spahotell i vannkanten. Her finner du også Sveriges lengste badebrygge – den strekker seg hele 248 meter ut i havet. I sentrum av byen er det flust av overnattingsmuligheter og spisesteder, og på sommeren er underholdningsprogrammet spekket med konserter, revyer og teaterforestillinger.
Falkenberg er kjent for lakseelven Ätran der du kan få laks på kroken nesten midt i sentrum. Rett i nærheten av elven ligger også friluftsområdet, Vallarna med mini-zoo, eventyrbane, frisbeegolf, lekeplass og en 1000 kvadratmeter stor skateboardpark.

Byen har også en 18-hulls golfbane du kan bryne deg på. Har du mer sans for fotturer og ridning er det også god anledning til dette; rett i nærheten ligger en strekning av Hallandsleden som byr på vandring i variert naturlandskap. Hallands ridesti er også verdt å prøve ut, eller kystens og innlandets mange flotte sykkelstier, hvis du liker deg bedre på sykkelsetet.

Les mer om Falkenberg her

4. Halmstad – Hallands største by

Hallands hovedstad, Halmstad byr på en fin miks av golfbaner, strender, eksklusive hotell, superb shopping og topp fiske. Den fire kilometer lange badestranden, Tylösand er en av byens største attraksjoner, og her ligger også Per Gessles, Hotel Tylösand. Tusenvis av mennesker boltrer seg på stranden på dagtid, og så snart skumringen faller på starter en knallgod After Beach på Solgården ved hotellet. I området ligger også Prins Bertils stig, en 18 km lang kyststi som går fra slottet i Halmstad, forbi Tylösand og videre ut til Möllegård, hvor du kan ende turen med en is i iskiosken.

I Halmstad sentrum finnes to kunstmuseer, pluss den 15 meter høye statuen, ”Head of a Woman” signert Picasso og ”Europa og tyren” signert Carl Milles. Byen har badeland og lekeland for de minste. Naturområdene rett i nærheten av sentrum inviterer til fiske, vandring, sykling og kanopadling på elver og sjøer. Fra slottet i sentrum av Halmstad kan du for eksempel følge Prins Bertils Stig, en 18 km lang kyststi ut til Tylösand og videre til Möllegård, der du kan unde deg en is på iskaféen.

Les mer om Halmstad her

Utforsk koselige smågater i Halmstad. Foto: Visit Halland

5. Laholm – Hallands eldste by

Byen Laholm har røtter tilbake til 1200-tallet med sjarmerende smågater belagt med brostein. Utforsk småbutikker, koselige smug, fine overnattingsmuligheter og Nordens eneste tegningsmuseum. Det er også i Laholm du finner badeplassen, Mellbystrand med en av Sveriges lengste strender. Og byens plassering ved lakseelven, Lagan lover godt for de som er fiskeinteresserte.

I Laholm kan du besøke kunstmuseet i Hishult, spille golf på baner av høy kvalitet og vandre eller teste mountainbike på toppen av Hallandsåsen. Vallåsen har åpen bikepark, og på Kungsbygget kan du om sommeren teste ”rodel”, en slags bobslede, i en én kilometer lang bane.

HALLAND REISEGUIDE

Slott og festninger i Halland

Er det noe med Sverige som fascinerer oss nordmenn så er det storslagne slott og festninger.  Over hele landet ligger...

10 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange bortgjemte perler, som ikke er så kjente for nordmenn. Her er 10 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre...

Camping ved vannet

I Sverige finner du en rekke flotte campinganlegg bare et steinkast fra finkornet sand, skvulpende bølger, forfriskende elver og herlige badeanlegg!    Vil du dra på strandferie – uten å reise langt hjemmefra? Camping og bading går hånd i hånd hos naboen! Vi har...

Her finner du spa og velvære i Sverige

I Sverige tar de spa på alvor! Rundt om i landet finner du prisbelønnede spa i ulike varianter, og med forskjellige beliggenheter og fasiliteter. Mange av Sveriges beste spaanlegg ligger nedover vestkysten i sør-Sverige, og er derfor kort vei fra norskegrensen. Her...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.