Bilferie og rundreiser i Sverige

Å reise på bilferie er en perfekt måte å utforske Sverige. Enten du liker å planlegge reisen på forhånd eller finne stoppestedene underveis, gir bilferie i Sverige deg en stor variasjon av spennende reisemål og aktiviteter.

Med vår lange grense til Sverige har vi mange alternativer for kortreiste bilturer med familien eller gode venner. Enten du foretrekker en rundtur, eller ta samme veien tilbake, kan du planlegge en variert bilferie i både kystområder og innlandsregioner. Å reise med bil gjør det også enkelt å være spontan når en fin badestrand dukker opp langs veien, eller noen i baksetet har lyst på en kald is på en varm sommerdag.

Her kan du lese om bilkjøring i Sverige og reisetips til spennende reisemål å legge bilferien til.

Elbilferie i Sverige

Er det mulig å ta med elbilen til Sverige? Ja, absolutt! Selv om veksten av elbiler i Sverige ikke har vært like stor som i Norge, begynner ladenettverket å bli ganske godt utbygget, spesielt i sør. Skal du på biltur i nord-Sverige vil du imidlertid måtte planlegge reisen din godt for å ikke gå tom på veien.

Hos Norsk Elbilforening kan du se en oversikt over ladestasjoner, ladeoperatører, ladeeffekt, ladekontakter og sericetilbud som ligger ved ladestasjonen.

Trafikkregler i Sverige

Å kjøre bil i Sverige er veldig likt som i Norge. Trafikkreglene er de samme når det gjelder høyreregel og skilting. Standard fartsgrense i by er 50 km/t, på landevei 70 km/t og på motorvei 110 km/t. Bensinstasjonene er ofte døgnåpne og aksepterer de fleste typer kredittkort.

En forskjell fra Norge er at det nesten ikke finnes bomavgifter i Sverige, bortsett fra rundt Gøteborg og Stockholm. Bro- og ferjeavgifter er også nesten ikke-eksisterende, noe som gjør bilferier i Sverige enda billigere enn hjemme.

Når det gjelder parkering er disse reglene også ganske like som i Norge. Men ett unntak verdt å huske er at du kun skal parkere på høyre side av veien med kjøreretningen, slik at alle bilene står samme vei. På biltur i Sverige er det også lurt å ha med en parkeringsskive som en del steder legges i frontruten på bilen for å vise når bilen er parkert.

Hva kan du oppleve på bilferie i Sverige?

Også til den gøyeste delen. Hva kan du gjøre på biltur i Sverige? Du har mange flotte destinasjoner å velge mellom! Her er noen reisetips til gode reisemål til bilferien i Sverige.

Bilferie langs den svenske vestkysten

Følger du E6 sørover mot Gøteborg ligger en lang kyst og venter på deg som har lyst på en ferie ved sjøen. Her er det både gode campingplasser og fine strandhotell å velge mellom langs hele kysten gjennom Bohuslän, Halland og Skåne. I Bohuslän kan du også øyhoppe på koselige øyperler, mens du i Halland finner du noen av de beste sandstrandene og surfebølgene.

Her finner du Sveriges beste sandstrender

En deilig sommerkveld med utsikt mot Lysekil. Foto: Ingeborg Lindseth

Eksotiske øyliv på østkysten

For en mer eksotisk opplevelse krysser du Sverige og drar ut på Gotland eller Öland. Øyene tilbyr spesielle landskap du ikke finner noe annet sted i Sverige. Sett gjerne fra deg bilen en dag eller to for å oppleve øyene fra sykkelsetet. På Gotland finner du i tillegg den unike middelalderbyen, Visby, der gamle middelalderruiner ligger blandet med småkoselige trehus med utsikt til Østersjøen.

Oppdag kulturelle skatter i Dalarna

Ønsker du å utforske Sveriges spennende kultur og tradisjoner, er Dalarna regionen å legge bilferien til. Besøk kunstnerhjemmene til Carl Larsson eller Anders Zorn, utforsk kobbergruvene i Falun, feir midtsommer på ekte svensk vis eller spikk deg din egen dalahest. Dalarna har også mange flotte fjellområder der padling, sykling, alpint og vandring bare av noen av aktivitetene som tilbys.

Ved Nittsjö i Dalarna kan du stoppe og kjøpe lokal kunst og antikk. Foto: Ingeborg Lindseth

Barneeventyr på bilferie i Småland

For de yngre er det populært å legge bilferien til Småland, litt lengre inn i sør-Sverige. Her kan du og barna gjenoppleve Emil i Lønneberget og Pippi i Astrid Lindgrens Verden. Mange tar også turen innom Filmbyn for å se filmsettene fra de klassiske barnefilmene. Når du først er i Småland, anbefales også turen innom  High Chaparral  for en spennende western-opplevelse for hele familien. En tur innom polkagrisens hjemsted, Gränna gir også mulighet til polkagrisbaking og et stort utvalg av deilige søtsaker dere kan ta med videre på bilturen.

Kortreist naturferie i Värmland

I Värmland finnes opplevelser for hele familien! De grensenære kommunene Säffle, Arvika og Årjäng er ikke bare nærme i avstand, men også proppfulle av spennende aktiviteter og reisemål. Dra på slusetur på en av Sveriges vakreste vannveier, opplev museer og småbysjarm i Arvika by eller nyt strandlivet ved vakre Vänern. Ønsker dere en minnerik overnatting på ranch eller herregård er også det å finne i Värmland. For den kulturinteresserte kan et stopp innom Selma Lagerlöfs, Mårbacka og Alfred Nobels, Björkborn anbefales. Les mer om Västra Värmland og Värmland her.

Vakkert landskap langs Klärelven i Värmland. Foto: Ingeborg Lindseth

Ikke glem å handle på vei hjem!

Ingen bilferie til Sverige er vel komplett uten å handle noe på vei hjem? Her er de mest kjente grensehandelsentrene:

  • Töcksfors og Årjäng tilbyr et stor grensehandelutvalg når du kjører E18 mot Oslo.
  • Krysser du inn til Sverige litt lengre nord er Charlottenberg er sted med flere store kjøpesentre.
  • Svinesund har mye å tilby grensehandlere når man kjørende på E6 fra Gøteborg.
  • Øst for Elverum ligger Långflons Shopping rett ved grensen.
  • I Storlien ved grensen til Trøndelag ligger Fjellhandel med et stort tilbud av typiske grensevarer.

Les mer om shopping i Sverige her.

Rundreise: fra kyst til kyst

Rundreise med familien: fra kyst til kyst

Her finner du spa og velvære i Sverige

I Sverige tar de spa på alvor! Rundt om i landet finner du prisbelønnede spa i ulike varianter, og med forskjellige beliggenheter og fasiliteter. Mange av Sveriges beste spaanlegg ligger nedover vestkysten i sør-Sverige, og er derfor kort vei fra norskegrensen. Her...

Sveriges beste strender

Sveriges 1160 mil lange kyst byr på noen fantastiske strender – alt fra myke sandstrender med bølgende sanddyner i sør, til eksotisk sydensteming i Østersjøen. Du trenger ikke reise langt for å finne vakre strandperler i Sverige! Her er vår reisetips til de aller...

10 høydepunkter i Halland

Det er mange gode grunner til å reise til Sveriges riviera, Halland! Enten du er på jakt etter spesielle matopplevelser, varierte kystaktiviteter, familievennlig strandliv, luksuriøse spaopphold eller kulturelle severdigheter, har Halland på Sveriges vakre vestkyst...

20 unike overnattinger i svensk natur

Svevetelt i tretoppene, en natt under stjernene i et fyrtårn eller en egen øy for deg selv. I Sverige finner du flust av unike overnattingssteder i vakker natur som kan gjøre ferien litt ekstra spennende! I jakten på de unike opplevelsene søker vi oss stadig til...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»