Unike bosteder i Dalarna

Et unikt bosted løfter reiseopplevelsen til nye høyder. I Dalarna har du flere kule overnattingssteder å velge mellom, enten du foretrekker en natt svevende i et månetelt, på en gammel seter, i et flytende hotellrom eller på en historisk herregård.

Her er 11 tips til spesielle overnattingssteder spredt rundt omkring i Dalarna.

Eventyrlig herregårdsopphold

I den sørlige delen av Dalarna finner du Långshyttan Brukshotell. Her vil ekteparet, Bengt og Carina sørge for at du føler deg hjemme og blir vel fødd på lokale delikatesser. Herregården er over 150 år gammel, og var først et staslig bosted, før det ble omgjort til et hotell på starten av 1900-tallet. I de grønne omgivelsene rundt herregården er det gode muligheter for jakt og fiske. Det finnes også en elgpark på området for deg som vil bli bedre kjent med skogens konge.

Flytende hotellrom på Orsasjøen

Våkne opp ute på Orsasjøen, og ta deg et deilig morgenbad rett fra ditt eget flytende hotellrom! Det flytende rommet som tilbys av Kungshaga Hotell, er en del av prosjektet Rooms of Nature, og er tilpasset to personer. Den eneste måten å komme ut hit er å ta årene fatt. Den flytende hytta kan bookes i sommerhalvåret, fra juni til september.

Hva med en natt i et flytende hotellrom? Foto: Kungshaga Hotell

Spahelg i hjertet av Dalarna på Dalecarlia Hotel & Spa

I erkeidylliske Tällberg med en fantastisk utsikt over Siljansjøen, ligger Dalecarlia Hotel & Spa. Med et nyoppusset spa-anlegg på 1500 kvm huser hotellet basseng både inne og ute, og en stor solrik spaterasse. I tillegg har du muligheter for trening i yoga- og treningsstudio, en egen spabar, og et stort utvalg behandlinger å velge mellom. Fra kjøkkenet på Dalecarlia blir det servert nydelige sesongbaserte retter laget av råvarer fra Dalarna, og hotellets somelier vil sørge for at du alltid får noe godt i glasset.

Svevetelt i furutrærne

Å våkne i et svevende månetelt som er festet mellom høye furutrær, er en helt spesiell opplevelse. På Näsets Marcusgård, langt inn i skogen i Furudal, kan du gjøre nettopp dette. Sveveteltet har både en liten vedovn og gjennomsiktig tak, noe som gjør opplevelsen desto mer magisk. Like bortenfor ligger også skoghytta, Oddis Øye, med en helt annerledes utforming, men med samme vakre omgivelser. Som en bonus er vertskapet på Näsets Marcusgård utrolig gjestfrie og hyggelige, og kan glede deg med en skogtilpasset frokost i en gammel låvebygning på gården.

Det svevende måneteltet i Furudals skoger. Foto: Ingeborg Lindseth

Våkne opp midt i nasjonalparken 

Er du glad i vakre naturopplevelser er det perfekt å sove over midt i Fulufjället nasjonalpark! På Lilla Tangsjöstugan kan du oppleve hvordan det var å leve og bo før i tiden. Hytta ligger vakkert til rett ved Tangsjön, hvor du kan nyte urørt natur. Det er 4 senger i hytta som gir plass til maks 12 personer. Den er utstyrt med vedovn, gasskomfyr og et bord, og drikkevann henter du rett utenfor.

Tradisjonelt og romantisk på Åkerblads 

Den vakre falurøde fasaden og de velstelte hagene på Åkerblads vil fort gi deg følelsen av å være i det ekte Dalarna. Den familieeide virksomheten og gården er drevet helt fra 1400-tallet, og ligger i idylliske Tällberg. Her er alle rommene individuelt innredet med høy standard. Nyt en tasting-meny satt sammen av herlige smaker og gode viner. Rettene er gjerne tradisjonsbaserte, kaffebrødet hjemmebakt og vinene er egenimporterte. Skjem deg også bort med en SPA-opplevelse eller slapp av i boblebadet etterfulgt av badstu.

Idylliske Åkerblads i Tällberg. Foto: Ingeborg Lindseth

Hvil en natt i et gammelt stasjonshus 

Tre mil sør fra Vansbro kan du tilbringe natten i et 120 år gammelt stasjonshus kalt Sågen. Station Sågen er et Bed and Breakfast med enkel standard, men en del av stasjonsinteriøret er intakt, noe som gir en spennende atmosfære. Våkne opp til frokost, og sett deg deretter på dresinsykkelen på skinnene rett utenfor. Kjøpe gjerne også med deg en piknikkurv som du kan nyte på turen videre.

Bo midt i verdensarven i Falun

Midt i Faluns gamle gruveområde ligger en koselig B&B med utsikt mot gruveveggenes unike rødtoner. På Gruvortens B&B kan du både lære mer om Sveriges og Europas industrielle historie, og sove godt på de koselige innredede rommene, hvor alle har ulik tapet. Falu Gruva var den største kobbergruven i Europa, og har senere blitt satt på UNESCOs verdensarvliste som en kulturskatt vi alle kan søke innsikt og lærdom av.

Koselige rom på Gruvortens B&B med utsikt til Falu Gruva. Foto: Ingeborg Lindseth

Sov i en fengselscelle

Vil du gjøre Falun-besøket ekstra spesielt, bør du sjekke ut Falu Fängelse Vandrarhem. I det gamle fengselet fra 1849 finnes det nå 42 gamle fengselsceller som leies ut til besøkende.
Fengselet var i drift helt til 1995, før det ble renovert og omgjort til vandrerhjem. På stedet finnes det også et eget museum og guidede omvisninger. Vandrerhjemmet ligger sentralt i Falun, og tilbyr gåavstand til både spisesteder, severdigheter og friluftslivsområder.

Nyt det enkle livet på en seterhytte

Test seterlivet på Wålstedts gård i sommer! Book en gammel, laftet fäbod som ligger helt for seg selv mellom skog og enger. Start oppholdet med en deilig bondefrokost på gården, før du tar beina fatt. Etter fire kilometer ankommer du en liten tømmerhytte innredet på gammelt dalavis. Så er det bare å legge vekk klokken og nyte det enkle seterlivet med matlaging på åpen ild og andre godsaker du finner i jordkjelleren.

Glamping på Korså Forest Camp

For en luksuriøs campingopplevelse ute i det fri, sjekk ut Korså Forest Camp. Midt i furuskogen, ved et vakkert vann, er det satt opp store telt innredet med myke madrasser, enkle møbler og vedovn for kalde netter. Alle måltider er inkludert, og vil bli bragt til teltet. Det betyr at du har enda bedre tid til å nyte omgivelsene til det fulle, enten du foretrekker en kanotur, et bad, å slappe av i hengekøya eller sitte rundt bålet.

Finn flere bosteder i Dalarna her.

DALARNA REISEGUIDE

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Her er en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og knasende mattradisjoner. 1. Gå dypt ned i Falu Gruva – UNESCO En gang i tiden var...

Kultur og tradisjon i Dalarna

Hørt om Dalahesten og Falurød maling? De kommer begge fra Dalarna, innlandsregionen vest i Sverige. Her er kulturarven sterk og historien lang for håndverk, mattradisjoner og midtsommerfeiring. Det er i Dalarna du finner kulturskatter, som...

Dalarna: Sveriges sykkeldestinasjon nummer en!

Dalarna er et sant sykkelparadis! Lek deg i mer enn 200 mil med sykkelstier, perfekte for cross country, downhill og avslappende landeveissykling. Her er en sykkelguide til de beste sykkeldestinasjonene i Dalarna! Enten du er nybegynner eller har lang erfaring på...

Dalarnas vakre natur

Naturen er alltid tett på i Dalarna, med sine store skoger, glitrende innsjøer og vide fjellområder. Kombinert med de idylliske rødmalte tunene er Dalarna en fryd å utforske. Her er det opplevelser og fotomotiver i fleng! Elver, innsjøer og strender I Dalarna er du...

Høsttips

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.

Nytt matsentrum i Halland

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Velvære på Sveriges riviera

Velvære på Sveriges riviera

I kystregionen Halland har fokuset på helse, velvære og sunn mat eksistert lenge. Kalde bad, ferske råvarer, nærhet til naturen og velgjørende behandlinger har en lang tradisjon i Halland, og her lever befolkningen lengst i hele Sverige. Bli med på en velværereise til Sveriges riviera.