Unionsleden: et sykkeleventyr fra Norge til Sverige

Utforsk grensetraktene mellom Norge og Sverige på den splitter nye nasjonale sykkelstien, Unionsleden! Oppdag stedene der unionen ble til, spennende severdigheter og vakre kulturlandskap fra sykkelsetet på begge sider av grensen.

Nå som landene våre har vært adskilt over en periode, kunne det ikke passet bedre å åpne en felles sykkelstrekning der vi igjen kan styrke det gode naboskapet som Norge og Sverige har hatt i århundrer. Forhåpentligvis vil det snart igjen være anledning til å reise til Söta bror! Enn så lenge kan du holde deg oppdatert om de nyeste reiserådene til Sverige her.

Navnet Unionsleden er hentet fra den norsk-svenske unionen som ble etablert i Moss i 1814, og som ble oppløst i Karlstad i 1905. Langs sykkelveien finnes severdigheter knyttet til unionens historie, men også andre spennende aktiviteter som kunstgallerier, whiskydestilleri, «Sveriges vakreste utedass», gårdsbutikker og slusemiljøer.

Foto: Unionsleden
Foto: Unionsleden

Fakta om Unionsleden

  • Er Sveriges fjerde nasjonale sykkelvei, åpnet i 2021. De tre andre er Sydostleden, Sydkustleden og Kattegattleden
  • Strekker seg 350 km fra Moss til Karlstad
  • Delt inn i syv strekninger, to i Norge og fem i Sverige
  • De nasjonale sykkelledene er skiltet med rød-hvite skilt, og Unionsleden er nummeret med påskriften «4»
  • Mer informasjon, interaktivt kart og GPX-filer finner du på unionsleden.com

Unionsleden følger nøye utvalgte strekninger mellom Moss og Karlstad som både er rike på natur- og kulturopplevelser. Den 350 kilometer lange ruten går gjennom flere kommuner i tidligere Østfold, og hovedsakelig i regionen Värmland i Sverige, men også i Västra Götaland.

Dype skoger, rikt kulturlandskap, glitrende innsjøer og idylliske byer er bare noe av det som venter deg langs veien. Området har også et rikt dyreliv med blant annet elg, rådyr, rev og mye annet spennende som kan dukke opp underveis – og du er aldri langt fra et forfriskende bad eller fine rasteplasser med utsikt. Det mangler heller ikke på utvalg av overnattinger langs veien, her kan du velge blant hotell, herregårder, hytter, camping og B&B.

Foto: Unionsleden

Unionsledens syv etapper

Unionsleden går langs lite trafikkerte og asfalterte småveier, grusveier og sykkelstier. Det interaktive kartet på unionsleden.com gir deg alt du trenger av nyttig informasjon om både underlag og nivåforskjeller. Oversikten gjør det også enkelt å planlegge for matstopp og overnatting underveis.

Strekning 1 – 45/53 km fra Moss til Askim

Unionsleden starter der fredsavtalen mellom Norge og Sverige ble stadfestet i 1814, ved Konvensjonsgården i Moss sentrum. Herfra følger du asfalterte veier mot Vansjø og Kirkebygden der det blant annet ligger en over 800 år gammel steinkirke, bygdemuseum, klatrepark og Kjærnesgårdene.

Videre mot Spydeberg kan du stoppe ved gårdsbutikker og kaféer, eller på Spydeberg Prestegård, der fredsavtalen ble forhandlet frem i 1814. Ta gjerne en spasertur i den romantiske formalhagen som ble etablert her på 1700-tallet. I Spydeberg sentrum deler Unionsleden seg. En nordlig rute går over Solbergfoss demningen og videre på en nedlagt jernbarnelinjen, mens hovedleden går over Glomma ved Fossum med flere krigshistoriske minnesmerker underveis. Begge rutene møtes på Askim Torg.

Strekning 2 – 57 km fra Askim til Töcksfors

Denne strekningen har også to alternative ruter, begge med bølgende kulturlandskap, koselige tettsteder og vakkert skogsterreng langs veien.

Sørruta tar deg ut av Askim til Slitu, der du kan utforske en flere kilometer lang sandmorene. Videre sykler du mot Mysen og Ørje der Bamsrudlåven venter med velsmakende Gårdsis produsert av melk fra naboens kuer og egg fra gårdens høner. I Ørje er det perfekt for et lunsjstopp og en spasertur langs slusene i Haldenkanalen. Deretter er det klart for grensekryssing, og inn til Töcksfors, med sitt store grensehandelsentrum.

Nordruta går kun på asfalt og tar deg til Trøgstad, der du kan ta deg et bad på badeplassen ved Gravtjern eller utforske Trøgstad fort med over 1 km tunneler. Videre sykler du igjennom det idylliske naturlandskapet til Havnås, der et stopp i den morsomme livsstilsbutikken, Havnås Gamle skole, kan anbefales. Deler av ruten går også langs Rødenessjøen som er en del av Haldenkanalen. Deretter til Ørje og over grensen til Töcksfors.

Foto: Unionsleden

Strekning 3 – 41 km fra Töcksfors til Lennartsfors

Helt vest i Värmland går Unionsleden mot de høyest beliggende slusene i vakre Dalslands kanal. På veien dit sykler du gjennom små bygder og skogspartier, og langs Foxensjøen med fine badeplasser og en luftig bro. Videre følger du en grusvei gjennom skogen, hvor du vil møte på Nordmarkens Destilleri, som produserer maltwhiskey og har åpen kafé på sommeren. Deretter går leden sørover til Lennartsfors, der du bør stoppe for en slusevandring og en kikk innom håndverkerbutikkene, Lundvie Keramik eller Lapp-Lisa.

Strekning 4 – 46 km fra Lennartsfors til Bengtsfors

Oppdag det ville Dalsland på denne strekningen som går sørover langs innsjøen, Lelång, og gjennom dype skoger. Her er det flust av steder å stoppe for en piknikk eller et forfriskende bad. Ta gjerne også en tur på innsjøen, enten med kano som kan leies på Dalslands Camping & Kanotcentral, eller på en av passasjerbåtene som går langs kanalen ned til Håverud. I Bengtsfors sentrum finner du både småbutikker og restauranter, samt ulike overnattingsalternativer.

Foto: Unionsleden

Strekning 5 – 43 km fra Bengtsfors til Edsleskog

Neste etappe av Unionsleden går langs Laxsjön, gjennom Billingsfors, forbi Långbrons slusestasjon og til Fröskog. Her finnes en unik kirke fra 1700-tallet med flotte takmalerier og et krusifiks fra 1200-tallet.

Beregen et lengre stopp ved Fengersfors Bruk med både atelier, industrimuseum, landhandel, bistro og stenovnsbakeri. Videre følger du slingrende veier gjennom jordbrukslandskap nordover mot Edsleskog. Rett før sentrum passerer du Bräcke Änger, et naturreservat og minnesmerke over det eldre kulturlandskapet i området.

Strekning 6 – 60 km fra Edsleskog til Borgvik

Fortsett på asfaltert vei oppover gjennom grønne landskap med små innsjøer og bygder. Når du ankommer Svanskog er det flere steder verdt å besøke. På Svanskog jernbanestasjon, kan du titte inn på stasjonen der ingenting har blitt forandret siden det siste toget kjørte der i 1966. Du har også House of Battles, der lego møter fantasy, samt Hembygdsgården med vakre historiske bygninger.

Grusveien videre over Kilafjället er både krokete og smal, før du sykler gjennom småkoselige landsbyer til Västra Smedbyn. Kjenner du behov for en dopause, passer det perfekt å stikke innom Sveriges mest kjente utedass på von Echstedtska gården. Neste naturlige stoppested er Nysäter, der du kan lære mer om vikingenes liv på Värmlands Vikingacenter eller ta deg en kaffepause på Hantverkskaféet. På fin asfaltvei sykler du videre til Borgvik der du både finner gode spisesteder og overnatting. I Borgvik bør du også ta deg tid til en tur innom kunsthallen, Sliperiet, og ta deg en spasertur mellom de historiske bygningene.

Foto: Unionsleden
Foto: Unionsleden

Strekning 7 – 50 km fra Borgvik til Karlstad

Fra Borgvik sykler du på asfaltert landevei og grusvei forbi Flokerud. Ta med litt honning fra Kullens Bigård og stopp for et bad i Hasseldalen. Nærmere Karlstad finnes det flere fine avstikkere, som til sandstranden på Bomstadbaden eller friluftsområdet, Skutberget ved Värnern. Siste etappen går gjennom bebygde områder, og over Sveriges lengste elv, Klarälven, før turen avsluttes ved Fredsmonumentet på Stora Torget i Karlstad.

Klapp deg selv på skulderen og unn deg et bedre måltid på en av Karlstads mange spisesteder, og en god natts søvn i en god hotellseng. Av severdigheter verdt å besøke i Karlstad er både Värmlands Museum, Lars Lerins akvarellutstilling, Wermland Opera, Alsters herrgård og Brigadmuseet.

MER INNHOLD FRA VÄRMLAND

Naturnære campingplasser i Värmland

Värmland er et campingeldorado med campingplasser i alle variasjoner og størrelser. Her får du blant annet herregårdscamping, koselige strandcampinger, femstjerners camping med basseng og campinghytter ved fine fiskevann. Bomstadbaden - Sydenstrand i...

Unike bosteder i Värmland

Landskapet i Värmland har i lang tid vært preget av tradisjoner, historie og kultur. På landsbygda finner du blant annet gamle kulturhistoriske gods og herregårder, som er blitt til komfortable hotell. Eller test de enkle overnattingsstedene under stjernene....

7 kulturelle høydepunkter i Värmland

Värmland er en region med et rikt kulturliv. Her kan du la deg inspirere av historiske miljøer, kunst fra nær og fjern og noen av Sveriges verdenskjente forfattere og vitenskapsmenn. 1. Selma Lagerlöfs Mårbacka I 1858 ble en av Sveriges...

Familieaktivteter i Värmland

Ønsker du en ferie som passer hele familien, er Värmland stedet! I kort avstand fra grensen kan du dra på spennende piratferd på Vänern,...

Høsttips

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.

Nytt matsentrum i Halland

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Velvære på Sveriges riviera

Velvære på Sveriges riviera

I kystregionen Halland har fokuset på helse, velvære og sunn mat eksistert lenge. Kalde bad, ferske råvarer, nærhet til naturen og velgjørende behandlinger har en lang tradisjon i Halland, og her lever befolkningen lengst i hele Sverige. Bli med på en velværereise til Sveriges riviera.