Steder utenfor allfarvei i Sverige

Oppdag svenske naturperler utenfor turistløypa. Her er 8 tips til unike plasser som ikke alle vet om i nabolandet.

Sverige er et stort land – med nok av plass. Her finnes det drøssevis med fine steder å besøke som du kan ha nesten helt for deg selv. Under tipser vi deg om en rekke fine steder som ligger litt utenfor allfarvei. 

Turkist gruvevann i Östra Silvberg

Östra Silvberg som er en del av Silverringen i Dalarna. Foto: Gomer Swahn/VisitDalarna

I Dalarna finner du Silverringen, en kulturrute som går gjennom det tidligere gruveområdet i Silvberg og Säters. Før du begir deg ut på tur, så sørg for at du tar et besøk innom SkedviBröd i Stora Skedvi, slik at du sikrer deg godsakene til rasten underveis. 

Silverringen består av fem severdigheter som er verdt å besøke. Et av stoppene på kulturruten er Östra Silvberg, en tidligere sølvgruve, hvor gruvehullet nå er fylt med turkist vann som speiler seg mot himmelen og skogen. Vannet ved ÖstraSilvberg er ikke bare et fint badevann, men også en populær plass for grottedykking. Gruven er en av Sveriges eldste gruver og dens storhetstid var på slutten av 1400-tallet. 

Spektakulær utsikt på Ärtknubben

Utsikten fra Ärtknubben utenfor Bjursås i Dalarna er spektakulær. Her skuer du utover ruvende berg, glitrende vann og milevis med skoger. På toppen befinner du deg bare 450 meter over havet, likevel føles det ut som du står på toppen av et høyt fjell. Den 35 km lange vandringsstien, Vildmarksleden, går gjennom naturreservatet der Ärtknubben ligger, og det er flere flotte stier du kan følge opp til toppen. Underveis på ruten ligger det også mange fine overnattingsplasser, som blant annet gapahuker, hvor du kan sove med beskyttelse fra vær og vind.

Oppdagelsesferd i Värmlands gamle gruver

Den tidligere gruven Tilas Stoll i Värmland. Foto: Linda Akerberg

På Högerbergsfeltet i Värmland, regionen som grenser til Norge i sør, finnes det en gruvegang som du kan utforske fra innsiden. Tilas Stoll er opprinnelig fra 1767 og gruven har tidligere vært brukt til å utvinne malm og andre mineraler. Ordet stoll betyr en skrå gruvegang som strekker seg fra en fjellside og mot en gruvesjakt. Tilas Stoll er ca. 25 meter lang og er åpen igjen for allmennheten etter flere års restaurering. 

Kunst i friluft

Litt utenfor Örebro, i Kumla, ligger høyden Kvarntorpshögen . Den gamle slagghaugen består av rester fra oljeskiferindustrien i området og «lever» fortsatt. Her og der siver det vanndamp opp fra bakken! I dag er Kvarntorps friluftsområde et populært sted å gå tur, løpe og sykle MTB. Helt på toppen av «haugen» finnes den permanente kunstutstillingen Konst på Hög, hvor du finner et utvalg av skulpturer og installasjoner med utsikt til landskapet rundt.

Glommen – en uoppdaget kystperle

Foto: Marie Hividi

Innrammet av åpent hav og vakre solnedganger ligger Glommen i Halland, en lite utforsket perle. I den koselige lille fiskehavnen er livet helt fritt for stress og mas. Nord i Glommen ligger sandstranden, som passer perfekt for barnefamilier med sin langgrunne strand og bølgende sanddyner. Den finkornede sandstranden egner seg godt til bygging av sandslott, skjellsamling i fjæra eller for lange avkjølende bad i sommervarmen. Fra stranden går det en fin sti bort til den lille fiskehavnen, og ønsker du å utvide turen kan du stikke innom Morups Tånge, det vakre naturreservatet med et 26 meter høyt fyr fra 1841.

Piknik i historisk setermiljø i Dalarna

Ärteråsen fäbod i Furudal. Foto: Lotta Backlund 

Ärteråsen fäbod, som ligger like nord for Furudal i Dalarna, er en perfekt plass for piknik. En fäbod er en seter hvor dyrene går på sommerbeite. Fyll ryggsekken med godsaker fra lokale produsenter, som for eksempel Korvfabriken i Skattungbyn, BjörgårdenSyltmakeri i Gärdsjön eller bakevarer fra Snitths håndverksbakeri. Ärteråsen er Sveriges best bevarte setermiljø og ligger idyllisk til ute i skogen. De gamle setrene har aner tilbake til 1400-tallet, men hadde sin storhetstid på midten av 1800-tallet. Da fantes det 22 ildhus, 36 brukere av fäboden og et par hundre dyr som beitet i området. I dag er det 12 ildhus igjen, og fortsatt kuer somg resser i området om sommeren.

Oppdagelsesferid i nedlagte kalksteinsgruver i Örebro

Mossekledde vegger som skinner i smaragdgrønt, mektige hvelv i berget og dype, svarte hull som den frodige vegetasjonen tar over. Høres det ut som en eventyrlig utflukt for deg? Da burde du sette Limstensgruvorna reiselista! I Tryggeboda, 45 minutter sør for Örebro, ligger de gamle gruvene hvor man brøt kalkstein på 1800-tallet. I dag er bare hvelvene igjen, og naturen tar sakte men sikkert tilbake plassen. På de glatte veggene kan du likevel lese navn og datoer som arbeiderne har hugget inn, som spor av det harde livet i gruvene.

Fredfull vandring i naturen på Kungsjölederna

Vandringstiene Kunsjöladerna i Halland tar deg gjennom et vakkert landskap. Foto Sandra Arntsberg

På  Kungsjölederna, like nord for byen Varberg, kan du vandre i den herlige naturen og nyte vakker utsikt til skog og innsjøer. Her er det mange fine rasteplasser for hvile og piknik underveis. Du kan velge mellom flere ulike turforslag i det naturskjønne området.

Friluftstur i naturreservatet Virsehatt

Rast med kanelboller og kaffe på Virsehatt. Foto: Agneta Kristiansson. 

70 meter over havet ligger Virseberget med flott utsikt over landskapet rundt. Hit kommer du via trapper i terrenget. Turen er lite utfordrende og passer for de fleste. På Virsehatt finnes det også ruiner av en gammel borg fra jernalderen. Fjellet er lokalisert i Hallands første naturreservat, som ble innviet i 1936. Hvis du tar med barna på tur, kan dere komplementere gåturen med en digital skattejakt. 

Opplev Europas største innsjøskjærgård

Foto øverst til venstre: Lurt Elijo. Foto nederst til venstre: A Ottosson. Foto til høyre: Lurö natur og kulturforening. 

I Vänern, Sveriges største innsjø, ligger skjærgården og øya Lurö. Det finnes totalt 600 øyer i skjærgården, men Lurö er den eneste som er bebodd året rundt. På øya kan du vandre langs stier i grønne skoger, og langs klipper med panoramautsikt til vannet. Øya huser to mil med vandringsstier, og sporene etter Lurös rike historie er godt synlig i landskapet. Ruiner etter klosterkirken, teglsteinsovner og en skole er bevart fra den tiden da Lurö var et sentrum i Värmland. Skjærgården i Lurö er kjent for sin vakre natur og særegne fauna. Du kommer deg dit med båt fra Ekenäs og Värmlandsnäs på fastlandet. 

Sveriges beste strender

Sveriges 1160 mil lange kyst byr på noen fantastiske strender – alt fra myke sandstrender med bølgende sanddyner i sør, til eksotisk sydensteming i Østersjøen. Du trenger ikke reise langt for å finne vakre strandperler i Sverige! Her er vår reisetips til de aller...

10 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange bortgjemte perler, som ikke er så kjente for nordmenn. Her er 10 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre...

10 høydepunkter i Halland

Det er mange gode grunner til å reise til Sveriges riviera, Halland! Enten du er på jakt etter spesielle matopplevelser, varierte kystaktiviteter, familievennlig strandliv, luksuriøse spaopphold eller kulturelle severdigheter, har Halland på Sveriges vakre vestkyst...

Her finner du spa og velvære i Sverige

I Sverige tar de spa på alvor! Rundt om i landet finner du prisbelønnede spa i ulike varianter, og med forskjellige beliggenheter og fasiliteter. Mange av Sveriges beste spaanlegg ligger nedover vestkysten i sør-Sverige, og er derfor kort vei fra norskegrensen. Her...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.