Opplev Stockholm

Stockholm er ansett som en av verdens vakreste byer, bygget der innsjø møter hav, på fjorten øyer, med åtte århundrer av historie og kultur å utforske. Er det nok for å vekke appetitten?

Foto: Werner Nystrand / imagebank.sweden.se

Sveriges vakre hovedstad

Stockholm er en kontrastrik by. Trender innen musikk, design, mote og teknologi ble født her, og verdensomspente innovasjoner ble oppfunnet her. Bli med og utforsk det beste ved Stockholm i denne reiseguiden! 

En by bygget over 14 øyer og med 30.000 holmer og skjær – det sier seg selv at Stockholm er en spesiell by med særpreg! Bydelen som utgjør selve city heter Norrmalm, og det er her kjente steder som Dramaten, Cafe Opera og Grand Hôtel ligger. Norrmalm er selve sentrum for shopping og fornøyelse i hovedstaden, med Stureplan som det mest aktive strøket.

Stockholm er en by rik på historie bestående av spennende arkitektur, museer, slott og den urbane middelalder-kjernen i Gamla Stan. Trendy barer og restauranter i verdensklasse ligger side om side med historiske kafeer og hjemmekoselige barer. Dette er en by med moderne gallerier og eksklusive butikker, så vel som små og unike butikker. Scener og konsertarenaer tiltrekker seg svenske og internasjonale stjerner, og vanligvis kryr det av små og store eventer.

Stockholm er både urban og nær naturen; vannet er alltid til stede i denne byen hvor innsjø og hav møtes. Stockholm har også en fantastisk skjærgård med tusenvis av øyer, holmer og skjær. Parker og grøntarealer florerer, og de karakteristiske skjærgårdsbåtene tar deg med ut til øyene hele året. Atmosfæren er åpen og innbydende og mangfold og innovasjon verdsettes høyt. Stockholm er en by for alle!

Hold deg oppdatert på koronasituasjonen i Sverige her.

Smakebiter av Stockholm

Foto: Ola Ericson / imagebank.sweden.se

Legger du turen til Stockholm vil du neppe kjede deg med det første. Her er opplevelser for de fleste interesser og smaksløker. 

Kultur for enhver smak

Besøk et av Stockholms mange museer. Noen av høydepunktene er Vasa museum for den historieinteresserte, Fotografiska for den fotointeresserte, Modern Museum for den kunstinteresserte, Nasjonalmuseet for den klassisk interesserte og selvfølgelig ABBA museumet for den ABBA-fans og musikkinteresserte.

Stort fika-utvalg

Fika i Stockholm er en «must-do». Over alt finner du, både tradisjonelle og moderne, kafeer og bakerier som oser av atmosfære, karakter og kvalitet. Prøv ut noen av de hippe kaféene, som Drop Coffee, Pom och Flora, Mr Cake og Svenskt Tenn tesalong. Har du med hunden finnes det også egne hundevennlige kaféer å sjekke ut.

Annerledes sightseeing

Test en ny og annerledes sightseeing. Det er mange ulike turer som kan vise deg Stockholm, men med en ny vri. Hva med å møte spøkelsene i Gamla Stan, bli med på takvandring på Riddarholmen eller oppdage byen på Millennium vis?

 

Vasamuseet
Foto: Ingeborg Lindseth

Gamle Stan
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

Nasjonalmuseet
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Södermalm

Også kalt bare Söder – har utviklet seg til en av Stockholm hotteste nabolag. Stemningen er avslappet, kreativ og trendy, og nabolaget tilbyr et mylder av vintage-, fashion- og designbutikker. I tillegg til mindre småbutikker og gallerier finner du en overflod av steder å spise og drikke.

Unikt design

Minimalistisk og funksjonelt, samtidig stilfullt og innovativt. Skandinavisk design er ofte betraktet som trendy i henhold til mantraet «less is more», og Stockholm er selve episenteret for svensk design.

Restauranter i toppklasse

Stockholm har noe for enhver smak: Førsteklasses mat, moderne restauranter, nyskapende kjøkken, food trucks og Michelin-restauranter. Byen har noen av verdens beste og mest kreative kokker, som alle deler en innovativ tilnærming til skandinavisk mattradisjon. Råvarer er nøye utvalgte, lokal produsert, og gjerne økologiske. Med inspirasjon fra internasjonale kjøkken og den tradisjonelle svenske matkulturen skapes det stadig nye gastronomiske trender og nye spennende matkonsepter i byen.

Praktisk reiseinformasjon

Foto: Hanne Marit Tobiassen

Kom deg rundt i Stockholm

Kollektivtransport

Den enkleste måten å komme seg rundt i Stockholm er via T-bane, buss, trikk og båt. Alt på en og samme billett. Billett kjøper du på SL(Storstockholms Lokaltrafik) sine utsalgssentre, utvalgte kiosker, via SMS eller gjennom SL sin App. Det er ikke mulig å betale med cash ombord på bussene i Stockholm. Se rutetabeller, stasjoner og priser på sl.se. En enkeltbillett varer i 75 minutter og koster 44 SEK. Du kan også kjøpe 24 timers, 72 timers eller 30 dagers billett.

 

Reisetips: Ønsker du å utforske Stockholm anbefales det å ta buss nr 69 eller trikk nr 7 ut til Djurgården. Da får du sett mye av byen, samt at dette er trikken som tar deg til store attraksjoner som Skansen og Vasa Museumet.

 

Taxi

I Stockholm er det mange forskjellige taxiselskaper å velge mellom. Alle godkjente taxier har gule nummerskilt på taket. Taximarkedet er ikke regulert, noe som betyr at det er fri prissetting. Prisene kan derfor variere veldig. Det er kundens ansvar å sjekke prisen på forhånd, så vær derfor oppmerksom når du tar taxi rundt i byen. En anbefaling er å alltid bruke de større taxiselskapene som Stockholm Taxi eller de gule taxiene.

Overnatting i Stockholm

Stockholm har overnatting for alle behov og preferanser.

Hoteller

Midt i sentrum finner du hoteller i høy kvalitet, alt fra klassiske Grand Hotel og Hotel Scandic Grand Central til trendy design og konsept hotell som At Six, Downtown Camper by Scandic, Haymarket by Scandic og Miss Clara.

Unik overnatting

Kun fem minutter fra sentrumskjernen, finner du Af Chapan og Skeppsholmen Hostel, som er fullt utstyrte båter som tilbyr fantastisk utsikt over Gamle Stan. Hvis du ønsker overnatting i mer naturlige omgivelser, ligger det flere slott rett utenfor Stockholm – Roserbergs Slottshotell, Häringe Slott, Åkeshofs Slott.

Haymarket by Scandic.
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Downtown Camper
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Sturebadet
Foto: Tuukka Ervasti / imagebank.sweden.se

Slik reiser du til Stockholm

Tog

I 2015 ble hurtigtog-ruten mellom Oslo og Stockholm åpnet, og kortet ned reisetid mellom byene betraktelig. Vanligvis er det to avganger daglig mellom Oslo og Stockholm. Turen tar omtrent 5 timer og har ingen bytter. Les mer på sj.se.

Fly

Både Norwegian og SAS har vanligvis avganger hver dag til Arlanda fra Oslo Lufthavn. Fra Arlanda er den raskeste veien til Stockholm med hurtigtoget Arlanda Express. Toget bruker ca 20 minutter til Stockholm sentralstasjon og har avganger flere ganger i timen.

Bil

Bilturen til Stockholm fra Oslo tar mellom 6 og 7 timer. Turen følger E18 hele veien og på veien kjører du gjennom flere større byer som: Karlstad, Örebro og Västerås. Hvorfor ikke legge opp til en spennende biltur i Sverige på veien?

Mer inspirasjon fra Värmland

Naturnære campingplasser i Värmland

Naturnære campingplasser i Värmland

Värmland er et campingeldorado med campingplasser i alle variasjoner og størrelser. Her får du blant annet herregårdscamping, koselige strandcampinger, femstjerners camping med basseng og...

Unike bosteder i Värmland

Unike bosteder i Värmland

Landskapet i Värmland har i lang tid vært preget av tradisjoner, historie og kultur. På landsbygda finner du blant annet gamle kulturhistoriske gods og herregårder, som er blitt til komfortable...

7 kulturelle høydepunkter i Värmland

7 kulturelle høydepunkter i Värmland

Värmland er en region med et rikt kulturliv. Her kan du la deg inspirere av historiske miljøer, kunst fra nær og fjern og noen av Sveriges verdenskjente forfattere og vitenskapsmenn. 1....

Familieaktivteter i Värmland

Familieaktivteter i Värmland

Ønsker du en ferie som passer hele familien, er Värmland stedet! I kort avstand fra grensen kan du dra på spennende piratferd på...

Ledige campingplasser rett over grensen i Årjäng

Ledige campingplasser rett over grensen i Årjäng

Camping i Sverige har gjennom tidene alltid vært populært blant nordmenn. I vakre Årjäng kan du sikre deg sesongplass med sin nærhet til fin natur, artige aktiviteter og gode shoppingmuligheter.   ...