fbpx
16 Høstaktiviteter i Sverige

Høsten er en fin tid å feriere i Sverige! Her kommer tips til morsomme aktiviteter og opplevelser for store og små.

Det er ikke mye planlegging som trengs, og og bilturen er kort for å finne lek og moro for hele familien over grensen. Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

1. Torsby Skitunnel og Sportssenter

Start skisesongen allerede i oktober i Torsby skitunnel. Det er mulighet for å leie fullt utstyr på stedet, og det finnes dyktige instruktører som står klare til å veilede deg. Det finnes også mange andre morsomme aktiviteter på Torsby Sportcenter, som utendørs styrketrening, sykkelløyper og frisbeegolf. 

Hvor: Torsby, Värmland

Ta deg en skitur i Torsby Skitunnel! Foto: Tom Lindström

2. Hestedrømmer på Our Little Farm

Our Little Farm tilbyr hesteopplevelser ute i naturen for både erfarne ryttere og nybegynnere. Her kan du bli med på viltsafari, turridning i skogen, prærievogn- og solnedgangstur eller overnatte på gården med badestamp og middag på kvelden. 

Hvor: Ekshärad, Värmland

3. Mårbackas Afternoon Tea

Møtes for en hyggelig prat over en klassisk Afternoon Tea i Mårbackas kafé, på gården hvor den kjente forfatteren Selma Lagerlöf er vokst opp. Det dekkes opp med kaker, bakverk, smørbrød, nybakte scones og deilige paier – alt som hører ettermiddagsteen til. Pass på å smake på de kjente teblandingene, Selmas Sagoblanding og Mårbackablandingen. 

Hvor: Mårbacka, Värmland  

4. Høstferie med villdyrsafari 

Halland, regionen like sør for Göteborg, byr på høstlige opplevelser ute i det fri. Oppdag de Hallandske skoger og lek blant dalende høstløv, se den dramatiske fossen Danska Fall i Simlångsdalen eller dra på villdyrsafari med Tallhöjdens Värdshus. 

Hvor: Halland

5. Aktiviteter på Slottsmöllan 

Slottsmöllans gamle industrilokaler langs Nissans fossende vann er fylt med spennende ting å se og gjøre. På Halmstad aktivitetssenter kan du delta på Prison Island, Laserdome, Gladiatorkamp og minigolf i Black Pearl Golf. Test dine klatreferdigheter i den 900 m2 store klatrehallen eller øve på triks i den 1200 m2 store skateparken. 

Hvor: Halmstad, Halland

6. Barnas verden på Tjolöholm slott 

Det er barna som står i sentrum på Tjolöholm slott i høst. Bli med kammerfuen Ottilia rundt i slottets saler og ganger, når hun forteller om livet på slottet på begynnelsen av 1900-tallet. Eller opplev Emils Katthult på det 100 kvm store lekelandet på slottet. Miljøet er skapt av scenograf Torbjörn Berg, sønnen til Emil i Lønneberget-tegneren Björn Berg. Her kan barna lage mat i kjøkkenet, lese eventyr, kle seg ut, løse rebus, gjemme seg eller klatre. Det finnes to ulike rundturer å velge mellom. En lengre for voksne og barn, og en kortere som passer bra for små barn. 

Hvor: Halland

Høstferie-tjolöholm-slott-halland
Vakre og spesielle Tjolöholm Slott. Foto: Ingeborg Lindseth

7. Prøv deg som graffitikunstner 

Er du nysgjerrig på hvordan det er å dekorere en vegg med spraymaling? I høstferien kan du prøve deg som graffitikunstner på Kungsbacka kunsthall

Hvor: Kungsbacka Kunsthall, Halland

8. Utforsk Lost city 

Jungelvann, ville fosser, ruiner og heftige vannrutsjebaner, Lost City er et nervepirrende badeeventyr for hele familien. I Sveriges største badeland Gustavsvik – The Lost City, er det deilige temperaturer og tropisk stemning hele året. Utforsk den forsvunnede byen og kast deg ut i noen av Sveriges heftigste sklier. Lost City utvider med nye attraksjoner den 04. oktober, frem til det er det 50 prosent avslag på inngangsbilletten.  

Hvor: Gustavsvik, Örebro

9. Spøkelsesvandring for barn på Örebro slott 

Nysgjerrige og modige barn kan være med på en nervepirrende spøkelsesvandring på Örebros gamle slott. Slottet skjuler mørke historier fra fortiden om hekser, fanger og ånder. Nå får alle som tør sjansen til å høre historiene om slottets mørke side. 

Hvor: Örebro Slott

Örebro slott. Foto: Hanne Marit Tobiassen

10. Orsa Rovdjurspark 

Opplev spenningen ved å stå øye til øye med isbjørner, ulv og tiger. I Dalarna finner du Orsa rovdyrpark, Europas største rovdyrpark, hvor dyrene holder til på store områder i naturlige skogsmiljøer. I parken kan du blant annet se Sveriges fire største rovdyr brunbjørn, ulv, jerv og gaupe, sammen med et antall utrydningstruede rovdyr som isbjørn, snøleopard og sibirsk tiger. 

Hvor: Orsa, Dalarna

11. Expedition Bohuslän – eventyr for de nysgjerrige 

Bli med på et ekte eventyr med Expedition Bohuslän, som er en samling av kulturelle opplevelsessteder i Västsverige. Her kan du møte ville dyr på Nordens Ark, lære mer om dyrelivet under vann på Havets Hus, se de historiske helleristningene på Vitlycke og oppleve kunst i verdensklasse på Nordiska Akvarellmuseet. 

Hvor: Bohuslän, Västsverige. 

12. Kos, lek og teater på Albert Åbergs Kulturhus 

Albert Åbergs Kulturhus byr på daglige forestillinger med kulturhusets egne skuespillere. Her kan nysgjerrige barn leke, rase, klatre og oppdage et hus fylt med finurlige saker. Passer fint for barn mellom 0-8 år. 

Hvor: Gøteborg

Hils på Albert Åberg i Gøteborg. Foto: Superstudio D&D

13. Tuna Hästbergs gruve 

Søker du et annerledes eventyr i Dalarna? Da må du besøke Tuna Hästberg gruve utenfor Borlänge. Gå, klatre, dykk og nyt et spennende miljø som hentet ut av en eventyrverden. Under jorden og bebyggelsen finnes milevis med tunneler som snirkler seg gjennom fjellet. Du kan velge mellom to ulike ruter, vandringsturen og eventyrturen, og rundt omkring i gangene vil du finne redskaper og konstruksjoner som er blitt etterlatt fra den tiden gruven var i drift. 

Hvor: Borlänge, Dalarna

14. Klatreparken høyt og lavt 

Rett ved Rättviks camping er det nettopp åpnet en ny klatrepark med seks ulike baner, spennende hinder og ziplines. Her venter et eventyr for hele familien hvor dere kan leke, klatre og utfordre både hverandre og deg selv. 

Hvor: Rättvik, Dalarna

15. Experium Sälen 

Sälen i Dalarna har mye spennende å by på i høst, og på Experium Sälen kan du oppleve bowling, 3D kino og et morsomt badeland. I badelandet kan du kaste deg utfor vannsklier, bølger, boblebad, utebasseng og innendørssurfing på bølgemaskinene. Høsten i fjellet kan fint kombineres med både inne- og uteaktiviteter. 

Hvor: Sälen, Dalarna 

16. Polkagrisbaking i Gränna  

Besøk et av Grännas koselige polkagriskokerier for å oppleve hvordan det deilige godteriet blir til. I Gränna er polkagrisbaking et håndverk og i byen finnes det mange ulike kokerier som lager polkagriser i alle mulige varianter. Her finnes muligheten for å være med å lage polkagriser og ikke minst smake på de søte putene. 

Hvor: Gränna, Småland 

Høstaktivitet-Polkagris-baking-gänna-småland-sverige
Rull dine egne polkagriser i Gränna. Foto: Ingeborg Lindseth

HALLAND REISEGUIDE

«Fika»-guide: Hallands herligste kaféer og bakerier

Langs Sveriges vestkyst er det kort vei mellom de gode bakeriene og kaféene! Ildsjeler fyller det hallandske landskapet med kunstneriske surdeigsbrød, saftige vafler, velduftende kanelboller og andre godsaker. På ferie i Sverige er det helt innafor å unne seg det...

5 koselige byer på Hallandskysten

Langs Sveriges vakre vestkyst ligger Halland, regionen rett sør for Gøteborg, med koselige byer som Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Laholm og Halmstad. Forbered deg på en ferie med lange strender, idylliske gamlebyer, historiske spa og deilige kaféer. 1. Kungsbacka –...

Ta med barna til strandparadiset Halland

De største ferieeventyrene ligger ikke nødvendigvis langt unna. Når du skal reise på ferie med barna, kan det være deilig å slippe lange flyturer med slitne og trøtte barn. Kun fire timer fra Oslo ligger sommerperlen Halland og venter på deg og familien. Sveriges...

Unik overnatting i Halland

Glamping ved en stille innsjø, overnatting i en gammel fengselscelle eller kanskje en luksuriøs natt på en vingård er noe for deg? Halland har mange tilbud når det kommer til overnatting med det lille ekstra. Ästad Vingård Vingårder er noe vi stort sett forbinder med...

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...