fbpx

Bli bedre kjent med svensk matkultur

Foto: Ingeborg Lindseth

Typisk svensk mat, hva er det?

Er det kjøttbollene, kebabpizzaen eller falukorven du forbinder med Sverige? Hva med de deilige søtsakene – semlor, kanelboller eller polkagriser?

Uansett er det mer enn nok å like ved den svenske matkulturen, selv for oss naboer som har delt mange tradisjoner opp igjennom årene. Her kan du lære mer om mattradisjoner som fika og julbord, samt lese om 14 typiske svenske retter du kan teste ut hjemme eller neste gang du er i Sverige.

 

Svenske mattradisjoner

Foto: Ingeborg Lindseth

Svensk mattradisjon har som vår egen vært basert rundt de fire årstidene, men den varierende geografien fra sør til nord har også gitt grobunn for regionale forskjeller. 

Tradisjonelt bestod det svenske kostholdet av mye velling, grøt, sild, flesk og poteter. Kjøtt ble spart til spesielle anledninger, og da vanligvis viltkjøtt, grisekjøtt eller fugl. Fisk har også vært et viktig innslag i svensk matkultur, noe det også er i dag. Sild tilberedt på ulike måter er et viktig innslag både på julebordet og ved andre anledninger.

I dag er det som ellers i verden stor variasjon i hva du finner på matfatet i Sverige. En av de mest kjente fast food-rettene er kebabpizzaen, som blander sammen mattradisjonene fra Italia og Tyrkia. Italiensk pizzabunn toppet med løk, paprika, kebabkjøtt og kebabdressing har blitt en favoritt også blant nordmenn.

Generelt spiser svenskene mer ute enn oss nordmenn, spesielt sammen med arbeidskollegaer til lunsj. Andre ulikheter mellom landene er at opp mot 10% av befolkningen i Sverige definerer seg som vegetarianere. Dette har ført til en oppblomstring av spennende veganske produkter og produsenter som blant annet Oatly, Oumph og Anamma. Til og med IKEA’s kjente kjøttboller blir nå rullet ut i vegansk versjon.  

Svensk matkultur på sitt beste

Skal vi fika? 

Med fika har svenskene dratt kaffepausen et hakk lengre. Her handler det vel så mye om den sosiale settingen som skapes – en avslappet og hyggelig stund, enten som et avbrekk med kollegaer fra jobben, eller på kafé med venner. En kakebit eller et bakverk er heller ikke uvanlig å nyte til. Fikatradisjonen har ført til et bredt utvalg av deilige bakevarer på de lokale kaféene.

Svensker er om mulig enda mer glade i søtsaker enn oss, og har også egne kalenderdager viet til ulike bakverk.

  • Kanelbullens dag – 4. oktober
  • Fettisdagen – tirsdagen etter fastelavenssøndag spises det semlor, kremboller
  • Vaffeldagen – 25. mars
  • Gustav Adolfs-bakelse spises 6. november til minne om Kong Gustav II.

 

Kräftskiva.
Foto: Hanne Marit Tobiassen

En fikapause i julegatene i Gøteborg.
Foto: Ingeborg Lindseth

Overnatting-tømmerflåte-Värmland-Sverige

Fika med deilig bakverk.
Foto: Ingeborg Lindseth

Kräftskiva

På sensommeren, når sesongen for krepsefisket starter, er det vanlig å samles til krepselag i Sverige. Med store smekker og merkelige hatter sitter man samlet og synger, spiser og koser seg – gjerne utendørs. For å møte den enorme etterspørselen i Sverige, importeres kreps fra Kina, Tyrkia og USA. Men det er ingen hemmelighet at den svenske krepsen anses for å smake desidert best. Svenske kreps er ettertraktet, og for å få kloa i den må du enten fange dem selv, eller også betale fiskehandlere en klekkelig sum.

 

Svensk julbord

Et svensk julbord er ikke det vi i Norge typisk forbinder med en desemberkveld i lystig lag med kolleger. Julbord i Sverige er et buffetbord spekket med smakfulle retter fra både skogen og sjøen, og er en tradisjon som stammer helt fra vikingtiden. Mens vi ofte nøyer oss med enten ribbe eller pinnekjøtt, mesker svenskene seg i et hav av smaker på en og samme kveld.

De vanligste rettene du finner er juleskinke, prinskorv, kjøttboller, gravlaks, sylte, sild, risgrøt, Janssons frestelse og rødbetsalat, men det er også store variasjoner i tilbehør ut ifra hvor i Sverige du befinner deg. La oss heller ikke glemme gottebordet, der du kan finne både julgodis, karameller, marsipan, lussekatter og pepperkaker, tørket frukt og nøtter.

Heldigvis er det fullt mulig for oss nordmenn å ta del i dette etegildet også. Mange hoteller og slott tilbyr pakker med overnatting og julbord i desember. 

14 typiske svenske retter

Sild tilberedt på ulike måter. Foto: Ingeborg Lindseth

I Sverige finner du flere retter som minner om våre egne mattradisjoner, men med en vri, og gjerne et morsomt navn.

1. Kjøttboller

En norsk favoritt i Sverige er svenske köttbullar som er hakket mindre enn de norske, gjerne servert med potetmos, brun saus og tyttebær.

2. Sild

Tradisjonelt spises sild ved høytider som midtsommer og julaften, og tilbredes på mange ulike måter. Det kan være alt fra sennepssild og karrisild, til eggesild og aquevitsild. 

3. Raggmunker

Raggmunker kan du finne i store deler av Sverige. Det er en slags pannekake med revet potet som stekes i ister eller smør med flesketerninger. Raggmunker serveres vanligvis med tyttebærsyltetøy. På Øland kalles raggmunk for lufsa, og i Småland for råriven pannkaka.

4. Smörgåstårta

Svenskene har dratt smørbrødene et stykke lengre med sine smørbrødterter. Smørgåstårta består av lag med brød og fyll mellom, gjerne flott pyntet på toppen.

5. Palt og kroppkakor

Svenskenes svar på raspeballer, men med regionale forskjeller. Palt er opprinnelig en norrlansk tradisjon der poteter blir revet, formet til baller, og fylt med flesk. Kroppkaker er deigkaker med potet, opprinnelig fra Øland. Der serveres de gjerne med fløte og tyttebær.

Kroppkakor med fløte og tyttebær.
Foto: Ingeborg Lindseth

Raggmunker laget på bålet.
Foto: Ingeborg Lindseth

6. Falukorv

En tykk, varmrøkt matpølse som har sitt utspring i kobbergruvene i Falun på 800-tallet. Serveres ofte med makaroni og ketchup.

7. Juleskinke

Julskinka er obligatorisk del av svensk julbord. Svineskinen blir gjerne kokt eller stekt, og deretter grillet med sennep.

8. Surstrømming

Surströmming er en illeluktende spesialitet fra Norrland, som oppstod da det i middelalderen ble saltmangel, og fisken måtte gjæres istedenfor å konserveres med salt. Retten lages av sild fra Østersjøen som fermenteres i 3-4 måneder, en metode som kan sammenlignes med rakfisk, bare surströmming lukter mye verre.

9. Janssons Frestelse

En potet- og ansjosgrateng som du alltid finner på et svensk julbord, men også til andre anledninger.

10. Gubbröra

En rett laget av finhakket hardkokt egg blandet med ansjos, gressløk og dill. Kan både finnes på julebordet og til andre høytider.

Hvit asparges er populært å spise i Sverige på våren.
Foto: Ingeborg Lindseth

Varmende ertesuppe.
Foto: Ingeborg Lindseth

11. Renskav

Renskav er en tradisjonsrett fra Lappland i nord-Sverige. Før i tiden ble reinskjøttet var frosset ned i snøen, og tint opp igjen, kuttet tynt, og stekt på bålet. I senere tid har renskav blitt populært i store deler av Sverige, og serveres vanligvis med skogsopp, tyttebærsyltetøy og potetmos.

12. Ärtsoppa och pannkakor

Akkurat som vi vokste opp med pannekaker og tomatsuppe, har svenskene sin egen mattradisjon med ertesuppe og pannekaker, gjerne servert på torsdager. Ertesuppa lages gjerne av gule erter toppet med bacon.

13. Kålpudding

Kålpudding er en matrett som ofte blir servert høst- og vinterstid i Sverige. Det er en ovnsrett bestående av hodekål og kjøttdeig toppet med sirup. 

14. Kalops

Kalops ble først beskrevet i en kokebok i 1755 og er en tradisjonell rett av kjøtt skjært i skiver og servert med kokte poteter, rødbeter og kokte grønnsaker. 

Lær om Sverige

Å reise med dyr i Sverige

Å reise med dyr i Sverige

Hva er ikke hyggeligere enn å ta med seg sin beste dyrevenn på ferie? På denne siden finner du opplysningene du trenger å vite hvis du skal ta med dyret ditt over grensen, og de beste tipsene til...

Reise med tog til og i Sverige

Reise med tog til og i Sverige

Den svenske jernbanen strekker seg gjennom hele Sverige, fra Malmö i syd til Kiruna over Polarsirkelen i nord. Enten du foretrekker å reise på første- eller andreklasse finnes mange spennende...

Rød stuga – hyttetradisjonen i Sverige

Rød stuga – hyttetradisjonen i Sverige

Koselige rødmalte hytter innenfor tregjerder, er et typisk syn langs småveier i Sverige. Ønsker du å oppleve den svenske hyttetradisjonen, kan du leie en rød «stuga» ved innsjøer, i skoger eller i...