fbpx
Bli kjent med Visby – Middelalderbyen i Østersjøen

Visby er den lille byen i Østersjøen med alle fordeler en storby  har; underholdning, aktiviteter, god mat og shopping. Alt innenfor gåavstand. I Gotlands hovedstad vrimler det av bra bosteder, gode restauranter og inspirerende kulturopplevelser – alt i et hyggelig og historisk miljø. 

På sommeren er Visby en plass for hygge og rekreasjon. Resten av året går ting i et litt roligere tempo, i et miljø full av opplevelser. Det finnes ingen grunn til å kjede seg i Visbys varierte bymiljø. Byen er vakker, kontinental, koselig, eksotisk, historisk og levende. Virkelig et stykke levende historie som berører de som besøker den.

På 1360-tallet var Visby på Gotland en av kronjuvelene blant Hansabyene – den var rik og hadde en lys fremtid som handelsby. Varer fra store deler av verden ble byttet, kjøpt og solgt innenfor de 3,5 km lange bymurene som omringer de gamle steinbygningene. Denne delen av byen står i dag på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin unike kulturelle verdi. Hansastaden har den dag i dag over 200 sjarmerende steinhus fra middelalderen og en helt spesiell karakter og uttrykk.

Sommerstemning i Visbys gater. Foto: Ingeborg Lindseth

Visbys sjarmerende middelalderstemning

Visby er en perfekt by for koselige rusleturer, hvor du kan oppdage gamle hus, historiske kirker og 50 ulike tårn og porter. Ved Väpnargången i ringmurens vestre hjørne kan du via en rekonstruert trapp komme opp på muren, og få en vidunderlig utsikt over havet og ringmuren fra en ny vinkel. Pass også på å ta turen rundt gamlebyens sjarmerende ruiner og små grender, der Fiskargränd er den mest kjente, med sine mengder med dekorative roser.

I middelaldersmugene ligger også små butikker med lokalt håndverk, blant annet et glassblåseri, keramikkverksted, garveri og kunstutsalg. Les mer om anbefalte kunsthåndverk-stopp her.

Den botaniske hagen er også et stoppested hvor du vil avse litt tid. Hagen er kjent for sin særegenhet og de ulike sortene med roser i alle tenkbare farger, hvor enkelt av dem blomstrer helt inn i desember. Ta inn dufter, farger og avkobling i et vakkert miljø. Avslutt en rundtur i den botaniske hagen med en smakfull is på Glassmagasinet Visby i havnen, det er Nord-Europas største isbar, hvor du kan titte på båter og folkelivet.

Visby har også mange gode restauranter basert rundt lokale råvarer. Les mer om Gotlands beste restauranter her.

Utsikt fra den gamle ringmuren rundt Visby. Foto: Ingeborg Lindseth
Utenfor domkirken i Visby. Foto: Ingeborg Lindseth

Andre severdigheter i Visby

Visbys Domkirke, S:ta Maria

Domkirken i Visby ble påbegynt allerede på 1100-tallet og stod klar i år 1225, og er et sentralt bygg i bybildet. Går du opp trappen til Kyrkebeget ovenfor domkirken, får du et vakkert bilde av Visbys gamleby med Østersjøen i bakgrunnen.

Almedalen

Almedalen var den opprinnelige havnen i Visby. Nå er det en populær park, omringet av vakker utsikt til både ringmuren og domkirken som folk samles i.

Fine turstier i Almedalen i Visby. Foto: Ingeborg Lindseth

Gotlands Museum

På det historiske museet i Visby finner du mengder av interessante temaer og fordype deg i, alt fra vikinggjenstander til verdens største sølvskatt. Her finnes det også en restaurant og en fin museumsbutikk.

Strandpromenaden ved Kruttornet

Kruttornet er Visbys eldste bygning fra 1100-tallet. Det ble bygget som utsiktstårn og forsvarsanlegg. Som navnet tilsier, ble det opprinnelig oppbevart krutt i tåret. Herifra går Strandpromenaden langs ringmuren og havet, et perfekt sted for en gå- eller joggetur.

Kruttårnet er det eldste tårnet langs ringmuren. Foto: Ingeborg Lindseth

Trappgatan

Besøk Trappgatan for en fantastisk utsikt over byen.

Högklint

Like sør for Visby ligger Högklint, de hvite klippene med vakker utsikt over havet – et yndet motiv for fotografer. Nedenfor Högklint finner du Fridhem med blant annet prinsesse Eugenies park. I samme område ligger også en fin steinstrand.

Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Det er herlig å suse i full fart ned en slalåmløype eller stå på langrenn innover skog og fjell. Men er du trøtt i lårene og trenger litt avveksling, finnes det mange muligheter til å gjøre vinterferien i Sverige til mer enn å bare å stå på ski.   Sverige er et...

Camping i Sverige

Er du fristet til å teste camping i Sverige, i bobil, campingvogn, telt eller campinghytter? Enten du vil nyte campingferien ved vannkanten, under store trær eller ved bølgende sanddyner, er Sverige et campingparadis som passer både små og store! Med et stort utvalg...

14 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange skjulte perler, som ikke er så kjente for nordmenn. Her er 14 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre...

Lær om Sverige

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i...