Hallands beste kulturopplevelser

Halland er kjent for sine langstrakte sandstrender, surfebølger og kvalitetsråvarer, men her er det også mange kulturelle severdigheter verdt å utforske. Et radiotårn på verdensarvlisten, gamle slott, kunstsamlinger og historiske gårdsmiljøer er bare noe av det du har i vente langs Sveriges vestkyst.

Her er 11 interessante kunst- og kulturopplevelser du ikke bør gå glipp av i Halland.

Tjolöholm slott

Tjolöholm Slott er et unikt slott nord i Halland bygget i overdådig britisk Tudor-stil. En guidet tur gjennom de velholdte rommene og en spasertur i den vakre slottshagen med utsikt mot sjøen, kan varmt anbefales. Andre slottsopplevelser verdt å få med seg er afternoon tea etter britiske tradisjoner i en av slottets salonger, eller en natt i en av de koselige arbeiderboligene like ved. Det er også interessante utstillinger å utforske, og for deg som søker ro i vakre omgivelser, arrangeres det yoga- og meditasjonsøkter i slottshagen om sommeren.

Lei en av de koselige arbeiderboligene. Foto: Ingeborg Lindseth
En av de mange overdådige rommene i slottet. Foto: Ingeborg Lindseth

Grimeton Radiostasjon

Grimeton Radiostasjon ble puttet på UNESCOs verdensarvliste som et unikt eksempel på utviklingen innen telekommunikasjon. Til tross for å være over 100 år gammel er stasjonen i god stand – både bygningene, sendere, og de originale stålmastene er intakte. På Grimeton tilbys både aktiviteter og utstillinger for nysgjerrige besøkende. På interaktive stasjoner blir de sovende radiomaskinene levendegjort, og både store og små kan prøve noen av trinnene som krevdes for å kunne sende en melding på 1920-tallet.

Kunstamlingen på Tylösand hotell

En av de mest kjente fotokunstutstillingene i Sverige ligger i det eksklusive Tylösand Hotell, og som gjest kan du beskue de rundt 400 kunstverkene som utstilles til en hver tid. Mange av fotografiene er av verdenskjente artister tatt av fotografer som Terry O’Neill, Anton Corbijn og Mary McCartney. I tillegg kan du finne andre interessante skulpturer og malerier i gangene på hotellet.

Mye spesiell kunst på Tylösand hotell. Foto: Ingeborg Lindseth

Varbergs Fästning med Hallands Kulturhistoriska Museum

I over 100 år har det blitt samlet kulturhistoriske skatter innenfor murene på Varbergs Festning. De eldste delene av Varbergs festning er imidlertid fra slutten av 1200-tallet, og har opplevd å huse store makthavere, en mengde fanger, samt konger og dronninger.

Ikke gå glipp av å lære om Nord-Europas mest spektakulære middelalderfunn – et middelalderlik kalt Bockstensmannen, med helt intakt klesdrakt som ble godt bevart under mosen i århundrer.

Teckningsmuseet i Laholm

Tegningmuseet i Laholm er Nordens eneste museum for tegningskunst, og har gratis adgang hver dag. Museets ambisjon er å fremheve tegnekunsten, og fungere som et forum for både nye trender og historiske tilbakeblikk. Museet presenterer både midlertidige utstillinger fra nordiske og internasjonale kunstnere, samt utstillinger fra egen samling. Det arrangeres også forskjellige workshops, forelesninger, konserter og andre pedagogiske aktiviteter der.

Utsiden av Teckningsmuseet i Laholm. Foto: Love Lundell

Rian Designmuseum i Falkenberg

Design er noe som angår oss alle. Derfor har Rian Designmuseum tatt på seg oppgaven å fortelle om interessant og morsomt design – både fra fortiden, nåtiden og fremtiden. Alt fra kunst og håndverk, og populær design, til industri- og tjenestedesign finner du på Rian Designmuseum i Falkenberg.

Hallands Konstmuseum i Halmstad

Hallands kunstmuseum har en bred kunst- og kulturhistorisk samling med fokus på kunst, folkemaleri, arkeologi, tekstiler, byhistorie og produkter fra Halland. Innsamlingen av Hallands kulturskatter startet allerede på slutten av 1800-tallet, og en stor del består av fotografier og arkivdokumenter. I tillegg har museet skiftende utstillinger som er verdt et besøk.

Bli kjent med Hallands kulturhistorie på Hallands Konstmuseum. Foto: Visit Halland

Halmstads slott

Er du i Halmstad er det nesten umulig å ikke få øye på Halmstad Slott, en staselig rød bygning med et høyt spir. Det var den danske Kong Kristian som på 1600-tallet ga ordre om å bygge et slott i Halmstad, som et sted han kunne trekke seg tilbake når han var på gjennomreise. Bygget anvendes i dag av fylkesstyret og Halmstad kommune, og er derfor ikke åpent for besøkende. Men det er likevel vel verdt å en spasertur rundt.

Äskhults by

I Äskhult går du rett inn i et genuint 1800-tallsbygdetun med røtter tilbake til 1600- og 1700-tallet. Området som har blitt del av et naturreservat huser gamle gårdsbygninger og tun som innbyr til både læring og aktiviteter. Her ligger også Bengts Kaffestuga som serverer nybakt kaffebrød og smørbrød basert på gamle oppskrifter fra området. Dette er også stedet å stikke innom for midtsommerfeiringer og julemarkeder.

Ta med deg pikniken til det vakre området rundt Äskhults by. Foto: G. Assner

Unnaryds Bonadsmuseum

Det sør-svenske bonadsmåleriet er et spesielt stykke kulturarv laget på 1750-tallet da malerier ble malt hjemme hos folk for å dekorere de ellers så trauste gårdshusene. Før jul og høytid gjorde bonadene huset til et fargerikt selskapslokale med sine fargesterke og livlige figurer, og til tider barnslig enkle motiver. På Unnaryds Bonadsmuseum blir rundt 40 godt bevarte verk fra bonadkulturens storhetstid utstilt.

Mjellby Konstmuseum

Opplev svensk og internasjonal kunst på Mjellby kunstmuseum i Halmstad. Museets er en aktiv kunstinstitusjon med hovedfokus på surrealistiske malerier. Kunstgalleriet viser årlig fire til fem utstillinger med alt fra samtidskunst til modernisme. Mot slutten av 2021 stenger museet for en stor renovering, og beregner å åpne igjen rundt årsskiftet 2022-2023.

HALLAND REISEGUIDE

Her finner du spa og velvære i Sverige

I Sverige tar de spa på alvor! Rundt om i landet finner du prisbelønnede spa i ulike varianter, og med forskjellige beliggenheter og fasiliteter. Mange av Sveriges beste spaanlegg ligger nedover vestkysten i sør-Sverige, og er derfor kort vei fra norskegrensen. Her...

10 høydepunkter i Halland

Det er mange gode grunner til å reise til Sveriges riviera, Halland! Enten du er på jakt etter spesielle matopplevelser, varierte kystaktiviteter, familievennlig strandliv, luksuriøse spaopphold eller kulturelle severdigheter, har Halland på Sveriges vakre vestkyst...

De beste spahotellene på Sveriges vestkyst

Halland er den ultimate spa-destinasjonen i Sverige. Her ligger det flere fantastiske spahotell som alle har sitt særpreg. Reis til Halland og lad batteriene sammen med kjente og kjære. Kystregionen Halland, rett sør for Gøteborg, har en lang tradisjon som kursted, og...

Topp 10 restauranter i Halland

Restaurantene og kroene i Halland byr på kortreiste matopplevelser i sjarmerende og frodige omgivelser. Her har vi samlet 10 favorittrestauranter fra Halland. Kom og smak selv, da vel! Hallands matkultur er en balansert kombinasjon av kyst og innland, og har blitt til...

Sommertips

Strandguide: Gotlands beste strender

Strandguide: Gotlands beste strender

Drømmer du om sydlige strøk, men ikke ønsker å reise så langt? Da er Gotland svaret! Øya i Østersjøen byr på fantastiske strender og det stedet i Sverige med flest soldager. Den flate øya har 80 mil...

Forsommer på Sveriges riviera

Forsommer på Sveriges riviera

På jakt etter en kortreist forsommerdestinasjon med lange strender og fantastiske restauranter? Fortvil ikke, vi har svaret! Hallandsregionen rett sør for Gøteborg byr på noen av Sveriges fineste...

5-stjerners camping i Sverige

5-stjerners camping i Sverige

Er du ute etter en campingferie med det lille ekstra? Da er femstjerners camping noe for deg! Sverige kan skilte med 14 campingplasser med fem stjerner. Luksuscampingene i Sverige har fasiliteter...