Gotlands beste restauranter

Gotland er viden kjent for sin velutviklede restaurantscene. I øyas kriker og kroker ligger spisesteder av høy kvalitet, hvor flesteparten baserer sine menyer på kortreiste råvarer. Vi har samlet de beste restaurantene Gotland har å by på.

Mange av Gotlands restauranter, kaféer og unike bosteder er med i White Guide, en liste over Nordens beste spisesteder og hoteller. I tillegg til høy matkvalitet vektlegger White guide også innovative, interessante steder med egenart, noe Gotland har spesielt mange av. Her er 18 restaurantanbefalinger på Gotland som gir en ekstra spennende matopplevelse!

Gula Hönan, Ronehamn (kun sommeråpent)

Gula Hönan ble bygget på midten av 1800-tallet, og er et gammelt gjestgiveri med restaurant og en liten hage. Hagen gjør restauranten selvforsynt av økologiske råvarer, og familien som driver stedet legger mye kjærlighet i maten – om det så er en omelett eller et gourmetmåltid.

For et par år siden åpnet Gula Hönans søsterrestaurant, Tuppens Krog, i Visby. Tuppens Krog er en deilig kombinasjon av utsøkte råvarer, treffsikre smakskombinasjoner og et rustikt og varmt miljø. Råvarene kommer fra kjøkkenhagen til Gula Hönan og er kortreist og lokale.

Sjarmerende Gula Hönan. Foto: Ingeborg Lindseth

Crêperie & Logi, Visby

Crêpes kommer opprinnelig fra Bretagne i Frankrike, men det er fullt mulig å nyte tradisjonelle pannekaker, crêpes og galette i Visby også. På Crêperie & Logi har de tatt konseptet videre og inkludert smaker fra hele verden.

Bungenäs Matsal (kun sommeråpent)

Bungenäs er en solrik sommerrestaurant i den nordlige delen av Gotland. Her er det helt fritt for biltrafikk og du kan komme deg hit til fots eller på sykkel. Bungnäs er åpent i sommersesongen, og i kombinasjon med et måltid burde du ta en rusletur i det fine naturområdet ved restauranten.

Foto: Hanne Marit Tobiassen
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Värdshuset Lindgården, Visby

Lindgården følger bondekalenderen og råvarene blir derfor nøye valgt etter sesong. Menyen består av klassiske retter på høyeste nivå, og vinkartet er rikt og levende med flotte viner fra Europa. Siden sommeren 2020 har også Lindgården driftet en egen ginbar som har blitt veldig populær.

Smakrike Krog, Ljugarn

Lokale kvalitetsingredienser håndteres med forsiktighet og presenteres i sesongmenyer på Smakrike Krog. Smakrike har om høsten en spesiell trøffelmeny og tilbyr også trøffeljakt med dyktige hunder.

Bakfickan, Visby

På torget midt i Visby ligger sjømatrestauranten Bakfickan. På menyen finner du klassikere som stekt sild, røkte reker og fiskesupper. Ønsker du å kjøpe fersk sjømat og delikatesser, er det også mulig.

Stelor Köket, Västergarn (kun sommeråpent)

Sommerrestauranten Stelor Köket serverer god mat i landlige og vakre omgivelser. Kokkene har en genuin interesse for økologisk mat, og menyen kan derfor avvike fra dag til dag. På Stelor serveres de beste råvarene tilpasset sesongen.

Surfers, Visby

Surfers tilbyr en unik matopplevelse i en varm atmosfære. Den asiatiske restauranten henter smakene fra Sichuanprovinsen i Kina, som har mer enn 5000 tradisjonelle retter, 23 spesielle smaker og 56 metoder for matlaging. Det er ingen tvil om at et besøk på Surfers vil være en fest for ganen.

Deilige deleretter på Surfers. Foto: Ingeborg Lindseth

Gamla Masters, Visby

G:a Masters er en liten, vennlig restaurant i midten av Visby. Restauranten er eid og drevet av Gabriel Sahlin, og har høye ambisjoner når det gjelder kvaliteten på mat, drikke og service.

Hablingbo Crêperie, Hablingbo (kun sommeråpent)

Hablingbo Crêperie har en meny som passer de fleste smaksløker, og byr på en rekke ulike galettes, pannekaker, grillede surdeigs-sandwicher, salater og kjøtt fra dagens grill.

Fabriken Furillen (kun sommeråpent)

Furillen serveres 3- og 4-retters menyer med herlige råvarer fra grønnsakshagen på Nyplings Gård i Lokrume. Vinene kommer fra små og lidenskapelige bønder over hele verden som verdsetter «hjemmelaget» vin.

Oppdekningen på Fabriken Furillen. Foto: Ingeborg Lindseth

Barnevennlige restauranter

Gåsemora Gårdskrog – Fårö (sommeråpent og åpent utvalgte kvelder og helger i løpet av våren og høsten)

Gåsemora Gårdskrog kan du bo bekvemt og spise bra. Restauranten gir gjestene en smak av Fårö og Gotland i form av en fireretters meny. Kjøkkenet henter inspirasjon fra tradisjonelle Gotlandske oppskrifter og spesialiteter, og kombinerer dette med moderne matlaging.

Fårögården – Fårö

I den gamle skolen fra 1850 finner du Fårögården, som serverer gotlandsk middelhavsmat. Hver søndag i høysesongen helgrilles det lam på plassen, som serveres med en middelhavsinspirert buffet. Og daglig mellom 08-10 står frokostbuffeten klar til sultne gjester.

Pighuset – Ljugarn

I tjenestepikehuset til et av Gotlands eldste pensjonat holder Pighuset restaurant til. I 2011 flyttet Pighuset Tapas og Cava inn i lokalene og har siden det servert gjester spanske tapas og middelhavsstemning. Restauranten er også listet i matguiden White Guide.

Prima gård – Bunge nord på Gotland

Prima gård drives av lidenskapelige Martin og Emma, som serverer jordnære retter på Emmas håndlagde keramikk. Urter, bær og trøflene kommer fra gården og på utvalgte datoer serveres det “finmiddag” med en femretters meny. Her er det også mulig å få tak i gårsbrent kaffe, hjemmelaget bakverk og glutenfrie og raw alternativer.

Foto: Hanne Marit Tobiassen
Foto: Hanne Marit Tobiassen

Katthammarsviks rökeri – östra Gotland

For den som vil prøve røkte spesialiteter fra Gotland, så er Katthammarsvik Rökeri stedet. Butikken og fiskekroen holder åpent hele året og her kan du komponere din egen tallerken med delikatesser fra havet. Har du flaks er den nyrøkte fisken fremdeles varm når den blir servert.

Toftagården – vestre Gotland

Toftagården elsker de danskenes “smørrebrød” og har spesialisert seg på rugbrød med pålegg i alle mulige varianter – selvsagt med en snaps attåt. Toftagården tilbyr et barnevennlig miljø med utendørsbasseng og retter med smakfulle variasjoner.

Ett Litet Creperie – nordvestre Gotland

Nykommingen Ett litet creperie drives av en Stockholms-familie som flyttet fra storbyen til ferieøya for et par år[LT3] siden. Tett inntil den gamle steinkirken, i den sjarmerende hagen, serverer den mintgrønne Citöen-bussen knallgode crêpes og galetter. Her finnes det også en egen barnecrêpe-meny med is, som kan kombineres med ulike spill og leker som er til utlån.

Kombinér matopplevelser på Gotland med overnatting på unike bosteder.

GOTLAND REISEGUIDE

Bli kjent med Visby – Middelalderbyen i Østersjøen

Visby er den lille byen i Østersjøen med alle fordeler en storby  har; underholdning, aktiviteter, god mat og shopping. Alt innenfor gåavstand. I Gotlands hovedstad vrimler det av bra bosteder, gode restauranter og inspirerende kulturopplevelser - alt i et...

Gotlandske smaker og matopplevelser

På jakt etter utsøkte smaker og kulinariske opplevelser? Gotland kan by på kulinariske opplevelser i verdensklasse. Intet mindre enn 16 gotlandske restauranter står oppført i den Skandinaviske matguiden, White Guide 2020. Gotland er en smeltedigel av smaker og...

Kreative Gotland – En øy full av kultur og kunsthåndverk

Kunstnere, forfattere, håndverkere og filmregissører lar seg stadig inspirere av den gotlandske naturen. I dag bruker mange av dem naturlige materialer fra øya i sitt arbeide, som kalkstein, betong og trevirke. Vi gir deg tips til butikker og studioer med unike...

Gotlands varierte og spektakulære landskap

Gotlands natur er noe helt unikt. De bratte klippene, de silkemyke sandstrendene og de staute raukene gjør Gotland til et eksotisk og spennende reisemål. For mange hundre millioner år siden var plasseringen til Gotland nærmere ekvator, noe som har ført til at øya har...

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...