På kryss og tvers på to hjul: Seks fine sykkelruter i Sverige

Sykkelferie er en miljøvennlig og morsom måte å oppdage Sverige på og vi har plukket ut seks sykkelruter i forskjellige deler av landet, som passer perfekt for en helgetur på to hjul! 


Opplev strender og hav på Kattegattleden i Halland, dra på idyllisk sykling rundt innsjøene i Dalarna eller trå deg gjennom både Norge og Sverige langs Unionsleden. 

Göta kanal – langs Sveriges blå bånd

Sykkelveien langs Göta kanal føyer seg inn som den siste i rekken av nasjonale sykkelveier i Sverige. Den strekker seg 220 km langs den vakre kanalen Göta kanal, som skjærer midt over landet. Her kan du sykle i et rolig og bedagelig tempo til sildrende vann og grønne omgivelser. Sykkelveien går mellom Mem i Östergötland og Sjötorp i Vest-Sverige. Veien er lettsyklet og foregår i et flatt landskap, hvor store deler av den går på bilfri grusvei. At sykkelveien har fått tittelen “nasjonal sykkelvei” innebærer en kvalitetssikring av sykkelopplevelsen underveis og tydelig skilting langs hele strekket. En nasjonal sykkelvei skal være trafikksikker, og tilby attraktive naturmiljøer og reisemål.

Göta kanal ble bygget i 1832 med mål om å lage en forbindelse for handel og sjøfart mellom innsjøen Vänern og Østersjøen. Det finnes totalt 58 sluser i kanalen og i dag er den en av Sveriges mest populære turistattraksjoner. I forbindelse med innvielsen av Göta kanal ble den utnevnt til “Sveriges blå bånd” i åpningstalen.

Et fint sted å starte når du skal sykle Göta leden er Sjötorp, ved innsjøen Vänern. Her finnes det koselige kafeer, kanalmuseum, gallerier og sykkelutleie. Velg selv hvor langt du vil sykle, enten korte turer eller lengre utflukter med overnattingsstopp.

Unionsleden – en tur, to land 

Vakkert landskap langs Unionsleden: Foto: Unionsleden 

Kryss grensen mellom Norge og Sverige på sykkel! I fjor åpnet sykkelveien mellom Moss og Karlstad, som har fått navnet Unionsleden. Navnet kommer av den norsk-svenske unionen som ble etablert i Moss i 1814, og som ble oppløst i Karlstad i 1905. Den 350 kilometer lange sykkelruten er delt opp i syv ulike etapper. Ruten går gjennom flere kommuner i tidligere Østfold, og deretter gjennom vakre Dalsland i Vest-Sverige, før den ender i Värmland. Underveis sykler du gjennom koselige småbyer, idylliske innsjøer, grønne skoger og åpne landskap. Utvalget av bra spise- og overnattingssteder er mange underveis. 

Les mer om Unionsleden

Kattegattleden – blant kyst og strender i vest 

Sveriges første nasjonale sykkelvei heter Kattegattleden, og strekker seg 39 mil langs Kattegat, mellom byene Gøteborg og Helsingborg. Her kan du begynne i en av storbyene og deretter sykle gjennom det vakre kystlandskapet i Skåne og Halland. Underveis bugner det av sandstrender, gode restauranter, vakre hager, herskapelige slott og koselig overnattingssteder. Stopp for et bad på en av sandstrendene i Halland, nyt ferske skalldyr i vannkanten og la landskapet bergta underveis. 

Les mer om Kattegattleden 

Vänerleden – ny sykkelrute rundt Sveriges største innsjø 

I fjor åpnet sykkelveien Vänerleden, som strekker seg rundt Sveriges største innsjø Vänern. Sykkelveien byr på vakker natur, spennende severdigheter, bykjerner, kafeer og fine overnattingssteder. Ruten er totalt 640 kilometer lang, men kan fint deles opp i kortere etapper. Hele tiden er du i nærheten av Vänerns klare vann og fantastiske naturområder. Gå blant annet ikke glipp av gamlebyen i Mariestad, slusene i Sjötorp, akvedukten i Håverud eller helleristningene i Högbyn. 

Les mer om Vänerleden 

Siljansleden – innlandsidyll fra sykkelsetet

Røde stuer og fine omgivelser på Siljansleden i Dalarna. Foto: Per Bifrost

Rundt Dalarnas største innsjø Siljan kan du sykle 31 mil på sykkelstier. Sykkelstiene slingrer seg gjennom bygdene langs Siljan og de nærliggende innsjøene Oresjön, Skattungbyn, og Orsasjön. Ruten er skiltet slik at det er enkelt å finne fram, og har du ikke egen sykkel så er det mulig å leie dette på en av sportsbutikkene i regionen. Gjør en rast i idyllisk setermiljø, under tretoppene eller ved vannet. Her står det ikke på fine stoppesteder. 

Les mer om sykling i Dalarna

Tjörn – øysykling på vestkysten 

Øya Tjörn i Bohuslän er en utmerket sykkeldestinasjon kun et par timer fra Norge. Øya består av mange bilfrie veier som tar deg gjennom vakker natur og til spennende severdigheter. En sykkeltur på Tjörn kan fort bli innholdsrik, for her finnes et rikt utvalg av kulturelle opplevelser, som det Nordiska Akvarellmuseet, skulpturparken Pilane og sildeholmen Klädesholmen. Hvis du følger de grønne sykkelskiltene havner du på riktig vei. Det er mulig å komplettere med sykkelkart som kan hentes på Tjörns turistbyrå i Skärhamn, hvor det også tilbys sykkelutleie. 

Les mer om sykling på Tjörn

Sveriges 7 nasjonale sykkelveier:

1. Kattegattleden (390 km) 

Kattegattleden er Sveriges første nasjonale sykkelvei, og går mellom Gøteborg og Helsingborg – 39 lettsyklet og flate mil langs kysten. Ruten er familievennlig, og det bugner av sandstrender og attraksjoner underveis. 

2. Sydostleden (274 km)  

Sydosterleden går mellom Småland og ut til kystlandskapet i Österlen i Skåne. Sykkelveien er delt opp i 7 ulike etapper og underveis sykler du gjennom tre ulike landskap; Småland, Blekinge og Skåne. 

3. Sydkustleden (260 km)  

Sydkustleden er 26 mil lang og strekker seg i seks etapper fra Simrishamn til Helsingborg. Her sykler du gjennom pittoreske fiskelandsbyer, pulserende storbyer og alltid med utsikt til havet. 

4. Unionsleden (350 km) 

Utforsk grensetraktene mellom Norge og Sverige med Unionsleden, som strekker seg mellom Karlstad og Dalsland i Sverige og Moss i Norge. Oppdag stedene der unionen ble til, spennende severdigheter og vakre kulturlandskap fra sykkelsetet på begge sider av grensen. 

5. Ätradalsleden (200 km)  

Ätradalsleden strekker seg mellom Falköping i Vest-Sverige og Falkenberg i Halland. Underveis byr sykkelveien på åpne landskap, milevis med skog og vakre innsjøer. Halve veien går på bilfrie stier, mens resten av ruten foregår på små landeveier som slynger seg gjennom vakker og variert natur. 

6. Vänerleden (640 km)  

På Vänerleden kan du sykle rundt Sveriges største innsjø. Sykkelveie er oppdelt i etapper som går mellom Karlstad-Mariestad, Marestad-Vänersborg, Vänersborg-Åmål og Åmål-Karlstad. Langs Vänerleden kan du oppleve innsjlens fineste badesteder, kulturopplevelser i verdensklase og spennende naturfenomen. 

7. Göta kanal (220 km) 

Göta kanal er Sveriges syvende nasjonale sykkelvei og den strekker seg langs en av verdens vakreste vannveier og byr på idyllisk kanalmiljø, historiske sluser og bilfrie omgivelser.

Les mer om sykling i Sverige her

20 unike overnattinger i svensk natur

Svevetelt i tretoppene, en natt under stjernene i et fyrtårn eller en egen øy for deg selv. I Sverige finner du flust av unike overnattingssteder i vakker natur som kan gjøre ferien litt ekstra spennende! I jakten på de unike opplevelsene søker vi oss stadig til...

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

10 høydepunkter i Halland

Det er mange gode grunner til å reise til Sveriges riviera, Halland! Enten du er på jakt etter spesielle matopplevelser, varierte kystaktiviteter, familievennlig strandliv, luksuriøse spaopphold eller kulturelle severdigheter, har Halland på Sveriges vakre vestkyst...

10 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange bortgjemte perler, som ikke er så kjente for nordmenn. Her er 10 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.