10 høydepunkter i Halland

Det er mange gode grunner til å reise til Sveriges riviera, Halland! Enten du er på jakt etter spesielle matopplevelser, varierte kystaktiviteter, familievennlig strandliv, luksuriøse spaopphold eller kulturelle severdigheter, har Halland på Sveriges vakre vestkyst noe for deg!

Her har vi samlet 10 tips til Hallands beste reisemål og opplevelser.

1. Tjolöholm slott

Et av Sveriges mest spesielle slott finner du i Halland. Bygget i overdådig britisk stil med en stor slottshage og utsikt mot sjøen er slottet verdt å utforske både på utsiden og innsiden. Det påkostede slottet ble tegnet i Tudor-stil og stod ferdig i 1904. Slottet ble da utstyrt med datidens topp moderne teknologi, som sirkeldusj og en av Sveriges første støvsugere med en vekt på ett tonn.

For de minste er det laget til en historisk lekeby bygget opp i miniatyr, og det er mulig å overnatte i de gamle arbeiderboligene i nasjonalromantisk stil.

Den spesielle fasaden på Tjolöholm Slott. Foto: Ingeborg Lindseth

2. Sveriges beste pizza?

Det hevdes at det er i Halland du får Sveriges beste pizza. Det vi hvert fall vet er at pizzaene på Lilla Napoli i Falkenberg blir bakt med nesten vitenskapelig seriøsitet. Det resulterte blant annet i å stenge pizzasjappa i 1,5 år for å skrive et omfattende verk om den napolitianske pizzaen, som er deres spesialitet.

En tur innom Lisa Lemkes pizzeria, Prostens Pizza er også et godt valg hvis du elsker pizza. Gled deg til rustikke pizzaer i romersk stil, der gode råvarer og godt drikke står i sentrum.

Les mer om de beste restaurantene i Halland her

3. Kallbadhus-tradisjonen

Hallands tradisjon med isbading og badehus er lang, og har etterlatt vakre badehus i havkanten til glede for både lokale og tilreisende. Et av de mest kjente badehusene ligger i Varberg, oppført i maurisk stil, komplett med dekorative domer, buer og fliser. Badehuset i Varberg er åpent året rundt og er delt inn i to seksjoner – en for menn og en for kvinner. Du trenger ikke ta med badetøy, da det blir oppfordret til å bade au naturel.

Les mer om tradisjonen rundt kallbadhus her

Varberg kallbadhus er et ærverdig badehus i Halland, Sverige
Det vakre kallbadhuset i Varberg. Foto: Natalie Greppi

4. Lange sandstrender og strandvibber

Det er ikke uten grunn at Halland blir kalt Sveriges riviera, med sitt buktende kystlandskap pyntet med lange hvite sandstrender. Flere av Sveriges vakreste og lengste strender ligger her, med kort vei til strandhotell og spisesteder. Kjenn strandvibbene med andre feststemte beach bums på den daglige After Beach-scenen til Hotel Tylösand, eller ta et glass vin i sola på Chill Out, konteinerrestauranten på en av Sveriges lengste strender, Mellbystrand.

Les mer om sandstrendene i Halland her

Langs Hallands kyst finner du flere kilometerlange strender. Foto: Visit Halland

5. Festningen i Varberg

Så tidlig som på 1200-tallet ble det plassert en borg på fjellet i Varberg. Deretter ble den ombygget til festningen som i dag er et kjent landemerke på Hallandskysten. Her ligger Hallands kulturhistoriske museum, som tilbyr spennende guidede vandringer. Etter museumsbesøket kan du sette deg på festningsterrassen og nyte et bedre måltid mens du ser sola gå ned i havet. Natten kan også tilbringes på festningen, i en oppusset celle i det gamle fengselet i Varberg.

6. Råvarer av høy kvalitet

Hallands kjøkken er ikke spesielt kjent hverken i Sverige eller utenfor landets grenser, men du skal ikke la deg lure av det! Her er det nemlig et dypt fokus på råvarene, dyrket i det velbalanserte miljøet mellom kyst- og innlandsklima i Halland.

Med det tradisjonsrike melet fra Berte Qvarn blir det tryllet frem fantastiske kanelboller og pizzabunner. Mens grønnkål og pepperrot har vært dyrket frem til presisjon i generasjoner for best mulig smak.

Nyt de rene smakene av råvarene i Halland. Foto: Visit Halland

7. Naturnær overnatting

Hva fikk et suksessrikt dansk kokkepar til å flytte restauranten sin fra København til Halland? Jo, de fant et sted der konseptet deres passet perfekt inn. I skogene i Hyltebruk møter villmark luksuriøs mat og permakultur dyrking – et sted hvor du kan hvile og nære sjelen. Dette ble til Stedsans, en hyllest til det enkle liv i skogen.

I tillegg til fantastisk mat, venter også overnatting i enkle hytter designet av Københavns Møbelsnedkeri. Sov i en myk seng kledd i sengetøy av økologisk bomull, og nyt den herlige skogutsikten mens det knitrer fra ovnen. Halland har flere sjarmerende bosteder i naturen, Stedsans er bare et av dem.

8. Fantastiske surfeforhold

De langgrunne sandstrendene i Halland tilbyr perfekte forhold for kite- og surfeentusiaster, og surfemiljøet i Sverige vokser stadig. Det er i Varberg du finner Sveriges mest populære surfespot som lokker surfere fra fjern og nær.

Apelviken heter den hesteskoformede stranden som passer for de aller fleste aktiviteter basert på et surfebrett. Er du nybegynner er det bare å melde deg på en av de flere surfeskolene og stikke innom en surfebutikk for å finne riktig utstyr.

Les mer om surfing i Halland her

En mann skal ut og surfe i bølgene i Halland
På vei ut i bølgene. Foto: Visit Halland

9. Prisvinnende spa

Halland har en lang tradisjon som kursted, og flere av Sveriges og Nord-Europas beste spa finnes nettopp her. Spa-anleggene i Halland, som er i verdensklasse når det gjelder både kvalitet, design og behandlinger, har til sammen vunnet 29 gjeve priser og utmerkelser.

På Falkenberg Strandbad har du for eksempel et 3000 kvadratmeter stort spa-anlegg, eksklusivt innredet med lysekroner av gull, grønne planter og marmor. Mens på kunst- og designhotellet Tylösand Hotell, finner du et innovativt spaanlegg med champagne-massasje, tranebær-skrubb og swim-in kino.

Les mer om de beste spaene i Halland her

Tropisk stemning på Falkenberg Strandbad. Foto: Falkenberg Strandbad

10. Hippe festivaler

Hver sommer i uke 29 går vanligvis den hippe festivalen, Hallifornia, av stabelen i Varberg. Festivalen er inspirert av kystkulturen i California, og er bygget opp rundt kystaktiviteter, dans og musikk, men også så mye mer. Det er selve kulturen og samholdet som skapes rundt festivalen som tiltrekker unge fra fjern og nær.

En annen spesiell festival i Halland er den mer intime Into the Woods, som ønsker å være et sted mennesker kan komme tettere på naturen og henge sammen der noen dager. Festivalen har et sterkt bærekraftsfokus, med felles platebaserte måltider, utendørskonserter og spennende kurs innen f.eks skulpturering med leire, treskjæring, blomsterbinding, sanking og mye mer.

Nyt roen i skogen på Into The Woods. Foto: Hanne Marit Tobiassen
Konsert i skogen på Into The Woods. Foto: Hanne Marit Tobiassen

HALLAND REISEGUIDE

Fine campingplasser på Sveriges riviera

Camping er den mest populære boformen for nordmenn når vi besøker nabolandet, og regionen Halland er rå på camping. Langs vestkysten er det campingplasser ved noen av Sveriges aller fineste strender. Er det strandnær eller bynær camping som frister? Eller en idyllisk...

Slott og festninger i Halland

Er det noe med Sverige som fascinerer oss nordmenn så er det storslagne slott og festninger.  Over hele landet ligger...

10 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange bortgjemte perler, som ikke er så kjente for nordmenn. Her er 10 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre...

5 koselige byer på Hallandskysten

Langs Sveriges vakre vestkyst ligger Halland, regionen rett sør for Gøteborg, med koselige byer som Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Laholm og Halmstad. Forbered deg på en ferie med lange strender, idylliske gamlebyer, historiske spa og deilige kaféer. 1. Kungsbacka –...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.