fbpx

SLIK PLANLEGGER DU FAMILIEFERIEN I SVERIGE

Sommer i Sverige. Foto: Ingeborg Lindseth

Sverige er reisemålet som passer perfekt for ferie med barn. Ferielandet ungene elsker ligger ikke lenger unna enn en liten kjøretur, og det er enkelt og trygt å reise med familien på ferie over grensen.

Hva utgjør en vellykket familieferie?

En god blanding av ulike opplevelser, både smaksrike, fartsfylte, avslappende og stemningsfulle, er en god oppskrift på familieferien. Et sted som ikke er så langt unna, føles trygt, og som kan gi varme sommerdager. Og et reisemål der feriebudsjettet strekker enda litt lengre, samtidig som klimaavtrykket er vesentlig lavere enn en chartertur til Syden.

Alt dette og mer til kan du finne rett over grensen i Sverige!

Ta bilen eller sett dere på toget/bussen og oppdag hva de gode naboene har å by på!

Hvordan planlegge den perfekte familieferien til Sverige?

Når skal dere dra?

Sverige er et helårsreisemål, men de fleste nordmenn reiser hit om sommeren siden det er da barna har skolefri. Juni til august byr på deilige badetemperaturer og lange lyse sommerkvelder. Vil dere unngå trengsel, reis i juni eller august. I juli anbefaler vi å booke en stund i forveien for de mest populære reisemålene.

Hva med feriebudsjett?

Feriebudsjettet strekker ofte lengre i Sverige enn i Norge, både fordi prisene på mat, bosteder og opplevelser er billigere, men også fordi det nesten ikke finnes bompenger. For en rimelig ferie booker dere lokale hytter eller campinghytter, eller tar med teltet. Kjøp mat på nærbutikken og ha piknik ute i det fri. Dere kan også spare en del ved å legge en tur innom et grensehandelsenter på veien hjem. De aller fleste norske mobilabonnement har samme priser i Sverige, noe som gjør at dere lett kan bruke mobilen til både surfing, streaming og GPS.

Kan bikkja bli med?

Det er klart! Men noen forberedelser må gjøres før dere krysser grensen. Les mer om å reise med dyr i Sverige her.

Hva skal med i kofferten?

Sverige kan by på både steikvarme dager og gråere dager med regn. Derfor er det viktig å ta med både sommerkjolen, bikinien, regnjakka og den varme ullgenseren du kan ta på ute på kvelden. Godt lesestoff, artige brettspill og en ball er også alltid fint å ha på lur. Ellers er det ikke så mye mer du trenger. Skal dere besøke lokale arrangementer eller markeder er det ofte lagt opp til betaling med Swish (svenskenes Vipps), noe vi nordmenn ikke har tilgang til enda. Derfor kan det være lurt å ta ut noen svenske hundrelapper når dere krysser grensen.

 

 

Hvordan skal dere reise dit?

Den enkleste måten å reise med barn til Sverige er med egen bil eller bobil. Legg opp en rundreise som passer hele familien. Stopp på tilfeldige vakre plasser og sving innom store severdigheter og temaparker. Veiene i Sverige er fine, nesten bompengefrie og er godt skiltet. Liker du bedre å reise med tog eller buss er dette også en miljøvennlig og behagelige måte å reise på, bare du pakker lett.

Hvor skal dere bo?

Enten dere foretrekker å overnatte på en familievennlig camping, i en koselig rød stuga, et slott/herregård eller på et unikt sted nær naturen er det mye å velge blant i Sverige.

Hva kan dere oppleve?

En sikker vinner på reise med barn er en dag på badeland eller sommerland – Sverige har mange gode familieparker å velge mellom. Vakre sandstrender kan dere også enkelt finne både langs kysten og i innlandet. Legg inn godt med stopp langs veien for å utforske koselige landsbyer med lokale bakerier og iskiosker. Kanskje det også kan være spennende å utfordre hverandre med en helt ny aktivitet i svensk natur? Ta med barna på downhill-sykling, padling, villdyrsafari, ridetur, i klatrepark eller utforsk en av Sveriges mange vandrestier.

Sjekk reisetipsene våre lengre ned for konkrete forslag!

FAKTA OM SVERIGE

BILFERIE OG RUNDREISER

CAMPING I SVERIGE

Reiseruter og reisemål i Sverige

Hva med å planlegge familieferie til et nytt område i år? Sverige har mange vakre perler, både kjente og ukjente. Her er noen tips til vakre regioner – maks og match gjerne! 

Dyr og landlig idyll i Dalarna

I Dalarna kan barna opplev Sveriges største folkefest når midtsommer går av stabelen hvert år i slutten av juni. Det dukes opp til god mat, musikk, sang og dans rundt maistangen – en opplevelse som alle burde få med seg en gang i livet. I Dalarna ligger også flere populære temaparker og dyreparker. Europas største bjørnepark, Orsa Rovdjurpark, og det herlige badelandet Leksand Sommarland – som burde puttes inn i kalenderen på en familieferie i regionen. Overnatting finner dere på en av regionens mange campingplasser, for er meget barnevennlige – eller i koselige hytter, hotell og vandrerhjem. Dalarna har to femstjerners campingplasser som gir dere en campingferie med gullkant.

Flere tips fra Dalarna finner du her.

Aktiv naturferie i Värmland

For litt større barn venter det en annerledes og morsom aktivitet i grenseregionen Värmland. Langs Sveriges lengste elv, Klarälven kan familien bygge sin egen tømmeflåte og seile nedover elven med den. Det passer både som dagstur eller hvis dere vil gjøre det til en to-tre dagers ekspedisjon. Savner ungene snø selv om det er varmegrader ute, finner du også en egen helårs skitunnel i Värmland. Her er det helt vindstille og minus 3 grader året rundt. Perfekte skiforhold med andre ord. Vil du heller bade, kan du legge turen innom Sunne Vattenland, som regnes for å være et av Sveriges aller beste med mange attraksjoner for hele familien.

Flere tips fra Värmland finner du her.

Strand og lek langs vestkysten av Sverige

Kystområdet som strekker seg fra Svinesund og ned til Malmø er proppfull med lange sandstrender og koselige campingplasser. Finn fram badetøy, flytemadrasser og fiskesnører for her er det strandaktiviteter og bading som står på agendaen. Gjør et stopp i Gøteborg og legg inn noen timer enten på Lisberg, Albert Åberg Kulturhus eller Universeum, som er Nordens største opplevelsessenter. Sett deretter nesa mot de langgrunne strendene i Halland, som er kystregionen like sør for Gøteborg. Kanskje barna til og med vil prøve seg på surfing? I Halland ligger nemlig Sveriges surfehovedstad – Apelviken.

Slott, bad og luksuscamping i Örebro

I Örebro kan barna kose seg i «jungelen» på badelandet, Lost City. Barna kan fritt utforske de mystiske ruinene og boltre seg i noen av de lengste og morsomste vannskliene i Sverige. Naboen til badelandet er fem-stjernes campingen Gustavsvik camping, med hele 675 store og fine tomter. I sentrum av Örebro ligger også det 700 år gamle slottet, som har daglige guidede turer og egne aktiviteter for barn.

Flere tips fra Örebro finner du her. 

Middelalderfestival og sydenstemning på Gotland

Kjør tvers over Sverige og ta ferja ut på landets største øy med sitt spesielle raukelandskap. La barna få svinge sverdet og utforske middelalderen i UNESCO-byen Visby. Her arrangeres nemlig årlig en eventyrlig middelalderfestival med kostymer, forestillinger, musikk og lek en hel uke til ende. Kombiner festivalen med en deilig ferie på den eksotiske øya i Østersjøen – prøv for eksempel en overnatting på strandglamping, i et fyr eller en sjarmerende trehytte. Like utenfor Visby, i familieparken og campingen Kneippbyn, ligger også Pippis karakteristiske villa, som det er mulig å utforske.

Flere reisetips til Gotland finner du her. 

Astrid Lindgrens Småland

Holder dere ut noen timer i bil, så er Astrid Lindgrens Värd i Småland ett god valg. De fleste voksne og barn er godt kjent med de populære karakterene fra Emil i Lønneberget, Brødrene Løvehjerte og Bakkebygrenda. I Vimmerby kan du komme nærmere innpå de magiske fortellingene fra barnebøkene og filmene.

Trubadurer opptrer på Visby Middelalderfestival. 
Foto: Ingeborg Lindseth

Badelandet i Leksand Sommarland er mange barns feriedrøm.
Foto: Leksand Sommarland

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...