16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Høsten er en fin tid å feriere i Sverige! Her kommer tips til morsomme aktiviteter og opplevelser for store og små.

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Underjordiske eventyr 

Eventyrsgruvan Tuna Hästberg. Foto: VisitDalarna

Søker du et annerledes eventyr i høstferien? Da må du besøke Tuna Hästberg gruve  utenfor Borlänge. Gå, klatre, dykk og nyt et spennende miljø som hentet ut av en eventyrverden. Under jorden og bebyggelsen finnes milevis med tunneler som snirkler seg gjennom fjellet. Du kan velge mellom to ulike ruter, vandringsturen og eventyrturen, og rundt omkring i gangene vil du finne redskaper og konstruksjoner som er blitt etterlatt fra den tiden gruven var i drift. Vil du utforske den under vann er dette også mulig for dykkere. Årets nyhet er en underjordisk badstue, hvor du kan svette av deg 80 meter under jorden

Hvor: Borlänge, Dalarna

Halloween på Liseberg 

Fornøyelsesparken er halloweenpyntet og klar for å skremme besøkende. Foto: Frida Winter

Fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg inviterer til skikkelig guffen stemning fra 06. oktober, da startskuddet går for Halloween. Fem skrekkhus, to skrekkområder, 35 attraksjoner, 250 skuespillere, 110 tonn gresskar og godbiter til alle barn er noe som venter besøkende i den populære fornøyelsesparken. I år kommer også en tidligere favoritt tilbake – Haunted Mansion. Under Halloween på Liseberg forvandles hele parken til en fargerik høststorm med både ugagn, kos og skikkelig skumle opplevelser. Her er det virkelig noe for enhver smak, alt fra mystiske godteeventyr til skrekk og skremming. 

Lys & Rys i Varberg

Stemningsfull vandring i hitoriske omgivelser i Varberg under Lys och Rys. Foto: Natalie Greppi-23

Lys och Rys arrangeres på Hallands kulturhistoriske museum i Varberg og er en lysvandring som går gjennom underjordiske ganger og hvelv. En gammel saga skal ha det til at en konge gjemte en skatt på Varberg festning og at den voktes av mystiske vesen. Bli med assistent Müsling ned i festningens underjordiske ganger på jakt etter skatten. Lys och Rys er en del av en rekke lysarrangementer i Varberg utover høsten som går under navnet Rys och Mys

Tropiske eventyr i badelandet Lost City 

Spenning i jungelen på Lost City Gustavsvik. Foto: Gustavsvik

Ute begynner det å bli mørkt og kaldt, men inne på Sveriges største badeland, Lost City, er det deilig temperatur og tropisk stemning hele året! Her kan ungene boltre seg blant palmer, fossefall, mystiske ruiner, klatrevegg, bølgebasseng, boblebad og hele seks heftige sklier – deriblant den over 200 meter lange Treasure Hunter! For de minste finnes det et bade-lekeland med minisklier, og i tilknytning til bassenget ligger både relax-avdeling og en asiatisk restaurant. Vil dere bli over natten, ligger den 5-stjerners campingplassen Gustavsvik rett ved siden av. 

Slottstur til Tjolöholm slott 

Vakre Tjolöholm slott utenfor Kungsbacka. Foto: Anne Marthe Widvey

Det er barna som står i sentrum på Tjolöholm slott i høst. Bli med kammerfuen Ottilia rundt i slottets saler og ganger, når hun forteller om livet på slottet på begynnelsen av 1900-tallet. Eller opplev Emils Katthult på det 100 kvm store lekelandet på slottet. Miljøet er skapt av scenograf Torbjörn Berg, sønnen til Emil i Lønneberget-tegneren Björn Berg. Her kan barna lage mat i kjøkkenet, lese eventyr, kle seg ut, løse rebus, gjemme seg eller klatre. Det finnes to ulike rundturer å velge mellom. En lengre for voksne og barn, og en kortere som passer bra for små barn. 

“Creepy science” på Universeum 

Eksperimenter og vitenskap på Universeum i Gøteborg. Foto: Ellika Henrikson

På Sveriges nasjonale vitenskapssenter, Universeum i Gøteborg, blir det skremmende vitenskap hele oktober. Store og små våghalser inviteres til eksperiment, lek og læring, og rundt på huset gjemmer det seg masse gal vitenskap! 

Verdensarven Falu Gruva 

Verdensarven Falu Gruva i Dalarna. Foto: Visit Dalarna

Et besøk til Falu Gruva i Dalarna er en opplevelse utenom det vanlige. Her befinner du deg i hjertet av Verdensarven Falun, en plass med tusen års gruvehistorie. De guidede turene finner sted i deler av gruven som er fra 1600-tallet, hvor du tas gjennom ganger, sjakter og store saler. Over jorden kan du lære mer om gruvesamfunnet og driften på museet. 

Høstkos på Destination Apelviken 

Apelviken er et fantastisk naturområde rett ved havet. Foto: Destination Apelviken 

Like ved havet og Varberg sentrum i Halland finner du Apelviken Camping. En fem-stjerners campingplass med et stort utvalg av aktiviteter og tilbud for hele familien. I år har Apelviken disket opp med et raust høsttilbud for høstferierende nordmenn. Pakken inkluderer overnatting, flere middager, leie av sykler, piknikkurv for koselige dagsturer og adgang til ulike fasiliteter på området.

Hvor: Ekshärad, Värmland

Spøktober på Daftö 

Show for barna på Daftö Resort i Vest-Sverige. Foto: Daftö Resort

Daftö Resort i Bohuslän inviterer små og store barn til skumle aktiviteter under “spöktober”. Inne på Daftöland, familieparken som ligger rett ved siden av campingen, blir det aktiviteter som gresskarskarving, spøkelsesverksted, skumle opplevelser i Kråkeslottet og Spökkällaren, spøkeleshistorier, spill og lek i attraksjonene. Et besøk koster 50 kr per pers. Rundt campingresortet går spøkelsestoget for de aller modigste piratene. 

Hvor: Daftö, Vest-Sverige

Aktiviteter på Slottsmöllan 

Slottsmöllans gamle industrilokaler langs Nissans fossende vann er fylt med spennende ting å se og gjøre. På  Halmstad aktivitetssenter  kan du delta på Prison Island, Laserdome, Gladiatorkamp og minigolf i Black Pearl Golf. Test dine klatreferdigheter i den 900 m2 store klatrehallen eller øve på triks i den 1200 m2 store skateparken. 

Hvor: Halmstad, Halland

Spøkelser på Örebro slott 

Örebro slott i sentrum av byen. Foto: Icon

Nysgjerrige barn vil garantert synes et besøkt til gamle Örebros slott vil være gøy. Slottet ligger midt i Örebro sentrum og her skjuler det seg mørke historier fra fortiden om hekser, fanger og ånder. Nå får alle som tør sjansen til å høre historiene om slottets mørke side. 

Hvor: Örebro Slott, Örebro

Expedition Bohuslän – eventyr for de nysgjerrige 

Bli med på et ekte eventyr med Expedition Bohuslän, som er en samling av kulturelle opplevelsessteder i Vest-Sverige. Her kan du møte ville dyr på Nordens Ark, lære mer om dyrelivet under vann på Havets Hus, se de historiske helleristningene på Vitlycke og oppleve kunst i verdensklasse på Nordiska Akvarellmuseet. 

Hvor: Bohuslän, Västsverige. 

Kos, lek og teater på Albert Åbergs Kulturhus 

Albert Åberg feirer 50 år i år. Foto: Superstudio

Albert Åbergs Kulturhus  byr på daglige forestillinger med kulturhusets egne skuespillere. Her kan nysgjerrige barn leke, rase, klatre og oppdage et hus fylt med finurlige saker. Passer fint for barn mellom 0-8 år. 

Hvor: Gøteborg

Polkagrisbaking i Gränna  

Høstaktivitet-Polkagris-baking-gänna-småland-sverige
Rull dine egne polkagriser i Gränna. Foto: Ingeborg Lindseth

Besøk et av Grännas koselige polkagriskokerier for å oppleve hvordan det deilige godteriet blir til. I Gränna er polkagrisbaking et håndverk og i byen finnes det mange ulike kokerier som lager polkagriser i alle mulige varianter. Her finnes muligheten for å være med å lage polkagriser og ikke minst smake på de søte putene. 

Hvor: Gränna, Småland 

Lær om den berømte Dalahesten

Sett ditt eget preg på den kjente Dalahesten. Foto: Anna Holm/Visit Dalarna 

Ta turen til idylliske Nusnäs og se hvordan dalahesten fortsatt spikkes og males for hånd – og prøv selv å male en! Er det én suvenir du skal kjøpe med deg hjem fra Dalarna, er det den vakre røde Dalahesten. Med sin 400 år lange historie startet av skogarbeidere som spikket ved bålet, har Dalahesten blitt verdenskjent, spesielt etter å ha vært med på verdensutstillingen to ganger. 

SPA for alle

Høsten er en fin tid for egenpleie og spa. Foto: Jonas Ingman/Westsweden.com

Spa er ikke kun for voksne, i Vest-Sverige finnes det flere lekre spahotell som tilbyr familie-SPA . Noen av de er: Lundsbrunn ResortVANN nær Munkedal og Tanumstrand Resort i Grebbestad, Smögens Hafvsbad, Strömstad Spa & ResortNääs Fabriker og Marstrands Havshotell like utenfor Gøteborg. 

HALLAND REISEGUIDE

Fine campingplasser på Sveriges riviera

Camping er den mest populære boformen for nordmenn når vi besøker nabolandet, og regionen Halland er rå på camping. Langs vestkysten er det campingplasser ved noen av Sveriges aller fineste strender. Er det strandnær eller bynær camping som frister? Eller en idyllisk...

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Ta med barna til strandparadiset Halland

De største ferieeventyrene ligger ikke nødvendigvis langt unna. Når du skal reise på ferie med barna, kan det være deilig å slippe lange flyturer med slitne og trøtte barn. Kun fire timer fra Oslo ligger sommerperlen Halland og venter på deg og familien. Sveriges...

Varberg

Varberg er plassen for surfing, spa og svensk sommeridyll. Her kan du oppleve eksotisk surfestemning, avslappende spahotell og historiske byggverk i en koselig kystby.    Sveriges beste surfestrender   Varberg har i over 30 år vært Sveriges...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.