NATUR I SVERIGE

Svensk natur er både vill og vakker. Det varierende landskapet og de dype skogene i Sverige gir gode muligheter for storslåtte naturopplevelser som både øker adrenalinet og senker pulsen.

 

Her kan du lese om hva som er typisk for svensk natur, om Sveriges ville dyr og hvordan de vernede nasjonalparkene og naturreservatene er lagt til rette for herlige friluftsopplevelser.

Hva er typisk for den svenske naturen?

Skoger, våtmarker, daler, innsjøer, elver, fjell, skjærgård og strender – Sverige har mye natur. Og den har store variasjoner fra nord til sør, og øst til vest.

Sveriges skoger, innsjøer og elver

For oss nordmenn er det de store skogene som først møter oss når vi kjører over grensen. 70% av Sverige er tross alt dekket av skog. Men skogen hadde aldri vært så grønn og frodig uten Sveriges glitrende innsjøer og vannveier. Elvene og vannene i Sverige utgjør hele 10% av Sveriges areal, og den største innsjøen av dem alle heter Vänern. Den er ikke bare landets største, men også EU’s største innsjø med sine 5650 kvadratkilometer. Vänern deles mellom regionene Värmland og Västra Götaland som begge tilbyr vakre strender og vannsportopplevelser.

Elvene og kanalene gjør også landskapet ekstra spesielt og vakkert. Göta Kanal er landets mest kjente vannvei, hvor man kan ta seg 190 kilometer på tverst av Sverige med båt. Sveriges lengste elv går imidlertid fra Trysilområdet i Norge og renner ut i Vänern ved Karlstad.

Les flere fakta om Sveriges lengste, største og høyeste her.

Den lange kysten

Den svenske kystlinjen er også noe vi nordmenn forbinder med Sverige, spesielt om sommeren. De lange sandstrendene i Halland, den vakre skjærgården i Bohuslän, øyhopping utenfor Stockholm og varme bad i Bottenviken på sensommeren. Det er ikke uten grunn at vi nordmenn tiltrekkes av Sveriges beskyttede og varierte kystlandskap. Sør-Sverige kan også tilby et enda mildere kystklima enn det vi er vant til i Norge.

Finn en liste over Sveriges beste strender her.

Sveriges høyeste fjell

Langt nord i innlandet ligger de høyeste fjellene i Sverige. Over grensen fra Nordland fylke ligger fjellområdet som huser Kebnekaise, Sveriges høyeste fjell på 2096 meter. Utsikten derfra skal være så god at man på klare dager skal kunne se 1/10 av hele Sverige derfra.

Sveriges ville dyr

Å observere ville dyr er fascinerende, og gir oss et innblikk i naturens livsgang, som vi jo også er en del av. 

Mange av de ville dyrene i Sverige kjenner vi fra Norge, og det er ikke så rart siden mange beveger seg nokså fritt over riksgrensen mellom våre to land. Rundt 75 ulike pattedyr lever i Sverige. Rev, ulv, gaupe, rådyr, bjørn og bever er nordiske arter vi kjenner til, men Sverige har i tillegg en god del villsvin. Elgen er skogens konge i Sverige også. Om lag 300.000 elg løper rundt i Sveriges dype skoger. Rundt 100 av dem er litt mer spesielle enn andre. De er nemlig helt hvite, og mange av dem bor rett over grensen i Värmland.

Siden mange av de nordiske dyrene er nokså sky av seg, er det enklere å komme tett på dyrene i en dyrepark. Noen dyreparker i Sverige er viet til en spesifikk art, mens andre har et bredere utvalg. Flere har også et fokus på truede dyrearter. På Nordens Ark i Västra Götaland er det for eksempel fokus på å bevare utrydningstruede arter og plassere dem tilbake i sitt naturlige habitat.

Skogens konge i Sverige er også elgen.
Foto: Ingeborg Lindseth

Kystlandskapet på Øland er vakkert og spesielt.
Foto: Ingeborg Lindseth

Naturvern er viktig i Sverige

Vern av natur har lenge vært viktig i Sverige. Sverige var blant annet det første landet i Europa til å opprette nasjonalparker.

14,5 prosent av landets areal er i dag beskyttet enten som naturreservat, nasjonalparker, naturvernområde eller biotopbeskyttelsesområder. I tillegg er Allemannsretten sterk i Sverige, akkurat som i Norge, noe som gjør landet enkelt å ferdes i for friluftsglade nordmenn.

Hvis du lurer på om Sverige har en tilsvarende turistforening som i Norge (DNT), så har de det, men i litt mindre skala. Den Svenska Turistföreningen ble grunnlagt i 1885 og tilbyr 250 bosteder rundt omkring i Sverige. Rundt hyttene ligger godt merkede turstier og andre aktiviteter som kan utforskes.

Nasjonalparker og naturreservater

De fineste og mest verdifulle områdene i Sverige blir beskyttet som nasjonalparker, og i dag finnes det 30 i Sverige. 

Nasjonalparkene verner både innsjøer, fjellområder, kyststriper, urskoger og våtmarker. Som for eksempel Torne, Skandinavias største fjellsjø, og Padjelanta som har noen av de rikeste fjellblomsterengene. I tillegg har du Laponia helt nord i Sverige, som i tillegg ble plassert på  UNESCOs verdensarvliste i 1996 for sitt dramatiske landskap og kulturelle verdi. Laponia er hjemmet til den samiske befolkningen og huser hele 4 nasjonalparker; Sarek, Muddos, Stora Sjöfallet og Padjelanda.

I tillegg har Sverige over 5000 naturreservater som utgjør 9,2% av Sveriges areal. Disse vernede naturområdene byr på utallige muligheter for utendørsaktiviteter, og et innblikk i hvordan urørt natur kan se ut.

Lær om den lokale naturen i et Naturum

I nærheten av Sveriges vakreste naturområder er det bygget naturrom for å øke kunnskapen og gi inspirasjon til besøkende som ønsker større innsikt i den lokale floraen og faunaen. Totalt er det 32 Naturum i Sverige, og mange av dem har en helt spesiell arkitektur som i seg selv gjør dem verdt et besøk. Flere av Sveriges naturrom har blitt nominerte til arkitektpriser. Når et nytt naturrom skal skapes legges det vekt på både at bygningen skal passe naturlig inn i naturen, og at materialene skal være miljøvennlige.

Telting i de vakre fjellene i Lappland nord i Sverige.
Foto: Tomas Utsi/imagebank.sweden.se

I Sverige kan du lett finne din egen lille skog å senke pulsen i.
Foto: Ingeborg Lindseth

Høsttips

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.

Nytt matsentrum i Halland

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Velvære på Sveriges riviera

Velvære på Sveriges riviera

I kystregionen Halland har fokuset på helse, velvære og sunn mat eksistert lenge. Kalde bad, ferske råvarer, nærhet til naturen og velgjørende behandlinger har en lang tradisjon i Halland, og her lever befolkningen lengst i hele Sverige. Bli med på en velværereise til Sveriges riviera.