Strandguide til Dalarna

Dalarnas rene sjøer og elver er som skapt for et oppfriskende bad. Er du på jakt etter fine strender og badeplasser gir Dalarna deg mye å velge i. Nedenfor guider vi deg til stedene hvor du kan nyte fine sommerdager i vakre omgivelser. 

Orsa Camping 

Den vakre sandstranden ved Orsa Camping kalles ofte Dalarnas Riviera og er veldig populær blant folk i alle aldre. Stranden er mer enn en kilometer lang og er dessuten langgrunn – perfekt for barnefamilier. Rett ved stranden finnes lekeplasser og volleyballnett, og i nærheten kan du også nyte Orsa Camping sitt pool-område med tre basseng og to vannsklier.

Badeliv på sandstranden ved Orsa Camping. Foto: Visit Dalarna

Orsandbaden, Leksand 

Ved Siljans sydlige strand, på behagelig gangavstand til Leksands sentrum, ligger Orsandbaden, en stor og fin sandstrand med brygge hvor man kan legge til med båt. Det finnes to baner for sandvolleyball, og gode overnattingsmuligheter på Leksand Strand & Resort med hytter, camping, minigolf og restaurant.

Siljansbadet, Rättvik

Inntil den 628 meter lange bryggen i Rättvik ligger en herlig langgrunn og badevennlig sandstrand, spesielt populær blant barnefamilier. Den tilbyr også en stor lekeplass og minigolf, og er i gangavstand til Siljansbadets Camping og Rättviks sentrum. Overnatting ordnes enkelt på Siljansbadets Camping. Fra langbrygga går det også overfarter med båten M/S Gustaf Wasa.

Herlig sommerdag ved innsjøen, Siljan. Foto: Visit Dalarna

Dammsjöbadet, Säter 

Dammsjön i Södra Dalarna omgis av furuskog og har en naturskjønn badeplass med lang sandstrand. Her er det herlig for barna å bygge sandslott og bade i vannet med langgrunn bunn. Servering og kiosk finnes rett ved stranden.

Burusjön ved Nipfjällets fot 

Omtrent 10 minutters biltur fra Idre Fjäll ligger et vakker fjellvann med utsikt over Städjan-Nipfjället. Den sørlige stranden er en langgrunn sandstrand. Å bade i et fjellvann er oppfriskende, og byr ikke på de varmeste temperaturene, men på ekstra varme sommerdager når badevannet bedre temperaturer. Burusjöen byr også på bra kano- og fiskemuligheter – og på Idre Fjäll finnes båter og kanoer til leie. Rasteplassene og rastehyttene ved innsjøen er perfekt for en piknik eller «fika»pause.

Roxnäs udde i Falun

Innsjøen Runn har flere naturskjønne badeplasser med sandstrender og brygger, samt gressmatte for piknik og lek. Ved Roxnäsodden i Falun er det enkelt å ta seg fram med barnevogn eller rullestol. Her finnes også en egen rampe som gjør det enklere å bade for funksjonshemmede. Ta gjerne med deg grillmaten ut på odden til grillplassen, som ligger i le for vinden og har utsikt utover sjøen.

Bading ved innsjøen, Runn. Foto: Visit Dalarna

Öje badplats 

Öje badplats er en av de fineste bad- og campingplassene i vestre Dalarna. Flott sandstrand med brygger, og er veldig barnevennlig. Öjesjön er rundt 10 kilometer lang, med mange holmer og koselige viker å utforske.

Gorrtjärn, Rörbäcksnäs 

Omtrent tre mil vest for Sälen ligger en liten, barnevennlig badeplass med volleyballnett, grillplass, omkledningsrom og sandgrunn. I Rörbäcksnäs finnes i tillegg noen av Sveriges mest omtalte cross-country sykkelstier som inngår i Biking Dalarna. Kanskje det frister med et oppfriskende bad etter en sykkelrunde?

DALARNA REISEGUIDE

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Her er en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og knasende mattradisjoner. 1. Gå dypt ned i Falu Gruva – UNESCO En gang i tiden var...

Unike bosteder i Dalarna

Et unikt bosted løfter reiseopplevelsen til nye høyder. I Dalarna har du flere kule overnattingssteder å velge mellom, enten du foretrekker en natt svevende i et månetelt, på en gammel seter, i et flytende hotellrom eller på en historisk herregård. Her er 11 tips til...

Kultur og tradisjon i Dalarna

Hørt om Dalahesten og Falurød maling? De kommer begge fra Dalarna, innlandsregionen vest i Sverige. Her er kulturarven sterk og historien lang for håndverk, mattradisjoner og midtsommerfeiring. Det er i Dalarna du finner kulturskatter, som...

Midtsommer i Sverige

Midtsommer er Sveriges svar på 17. mai, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet. Det skåles, danses og feires inn i de sene nattetimer på en av årets lyseste dager. Svenskene feirer årets lengste dag med brask og bram. Selve midtsommeraften faller...

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...