«Fika»-guide: Hallands herligste kaféer og bakerier

Langs Sveriges vestkyst er det kort vei mellom de gode bakeriene og kaféene! Ildsjeler fyller det hallandske landskapet med kunstneriske surdeigsbrød, saftige vafler, velduftende kanelboller og andre godsaker.

På ferie i Sverige er det helt innafor å unne seg det lille ekstra – dette er jo tross alt en del av kulturen kalt «fika», den typiske kaffepausen med noe attåt.

Hver og en av de koselige kaféene i Halland har sitt spesielle særpreg – men felles for dem alle er at de setter sin stolthet i å lage mat av høy kvalitet med lokale råvarer fra området rundt. Her er det med andre ord ingen grunn til å gå sulten!

Her er våre anbefalinger til kaféer, bakerier og fikasteder fordelt etter byer i Halland.

KUNGSBACKA

Gårdsbageriet i Idala

I en ombygget låve i Idala sør for Kungsbacka ligger en perle av et gårdsbakeri. Alt er bakt fra grunnen med for det meste økologiske råvarer, med surdeigsbrød, boller og kaker som spesialitet. I den lille kaféen kan du sette deg ned med en varm kopp kaffe sammen med fersk bakst av ypperste kvalitet. Ta også en tur innom gårdsbutikken der du får kjøpt andre lokale varer.

Café Bräckan, Fjärås 

Naturums populære kafé på Fjärås Bracka serverer økologisk og lokalprodusert mat med fantastisk utsikt over Kattegatt og innsjøen Lygnern. Å fika her gir også en god anledning til å besøke Naturumet, en av mange besøkssentre for spesielle naturområder i Sverige.

Kaffestugan i Äskhult 

I Bengts Kaffestuga serveres det smørbrød, boller og kaker bakt med høykvalitets råvarer. Oppskriftene kommer fra naboer og venner i nabolaget. En spesialitet er blant annet en historisk “møkke”-bolle, som av tradisjon ble servert dagen etter at ungdommene hadde besøkt gårder og tilbudt seg å måke vekk møkk fra fjøsene der dyra stod.  

Klassisk svensk fika! Foto: Visit Halland

VARBERG

Lilla Träslövs Finbageri & Café

Dette tradisjonelle bakeriet, Lilla Träslövs Finbageri & Café midt i Varberg har servert deilig bakst siden 1939. Bakeriet har tatt vare på de gammeldagse baketradisjonene, og er et sjarmerende sted å besøke om du er i Varberg.

Café Mignon och Bistro

Café Mignon och Bistro er Varbergs eldste café. Den åpnet i 1935, og har siden den gang vært en favoritt i byen. Før kaféen åpnet for over 80 år siden, var det apotek i bygget. Det vakre glasstaket er bevart fra den tiden, så glem ikke å se opp! Her lages det mat fra grunnen av- og med hjertet!

Strömma Farmlogde (åpent i helgene om sommeren)

I den flere hundre år gamle kvernen på Strömma Farmlogde kan du nyte både hjemmelaget saft og limonade, samt god hjemmebakst som minner om barndommens sommer på landet. Med en kjærlighet for smør og fløte bakes det godsaker som kan nytes i godt selskap i et landlig miljø.

Sikta Stenugnsbageri

I en gammel ladegård omgjort til kafé og håndverksbakeri i Varberg kan du fika på både macka, søtt bakverk, kaker, konfekter og langstekt surdeigsbrød. På Sikta Stenugnsbageri arbeides det med rene råvarer som er nøye utvalgte for å sette minst mulig miljøavtrykk. Nyt gjerne bakervarene utendørs i det koselige trädgårdsmiljøet.

Kustbageriet

Nede ved Varberg havn finner du det lille håndverksbakeriet, Kustbageriet. Nyt en flettet kanelbolle eller annen søtbakst i kaféen, eller fyll opp piknikkurven med steinovnsbakt surdeigsbrød, frokostrundstykker, bagetter, dansk rugbrød, croissanter og brioche.

FALKENBERG

Borgmästargården

I den gamle borgermesterboligen midt i Falkenberg drives det i dag en av byens nyere kaféer. På kjøkkenet i Borgmästargården kombineres tradisjonelt håndverk med nye idéer, og resultatet er utrolig smakfullt! Kaféen er i White Guide, en liste over Nordens beste spisesteder og hoteller, og serverer både deilig frokost, lunsj og søtsaker.

Det skal ikke stå på utvalget hos Borgmästargården! Foto: Marie Hidvi

Stålboms

Det er lett å bli sittende lenge på et av Falkenbergs eldste konditorier. På Stålboms serverer de med mottoet ”Livet är för kort för att inte unna sig en lång fika”. Derfor bør du gjøre nettopp det: unn deg litt ekstra når du koser deg med deilig brød og bakst, frokostbuffé og lettere lunsjer. Kaféen er inkludert i White Guide.

Solhaga Stenugnsbageri

I hjertet av Slöinge finner du et prisbelønt håndverkbakeri og gårdskafé. Her bakes nydelige surdeigsbrød og søt bakst som du kan nyte i trädgården. Prøv en av de hjemmelagde smørbrødene toppet med lokale delikatesser fra gårdene i området. Solhaga Stenugnsbageri har mottatt flere priser blant annet av Skåneländska Gastronomiska Akademien og White Guide Café. 

Swerl Coffee (kun åpen om sommeren)

Når sommervarmen dukker opp i Falkenberg settes lukene på en gammel blå Mercedesbuss opp, og kaffeduftene brer seg i området. Fra den rullende kaféen er du garantert en god kopp kaffe, enten du liker den fruktig, elegant eller blomstrende. Er du en kaffenyter vil du digge Swerl Coffees utvalg av spesialkaffe og single-origin kaffebønner fra de beste kaffebrennerene i Europa!

Äppelgården Café & Musteri

Rett utenfor Falkenberg, i Slöinge, ligger idylliske Äppelgården Café & Musteri, en gammel markedshage som har blitt utviklet til kafé og eplepresseri av nye generasjoner. Nyt en herlig eplepai med gammeldags vaniljesaus laget på melk fra Skrea, et glass hjemmepresset eplemost og en kaffe fra kaffebønner hos den lokale kaffebrenneren.

Nyt en førsteklasses kaffe på Swerl Coffees kaffevogn. Foto: Visit Halland

HALMSTAD

Cortado Coffeeshop

“Vi vil vise deg hva kaffe virkelig er, hvordan det fortjener å bli brygget og hvordan det skal smake.» Ildsjelene bak Cortado Coffeeshop tror på bærekraft i alle deler av kaffeproduksjonen, og det gjenspeiles også i hele driften. Nyt en lang brunsj med for eksempel en surdegsfralla, pannekake med frukt, chiapudding eller en belgisk vaffel.

Feldt’s Bröd og Konfekt

Stemt frem som en av de ti beste konditoriene i Sverige, er Feldt’s absolutt verdt et besøk. I den sjarmerende butikken selges økologiske surdeigbrød, søtbakst, saft, syltetøy og marmelade, konfekt, sjokolade, desserter og kaker. Nyt en smakfull plantebasert lunsj eller hopp rett til bakeriets gode søtsaker og kaffe.

Skånskan med Chokladverkstan

I et vakkert bindingsverkshus fra 1700-tallet ligger Skånskan, der det har blitt servert deilige bakevarer i nesten 100 år. I senere tid har Chokladverkstan åpnet her, med trøfler og praliner laget for hånd uten bruk av kunstige smaker. Er du en sjokoladeelsker vil det kanskje også friste å bli med på sjokoladesmaking, som holdes på hverdager.

Hallandsgårdens kafé (åpent på sommeren)

Hallangsgårdens kafé ligger på Galgeberget i den gamle Krafsagården oppe på Hallandsgårdens friluftsmuseum. Med en herlig utsikt over hele Halmstad, blir du servert kaffe og vafler – perfekt på en varm sommerdag.

LAHOLM

Vilgots Surdegsbageri

Tre inn i den turkise salongen med gamle sjarmerende møbler på Vilgots Surdegsbageri, og nyt dagsfersk bakst. Godsakene varierer, men her får du alt fra tradisjonelle svenske bakverk, kunstneriske surdeigsbrød og hjemmelagd musli, knekkebrød og urtekrutonger.

HYLTE

Glassbo Våffelstuga (sommeråpent)

Glassbo Våffelstuga har eksistert siden 1989, en landlig idyll der alt bakes med økologisk mel på i bagarstugan på gården. Nyt en vaffel med syltetøy og rømme, eller prøv ostekaken, paien med sesongens frukt og bær eller et smørbrød. Sett deg gjerne på det koselige gresskledde tunet med rødrutete duker på bordene.

Bäckhästens Bageri & Trädsgårdscafé

Bäckhästen i innlandet i Halland bakes brød og bakevarer i steinovn med økologiske råvarer. Alt lages fra bunnen av med ekte smør, vanilje og sjokolade. I kakedisken kan du meske deg med kardemommeboller, sjokoladeboller, gulrotkake og sjokoladekake. Det er også deilige smørbrød som serveres med spennende smaker som du kan nyte i kaféen, i hagen eller blant agurker og pasjonsfrukt i det nydelige drivhuset. 

ULLARED

Ave Kultur

Rett utenfor Ullared ligger det lille surdeigsbakeriet, Ave Kultur med bærekraft, økologi og godt håndverk i fokus. Etter en reise til Frankrike begynte Andrée og Emilie å bake surdeigsbrød hjemme på kjøkkenet, og interessen vokste seg større og større – til å bli et levebrød av næringsrike brød. Kjøp med deg surdeigsbrød eller nybakte boller, eller nyt dem i den koselige trädgårdskaféen.

Her er Hallands topp 10 restauranter

HALLAND REISEGUIDE

Slott og festninger i Halland

Er det noe med Sverige som fascinerer oss nordmenn så er det storslagne slott og festninger.  Over hele landet ligger...

Vinterbading i Sverige og de mest ærverdige badehusene

Kallbadhus, eller badehus som det heter på norsk, har vært en del av svensk kultur siden 1800-tallet. På Sveriges kyst lever tradisjonene fremdeles videre og er du på svenskekysten burde du definitivt ta turen innom et av de ærverdige badehusene. Kallbadtradisjonen er...

Her finner du spa og velvære i Sverige

I Sverige tar de spa på alvor! Rundt om i landet finner du prisbelønnede spa i ulike varianter, og med forskjellige beliggenheter og fasiliteter. Mange av Sveriges beste spaanlegg ligger nedover vestkysten i sør-Sverige, og er derfor kort vei fra norskegrensen. Her...

De beste spahotellene på Sveriges vestkyst

Halland er den ultimate spa-destinasjonen i Sverige. Her ligger det flere fantastiske spahotell som alle har sitt særpreg. Reis til Halland og lad batteriene sammen med kjente og kjære. Kystregionen Halland, rett sør for Gøteborg, har en lang tradisjon som kursted, og...

Sommertips

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!