Kattegattleden: Sveriges vakreste sykkeleventyr

Sveriges første nasjonale sykkelvei, Kattegattleden, byr på kremen av nabolandet vårt sett fra to hjul. Sykkelveien går mellom Gøteborg og Helsingborg – 39 lettsyklede og flate mil langs havet. Ruten er familievennlig, og det bugner av sandstrender og attraksjoner underveis.

Langs den 390 km lange strekningen kan du oppleve vakre naturopplevelser, velrennomerte spisesteder og overnatting i alle prisklasser – som blant annet luksuriøse sparesorts, boutiquehotell, sjarmerende vandrerhjem og camping langs havet. Kattegattleden gir deg muligheten til å oppleve Sveriges vakre kystlinje fra sykkelsetet.

Fakta om Kattegattleden

  • Sveriges første nasjonale sykkelvei som ble etablert i 2015. Du har også tre andre som er Sydostleden, Sydkustleden og Unionsleden.
  • Strekker seg fra Gøteborg i nord til Helsingborg i sør, og er 390 km lang. Du kan så klart sykle hvilken del av distansen du ønsker, og hvilken vei som er mest praktisk ut ifra dine ferieplaner.
  • De nasjonale sykkelledene er merket med rød-hvite skilt, og Kattegattleden er nummerert med påskriften «1».
  • Delt inn i 8 strekninger. Vil du hoppe over en strekning, kan du ta med sykkelen på toget. Sykkelen går som ungdom, og er den sammenleggbar er den gratis å ta med.
  • I 2018 vant Kattegattleden pris for «Årets sykkelvei» i Europa.
  • Mer informasjon og kart finner du på kattegattleden.se

Strekningene langs Kattegattleden

Her guider vi deg til de 8 strekningene og de største høydepunktene! Begynn fra hvilken ende som er mest praktisk. I denne beskrivelsen er det lagt opp til å ta tog/buss til Helsingborg og sykle nordover.

Strekning 1 – 22 km fra Helsingborg til Höganäs

Strekningen går langs kysten og byr på fin utsikt mot Öresund og danske Sjælland. Underveis sykler du forbi Sofiero Slott med gourmetrestaurant og tusenvis av Rhododendron, pluss fiskesamfunn som Domsten og Viken. Stien fører deg til Kullahalvön med badeplasser, og deretter Kullaberg naturreservat. Overnattingen kan legges til Höganäs, byen som har flere spennende tilbud og flere vingårder som er vel verdt et besøk.

Strekning 2 – 39 km fra Höganäs til Ängelholm

Turen starter med sykling rundt Kullahalvön og går til byen Ängelholm som er 500 år gammel. Kullahalvön er kjent for kunstgallerier, vingårder og gårdsbutikker, så benytt sjansen til å handle inn proviant. En fristende avstikker er Kullaberg, med Krapperups borg, om du ikke stopper der, så sykle innom det vakre godset Vegeholm.

Strekning 3 – 55 km fra Ängelholm til Båstad

Fra Ängelholm går Kattegattleden langs kysten til Vejbystrand. Du opplever enger, skogspartier og skjærgårdssamfunn underveis. På veien passerer du også Skepparkroken og Vejbystrand innen du i Killebäckstorp svinger ut mot pittoreske Torekov. Her ligger det kaféer, restauranten og et Warmbadhus der du kan ta et tangbad. Fra Torekov går turen videre, inn til selve hjerte av Bjäre. Her venter et vakkert jordbrukslandskap, typisk for Bjärehalvön, formet og skapt av landbruk siden forhistoriske tider. Du møter havet igjen ved Norrvikens Trädgårder og følger ruten videre mot Båstad havn.

Strekning 4 – 41 km fra Båstad til Laholm og Halmstad

Fra Båstad suser du lett videre til Hemmeslöv. Her avsluttes den skånske delen av Kattekattleden, og nå entres regionen Halland. Først sykler du langs en av Sveriges lengste sandstrender og gjennom badebyene Skummeslövstrand og Mellbystrand. Kjøp gjerne med deg litt niste, for etter Hökafältets furuskog dukker det opp en rasteplass med utsikt over Lagaoset – altså der elven Lagan møter havet. Har du telt? Solnedgangene her er et must å få med seg!

Neste stopp er Gullbranna, Laxvik og jernaldergraven i Påarp med 200 graver. Deretter går turen gjennom Trönninge der ”Slaget om Halmstad” sto i Fylleån i 1676. Helt til slutt venter Halmstad by, og etappen avsluttes ved Halmstad slott.

Strekning 5 – 57 km fra Halmstad slott til Falkenberg

Strekningen starter med at du sykler forbi noen av Sveriges mest populære strender – Tylösand, Frösakull, Ringenäs og Vilshärad. Deretter går Kattegattleden inn på Kystveien. Hold øynene åpne når du sykler gjennom naturreservat både før og etter byen Steninge. Dette er en sykkeltur som byr på hav, åpent landskap, skog og et fantastisk fugleliv. Stopp gjerne for en pause på Ugglarps havsbad og Skrea strand før du ruller inn i byen Falkenberg.

Strekning 6 – 39 km fra Falkenberg til Varberg

Falkenberg er en av Hallands eldste middelalderbyer. Herfra går Kattegattleden langs hav og åpent landskap mot Varberg. Stopp gjerne i de sjarmerende fiskesamfunnene Glommen og Träslövsläge for lunsj. Eller sett av tid til å oppleve Apelviken der California-stemningen råder fullt ut og tiltrekker seg surfere fra hele Europa. Derfra er det strake veien på lettsyklet strandpromenade til Varberg festning og Societetsparken som er dagens mål.

Strekning 7 – 72 km fra Varberg til Kungsbacka

Nord for Varberg endrer landskapet seg – det blir færre strender, og flere klipper og øyer. Øya Vendelsö har et vandrerhjem. Sikt deg inn mot Frillesås med butikker og gode lunsjsteder. Eller stopp i Åsa, der du kan bade og ta en ekte, svensk fika på bakeren. Tjolöholms slott er en avstikker på veien og er Sveriges eneste slott i Tudorstil – absolutt verdt et besøk. Videre sykler du på småveier forbi åkere og hestehager helt frem til Kungsbacka. Sentrum byr på koselig atmosfære med kaféer, restauranter og småbutikker.

Strekning 8 – 64 km fra Kungsbacka til Gøteborg

Kattegattleden følger Kungsbackaelven gjennom byen, og dermed gjør du det også. Du ender opp på Onsalahalvøya, som rommer et Båt- og Sjöfartsmuseum.

Etter Onsala fortsetter Kattegattleden på sykkelstier, skogsveier og småveier gjennom skog og mark og boligområder. Ta en pause i Särö, ved havet. Mellom Billdal og Askim sykler du langs klipper og småbåthavner, og lune skogspartier skyver deg fremover mot Göteborg. Der tråkker du forbi attraksjoner som Nya Varvet og Röda Sten, Klippans kulturreservat og Röda Sten konsthall. Turen fortsetter langs Göta elv, og forbi den berømte Skeppsbron før du går i mål ved Göteborgsoperaen og Lilla Bommens gjestehavn.

Les mer om Kattegattleden her.

HALLAND REISEGUIDE

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Slott og festninger i Halland

Er det noe med Sverige som fascinerer oss nordmenn så er det storslagne slott og festninger.  Over hele landet ligger...

Fine campingplasser på Sveriges riviera

Camping er den mest populære boformen for nordmenn når vi besøker nabolandet, og regionen Halland er rå på camping. Langs vestkysten er det campingplasser ved noen av Sveriges aller fineste strender. Er det strandnær eller bynær camping som frister? Eller en idyllisk...

Halmstad

Koselige brosteinsgater, en bynær bøkeskog, milevis med sykkelstier, myke sandstrender og feststemning i solnedgangen – Halmstad har oppskriften på en vellykket sommerferie.   Halmstad er Hallands største by og er kjent for sine lange sandstrender og yrende...

Høsttips

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.

Nytt matsentrum i Halland

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Velvære på Sveriges riviera

Velvære på Sveriges riviera

I kystregionen Halland har fokuset på helse, velvære og sunn mat eksistert lenge. Kalde bad, ferske råvarer, nærhet til naturen og velgjørende behandlinger har en lang tradisjon i Halland, og her lever befolkningen lengst i hele Sverige. Bli med på en velværereise til Sveriges riviera.