Torsby 

Torsby er kommunen rett over grensen, hvor du er omringet av vakker natur og mytiske Finnskogen.

Dette er Torsby!

Gammelt eller nytt, ro eller aktivitet, stillhet eller fart, sommer eller vinter, vår eller høst. I Torsbyområdet finner du noe for enhver smak, en blanding av morsomme og spennende opplevelser både inne og ute, hele året rundt. Kommunen er et eldorado for den aktive, naturglade gjesten. Liker du kunst, museer, natur og historiske miljøer? Da har du også kommet til rett sted. Utforsk kunstgårder, museer og finnegårder med sine fascinerende omgivelser og kulturhistorie.

Naturopplevelser 

Torsby er omringet av skog og vakker natur på alle kanter. For deg som er glad i naturopplevelser er Torsby det perfekte reisemålet. 

Torsbys vennlige, men også ville natur.
I Torsby kommune finnes over 80 naturreservater med fine turstier, vakre utsiktspunkt, herlige fiskevann og tilrettelagte teltplasser. Her står villmarksopplevelsene i kø. 

Finnskogen 

Finnskogen er et område som ble befolket på 1600-tallet av mennesker fra Finland, på oppfordring fra den svenske kongen. Området Finnskogen er den «grenseløse delen» (Sverige-Norge) av barskogbeltet og strekker seg 14 mil nord/sør og 7 mil øst/vest fra Arvika kommune til Trysil i Norge.

Finnenes liv og skikker har preget kulturen siden den gang, noe som tydeligst manifesteres i navn på steder og bygninger. Men ved nærmere betraktning ser man også en spesiell byggeskikk. Røykstue, badstue, smie, bryggerhus, kokehus, stabbur, låver og dyrestaller er fordelt over tunet med våningshuset i sentrum. Å brenne og dyrke rug i asken etter svedjebruk var viktig, i tillegg til jakt, fiske og bærplukking. Eksempler på tradisjonelle matretter fra Finnskogen er blant annet mutti og hillo.

Finnskogen er kjent for sin unike kulturhistorie og mystiske atmosfære, med gamle sagn og trollske skoger som inviterer til eventyr og ettertanke. La deg fortrylle av den dype stillheten og den spesielle følelsen som bare Finnskogen kan tilby.

Dra på flåtetur på Klarälven

Det er en egen følelse å seile på en selvbygd tømmerflåte, hvis du ikke har prøvd det før, så har du nå sjansen på Klarälven. Klarälvens Camping og Vildmark i Värmland hjelper deg med å bygge en solid tømmerflåte som du senere kan sjøsette på elven. Ta pikniken ombord mens du sakte siger nedover Klarälven, eller fortøy underveis og utvid utflukten med en overnatting underveis

I tillegg kan du også gå på ski hele året i Torsby Skidtunnel og Sportcenter. Skitunnelen er den første i Sverige og her er det -3 grader og perfekte løyper året rundt!

 

Skitunnelen

Start skisesongen allerede i sommer i Torsby skitunnel! Trenger du et lite avbrekk fra sol og bading kan du spenne på deg i skiene og suse av gårde i 1,3 km på perfekte vinterforhold. Det er mulig å leie alt utstyr du trenger på stedet og Torsby Sportscenter tilbyr også mange andre morsomme aktiviteter, som utendørs styrketrening, sykkelløyper og frisbeegolf.

Vinterlandskapet i området
Sus ned slalåmbakken, eller gli frem i langrennsløypene! Her finner du flotte langrennsløyper og alpinanlegg. Blant annet Branäs, langrennsløyper på Finnskogen i Mattila, Långbergets sporthotell med sin Vasaloppsbane og snøsikre Hovfjället med bakker og langrennsløyper. Torsby sportssenter ligger i nærheten av Torsby sentrum med preparerte langrennsløyper.

Spisesteder

Torsby har et fint utvalg av smakfulle spisesteder hvor du kan fylle magen med alt fra kanelboller til lokale delikatesser som grøt og flesk.

Torsby har restauranter og kaféer du gjerne vil komme tilbake til. Prøv spesialitetene motti og fläsk og kolbullar! Disse rettene finner du om sommeren på våre finngårder og hembygsgårder. Noen eksempler på lokal matkultur er Nedergårdens Vilt & Natur, Sahlströmsgården og Fröknarna Fräs. På Långberget kan du nyte middag med panoramautsikt over fjellene. På sjokoladefabrikken og kaféen Naturpralinen i Sysslebäck lages og selges håndlagde kvalitetspraliner, iskrem og sorbet. Et must for sjokoladeelskere, og på det ærverdige Wienerkonditoriet i Torsby sentrum er det alltid tid for en fika med en god bakelse.

 

Kulturopplevelser 

Fyll på med kulturell input på din reise i Torsby. Her kan du lære mer om skogfinske tradisjoner, beundre svensk kulturhistorie på Sahlströmsgården eller reise tilbake i bilens historie på Torsby Fordonsmuseum. 

Sahlströmsgården

Like utenfor Torsby finner du Sahlströmsgården på den idylliske, lille plassen Utterbyn. Stedet representerer et stykke svensk kultur- og kunsthistorie. Gården rommer både et hotell, restaurant og museum, og er fylt med minner om tidligere kunstneres liv og sterke personligheter. Her bodde de tre kunstnersøsknene Anna, Bror og Ida Sahlström. Deres kunstneriske venner som Ivan Aguéli, Siri Derkert, Carl Wilhelmsson, Einar Nerman, Karl Nordström og flere besøkte dem. Gården, som ligger i et århundreskiftemiljø, inneholder rike samlinger av kunst og kunsthåndverk, og hovedbygningen fungerer i dag som et museum som kun kan besøkes gjennom guidede turer.

 

Finnskogscentrum

Finnskogscentrum i Lekvattnet er et besøkssenter med museum og bibliotek, butikk med kafé, utstillinger og arrangementer. Museet har en spennende basisutstilling, og hvert år lages det en ny sommerutstilling med et tema.

 

 

Utmarksmuseet

Utmarksmuseet med Pilgrimstapeten i Ransby, et 40 meter langt veggteppe av linvev, er Sveriges motstykke til den franske Bayeux-teppet i Normandie. Teppet vises i et eget middelaldersk tømmerhus. Pilgrimstapeten forteller i titusener av sting historien om gamle pilegrimers ferd fra Hammarö i sørlige Värmland til Nidaros.

 

Bovilgården

Bovilgården er et unikt, urørt kunstnerhjem i vakker natur. Signaturen Bovil var en av sin tids fremste serietegnere og illustratører. I sin tid i Utterbyn, øst for Torsby, skapte han en mengde tegneserier, blant annet «Tusen og en natt», samt bokomslag og plakater.

 

Kollsberg

Kollsberg i Torsby, vakkert og høyt beliggende ved nordspissen av Fryken med vidstrakt utsikt, er en av våre mange fine hjemgårder hvor man kan oppleve bygdas historie og få innblikk i hvordan livet var før i tiden.

 

Torsby Fordonsmuseum

Torsby Fordonsmuseum er fylt med biler, motorsykler, mopeder og andre veteranbiler. Gamle radioapparater og skrivemaskiner. Her kan du se den restaurerte Frykenbilen som ble berget etter 50 år på bunnen av innsjøen Fryken.

 

 

Overnatting og camping

Sjønær camping eller koselig hotell
Du rekker ikke å oppleve Torsby på én dag; du trenger flere dager for å fylle sansene med alt det Torsby har å tilby. Velg mellom camping, bed & breakfast eller kanskje et komfortabelt hotell, sentralt med nærhet til shopping eller et sted med vakker natur rett rundt hjørnet. Finn et sted du trives, og hvor du gjerne blir en natt til!

 

Torsby camping
Bo naturskjønt på Torsby camping – der er det alltid noe på gang! Med vidstrakt utsikt over innsjøen Fryken kan du nyte både sol, bading, mat og venner. Stopp en natt eller hele sommeren. Her tilbys en populær lekeplass, barnevennlig strand, brygge, minigolfbane eller bare avslapning i vakre omgivelser.

 

Sahlströmsgården Hotell
Unn deg det lille ekstra og foren kunst og rekreasjon, god mat og hyggelig overnatting. Sahlströmsgården ligger fredfullt i Utterbyn, bare noen km nord for Torsby. Flere rom er tilpasset for funksjonshemmede, og dyr er velkomne i noen rom. Benytt sjansen til å ta badstue i den vedfyrte badstuen med utsikt over Sirsjön. Avslutt med en forfriskende dukkert i innsjøen!

 

The Lodge B&B
Dette Bed and Breakfast ligger rett ved vannet ved innsjøen Nedre Brocken. Du kan slappe av i hagen eller ved vannet. Du har nærhet til Hovfjället med skimuligheter, samt fine tur- og sykkelløyper i vernet natur. Du bor vakkert i en koselig og familiær atmosfære i det store huset, eller hvorfor ikke i en egen hytte med utsikt over innsjøen?

 

 

Hytter på Branäsberget
Uansett om du besøker Branäsområdet sommer eller vinter, finnes det noe å gjøre. Om vinteren suser du ned bakken på ski, mens om sommeren tar du sykkelen ned og heisen opp! Branäs har vunnet den store barneferieprisens utmerkelse «Beste skisted for familier» 13 av de 14 årene prisen har blitt delt ut. Her kan du bo i hytter rett ved siden av bakken. 

 

Långberget Sporthotell
På toppen av Långberget i nordlige delen av Torsby kommune, 630 meter over havet med 10 mils utsikt, ligger Långbergets Sporthotell. Her tilbys ulike overnattingsalternativer etter smak og behag, for både mindre og større grupper. Om vinteren finnes det velpreparerte langrennsløyper, en alpin familiebakke, vinteraktiviteter, skiutleie og skiskole. Besøker du Långberget om sommeren, finnes det fine turstier og bra fiske. Du kan også leie kano, kajakk, robåt og E-mtb. Bestill elg- og beversafari, guidede kanoturer og vandringer.

 

Unike Finnskogen
Et opphold og en opplevelse i et unikt historisk miljø. Kulturarven er tett vevd inn i de store, rolige skogsområdene. Finnskogen, kjent for sine dype skoger, gir deg en følelse av fred i både kropp og sjel, med suset fra trekronene. Her kan du bo og nyte friluftsliv med garantert velvære. Moderne hytter med alt du trenger og litt til, midt i Finnskogen.

 

Les mer om camping i Västra Värmland her

Mer inspirasjon fra Värmland

Naturnære campingplasser i Värmland

Naturnære campingplasser i Värmland

Värmland er et campingeldorado med campingplasser i alle variasjoner og størrelser. Her får du blant annet herregårdscamping, koselige strandcampinger, femstjerners camping med basseng og...

Unike bosteder i Värmland

Unike bosteder i Värmland

Landskapet i Värmland har i lang tid vært preget av tradisjoner, historie og kultur. På landsbygda finner du blant annet gamle kulturhistoriske gods og herregårder, som er blitt til komfortable...

7 kulturelle høydepunkter i Värmland

7 kulturelle høydepunkter i Värmland

Värmland er en region med et rikt kulturliv. Her kan du la deg inspirere av historiske miljøer, kunst fra nær og fjern og noen av Sveriges verdenskjente forfattere og vitenskapsmenn. 1....

Familieaktivteter i Värmland

Familieaktivteter i Värmland

Ønsker du en ferie som passer hele familien, er Värmland stedet! I kort avstand fra grensen kan du dra på spennende piratferd på...

Ledige campingplasser rett over grensen i Årjäng

Ledige campingplasser rett over grensen i Årjäng

Camping i Sverige har gjennom tidene alltid vært populært blant nordmenn. I vakre Årjäng kan du sikre deg sesongplass med sin nærhet til fin natur, artige aktiviteter og gode shoppingmuligheter.   ...