fbpx

Dalarna – Sveriges kulturelle hjerte

Dalarna er Sveriges mest ursvenske region med rødmalte «stuger», tradisjonelle midtsommerferinger, et mangfoldig kulturliv og idyllisk natur.

Unikt kulturlandskap i Fryksås. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Dette er Dalarna!

Dalarna er regionen som går for å være noe av det svenskeste du kan finne i Sverige. Besøk Dalahetens hjem og fødeplassen til noen av Sveriges mest kjente kunstnere. 

Dalarna grenser til Norge i vest og består av dype daler, tette skoger og glitrende innsjøer. Dalarna kan lokke besøkende med underjordiske gruver, kunstnerhjem, historiske severdigheter og urørt natur. Flere av Sveriges største kunstnere har sitt opphav i Dalarna, og du kan i dag besøke hjemmet til både Anders Zorn og Carl Larsson.

Dalarna er også hjemstedet til det svenske nasjonalsymbolet Dalahesten, den mest tradisjonsrike midtsommerfeiringen og det velkjente skiløpet Vasaloppet.

Falun er regionens «hovedstad», med koselige restauranter og hyggelig butikker. Den største attraksjonen er den nedlagte kobbergruven, som i dag er omgjort til et museum, hvor du blant annet kan dra på gruvesightseeing. Den velkjente rødfargen falu röd, som er karakteristisk for Sverige, har også sitt opphav i Falun fra kobberfargen funnet i Falu gruva.

Hold deg oppdatert på koronasituasjonen i Sverige her.

Dalarnas dype kulturelle røtter

Midtsommerfeiring i Rättvik. Foto: Ingeborg Lindseth

Musikk, kunst, litteratur og håndverk har sterkt rotfeste i Dalarna. La deg inspirere av forskjellige kulturopplevelser og lær mer om hvordan de har preget region til det den er i dag.

Mange kunstnere har funnet inspirasjon til sine kunstverk i Dalarna. I Dalarna har en rekke aktører gått sammen i konseptet, Kulturresan. Opplevelsesruten består av ni av de mest unike kulturelle severdighetene i Dalarna. Blant dem finner du for eksempel historiske industrimiljø, fascinerende kunstnerhjem og verdensarvperler.

På Carl Larsson gården og Zorns hus får du et innblikk i kunstneres liv, og på den 500 år gamle Örnässtugan kan du høre historien om hvordan Gustav Vasas vei til tronen begynte.

Midtsommerfeiringene

En av de viktigste feiringene i året i Dalarna er midtsommer. På 1930-tallet ble det bestemt at det var Dalarna-feiringen som var den «riktige» måten å feire midtsommer, og den som skulle gjelde i hele Sverige. Rättvik Gammelgård og Leksand, ved Siljansjøen, er kjent for å ha de mest autentiske og største midtsommerfeiringene. I Leksand samles årlig 20 000 mennesker for å feire årets lyseste natt, mens på Zorns gammelgård, en kilometer fra Mora, er alt lagt til rette for en barnevennlig feiring.

Les mer om midtsommerfeiring i Sverige.

Dalahesten.
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Zornmuseet.
Foto: Ingeborg Lindseth

Carl Larsson-gården.
Foto: Ingeborg Lindseth

Aktiviteter i naturen

Flotte sykkelløyper i Dalarna. Foto: Erik Kilström / VisitDalarna

Naturen i Dalarna gir gode forutsetninger for friluftsaktiviteter og utelek. Rundt innsjøene finnes det fine strender og badeplasser, og turstiene er mange og varierte i regionens skog og fjell.

I områdene Orsa Grönklitt, Idre Fjell og Sälen kan du utfordre deg selv med MBT-sykling, alpint, padling eller vakre vandreturer.

Det går fint an å besøke Dalarna hele året. I sommer- og høstsesongen er det sykling og vandring som står på agendaen, og om vinteren tilbyr regionen velpreparerte langrennsløyper, preparerte skøytebaner på innsjøene og alpinanlegg med snøgaranti.

Har du med barna på tur kan dere ta turen innom Europas største rovdyrpark, Orsa Rovdjurspark, sommerlandet i Leksand eller nissenes hjemsted, Sagolandet Tomteland.

Idylliske sykkelruter gjennom Dalarna.
Foto: Per Bifrost / VisitDalarna

Fisketur er gøy for barna!
Foto: Kola Productions / VisitDalarna

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

Padling er en populær aktivitet i Dalarna.
Foto: Per Eriksson / VisitDalarna

Slik reiser du til Dalarna

Dalarna grenser mot Innlandet fylke i Norge og ligger nord for den svenske regionen, Värmland.

Fra Østlandet er det kjappest å følge E6 mot Gardermoen, ta av mot Kongsvinger og videre mot grensen og Torsby. Fra Torsby kan du enten følge E45 mot Mora, Rättvik og Leksand, eller kjøre E16 mot Falun fra Malung.

Bor du lengre nord er grenseovergangen ved Drevsjø eller riksvei 25 østover fra Nybergsund å foretrekke.

Mer inspirasjon fra Dalarna

Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Det er herlig å suse i full fart ned en slalåmløype eller stå på langrenn innover skog og fjell. Men er du trøtt i lårene og trenger litt avveksling, finnes det mange muligheter til å gjøre...

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i...

16 Høstaktiviteter i Sverige

16 Høstaktiviteter i Sverige

Høsten er en fin tid å feriere i Sverige! Her kommer tips til morsomme aktiviteter og opplevelser for store og små. Det er ikke mye planlegging som trengs, og og bilturen er kort for å finne...