fbpx

Värmland

Ville og vakre Värmland byr på spesielle overnattinger, spennende aktiviteter og kulturskatter kort vei fra Norge.

Foto: Clive Tompsett/imagebank.sweden.se

Velkommen til Värmland!

I kort avstand fra Østlandet ligger den sjarmerende regionen Värmland med sine herskapelige herregårder, vakre naturområder og rike kulturliv. Regionen ligger vest i Sverige og grenser til Innlandet og Viken i Norge.

Värmland huser 10 000 innsjøer, et skogkledd landskap og Sveriges største innsjø, Vänern. For campingentusiaster er Värmland virkelig et paradis med et stort utvalg av campingplasser med ulike tilbud og naturnære beliggenheter. Foretrekker du å sove innendørs kan herregårdene i regionen tilby herskapelig overnatting i historiske omgivelser.

Det er heller ingen grunn til å kjede seg på en tur til Värmland. Naturen er alltid i umiddelbar nærhet og det bugner av utendørsaktiviteter for både venner og familier på tur! På veien hjem vil du også komme forbi store grensehandel-sentre som kan tilby en rimelig og trygg handel.

Det er nå ikke anbefalt å ta unødvendige reiser til Sverige. Les mer om korona og reiseråd i Sverige

Hvor-er-Värmland-kart-reisevei-grense-fra-Norge

Aktiviteter for hele familien

Tømmerflåtebygging. Foto: Ingeborg Lindseth

Ønsker du en ferie som passer hele familien, er Värmland stedetI kort avstand fra grensen kan du dra  spennende piratferd på Vänern, på seiltur med selvbygd tømmerflåte eller på andre aktive opplevelser ute i den vakre naturen.

Skitunnelen i Torsby

Start skisesongen allerede i sommer i Torsby skitunnel! Trenger du et lite avbrekk fra sol og bading kan du spenne på deg i skiene og suse av gårde i 1,3 km på perfekte vinterforhold. Det er mulig å leie alt utstyr du trenger på stedet og Torsby Sportscenter tilbyr også mange andre morsomme aktiviteter, som utendørs styrketrening, sykkelløyper og frisbeegolf.

Hjernetrim på Boda Borg 

Aktivitetssenteret Boda Borg ligger i Karlskoga, rett ved E18 og avkjørselen til Oslo og Karlstad. Her er det aktiviteten Quest som gjelder, en rekke utfordringer innen ulike sjangere i over 100 forskjellige rom. Man blir delt inn i lag og sammen skal dere løse forskjellige oppgaver underveis. Det kan være alt fra oppgaver innenfor musikk, teknikk, sport eller andre ting. Spenningen stiger etterhvert som man løser oppgavene og nærmer seg målet. Boda Borg har 25 ulike Quests, så her er det bare å legge hodene bløt og bryne seg på morsom hjernetrim.

Sjørøvertur på Vänern

Overrask barna med en underholdene sjørøvertur på Vänern i Kristinehamn. Skipet «Bojorten» fra 1600-tallet har av piratbesetning, og når sjørøverflagget heises og skipet forlater havna er eventyret gang. Turen går ut til øya Saxholmen hvor barna får utdelt kart og skal lete etter skatten.

Torsby Skitunnel / Foto: Tom Lindström

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

Tømmerflåtebygging på Klarälven / Foto: Øyvind Lund

Boda Borg

Flåteferd på Klarälven

Det er en egen følelse å seile på en selvbygd tømmerflåte, hvis du ikke har prøvd det før, så har du nå sjansen på Klarälven. Klarälvens Camping og Vildmark i Värmland hjelper deg med å bygge en solid tømmerflåte som du senere kan sjøsette elven. Ta pikniken ombord mens du sakte siger nedover Klarälven, eller fortøy underveis og utvid utflukten med en overnatting underveis.

På eventyr i Mariebergsskogen

Mariebergsskogen, som ligger i midt i Karlstad Stadspark, er en spennende oase av natur og kultur som er gratis for alle å benytte seg av hele året. Barna elsker Lillskogen med alle gårdsdyrene, og på friluftsmuseet fra 1800-tallet vises landets kulturbygninger i et autentisk miljø. Vinterstid prepareres en stor isbane der man gå på skøyter. I Naturum, et infosenter om naturen og omgivelsene, kan alle nysgjerrige få en følelse av värmlandsk natur. Og når du blir sulten kan du trekke inn i en av parkens gode spisesteder, som Kafe Spillkråkan, vaffelkaféen Spikgården og Naturums egen kafé og restaurant Terrassen Gastro.

Utforsk øya midt i Vänern 

Øya Lurö ligger som en herlig liten oase midt i Vänern. Utforsk de gamle turstiene samtidig som du nyter den deilige naturen med panoramautsikt over Vänerskjærgården. Legger du sammen alle stiene på øya blir det nesten to mil med turmuligheter.

Sykkel– eller vandretur på Klarälvsbanan

Klarälvsbanen er en sykkel og gangvei som strekker seg hele 220 kilometer gjennom Värmlands vakre natur. Sykkelveien går fra Vänern i sør, langs Klarälven, og opp til fjellene og skogene i nord, ved Sysselbäck.
Klarälvsbanen var tidligere en jernbanelinje som gikk fra Skoghall, gjennom Karlstad, og endte i Filipstad. 90 kilometer av Klarälvsbanen er asfaltert og bilfri, så her kan du sykle eller vandre helt uforstyrret av biltrafikk. Ved Uddeholm tar Klarälvsbanan slutt og blir til Klarälvsleden, som tar seg gjennom villmark og skogsveier, til Sysselbäck. Som fast følgesvenn på ruten, har du selvfølgelig alltid Klarälven like ved.

Kulturelle høydepunkter

Rackstadmuseet. Foto: Øivind Lund

Värmland er en region med et rikt kulturliv. Her kan du la deg inspirere av historiske miljøer, kunst fra nær og fjern og noen av Sveriges verdenskjente forfattere og vitenskapsmenn.

Selma Lagerlöfs Mårbacka

I 1858 ble en av Sveriges mest kjente forfattere og nobelprisvinneren, Selma Lagerlöf, født på Mårbacka. Mårbacka inspirerte Lagerlöf i mange av hennes bøker, og etter sin død testamenterte hun gården til allmennheten. I dag kan du delta på guidede visninger stedet og lære mer om Selmas liv på Mårbacka. Ta også en spasertur i hagen, en afternoon tea kafèen eller kjøp med deg noen lokale varer med hjem.

Kunst og gastronomi på Sliperiet i Borgvik

Sliperiet i Borgvik serverer gjestene utstillinger og gastronomi på en innovativ og spennende måte. Kunsthallen er et sted hvor det tradisjonelle møter det moderne, og nye uttrykk skapes. Kombiner kunstopplevelsen med et kulinarisk besøk på restauranten Gastronomi, der rettene komponeres ut fra velsmakende råvarer. Smakene er inspirert av omgivelsene og gjenspeiler elementer fra skogen, vannet og nærområdet.  

Hageliv i Rottneros Park  

Rottneros Park er en unik skulpturpark hvor vakker natur møter nyskapende hageformgivning. Det er en plass full av historier, drømmer og visjoner. I dag forvaltes parken med ambisjonen om å bevare den kulturarven som finnes på stedet.

Gamle Kraftstasjonen i Deje

Mårbacka / Foto: Øyvind Lund

Sliperiet i Borgvik

Kunstopplevelser i Kristinehamn

Ved Europas tredje største innsjø, Vänern, ruver en av verdens største Picasso-statuer høyt over tretoppene. Den 15 meter høye skulpturen ble oppført i 1965, og skal forestille Picassos kone, Jacqueline. Det var den norske kunstneren Carl Nesjar, som utsmykket Y-blokka i Oslo, som utformet statuen basert på Picassos skisser. Kristinehamn Kunstmuseum er også verdt et besøk, både for en tur inn i Värmlands kunstneriske verden, samt å se utstillinger fra ulike anerkjente svenske kunstnere. Årets sommerutstilling gir et innblikk i Bengt Olson fascinasjon for fransk kunst.

Alfred Nobels Björkborn

Se hvordan Alfred Nobel bodde i sin tid på Alfred Nobels Björkborn. Etter mange tiår utenlands kom han tilbake til Sverige i 1894, og her tilbrakte han sine siste år. Nobelmuseet i Karlskoga ble grunnlagt i 1982 og utstillingen viser tidstypisk interiør. Bli med på guidede turer, eller besøk Fiffiga Huset som er et vitenskapssenter for barn i alle aldre.

Dykk ned i nasjonalromantikkens verden på Rackstadmuseet

I Arvika finnes en tradisjon av kunstnere og kunsthåndverk som gjennom tidene har vært inspirert av “Rackstadkolonin”, en gruppe kunstnere som slo seg ned ved sjøen Racken rett før århundreskiftet. Museet forteller historien bak kunstnerne og viser deres verk, men har også andre utstillinger av kjente kunstnere. Kolonien bestod av noen av Sveriges mest kjente nasjonalromantiske malere, og selve huset er tegnet av arkitekten Rune Falk. Bli bedre kjent med kunsten, og få mulighet til å bearbeide inntrykkene fra utstillingen med deilig hjemmebakst museumskaféen.

Nye kulturopplevelser på den gamle Kraftstationen i Deje

Den Gamle Kraftstasjon i Deje er en spektakulær industribygning fra tidlig 1900 tall, som nå er en kulturell møteplass for teater, kunst, musikk og mat. Ved Klarälvens strand, inntil den mektige Dejefossen, ligger den gamle kraftstasjon. En gang i tiden forsynte den store deler av Värmland med elektrisitet og var et viktig knutepunkt for togtrafikk, papir- og treindustri, fiske og tømmerfløting. Med andre ord en plass rik på historie. I dag leverer stedet ny energi i form av kulturelle opplevelser.

Naturnære campingplasser

Bomstadbaden.  Foto: Cherie Hansson

Värmland er et campingeldorado med camping alle mulige variasjoner og størrelser. Prøv herregårdscamping i Kristinehamn eller campinghytter ved vannkanten.

Bomstadbaden – Sydenstrand i Värmland

Bomstadbaden ligger idyllisk til ved Värmlands riviera, i innsjøen Vänerns skjærgård. Her kan du bo i hytter, bobil, campingvogn eller telt ved strandkanten, og med en langgrunn og barnevennlig sandstrand like i nærheten. Bomstadbaden er en 4-stjerners camping som i tillegg til oppmerkede plasser og hytter tilbyr beachvolleyballbane, eventyrgolf, båt- og kajakkutleie. Campingen ligger kun 9 km fra Karlstad og er et bra utgangspunkt for dagsturer i Värmland.  

Sommarvik Camping & Stugor – 5-stjerners campingluksus

Sommarvik er campingplassen med gullkant, som er tildelt fem fine stjerner. Her kan hele familien nyte campingferien i vakre omgivelser. Campingplassen har 500 plasser for telt, bobil og campingvogn, glampingtelt, og 64 hytter til utleie. Sommarvik er lokalisert ved innsjøen Västra Silen, med en nydelig sandstrand i tilknytning til stedet. Som om det ikke var nok har de også en egen relaxavdeling, jacuzzi, tyrkisk steambad, badstue og to ulike utendørsbasseng. Barna kan more seg med Kids Club og lekeplasser, og av familieaktiviteter finnes det kano, eventyrgolf, robåt, sykler og bordtennis. På campingplassens egen restaurant kan du nyte god mat og drikke med utsikt til sjøen.  

Herrgårdscamping i Kristinehamn

I Kristinehamn kan du campe på en herregård, hvor kult er ikke det? Kristinehamn Herrgårdscamping & Stugor er en helårscamping med unik beliggenhet Presteruds herregård ved innsjøen, Väneren. Kombiner herregård og campinglivet en campingferie med gullkant. Campingen har moderne hytter med høy komfort, og kun 3 kilometer fra området ligger en av verdens største Picasso statuer.

Frykenbadens Camping / Foto: Øyvind Lund

Sommarvik Camping & Stugor

Haganäset Camping / Foto: Øyvind Lund

Frykenbadens Camping 

Frykenbadens Camping ligger idyllisk til ved østre siden av innsjøen Nedre Fryken. Hytteutleie og plasser for bobil, campingvogner og telt er tilgjengelig for gjester, samt at campingen tilbyr minigolf, biljardgolf, lekeplass, restaurant og badestrand med brygge.

Arvika SweCamp Ingestrand 

Arvika SweCamp Ingestrand finnes det 300 plasser for telt, campingvogn og bobil, og 48 hytter i ulik standard og størrelse. Her kan du bo helt nede ved strandkanten eller på fine plasser inne i furuskogen. Campingen holder til rett ved Glafsfjorden, fire kilometer fra Arvika. Plassen ligger rett ved vannet med sandstrand og brygge som er handikaptilpasset. Lei kano, tråbåt eller motorbåt, og utforsk Glafsfjordens glitrende vann eller prøv fiskelykken innsjøen. Det går også en fin sykkelsti fra campingen og inn til Arvika sentrum.

Duse Udde 

Duse Udde er en campingperle i friluftsparadiset Duse Udde ved Väneren. Totalt finnes det 350 plasser for campingvogn, bobil og telt, i tillegg til 50 campinghytter. Naturen rundt byr på fine sykkelstier og et rikt dyreliv. Den langgrunne og barnevennlige stranden er godt egnet for barnefamilier, i tillegg til gode forhold for vindsurfing og fiske på stedet. Duse Udde kan til og med skryte av en egen gjestehavn.

Haganäset Charlottenberg Camping och Stugor 

Haganäset er en rolig og naturskjønn campingplass med beliggenhet på et grøntområde ved Bysjön. Campingen er lokalisert i Charlottenberg, en grensekommune kun 12 mil fra Oslo og 10 mil fra den større byen Karlstad. Her finner du hytter og campingtomter til utleie, og matservering og aktiviteter under sommersesongen.

Unike overnattingssteder

Hennickehammars Herrgård

Värmland er et landskap som i lang tid har vært preget av tradisjoner, historie og kultur. På landsbygda finner du blant annet gamle kulturhistoriske gods og herregårder, som er blitt til komfortable hotell.

Hennickehammars Herrgård

Inne i skogen, rett ved et lite tjern, ligger den vakre Hennickehammars herregård. En eventyrlig plass for avslapping, fest og hverdagskos. Prøv ut en herskapelig helg i Värmland med spa, komfortabel overnatting og god mat. Her bor du bekvemt i et av de 51 rommene og spiser i hotellets restaurant, som holder en høy standard. Maten tilberedes av sesongbaserte råvarer og menyen preges av kreativitet og interessante smakskombinasjoner.

Sun Dance Ranch

Et sted langs Sveriges lengste elv ligger en verden litt utenom det vanlige. Voktet av en mann med revolver og omgitt av gressende hester ligger en saloon, en stall og flere søte små hytter. Til sammen utgjør det Sun Dance Ranch. Det var nederlandske Anita som tidlig drømte om en egen ranch etter å ha vært fascinert av både hester og indianere fra ung alder. I dag tar hun imot gjester på ranchen sin i Värmland, som ønsker en aktiv ferie i en litt annerledes atmosfære – gjerne på hesteryggen.

Guesthouse Eleven

Guesthouse Eleven er et gammelt skolebygg med utsikt over Glafsfjorden, som har blitt et koselig bed & breakfast. Eleven er et stemningsfullt sted, som er kjent for sin rolige og avslappende atmosfære. På toppen av en høyde får du utsikt utover den vakre Glafsfjorden, og like bak bygningen finner du skogen med fine turstier. Hotellet er et bra utgangspunkt for utflukter, kulturoppelvelser og bybesøk. De leier også ut mountainbikes, bysykler, kanoer og arrangerer geocaching.

Sun Dance Ranch / Foto: Ingeborg Lindseth

Selma Spa

Värmlandsgården

Värmlandsgården

Värmlandsgården ligger midt i hjertet av det naturskjønne og kulturrike Värmland, mellom to innsjøer. Villmarkssenteret driver både camping, hytteutleie og arrangerer en rekke aktiviteter for besøkende året rundt, som skøyteturer, trugetur, fisking, SUP, MTB og geocaching.

Selma Spa

Selma Spa var Sveriges første spa-anlegg og tilbyr spa-opplevelser og overnatting i toppklasse. I spa-avdelingen tilbys badsturitualer, massasje og energigivende kroppsbehandling, i tillegg til basseng og jacuzzi. Selma Spa er et velrennomert spa-anlegg og en populær plass, husk derfor å book spabehandling i forkant, da det fort kan bli fullt.

Dömle Herrgård SPA & Resort

Hvis du er ute etter den perfekte plassen for avkobling, golf, god mat og komfortabel overnatting, er Dömle Herregård stedet. Stedet har en rik historie som strekker seg helt tilbake til 1446. Det har gjennom tidene både vært brukt til jordbruk, som gjestgiveri og jernverk. Nå er herregården delikat renovert og fungerer som et luksuriøst resort med spa. Dömle er også en fin plass for alle golf-entusiaster med sin 10 hulls bane rett utenfor døra.

Happie Camp

Synes du telt blir litt styrete og primitivt? Da kan glamping anbefales! I premium canvastelt kan du komme tett på naturen rundt deg på en kofortabel måte. Plassene til teltene er nøye utvalgt og de er fullt møblert med alt du trenger for et behagelig opphold ute. Nyt en god bok under trærne, gå en rolig tur i skogen, ta en padletur stille vann eller bare lytt til stillheten i naturen. Happie Camp er stedet for den gode følelsen samspill med naturen.

På veien hjem…

I Värmland har du flere store grensehandelsentre du kan stikke innom på veien hjem.

I Årjäng kommune har du for eksempel to store kjøpesentre rett ved grensen i Töcksfors og et 50-talls butikker med vinmonopol i Årjäng sentrum.

Litt lengre nord på Charlottenberg i Eda kommune har du også et stort utvalg av grensevarer til en rimelig pris.

Mer inspirasjon fra Sverige

Sveriges beste badeland og vannparker

Sveriges beste badeland og vannparker

Ingen familieferie uten en tur i badeland! Plask og lek i vann er moro for både liten og stor, og i Sverige finnes flere av Skandinavias absolutt fineste og største badeland – både inne og...

Familieparker i Sverige

Familieparker i Sverige

En ferie skal gjerne være fylt med aktiviteter for hele familien, og i Sverige har de lagt godt til rette for at familieferien skal bli så vellykket som mulig med et stort utvalg av badeland, dyrehager, temaparker og fornøyelsesparker.

10 høydepunkter i Dalarna

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Reisen vil gi deg en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og...