Gotlands beste restauranter

Gotland er viden kjent for sin velutviklede restaurantscene. I øyas kriker og kroker ligger spisesteder av høy kvalitet, hvor flesteparten baserer sine menyer på kortreiste råvarer. Vi har samlet de beste restaurantene Gotland har å by på.

Mange av Gotlands restauranter, kaféer og unike bosteder er med i White Guide, en liste over Nordens beste spisesteder og hoteller. I tillegg til høy matkvalitet vektlegger White guide også innovative, interessante steder med egenart, noe Gotland har spesielt mange av. Her er 18 restaurantanbefalinger på Gotland som gir en ekstra spennende matopplevelse!

Gula Hönan, Ronehamn (kun sommeråpent)

Gula Hönan ble bygget på midten av 1800-tallet, og er et gammelt gjestgiveri med restaurant og en liten hage. Hagen gjør restauranten selvforsynt av økologiske råvarer, og familien som driver stedet legger mye kjærlighet i maten – om det så er en omelett eller et gourmetmåltid.

For et par år siden åpnet Gula Hönans søsterrestaurant, Tuppens Krog, i Visby. Tuppens Krog er en deilig kombinasjon av utsøkte råvarer, treffsikre smakskombinasjoner og et rustikt og varmt miljø. Råvarene kommer fra kjøkkenhagen til Gula Hönan og er kortreist og lokale.

Sjarmerende Gula Hönan. Foto: Ingeborg Lindseth

Crêperie & Logi, Visby

Crêpes kommer opprinnelig fra Bretagne i Frankrike, men det er fullt mulig å nyte tradisjonelle pannekaker, crêpes og galette i Visby også. På Crêperie & Logi har de tatt konseptet videre og inkludert smaker fra hele verden.

Bungenäs Matsal (kun sommeråpent)

Bungenäs er en solrik sommerrestaurant i den nordlige delen av Gotland. Her er det helt fritt for biltrafikk og du kan komme deg hit til fots eller på sykkel. Bungnäs er åpent i sommersesongen, og i kombinasjon med et måltid burde du ta en rusletur i det fine naturområdet ved restauranten.

Foto: Hanne Marit Tobiassen
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Värdshuset Lindgården, Visby

Lindgården følger bondekalenderen og råvarene blir derfor nøye valgt etter sesong. Menyen består av klassiske retter på høyeste nivå, og vinkartet er rikt og levende med flotte viner fra Europa. Siden sommeren 2020 har også Lindgården driftet en egen ginbar som har blitt veldig populær.

Smakrike Krog, Ljugarn

Lokale kvalitetsingredienser håndteres med forsiktighet og presenteres i sesongmenyer på Smakrike Krog. Smakrike har om høsten en spesiell trøffelmeny og tilbyr også trøffeljakt med dyktige hunder.

Bakfickan, Visby

På torget midt i Visby ligger sjømatrestauranten Bakfickan. På menyen finner du klassikere som stekt sild, røkte reker og fiskesupper. Ønsker du å kjøpe fersk sjømat og delikatesser, er det også mulig.

Stelor Köket, Västergarn (kun sommeråpent)

Sommerrestauranten Stelor Köket serverer god mat i landlige og vakre omgivelser. Kokkene har en genuin interesse for økologisk mat, og menyen kan derfor avvike fra dag til dag. På Stelor serveres de beste råvarene tilpasset sesongen.

Surfers, Visby

Surfers tilbyr en unik matopplevelse i en varm atmosfære. Den asiatiske restauranten henter smakene fra Sichuanprovinsen i Kina, som har mer enn 5000 tradisjonelle retter, 23 spesielle smaker og 56 metoder for matlaging. Det er ingen tvil om at et besøk på Surfers vil være en fest for ganen.

Deilige deleretter på Surfers. Foto: Ingeborg Lindseth

Gamla Masters, Visby

G:a Masters er en liten, vennlig restaurant i midten av Visby. Restauranten er eid og drevet av Gabriel Sahlin, og har høye ambisjoner når det gjelder kvaliteten på mat, drikke og service.

Hablingbo Crêperie, Hablingbo (kun sommeråpent)

Hablingbo Crêperie har en meny som passer de fleste smaksløker, og byr på en rekke ulike galettes, pannekaker, grillede surdeigs-sandwicher, salater og kjøtt fra dagens grill.

Fabriken Furillen (kun sommeråpent)

Furillen serveres 3- og 4-retters menyer med herlige råvarer fra grønnsakshagen på Nyplings Gård i Lokrume. Vinene kommer fra små og lidenskapelige bønder over hele verden som verdsetter «hjemmelaget» vin.

Oppdekningen på Fabriken Furillen. Foto: Ingeborg Lindseth

Strandakar

Strandakar har to restauranter, en bistro og restaurant med samme navn som stedet, hvor du kan nyte en 5-retters smaksmeny. Kjøkkensjefen, Andreas Hedman, og hans team sørger for at besøket på restaurant Strandakar blir en minneverdig opplevelse. Alt tilberedes med omhu og kvalitet. Så langt det er mulig bruker Strandakar lokale råvarer i sine retter. Her dyrkes også egen honning og urter.

Resturang Vedungen

Restaurang Vedungen skapes en herlig blanding av Gotlands kulturarv og Sør-Europeisk atmosfære. Ilden som knitrer i vedovnen og aromaen fra maten som lages sørger for at alle sanser inkluderes i matopplevelsen. Pizzaen som lages i vedovnen, er litt av en spesialitet, deigen er bakt med lokale råvarer og den hjemmelagde tomatsausen er grunnlaget for den gode smaken.

Lilla Bjers Gårdskrog

Like utenfor Visby, på en idyllisk gård, finner du Lilla Bjers Gårdskrog, en grønn oase fylt med smaker. Her har folk laget mat i minst 2500 år, viser en kokegrop fra bronsealderen som vi fant på gården. Her dyrkes en rekke økologiske vekster og alt selges i gårdsbutikken som er åpen hele året. I gårdsrestauranten tilbys, tilberedes og serveres råvarer med den største respekt, både lunsj og middag. Et måltid i de koselige omgivelsene i drivhuset blir garantert en minnerik opplevelse.

Barnevennlige restauranter

Gåsemora Gårdskrog – Fårö (sommeråpent og åpent utvalgte kvelder og helger i løpet av våren og høsten)

Gåsemora Gårdskrog kan du bo bekvemt og spise bra. Restauranten gir gjestene en smak av Fårö og Gotland i form av en fireretters meny. Kjøkkenet henter inspirasjon fra tradisjonelle Gotlandske oppskrifter og spesialiteter, og kombinerer dette med moderne matlaging.

Fårögården – Fårö

I den gamle skolen fra 1850 finner du Fårögården, som serverer gotlandsk middelhavsmat. Hver søndag i høysesongen helgrilles det lam på plassen, som serveres med en middelhavsinspirert buffet. Og daglig mellom 08-10 står frokostbuffeten klar til sultne gjester.

Pighuset – Ljugarn

I tjenestepikehuset til et av Gotlands eldste pensjonat holder Pighuset restaurant til. I 2011 flyttet Pighuset Tapas og Cava inn i lokalene og har siden det servert gjester spanske tapas og middelhavsstemning. Restauranten er også listet i matguiden White Guide.

Prima gård – Bunge nord på Gotland

Prima gård drives av lidenskapelige Martin og Emma, som serverer jordnære retter på Emmas håndlagde keramikk. Urter, bær og trøflene kommer fra gården og på utvalgte datoer serveres det “finmiddag” med en femretters meny. Her er det også mulig å få tak i gårsbrent kaffe, hjemmelaget bakverk og glutenfrie og raw alternativer.

Foto: Hanne Marit Tobiassen
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Katthammarsviks rökeri – östra Gotland

For den som vil prøve røkte spesialiteter fra Gotland, så er Katthammarsvik Rökeri stedet. Butikken og fiskekroen holder åpent hele året og her kan du komponere din egen tallerken med delikatesser fra havet. Har du flaks er den nyrøkte fisken fremdeles varm når den blir servert.

Toftagården – vestre Gotland

Toftagården elsker de danskenes “smørrebrød” og har spesialisert seg på rugbrød med pålegg i alle mulige varianter – selvsagt med en snaps attåt. Toftagården tilbyr et barnevennlig miljø med utendørsbasseng og retter med smakfulle variasjoner.

Ett Litet Creperie – nordvestre Gotland

Nykommingen Ett litet creperie drives av en Stockholms-familie som flyttet fra storbyen til ferieøya for et par år[LT3] siden. Tett inntil den gamle steinkirken, i den sjarmerende hagen, serverer den mintgrønne Citöen-bussen knallgode crêpes og galetter. Her finnes det også en egen barnecrêpe-meny med is, som kan kombineres med ulike spill og leker som er til utlån.

Kombinér matopplevelser på Gotland med overnatting på unike bosteder.

GOTLAND REISEGUIDE

Kreative Gotland – En øy full av kultur og kunsthåndverk

Kunstnere, forfattere, håndverkere og filmregissører lar seg stadig inspirere av den gotlandske naturen. I dag bruker mange av dem naturlige materialer fra øya i sitt arbeide, som kalkstein, betong og trevirke. Vi gir deg tips til butikker og studioer med unike...

Dette skjer på Gotland: Spennende arrangementer og kulturtilbud

Gotland er viden kjent for å ha et rikt kulturliv og hele året skjer det spennende ting rundt omkring på øya. Bli for eksempel med på trøffelsmaking i november, sving sverdet på Middelalderfestival eller gå i Ingmar Bergmans fotspor. Sanserik kulturpark, Sundre...

Spesielle bosteder på Gotland

Over én million gjestedøgn i året tilbringes på hoteller, hostell, bed & breakfast og andre typer overnatting på Gotland. Utvalget er stort, og det finnes spesielle overnattingssteder for enhver smak og lommebok. Her har vi samlet våre beste tips til unike...

Gotlandske smaker og matopplevelser

På jakt etter utsøkte smaker og kulinariske opplevelser? Gotland kan by på kulinariske opplevelser i verdensklasse. Intet mindre enn 20 gotlandske restauranter og kafeer står oppført i den Skandinaviske matguiden, White Guide 2022. Gotland er en smeltedigel av smaker...

Sommertips

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!