fbpx
Bilferie og rundreiser i Sverige

Å reise på biltur er en perfekt måte å feriere i vårt kjære naboland. Enten du liker å planlegge reisen på forhånd eller finne stoppestedene underveis, gir bilferie i Sverige mulighet for stor variasjon av spennende severdigheter og aktiviteter.

Med vår lange grense til Sverige har vi mange alternativer for kortreiste bilturer med familien eller gode venner. Enten du foretrekker å legge opp en rundtur, eller ta samme veien tilbake, kan du legge opp til en variert bilferie i både kystområder og innlandsregioner. Å reise med bil gjør det også enkelt å være spontan når en fin badetrand dukker opp langs veien, eller noen i baksetet har lyst på en kald is på en varm sommerdag.

Her kan du lese om bilkjøring i Sverige og spennende regioner å legge bilferien til.

Trafikkregler i Sverige

Å kjøre bil i Sverige er veldig likt som i Norge. Trafikkreglene er de samme når det gjelder høyreregel og skilting. Standard fartsgrense i by er 50 km/t, på landevei 70 km/t og på motorvei 110 km/t. Bensinstasjonene er ofte døgnåpne og aksepterer de fleste typer kredittkort.

En forskjell fra Norge er at det nesten ikke finnes bomavgifter i Sverige, bortsett fra rundt Gøteborg og Stockholm. Bro- og ferjeavgifter er også nesten ikke-eksisterende, noe som gjør bilferier i Sverige enda billigere enn hjemme.

Når det gjelder parkering er disse reglene også ganske like som i Norge. Men ett unntak verdt å huske er at du kun skal parkere på høyre side av veien med kjøreretningen, slik at alle bilene står samme vei. På biltur i Sverige er det også lurt å ha med en parkeringsskive som en del steder legges i frontruten på bilen for å vise når bilen er parkert.

Elbilferie i Sverige

Er det mulig å ta med elbilen til Sverige? Ja, absolutt! Selv om veksten av elbiler i Sverige ikke har vært like stor som i Norge, begynner ladenettverket å bli ganske godt utbygget, spesielt i sør. Skal du på biltur i nord-Sverige vil du imidlertid måtte planlegge reisen din godt for å ikke gå tom på veien.

Hos Norsk Elbilforening kan du se en oversikt over ladestasjoner, ladeoperatører, ladeeffekt, ladekontakter og sericetilbud som ligger ved ladestasjonen.

Hva kan du oppleve på bilferien i Sverige?

Også til den gøyeste delen. Hva kan du gjøre på biltur i Sverige? Du har mange flotte destinasjoner å velge mellom! Her er noen reisetips til gode reisemål til bilferien i Sverige.

Biltur langs vestkysten

Følger du E6 sørover mot Gøteborg ligger en lang kyst og venter på deg som har lyst på en ferie ved sjøen. Her er det både gode campingplasser og fine strandhotell å velge mellom langs hele kysten gjennom Bohuslän, Halland og Skåne. I Bohuslän kan du også øyhoppe på koselige øyperler, mens du i Halland finner de lengste sandstrandene og beste surfebølgene.

En deilig sommerkveld med utsikt mot Lysekil. Foto: Ingeborg Lindseth

Eksotiske øyliv på østkysten

For en mer eksotisk opplevelse krysser du Sverige og drar ut på Gotland eller Øland. Øyene tilbyr spesielle landskap du ikke finner noe annet sted i Sverige. Sett gjerne fra deg bilen en dag eller to for å oppleve øyene fra sykkelsetet. På Gotland finner du i tillegg den unike middelalderbyen, Visby, der gamle middelalderruiner ligger blandet med småkoselige trehus med utsikt til Østersjøen.

Oppdag svensk kultur i Dalarna

Ønsker du å utforske Sveriges spennende kultur og tradisjoner, er Dalarna regionen å legge bilferien til. Besøk kunstnerhjemmene til Carl Larsson eller Anders Zorn, utforsk kobbergruvene i Falun, feir midtsommer på ekte svensk vis eller spikk deg din egen dalahest. Dalarna har også mange flotte fjellområder der padling, sykling, alpint og vandring bare av noen av aktivitetene som tilbys.

Ved Nittsjö i Dalarna kan du stoppe og kjøpe lokal kunst og antikk. Foto: Ingeborg Lindseth

Barneeventyr i Småland

For de yngre er det populært å legge turen til Småland, litt lengre inn i sør-Sverige. Her kan du og barna gjenoppleve Emil i Lønneberget og Pippi i Astrid Lindgrens Verden. Mange tar også turen innom Filmbyn for å se filmsettene fra de klassiske barnefilmene. Når du først er i Småland, anbefales også turen innom  High Chaparral  for en spennende western-opplevelse for hele familien. En tur innom polkagrisens hjemsted, Gränna gir også mulighet til polkagrisbaking og et stort utvalg av deilige søtsaker dere kan ta med videre på bilturen.

Kortreist naturferie i Värmland

I Värmland finnes opplevelser for hele familien! Enten du vil gå på ski midt i juli, dra på flåteferd i en selvbygget tømmerflåte, eller nyte strandlivet ved vakre Vänern. For den kulturinteresserte kan et stopp innom Selma Lagerløfs, Mårbacka og Alfred Nobels, Björkborn anbefales. Ønsker dere en minnerik overnatting på ranch eller herregård er også det å finne i Värmland.

Vakkert landskap langs Klärelven i Värmland. Foto: Ingeborg Lindseth

Ikke glem å handle på vei hjem!

Ingen tur til Sverige er vel komplett uten å handle noe på vei hjem? Her er de mest kjente grensehandelsentrene:

  • Töcksfors og Årjäng tilbyr et stor grensehandelutvalg når du kjører E18 mot Oslo.
  • Krysser du inn til Sverige litt lengre nord er Charlottenberg er sted med flere store kjøpesentre.
  • Svinesund har mye å tilby grensehandlere når man kjørende på E6 fra Gøteborg.
  • Øst for Elverum ligger Långflons Shopping rett ved grensen.
  • I Storlien ved grensen til Trøndelag ligger Fjellhandel med et stort tilbud av typiske grensevarer.

14 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange skjulte perler, som ikke er så kjente for nordmenn. Her er 14 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre...

Camping i Sverige

Er du fristet til å teste campinglivet i Sverige, i bobil, campingvogn, telt eller campinghytter? Enten du vil nyte campingferien ved vannkanten, under store trær eller ved bølgende sanddyner, er Sverige et campingparadis som passer både små og store! Med et stort...

Feiring av midtsommer i Sverige

Midtsommer er Sveriges svar på 17. mai, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet. Det skåles, danses og feires inn i de sene nattetimer på en av årets lyseste dager. Svenskene feirer årets lengste dag med brask og bram. Dagen faller alltid på nærmeste...

Lær om Sverige

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i...

Å reise med dyr i Sverige

Å reise med dyr i Sverige

Hva er ikke hyggeligere enn å ta med seg sin beste dyrevenn på ferie? På denne siden finner du opplysningene du trenger å vite hvis du skal ta med dyret ditt over grensen, og de beste tipsene til...