Bli kjent med Visby – Middelalderbyen i Østersjøen

Visby er den lille byen i Østersjøen med alle fordeler en storby  har; underholdning, aktiviteter, god mat og shopping. Alt innenfor gåavstand. I Gotlands hovedstad vrimler det av bra bosteder, gode restauranter og inspirerende kulturopplevelser – alt i et hyggelig og historisk miljø. 

På sommeren er Visby en plass for hygge og rekreasjon. Resten av året går ting i et litt roligere tempo, i et miljø full av opplevelser. Det finnes ingen grunn til å kjede seg i Visbys varierte bymiljø. Byen er vakker, kontinental, koselig, eksotisk, historisk og levende. Virkelig et stykke levende historie som berører de som besøker den.

På 1360-tallet var Visby på Gotland en av kronjuvelene blant Hansabyene – den var rik og hadde en lys fremtid som handelsby. Varer fra store deler av verden ble byttet, kjøpt og solgt innenfor de 3,5 km lange bymurene som omringer de gamle steinbygningene. Denne delen av byen står i dag på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sin unike kulturelle verdi. Hansastaden har den dag i dag over 200 sjarmerende steinhus fra middelalderen og en helt spesiell karakter og uttrykk.

Sommerstemning i Visbys gater. Foto: Ingeborg Lindseth

Visbys sjarmerende middelalderstemning

Visby er en perfekt by for koselige rusleturer, hvor du kan oppdage gamle hus, historiske kirker og 50 ulike tårn og porter. Ved Väpnargången i ringmurens vestre hjørne kan du via en rekonstruert trapp komme opp på muren, og få en vidunderlig utsikt over havet og ringmuren fra en ny vinkel. Pass også på å ta turen rundt gamlebyens sjarmerende ruiner og små grender, der Fiskargränd er den mest kjente, med sine mengder med dekorative roser.

I middelaldersmugene ligger også små butikker med lokalt håndverk, blant annet et glassblåseri, keramikkverksted, garveri og kunstutsalg. Les mer om anbefalte kunsthåndverk-stopp her.

Den botaniske hagen er også et stoppested hvor du vil avse litt tid. Hagen er kjent for sin særegenhet og de ulike sortene med roser i alle tenkbare farger, hvor enkelt av dem blomstrer helt inn i desember. Ta inn dufter, farger og avkobling i et vakkert miljø. Avslutt en rundtur i den botaniske hagen med en smakfull is på Glassmagasinet Visby i havnen, det er Nord-Europas største isbar, hvor du kan titte på båter og folkelivet.

Visby har også mange gode restauranter basert rundt lokale råvarer. Les mer om Gotlands beste restauranter her.

Utsikt fra den gamle ringmuren rundt Visby. Foto: Ingeborg Lindseth
Utenfor domkirken i Visby. Foto: Ingeborg Lindseth

Andre severdigheter i Visby

Visbys Domkirke, S:ta Maria

Domkirken i Visby ble påbegynt allerede på 1100-tallet og stod klar i år 1225, og er et sentralt bygg i bybildet. Går du opp trappen til Kyrkebeget ovenfor domkirken, får du et vakkert bilde av Visbys gamleby med Østersjøen i bakgrunnen.

Almedalen

Almedalen var den opprinnelige havnen i Visby. Nå er det en populær park, omringet av vakker utsikt til både ringmuren og domkirken som folk samles i.

Fine turstier i Almedalen i Visby. Foto: Ingeborg Lindseth

Gotlands Museum

På det historiske museet i Visby finner du mengder av interessante temaer og fordype deg i, alt fra vikinggjenstander til verdens største sølvskatt. Her finnes det også en restaurant og en fin museumsbutikk.

Strandpromenaden ved Kruttornet

Kruttornet er Visbys eldste bygning fra 1100-tallet. Det ble bygget som utsiktstårn og forsvarsanlegg. Som navnet tilsier, ble det opprinnelig oppbevart krutt i tåret. Herifra går Strandpromenaden langs ringmuren og havet, et perfekt sted for en gå- eller joggetur.

Kruttårnet er det eldste tårnet langs ringmuren. Foto: Ingeborg Lindseth

Trappgatan

Besøk Trappgatan for en fantastisk utsikt over byen.

Högklint

Like sør for Visby ligger Högklint, de hvite klippene med vakker utsikt over havet – et yndet motiv for fotografer. Nedenfor Högklint finner du Fridhem med blant annet prinsesse Eugenies park. I samme område ligger også en fin steinstrand.

GOTLAND REISEGUIDE

Spesielle bosteder på Gotland

Over én million gjestedøgn i året tilbringes på hoteller, hostell, bed & breakfast og andre typer overnatting på Gotland. Utvalget er stort, og det finnes spesielle overnattingssteder for enhver smak og lommebok. Her har vi samlet våre beste tips til unike...

Kreative Gotland – En øy full av kultur og kunsthåndverk

Kunstnere, forfattere, håndverkere og filmregissører lar seg stadig inspirere av den gotlandske naturen. I dag bruker mange av dem naturlige materialer fra øya i sitt arbeide, som kalkstein, betong og trevirke. Vi gir deg tips til butikker og studioer med unike...

Gotlands varierte og spektakulære landskap

Gotlands natur er noe helt unikt. De bratte klippene, de silkemyke sandstrendene og de staute raukene gjør Gotland til et eksotisk og spennende reisemål. For mange hundre millioner år siden var plasseringen til Gotland nærmere ekvator, noe som har ført til at øya har...

Familieferie på Sveriges største øy

Gotland er en familievennlig destinasjon som byr på mye moro for både store og små. Det er ingen andre steder du får oppleve middelalder og Pippi Langstrømpe hånd i hånd. 

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.