Velkommen til Västra Värmland

Er du ute etter en kortreist opplevelsesferie fylt med vakker natur og inspirerende kulturopplevelser? Da er Västra Värmland plassen for deg!

Västra Värmland er området som ligger like over riksgrensen fra Østfold og som innebefatter kommunene Säffle, Arvika og Årjäng. Området byr på fantastiske naturområder, som Glaskogen, Vänern-skjærgården og Lurö, og drøssevis med kulturelle severdigheter som Rackstad museet, Klässbols Linneväveri og Arvika Hamnfest. Les mer om de ulike kommunene under:

I Årjäng sentrum står Årjängstrollet der man også kan besøke Systembolaget og gjøre grensehandel

Dette er Årjäng

Dette er Arvika

Dette er Säffle

Ut i naturen

Västra Värmland er et innlandsområde med dype skoger, og idylliske vann, i tillegg til å være en del av skjærgården til Sveriges største innsjø, Vänern.

Vänern og Lurö

Med en vidstrakt kyst ved Vänern og andre mindre innsjøer og skogstjern består Säffle kommune i Västra Värmland av unike naturområder som tiltrekker seg friluftsglade besøkende. Båtliv og padling bringer folk til Lurö og Millesvik, som er to av Vänerns fineste skjærgårder. Skjærgården er kjent langt utenfor Sveriges grenser for sin særegne flora og fauna, og fordi den tilhører en av Europas største ferskvannsskjærgårder.

Gå en fottur ved Vänerns strand eller på en øy i skjærgården. Ved Duse Udde går det stier gjennom skog, over jorder og med utsikt over Byälven. I Säffle finnes det også rikeholdige fiskevann og midt i byen ligger faktisk Sveriges beste fiskevann for gjørs.

Innsjøer, sluser og turstier i Årjäng

Rett over grensen ligger Årjäng kommune med sine 1000 innsjøer, 300 km med turstier og et av Sveriges største grensehandel-sentre. Den nye sykkelruten, Unionsleden, går også gjennom dalstrøkene og kanalene i Årjäng, og er perfekt for en aktiv ferie.
Blant øyer, holmer og viker kan du oppdage Årjängs vakre landskap fra vannet. Den grensenære kommunen ligger i en av regionene i Sveriges med flest innsjøer. Her finner du blant annet Dalsland-Nordmarken, et naturområde på nesten 10 000 kvadratkilometer med utallige innsjøer som er koblet sammen gjennom vakre Dalslandskanal. Området strekker seg fra sentrale Dalsland via Årjäng og opp til norskegrensen, og er en av Europas fineste vannveier. Her finner du en unik infrastruktur for padling og fantastiske forhold å utforske med fritidsbåt. 
 

Friluftseldorado Glaskogen

Gjør som 30 000 andre naturelskere og oppdag Värmlands største vandringsdestinasjon og friluftsparadis, Glaskogen. I det 28 000 hektar store naturreservatet finnes det over 30 mil med vandringsstier, og spredt rundt i naturreservatet ligger det også utrustede gapahuker og rastehytter som besøkende kan benytte seg av.  

Glaskogen naturreservat har en rik historie med aner tilbake til steinalder bosetting og skogfinner. Spor av historiske fangstgroper finnes på flere plasser og på 1600- tallet kom det finner hit for å drive svedjebruk. Naturreservatet har også lange tradisjoner med jern- og kobberverk og sagbruk.  

 

Kano, sykling, fiske og båttur  

Ønsker du å oppdage Glaskogen via vannveien kan du leie både kano og båt i Lenungshammar. I naturreservatet finnes det mange fine kanoruter som byr på imponerende naturopplevelser. Ønsker du litt mer plass, er også robåt tilgjengelig for utleie.  

De små grusveiene i naturreservatet er godt egnet for sykling og du har mange muligheter til å oppleve naturen når du sykler langs innsjøene og skogen. Ta med fiskestanga og benytt muligheten til å kaste noen kast. Her kan du få alt fra gjedde, abbor, gjørs, laks og rødning på kroken. Fiskekort kreves og kan kjøpes i Leningshammar eller via www.ifiske.se 

Kunst og kulturelle tilbud

For kultur- og kunstinteresserte har Västra Värmland mye å tilby, og spesielt Arvika. Kommunen er kjent for sitt blomstrende kulturliv og her har mange kunstnere, musikere og kunsthåndverkere utøvd sitt virke gjennom historien.

 

I Arvika finnes det et rikt utvalg av severdigheter og kulturopplevelser. Besøk linveveriet Klässbol Linneväveri, som leverer tekstiler til både slottet og Nobelfesten, eller la deg inspirere av malerene på Rackstadmuseet. Om sommeren må du få med deg Arivka Hamnfest eller reise tilbake til fortiden på arrangementet Gammelvala.

De to andre kommunene, Säffle og Årjäng, kan også tilby besøkende spennende kulturhistoriske miljøer og kulturelle reisemål. Sjekk ut Sveriges vakreste utedo, lær om vikinger Värmland Vikingacenter, besøk travmuseet i Årjäng eller ta turen til kunsthallen som ligger i et gammelt vanntårn.  

Les mer kulturopplevelser i Västra Värmland her

Spis godt og lokalt 

Mat er en viktig del av ferien og i Västra Värmland er det mange gode alternativer for en herlig gastronomisk opplevelse.

 

Säffle

I Säffle kan du nyte et bedre måltid på alt fra herregårdsrestauranter med White Guide-status til rustikke skjærgårdskroer og koselige 50-talls kafeer.  I Vänerns skjærgård ligger det flere utmerkede spisesteder, som Resturang Ekenäs, Resturang Fyren og Lurö Gjestehus och Taverna. 

 

Arvika

Arvika har et flertall herlige restauranter og kafeer, og det er ikke langt mellom matstedene. Fine kafeer som Nordells Konditori og koselige Elins Bakgård er steder som du burde stikke innom når du er i Arvika. På sommerstid er restaurantene i havnen åpne, og du kan nyte god mat i vannkanten. Live musikk serveres på Olssons Brygga.

 

Årjäng

I Årjäng burde man helt klart legge inn et stopp hos Thorills, et lite og veldig sjarmerende spisested like utenfor Töcksfors, hvor Thorill selv lager maten. På Waterside Resturang kan du kombinere et måltid med en tur til slusene i Dalsland kanal.

Sov godt i Västra Värmland 

Det er ikke vanskelig å finne gode overnattingsmuligheter i Västra Värmand. Her kan du velge mellom alt fra unike overnattinger i naturen, barnevennlige campingplasser til koselige hoteller og staselige herregårder.

Camping

Campingplassene i Västra Värmland er velbesøkt og poulære hos nordmenn av god grunn. Sommarvik Camping & Stugor tilbyr 5-stjerners camping med et stort utvalg av fasiliteter. Ved Duse Udde og Ingestrand får du campingferie og strandliv ved Vänern og Glafsfjorden, mens Glaskogen Camping har et roligere villmarkspreg.

Les mer om campingplassene i Västra Värmland her  

Unik overnatting

Ute etter en litt annerledes og unik overnatting? Da er Västra Värmland stedet! Ute i den värmlandske naturen ligger det steder som tilbyr en overnatting du sent vil glemme. På Yggdrasil igloo water Huts og Naturbyn kan du bo på en flytende hytte eller i tretoppene, mens på Happiecamp glamper du med vannet rett utenfor teltduken. Frister det med luksus og herskapelige opplevelser er Krokstad Herrgård og Paradiset Spa bra alternativer, mens på Sillerud stasjon og STF Lurö vandrarhem kan du overnatte i gamle togvogner og teste livet som fyrvokter.

Les mer om unik overnatting i Västra Värmland her

Mer inspirasjon fra Sverige 

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Falkenberg

Falkenberg

Tettstedet Falkenberg er en godtepose av opplevelser og aktiviteter, her finner du alt fra Nordens største varehus og en av landets lengste badebrygger til en unik matdestinasjon og en lakseelv midt...

Varberg

Varberg

Varberg er plassen for surfing, spa og svensk sommeridyll. Her kan du oppleve eksotisk surfestemning, avslappende spahotell og historiske byggverk i en koselig kystby.    Sveriges beste...

Halmstad

Halmstad

Koselige brosteinsgater, en bynær bøkeskog, milevis med sykkelstier, myke sandstrender og feststemning i solnedgangen – Halmstad har oppskriften på en vellykket sommerferie.   Halmstad er...

5 koselige byer på Hallandskysten

5 koselige byer på Hallandskysten

Langs Sveriges vakre vestkyst ligger Halland, regionen rett sør for Gøteborg, med koselige byer som Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Laholm og Halmstad. Forbered deg på en ferie med lange strender,...

48 timer i Örebro

48 timer i Örebro

Hvorfor ikke legge neste helgetur til en mer ukjent svensk by? Utforsk den lille storbyen, Örebro, med pulserende natteliv, et 700 år gammelt slott og muligens verdens beste pizza. Og det beste er...