16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Høsten er en fin tid å feriere i Sverige! Her kommer tips til morsomme aktiviteter og opplevelser for store og små.

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Underjordiske eventyr 

Eventyrsgruvan Tuna Hästberg. Foto: VisitDalarna

Søker du et annerledes eventyr i høstferien? Da må du besøke Tuna Hästberg gruve  utenfor Borlänge. Gå, klatre, dykk og nyt et spennende miljø som hentet ut av en eventyrverden. Under jorden og bebyggelsen finnes milevis med tunneler som snirkler seg gjennom fjellet. Du kan velge mellom to ulike ruter, vandringsturen og eventyrturen, og rundt omkring i gangene vil du finne redskaper og konstruksjoner som er blitt etterlatt fra den tiden gruven var i drift. Vil du utforske den under vann er dette også mulig for dykkere. Årets nyhet er en underjordisk badstue, hvor du kan svette av deg 80 meter under jorden

Hvor: Borlänge, Dalarna

Halloween på Liseberg 

Fornøyelsesparken er halloweenpyntet og klar for å skremme besøkende. Foto: Frida Winter

Fornøyelsesparken Liseberg i Gøteborg disker opp med ordentlig guffen stemning fra 07. oktober, da startskuddet går for Halloween. De hjemsøkte husene er skrekkelig skumle og rundt i parken lusker det zombier og andre vesener som er klare for å skremme deg. Hele fem skrekkhus, to skrekkområdet, 33 attraksjoner, 300 aktører og 100 tonn gresskar har forberedt seg på en skummel høst i fornøyelsesparken. Velg selv hvilket nivå du vil bli skremt på, men husk å book billett i forkant, siden det er begrenset med plasser. 

Bokeventyr i Skara 

Det sjarmerende biblioteket i Skara. Foto: Katrin Baath

I Skara, som ligger i Vest-Sverige, kan hele familien delta på et bokeventyr i det gamle biblioteket. Her følger dere bøkenes historie gjennom lek og oppgaver. Lær om boktrykkerkunsten, bla i gamle barnebøker, lek skole som i gamledager og kikk på Sveriges eldste bok, som er mer enn 850 år gammel. 

Tropiske eventyr på badelandet Lost City 

Spenning i jungelen på Lost City Gustavsvik. Foto: Gustavsvik

Ute begynner det å bli mørkt og kaldt, men inne på Sveriges største badeland, Lost City, er det deilig temperatur og tropisk stemning hele året! Her kan ungene boltre seg blant palmer, fossefall, mystiske ruiner, klatrevegg, bølgebasseng, boblebad og hele seks heftige sklier – deriblant den over 200 meter lange Treasure Hunter! For de minste finnes det et bade-lekeland med minisklier, og i tilknytning til bassenget ligger både relax-avdeling og en asiatisk restaurant. Vil dere bli over natten, ligger den 5-stjerners campingplassen Gustavsvik rett ved siden av. 

Slottstur til Tjolöholm slott 

Vakre Tjolöholm slott utenfor Kungsbacka. Foto: Anne Marthe Widvey

Det er barna som står i sentrum på Tjolöholm slott i høst. Bli med kammerfuen Ottilia rundt i slottets saler og ganger, når hun forteller om livet på slottet på begynnelsen av 1900-tallet. Eller opplev Emils Katthult på det 100 kvm store lekelandet på slottet. Miljøet er skapt av scenograf Torbjörn Berg, sønnen til Emil i Lønneberget-tegneren Björn Berg. Her kan barna lage mat i kjøkkenet, lese eventyr, kle seg ut, løse rebus, gjemme seg eller klatre. Det finnes to ulike rundturer å velge mellom. En lengre for voksne og barn, og en kortere som passer bra for små barn. 

Hvor: Halland

“Creepy science” på Universeum 

Eksperimenter og vitenskap på Universeum i Gøteborg. Foto: Ellika Henrikson

På Sveriges nasjonale vitenskapssenter, Universeum i Gøteborg, blir det skremmende vitenskap hele oktober. Store og små våghalser inviteres til eksperiment, lek og læring, og rundt på huset gjemmer det seg masse gal vitenskap! 

Verdensarven Falu Gruva 

Verdensarven Falu Gruva i Dalarna. Foto: Visit Dalarna

Et besøk til Falu Gruva i Dalarna er en opplevelse utenom det vanlige. Her befinner du deg i hjertet av Verdensarven Falun, en plass med tusen års gruvehistorie. De guidede turene finner sted i deler av gruven som er fra 1600-tallet, hvor du tas gjennom ganger, sjakter og store saler. Over jorden kan du lære mer om gruvesamfunnet og driften på museet. 

Høstkos på Destination Apelviken 

Apelviken er et fantastisk naturområde rett ved havet. Foto: Destination Apelviken 

Like ved havet og Varberg sentrum i Halland finner du Apelviken Camping. En fem-stjerners campingplass med et stort utvalg av aktiviteter og tilbud for hele familien. I år har Apelviken disket opp med et raust høsttilbud for høstferierende nordmenn. Pakken inkluderer overnatting, flere middager, leie av sykler, piknikkurv for koselige dagsturer og adgang til ulike fasiliteter på området.

Hestedrømmer på Our Little Farm

Our Little Farm  tilbyr hesteopplevelser ute i naturen for både erfarne ryttere og nybegynnere. Her kan du bli med på viltsafari, turridning i skogen, prærievogn- og solnedgangstur eller overnatte på gården med badestamp og middag på kvelden. 

Hvor: Ekshärad, Värmland

Spøktober på Daftö 

Show for barna på Daftö Resort i Vest-Sverige. Foto: Daftö Resort

Daftö Resort i Bohuslän inviterer små og store barn til skumle aktiviteter under “spöktober”. Inne på Daftöland, familieparken som ligger rett ved siden av campingen, blir det aktiviteter som gresskarskarving, spøkelsesverksted, skumle opplevelser i Kråkeslottet og Spökkällaren, spøkeleshistorier, spill og lek i attraksjonene. Et besøk koster 50 kr per pers. Rundt campingresortet går spøkelsestoget for de aller modigste piratene. 

Hvor: Daftö, Vest-Sverige

Aktiviteter på Slottsmöllan 

Slottsmöllans gamle industrilokaler langs Nissans fossende vann er fylt med spennende ting å se og gjøre. På  Halmstad aktivitetssenter  kan du delta på Prison Island, Laserdome, Gladiatorkamp og minigolf i Black Pearl Golf. Test dine klatreferdigheter i den 900 m2 store klatrehallen eller øve på triks i den 1200 m2 store skateparken. 

Hvor: Halmstad, Halland

Spøkelser på Örebro slott 

Örebro slott i sentrum av byen. Foto: Icon

Nysgjerrige barn vil garantert synes et besøkt til gamle Örebros slott vil være gøy. Slottet ligger midt i Örebro sentrum og her skjuler det seg mørke historier fra fortiden om hekser, fanger og ånder. Nå får alle som tør sjansen til å høre historiene om slottets mørke side. 

Hvor: Örebro Slott, Örebro

Expedition Bohuslän – eventyr for de nysgjerrige 

Bli med på et ekte eventyr med Expedition Bohuslän, som er en samling av kulturelle opplevelsessteder i Vest-Sverige. Her kan du møte ville dyr på Nordens Ark, lære mer om dyrelivet under vann på Havets Hus, se de historiske helleristningene på Vitlycke og oppleve kunst i verdensklasse på Nordiska Akvarellmuseet. 

Hvor: Bohuslän, Västsverige. 

Kos, lek og teater på Albert Åbergs Kulturhus 

Albert Åberg feirer 50 år i år. Foto: Superstudio

Albert Åbergs Kulturhus  byr på daglige forestillinger med kulturhusets egne skuespillere. Her kan nysgjerrige barn leke, rase, klatre og oppdage et hus fylt med finurlige saker. Passer fint for barn mellom 0-8 år. 

Hvor: Gøteborg

Experium Sälen 

Sälen i Dalarna har mye spennende å by på i høst, og på Experium Sälen kan du oppleve bowling, 3D kino og et morsomt badeland. I badelandet kan du kaste deg utfor vannsklier, bølger, boblebad, utebasseng og innendørssurfing på bølgemaskinene. Høsten i fjellet kan fint kombineres med både inne- og uteaktiviteter. 

Hvor: Sälen, Dalarna 

Polkagrisbaking i Gränna  

Høstaktivitet-Polkagris-baking-gänna-småland-sverige
Rull dine egne polkagriser i Gränna. Foto: Ingeborg Lindseth

Besøk et av Grännas koselige polkagriskokerier for å oppleve hvordan det deilige godteriet blir til. I Gränna er polkagrisbaking et håndverk og i byen finnes det mange ulike kokerier som lager polkagriser i alle mulige varianter. Her finnes muligheten for å være med å lage polkagriser og ikke minst smake på de søte putene. 

Hvor: Gränna, Småland 

HALLAND REISEGUIDE

Fine campingplasser på Sveriges riviera

Camping er den mest populære boformen for nordmenn når vi besøker nabolandet, og regionen Halland er rå på camping. Langs vestkysten er det campingplasser ved noen av Sveriges aller fineste strender. Er det strandnær eller bynær camping som frister? Eller en idyllisk...

10 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange skjulte perler, som ikke er så kjente for nordmenn. Her er 12 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre...

Surfing på Sveriges Vestkyst

Du trenger ikke reise langt for å finne brusende surfebølger. Like sør for Gøteborg ligger Sveriges beste surfestrender og venter! Et par timer over grensen med bil venter Nordens Hawaii på deg! Surfemiljøet i Sverige vokser stadig, og de langgrunne sandstrendene i...

Utforsk vakre sandstrender på Sveriges vestkyst

Halland er både et paradis for strandløver, badenymfer og surfere. Barnevennlige, langgrunne sandstrender med silkemyk sand ligger som perler på en snor langs Sveriges vestkyst. I tillegg har du klippestrender og svaberg lengre nord. Noen av Sveriges beste strender...

Sommertips

5-stjerners camping i Sverige

5-stjerners camping i Sverige

Er du ute etter en campingferie med det lille ekstra? Da er femstjerners camping noe for deg! Sverige kan skilte med 14 campingplasser med fem stjerner. Luksuscampingene i Sverige har fasiliteter...

Halmstad

Halmstad

Koselige brosteinsgater, en bynær bøkeskog, milevis med sykkelstier, myke sandstrender og feststemning i solnedgangen – Halmstad har oppskriften på en vellykket sommerferie.   Halmstad er...

Dra på sykkelferie i Sverige

Dra på sykkelferie i Sverige

Opplev Sverige fra sykkelsetet! Sykkelferie er en miljøvennlig, spennende og aktiv måte å se et land på, enten du foretrekker dagsturer eller lengre turer, de enkle eller mer luksuriøse feriene.