Kattegattleden: Sveriges vakreste sykkeleventyr

Sveriges første nasjonale sykkelvei, Kattegattleden, byr på kremen av nabolandet vårt sett fra to hjul. Sykkelveien går mellom Gøteborg og Helsingborg – 39 lettsyklede og flate mil langs havet. Ruten er familievennlig, og det bugner av sandstrender og attraksjoner underveis.

Langs den 390 km lange strekningen kan du oppleve vakre naturopplevelser, velrennomerte spisesteder og overnatting i alle prisklasser – som blant annet luksuriøse sparesorts, boutiquehotell, sjarmerende vandrerhjem og camping langs havet. Kattegattleden gir deg muligheten til å oppleve Sveriges vakre kystlinje fra sykkelsetet.

Fakta om Kattegattleden

  • Sveriges første nasjonale sykkelvei som ble etablert i 2015. Du har også seks andre nasjonale sykkelveier i Sverige: Sydostleden, Sydkustleden, Ätradalslede, Göta kanal, Vänerleden og Unionsleden. Les mer om de nederst i artikkelen.
  • Den strekker seg fra Gøteborg i nord til Helsingborg i sør, og er 390 km lang. Du kan så klart sykle hvilken del av distansen du ønsker, og hvilken vei som er mest praktisk ut ifra dine egne preferanser.
  • De nasjonale sykkelrutene er merket med rød-hvite skilt, og Kattegattleden er nummerert med påskriften «1».
  • Sykkelveien er delt inn i 8 strekninger. Vil du hoppe over en strekning, kan du ta med sykkelen på toget. Sykkelen går som ungdom, og er den sammenleggbar er den gratis å ta med.
  • I 2018 vant Kattegattleden pris for «Årets sykkelvei» i Europa.
  • Mer informasjon og kart finner du på kattegattleden.se

Strekningene langs Kattegattleden

Her guider vi deg til de 8 strekningene og de største høydepunktene! Begynn fra hvilken ende som er mest praktisk. I denne beskrivelsen er det lagt opp til å ta tog/buss til Helsingborg og sykle nordover.

Strekning 1 – 22 km fra Helsingborg til Höganäs

Strekningen går langs kysten og byr på fin utsikt mot Öresund og danske Sjælland. Underveis sykler du forbi Sofiero Slott med gourmetrestaurant og tusenvis av Rhododendron, pluss fiskesamfunn som Domsten og Viken. Stien fører deg til Kullahalvön med badeplasser, og deretter Kullaberg naturreservat. Overnattingen kan legges til Höganäs, byen som har flere spennende tilbud og flere vingårder som er vel verdt et besøk.

Strekning 2 – 39 km fra Höganäs til Ängelholm

Turen starter med sykling rundt Kullahalvön og går til byen Ängelholm som er 500 år gammel. Kullahalvön er kjent for kunstgallerier, vingårder og gårdsbutikker, så benytt sjansen til å handle inn proviant. En fristende avstikker er Kullaberg, med Krapperups borg, om du ikke stopper der, så sykle innom det vakre godset Vegeholm.

Strekning 3 – 55 km fra Ängelholm til Båstad

Fra Ängelholm går Kattegattleden langs kysten til Vejbystrand. Du opplever enger, skogspartier og skjærgårdssamfunn underveis. På veien passerer du også Skepparkroken og Vejbystrand innen du i Killebäckstorp svinger ut mot pittoreske Torekov. Her ligger det kaféer, restauranten og et Warmbadhus der du kan ta et tangbad. Fra Torekov går turen videre, inn til selve hjerte av Bjäre. Her venter et vakkert jordbrukslandskap, typisk for Bjärehalvön, formet og skapt av landbruk siden forhistoriske tider. Du møter havet igjen ved Norrvikens Trädgårder og følger ruten videre mot Båstad havn.

Strekning 4 – 41 km fra Båstad til Laholm og Halmstad

Fra Båstad suser du lett videre til Hemmeslöv. Her avsluttes den skånske delen av Kattekattleden, og nå entres regionen Halland. Først sykler du langs en av Sveriges lengste sandstrender og gjennom badebyene Skummeslövstrand og Mellbystrand. Kjøp gjerne med deg litt niste, for etter Hökafältets furuskog dukker det opp en rasteplass med utsikt over Lagaoset – altså der elven Lagan møter havet. Har du telt? Solnedgangene her er et must å få med seg!

Neste stopp er Gullbranna, Laxvik og jernaldergraven i Påarp med 200 graver. Deretter går turen gjennom Trönninge der ”Slaget om Halmstad” sto i Fylleån i 1676. Helt til slutt venter Halmstad, Hallands største by, hvor både god mat og drikke er lett å oppdrive på en av byens spisesteder eller barer. Sjekk for eksempel ut koselige Söderfamiljen eller se byen fra oven på takbaren til Hotell Mårtenson.

Strekning 5 – 57 km fra Halmstad slott til Falkenberg

Strekningen starter med at du sykler forbi noen av Sveriges mest populære strender – Tylösand, Frösakull, Ringenäs og Vilshärad. Deretter går Kattegattleden inn på Kystveien. Hold øynene åpne når du sykler gjennom naturreservat både før og etter tettstedet Steninge. Dette er en sykkeltur som byr på hav, åpent landskap, skog og et fantastisk fugleliv. Stopp gjerne for en pause på Ugglarps havsbad og Skrea strand før du ruller inn i byen Falkenberg.

Byen har også rykte på seg for å huse Sveriges beste pizzarestaurant, Lilla Napoli, og er generelt en bra matby. Mer info finnes her.

Strekning 6 – 39 km fra Falkenberg til Varberg

Falkenberg er en av Hallands eldste middelalderbyer. Herfra går Kattegattleden langs hav og åpent landskap mot Varberg. Stopp gjerne i de sjarmerende fiskesamfunnene Glommen og Träslövsläge for lunsj. Eller sett av tid til å oppleve Apelviken der California-stemningen råder fullt ut og som tiltrekker seg surfere fra hele Europa. Derfra er det strake veien på lettsyklet strandpromenade til Varberg festning og det vakre Kallbadhuset i strandkanten.

Strekning 7 – 72 km fra Varberg til Kungsbacka

Nord for Varberg endrer landskapet seg – det blir færre strender, og flere klipper og øyer. Øya Vendelsö har et vandrerhjem. Sikt deg inn mot Frillesås med butikker og gode lunsjsteder. Eller stopp i Åsa, der du kan bade og ta en ekte, svensk fika hos bakeren. Tjolöholms slott er en avstikker på veien og er Sveriges eneste slott i Tudorstil – absolutt verdt et besøk og en matbit. Videre sykler du på småveier forbi åkere og enger helt frem til Kungsbacka. Sentrum byr på koselig atmosfære med kaféer, restauranter og småbutikker.

Strekning 8 – 64 km fra Kungsbacka til Gøteborg

Kattegattleden følger Kungsbackaelven gjennom byen, og dermed gjør du det også. Du ender opp på Onsalahalvøya, som rommer et Båt- og Sjöfartsmuseum.

Etter Onsala fortsetter Kattegattleden på sykkelstier, skogsveier og småveier gjennom skog og mark og boligområder. Ta en pause i Särö, ved havet. Mellom Billdal og Askim sykler du langs klipper og småbåthavner, og lune skogspartier skyver deg fremover mot Göteborg. Der tråkker du forbi attraksjoner som Nya Varvet og kunsthallen Röda Sten og Klippans kulturreservat. Turen fortsetter langs Göta elv, og forbi den berømte Skeppsbron før du går i mål ved Göteborgsoperaen og Lilla Bommens gjestehavn.

Les mer om Kattegattleden her.

Sveriges 7 nasjonale sykkelveier:

1. Kattegattleden (390 km) 

Kattegattleden er Sveriges første nasjonale sykkelvei, og går mellom Gøteborg og Helsingborg – 39 lettsyklet og flate mil langs kysten. Ruten er familievennlig, og det bugner av sandstrender og attraksjoner underveis. 

2. Sydostleden (274 km)  

Sydosterleden går mellom Småland og ut til kystlandskapet i Österlen i Skåne. Sykkelveien er delt opp i 7 ulike etapper og underveis sykler du gjennom tre ulike landskap; Småland, Blekinge og Skåne. 

3. Sydkustleden (260 km)  

Sydkustleden er 26 mil lang og strekker seg i seks etapper fra Simrishamn til Helsingborg. Her sykler du gjennom pittoreske fiskelandsbyer, pulserende storbyer og alltid med utsikt til havet. 

4. Unionsleden (350 km) 

Utforsk grensetraktene mellom Norge og Sverige med Unionsleden, som strekker seg mellom Karlstad og Dalsland i Sverige og Moss i Norge. Oppdag stedene der unionen ble til, spennende severdigheter og vakre kulturlandskap fra sykkelsetet på begge sider av grensen. 

5. Ätradalsleden (200 km)  

Ätradalsleden strekker seg mellom Falköping i Vest-Sverige og Falkenberg i Halland. Underveis byr sykkelveien på åpne landskap, milevis med skog og vakre innsjøer. Halve veien går på bilfrie stier, mens resten av ruten foregår på små landeveier som slynger seg gjennom vakker og variert natur. 

6. Vänerleden (640 km)  

På Vänerleden kan du sykle rundt Sveriges største innsjø. Sykkelveie er oppdelt i etapper som går mellom Karlstad-Mariestad, Marestad-Vänersborg, Vänersborg-Åmål og Åmål-Karlstad. Langs Vänerleden kan du oppleve innsjlens fineste badesteder, kulturopplevelser i verdensklase og spennende naturfenomen. 

7. Göta kanal (220 km) 

Göta kanal er Sveriges syvende nasjonale sykkelvei og åpnet mai 2023. Den strekker seg langs Sveriges blå bånd, Göta Kanal.

HALLAND REISEGUIDE

Camping ved vannet

I Sverige finner du en rekke flotte campinganlegg bare et steinkast fra finkornet sand, skvulpende bølger, forfriskende elver og herlige badeanlegg!    Vil du dra på strandferie – uten å reise langt hjemmefra? Camping og bading går hånd i hånd hos naboen! Vi har...

Surfing på Sveriges Vestkyst

Du trenger ikke reise langt for å finne brusende surfebølger. Like sør for Gøteborg ligger Sveriges beste surfestrender og venter! Et par timer over grensen med bil venter Nordens Hawaii på deg! Surfemiljøet i Sverige vokser stadig, og de langgrunne sandstrendene i...

Hallands beste kulturopplevelser

Halland er kjent for sine langstrakte sandstrender, surfebølger og kvalitetsråvarer, men her er det også mange kulturelle severdigheter verdt å utforske. Et radiotårn på verdensarvlisten, gamle slott, kunstsamlinger og historiske gårdsmiljøer er bare noe av det du har...

Slott og festninger i Halland

Er det noe med Sverige som fascinerer oss nordmenn så er det storslagne slott og festninger.  Over hele landet ligger...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»