Familieferie på Sveriges største øy

Gotland er en barne- og familievennlig destinasjon som byr på mye moro for både store og små. Det er ingen andre steder du får oppleve middelalder og Pippi Langstrømpe hånd i hånd. 

Ferie er en dyrebar tid familien har sammen, men å reise med små barn kan være litt av en utfordring. Hvorfor ikke legge ferien til barne- og familievennlige Gotland? Destinasjonen har mye å by på, og det blir helt garantert en ferie barna sent vil glemme. 

Gotland kan friste med langgrunne sandstrender, mystiske grotter og familiefavoritter som Kneippbyn med Villa Villekulla. Øya har også flere store arrangement for hele familien i løpet av sommeren, som blant annet Middelalderuken med et berømt ridderteater.  

Dette er våre tips til moro for hele familien på Gotland: 

1. Kneippbyn, Västerhejde 

Bare noen få kilometer sør for Visby ligger Kneippbyn. Den populære familieparken og badelandet er et actionfylt sted med mye moro. Her finnes alt fra vannsklier og eventyrgolf, til trampolineland og Pippis verden! Det berømte huset, Villa Villekulla, fra filmene om Pippi Langstrømpe gleder folk i alle aldre. Pippi, Tommy og Annika har også teater her hver dag, hele sommersesongen. 

2. Lummelundagrottan  

Siden 1959 har tusenvis av besøkende besøkt den mystiske Lummelundagrotten nord for Visby. De vakre dryppsteinene og fossilene tar deg med på en reise 400 millioner år tilbake i tiden. I Lummelunda kan dere oppdage Gotland fra innsiden. Et besøk til hit er en opplevelse som passer for alle aldre. Her kan hele familien gå sammen på guidet tur i grotten, eller la de minste utforske sin egen hule, Knattegrottan. Grotten er en av de lengste i Sverige og den åpne delen av den er 4 km lang. Det finnes også en kafé, butikk og restaurant på stedet.

3. Fenomenalen, Visby 

Vitenskapssenteret Fenomenalen i Visby, er stedet for å oppleve magi i hverdagen. Her kan hele familien samarbeide og utfordre hverandre i spill, vitenskap, teknologi og matematikk. I møtet mellom mennesker og gjenstander, blir det umulige mulig. La barna vise vei, og tør å være litt barnslig!  

4. Middelalderfestival og Tornespelet, Visby 

Fire barn følger med på folkemusikere på Middelalderfestivalen på Gotland

Hvert år i uke 32, avholdes det en storstilt middelalderfestival midt i Visby. Med alle de historiske ruinene i byen, danner Visby et perfekt bakteppe for en slik festival! Folk kler seg opp i middelalderklær og det arrangeres marked, forestillinger, konserter og leker i autentisk middelalderstil. Ekstra moro for barna er det populære Tornerspelet som finner sted sentralt i Visby. Her konkurrerer riddere til hest i lanseduell, bueskytting og sverdkamp, og seansen har stor underholdningsverdi for hele familien.  

5. Gangvide Farm, När 

På Gangvide Farm kan de minste blant annet prøve ponniridning og kanopadling, samtidig som de kan besøke alle husdyrene. På gården kan du i løpet av sommeren også se på teater. De siste årene har det i tillegg blitt arrangert teaterleir i samarbeid med Boulevardteatern. 

6. Gotlandstoget, Dalhem 

Med Gotlandstoget i Dalhem kan du reise tilbake i tid! En dampmaskin trekker toget og gir en genuin opplevelse av hvordan det var å reise på Gotland på den tiden da besteforeldrene var unge.  

7. Badeparadiset Gotland  

Gotland-den-blå-lagunen-spektakulær-natur-østersjøen
Den blå lagunen nord på Gotland. Foto: Ingeborg Lindseth

Gotland har noen av Sveriges aller fineste strender, som er et eldorado for badeglade sandslottbyggere og krabbefiskere. De langgrunne sandstrendene Tofta strand og Sudersand byr på fantastiske badeforhold, mens det nedlagte kalkbruddet Blå Lagunen gir besøkende skikkelig sydenstemning. Hopp fra klippene eller ta en forfriskende svømmetur i vann som minner om det du finner i Middelhavet. 

8. Kotteland, Visby 

Kotteland er Visbys lekeland. Her finner du flere ulike områder; trampolineland, piratverden, ballbinger, sklier og klatrestativ, filmhjørnet og et komplett småbarnsområde. For at besøket skal bli så morsomt og hyggelig som mulig, er det viktig å følge noen enkle regler: Alle besøkende må ha sokker på, ingen skarpe gjenstander er lov, tyggis og godteri er forbudt da det er fare for kvelning under lek.  

9. Rauker – naturens skulpturer  

Raukene på Gotland er et av Sveriges mest spesielle landskap. Rauker er naturens egne steinskulpturer, og er formet ved at været og havet har slitt på kalksteinen. De har ofte unike former og ligger ofte helt ute ved vannkanten. Hoburgsgubben, som ligner et mannshode, er en av de mest kjente, men også på Fårö, en øy nord for Gotland, finner du to store raukefelt. 

10. Fide Äventyrsby

Hopp, lek og bad sør på Gotland på et herlig sted med aner helt fra 1939. Her kan du bo i en trehytte, der barna kan bruke sklien for å ta seg fra sengen og til bakken. Ta et deilig bad i havet eller la barna utfordre seg selv i lekeparken. Gå heller ikke glipp av deres smakfulle pizza!

GOTLAND REISEGUIDE

Gotlands varierte og spektakulære landskap

Gotlands natur er noe helt unikt. De bratte klippene, de silkemyke sandstrendene og de staute raukene gjør Gotland til et eksotisk og spennende reisemål. For mange hundre millioner år siden var plasseringen til Gotland nærmere ekvator, noe som har ført til at øya har...

Spesielle bosteder på Gotland

Over én million gjestedøgn i året tilbringes på hoteller, hostell, bed & breakfast og andre typer overnatting på Gotland. Utvalget er stort, og det finnes spesielle overnattingssteder for enhver smak og lommebok. Her har vi samlet våre beste tips til unike...

Dette skjer på Gotland: Spennende arrangementer og kulturtilbud

Gotland er viden kjent for å ha et rikt kulturliv og hele året skjer det spennende ting rundt omkring på øya. Bli for eksempel med på trøffelsmaking i novmber, sving sverdet på Middelalderfestival eller gå i Ingmar Bergmans fotspor. Sanserik kulturpark, Sundre...

Kreative Gotland – En øy full av kultur og kunsthåndverk

Kunstnere, forfattere, håndverkere og filmregissører lar seg stadig inspirere av den gotlandske naturen. I dag bruker mange av dem naturlige materialer fra øya i sitt arbeide, som kalkstein, betong og trevirke. Vi gir deg tips til butikker og studioer med unike...

Sommertips

Strandguide: Gotlands beste strender

Strandguide: Gotlands beste strender

Drømmer du om sydlige strøk, men ikke ønsker å reise så langt? Da er Gotland svaret! Øya i Østersjøen byr på fantastiske strender og det stedet i Sverige med flest soldager. Den flate øya har 80 mil...

Forsommer på Sveriges riviera

Forsommer på Sveriges riviera

På jakt etter en kortreist forsommerdestinasjon med lange strender og fantastiske restauranter? Fortvil ikke, vi har svaret! Hallandsregionen rett sør for Gøteborg byr på noen av Sveriges fineste...

5-stjerners camping i Sverige

5-stjerners camping i Sverige

Er du ute etter en campingferie med det lille ekstra? Da er femstjerners camping noe for deg! Sverige kan skilte med 14 campingplasser med fem stjerner. Luksuscampingene i Sverige har fasiliteter...