fbpx
Sveriges kallbadtradisjon og de mest ærverdige badehusene

Kallbadhus, eller badehus som det heter på norsk, har vært en del av svensk kultur siden 1800-tallet. På Sveriges kyst lever tradisjonene fremdeles videre og er du på svenskekysten burde du definitivt ta turen innom et av de ærverdige badehusene.

Helårsbading har fremdeles stor tiltrekningskraft, og nå har også yngre generasjoner oppdaget effekten et kaldt bad og en varm badstue har. Nedsenkning i kaldt vann er ikke bare forfriskende, men har også helsemessige fordeler – det skal blant annet forbedre blodsirkulasjon, få opp humøret og styrke hukommelsen.

Noen av de eldste og vakreste badehusene i Sverige er kallbadhuset i Varberg og Riberborgs kallbadhus i Skåne, som pryder kysten med historisk arkitektur og gamle tradisjoner.

Kallbadtradisjonen er fortsatt populær langs Sveriges kyst. Foto: Tina Axelsson / imagebank.sweden.se

Kallbadhuset i Varberg 

Med en historie som strekker seg tilbake til første halvdel av 1800-tallet, med tilhold i en bygning med en distinkt, orientalsk stil, er Kallbadhuset Varberg ett av de mest kjente kallbadhusene i Sverige. Den første inkarnasjonen av Kallbadhuset Varberg ble til i 1820-årene, som et slags flytende basseng som tillot kalde bad i havnen.

Den nåværende bygningen åpnet i 1903 med badstuer med store vinduer, som gjør at du får varmet deg skikkelig godt med en fantastisk utsikt over sjøen. Designet på huset er basert på det originale badehuset som ble bygget på samme sted i 1866. Bygningen i maurisk stil, komplett med dekorative domer, buer og fliser var i utgangspunktet skapt av arkitekten Wilhelm Gagner. 

Kallbadhuset Varberg er åpent året rundt og delt inn i to seksjoner – en for menn og en for kvinner. Du trenger ikke ta med badetøy, da det blir oppfordret til å bade au naturel

Legg til gode matopplevelser og utforsk Hallands kultur

Etter du har vært på et kaldt badeeventyr kan du ta turen til kafeen og prøve reketoast eller en vaffel, fra den hemmelige oppskriften, servert med pisket krem og syltetøy. Du finner også en rekke smørbrød og bakervarer, hvor mange av de er bakt av Lilla Träslövs Finbageri som ble grunnlagt i Varberg i 1939. 

Med sine endeløse sandstrender og sterke vinder er Varberg en populær surfe-destinasjon. Kysten har også en rekke spa resorts som kan skilte med en fantastisk utsikt over sjøen. Blant andre attraksjoner kan du finne det historiske Varberg Fort og Halland kulturhistoriske Museum. En av høydepunktene på museet er Bockstensmannen, en usedvanlig godt preservert mann fra middelalderen, funnet i en lokal myr i 1936. 

En bortgjemt naturopplevelse kan du oppleve på den prisvinnende restauranten Stedsans in the Woods, som kun serverer lokalt produsert mat i tillegg til råvarer de sanker.  

Malmøs skyline med Ribersborg Kallbadhus. Foto: Werner Nystrand / imagebank.sweden.se

Ribersborg Kallbadhus – Malmøs inkluderende kaldbad-oase 

Ribersborg Kallbadhus er blitt en institusjon i Malmø. Beundret av de lokale, har stedet fått to kallenavn, Kallis og Ribban. Sistnevnte referer til stranda som omgir badehuset. Ribersborg åpnet dørene i 1898, men ble ødelagt i en brutal storm noen år senere. De siste tiårene har bygget blitt betydelig restaurert og forbedret. I 2009 fikk det et realt ansiktsløft, bestående av en ny solterrasse og ny molo, samt andre oppgraderinger. 

De romslige fasilitetene er åpent året rundt og er inndelt i to seksjoner, en for menn og en for kvinner. Begge avdelinger har et stort utendørsbasseng. I tillegg finner du hele fem badstuer og vedfyrte stamper, samt massasjerom her. Badehuset tilbyr også regelmessige «Aufguss» ritualer – en tysk sauna-opplevelse hvor eteriske oljer blir helt over de opphetede steinene, mens den varme luften blir sirkulert rundt i rommet av en badstumester, noe som skal gi gjestene en oppfriskende boost. 

Ribersborg Kallbadhus legger sin stolthet i å være inkluderende, og første mandagen i måneden finner «Queer Kalli» sted. Da er alle velkommen, spesielt folk fra LGBTQ-miljøet, ettersom det gir ikke-binære og transkjønnede personer muligheten til å bade uten restriksjonene til de kjønnsdelte seksjonene. For et påfyll etter badingen, kan du ta turen til stedets restaurant. Der serveres både kjøttbaserte og vegetariske retter, og har alt fra varme retter til sunne salater, snacks og kaker. 

Overnatt sentralt i Malmø og nyt av byens store restaurantutvalg

For en god natt søvn etter den kalde badeopplevelsen er Ohboy Hotel i sentrumskjernen et populært valg med sine 31 loftsrom, utstyrt med kjøkken og fri leie av sykler. MJ’s hotel er et annet karakteristisk og sentralt hotell som er et godt valg for overnatting. Hotellet legger sin stolthet i å være en urban oase med vintage tema, blomstrete innredning og en avslappet atmosfære. Restauranten og baren benyttes like mye av tilreisende som de lokale.

Malmö har også en velutviklet restaurant-scene, med alternativer som vil passe enhver smak. Legg middagen til Lyran restaurant hvis du ønsker å prøve retter av sesongbaserte og lokalt produserte råvarer. Ikke gå glipp av byens street-food spesialitet; falafel

Camping i Sverige

Er du fristet til å teste camping i Sverige, i bobil, campingvogn, telt eller campinghytter? Enten du vil nyte campingferien ved vannkanten, under store trær eller ved bølgende sanddyner, er Sverige et campingparadis som passer både små og store! Med et stort utvalg...

14 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange skjulte perler, som ikke er så kjente for nordmenn. Her er 14 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre...

Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Det er herlig å suse i full fart ned en slalåmløype eller stå på langrenn innover skog og fjell. Men er du trøtt i lårene og trenger litt avveksling, finnes det mange muligheter til å gjøre vinterferien i Sverige til mer enn å bare å stå på ski.   Sverige er et...

Lær om Sverige

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i...

Å reise med dyr i Sverige

Å reise med dyr i Sverige

Hva er ikke hyggeligere enn å ta med seg sin beste dyrevenn på ferie? På denne siden finner du opplysningene du trenger å vite hvis du skal ta med dyret ditt over grensen, og de beste tipsene til...