Strandguide: Gotlands beste strender

Drømmer du om sydlige strøk, men ikke ønsker å reise så langt? Da er Gotland svaret! Øya i Østersjøen byr på fantastiske strender og det stedet i Sverige med flest soldager. Den flate øya har 80 mil med kyst og drøssevis med lange sandstrender og vakre badeplasser.  

Vi lister opp våre 10 favoritter her: 

1.Blå lagunen 

Gotland-den-blå-lagunen-spektakulær-natur-østersjøen
Foto Ingeborg Lindseth

Turkist vann, sandstrand og klipper har gjort det som tidligere var et kalkindustriområde i Ar på Nord-Gotland til et badeparadis. Hopp fra klippene eller ta en forfriskende svømmetur i vann som minner om det du finner i Middelhavet. 

2. Ekeviken 

Kjært barn har mange navn, og det samme gjelder kanskje badeplasser? Ekeviken er nemlig også kjent som Ajkesvik og Nordersand. Sandstranda er både grunn og langstrakt, så her er det god plass for hele familien å boltre seg på. 

3. Tofta strand 

Tofta strand er en av de beste strendene på vestlige Gotland – faktisk er det to fine strender rett ved siden av hverandre hvor du kan nyte solrike sommerdager; Tofta strand og Tofta sør. Badeplassen er godt egnet til både sand- og vannsport, og om du ønsker å prøve vindsurfing er dette stedet. 

4. Ljugarns strand 

Stranden i Ljugarn ble populær allerede på 1800-tallet. Det lille feriestedet på østkysten av Gotland har flere kilometer med sand, men du finner også minigolfbane og flere restauranter et steinkast unna. På Ljugarn strand finner du både unge, eldre og barnefamilier, men størrelsen på stranden gjør det mulig å finne et rolig område å slappe av på. 

5. Holmhällar 

Stranden ved Holmhällar, også kjent som Austre, er en romslig og fin sandstrand. Fra den lyse pulveraktige sanden har du også vakker utsikt til den lille øya Heligholmen. Det kan være fristende å vasse dit, men frarådes på det sterkeste. Dannelsen av sterke undervannsstrømmer gjør det ekstra farlig. 

6. Sudersand 

Den flotte stranden Sudersand kan by på lys puddersand, grunt vann og god plass. Det gjør at Sudersand er førstevalget til mange når solen melder sin ankomst. Her finner du hytter og to campingplasser, samt restaurant og oppvarmede bademuligheter i svømmebasseng på Badrestaurangen. 

7. Norsta Auren 

Når vi først snakker om beste strender, er det vanskelig å unngå å nevne Norsta Auren. Stranda på Fårö var tidligere en liten, skjult perle, men den hvite stranda tiltrekker seg stadig flere og flere besøkende – og med grunn! 

8. Sandviken 

Den lange sandstranden Sandviken er nok en flott badeplass på Gotland.  På stranden blir det også årlig arrangert en stor sandskulptur-konkurranse du kan bli med på. 

9. Smöjen 

Hvis den Blå Lagune falt i smak, vil du elske Smöjen. Det gamle kalkbruddet er en populær badeplass, men merk deg at den ikke er særlig barnevennlig. Det er nemlig dypt og derfor er gode svømmeferdigheter viktige. For de som er ute etter et annerledes besøksmål er Smöjen definitivt verdt en tur. 

10. Ireviken 

Ireviken, like nord for Visby, er en 5 kilometer lang sandstrand på Gotlands vestside. Omgitt av høye klipper ligger den vakre stranden og i den nordlige delen går den over i Sigarve strand, som er startpunktet for naturreservatet Hall-Hangvar.  

GOTLAND REISEGUIDE

Slik kommer du deg til Gotland: ny direkterute fra Oslo

Nå har det blitt enda enklere å komme seg til Gotland! Tidligere i år startet flyselskapet Braathens Regional Airlines (BRA) direkteruter fra Oslo Gardermoen til Visby på Gotland. Dermed er det enda mer tilgjengelig for nordmenn å ta seg til Østersjøens...

Gotlandske smaker og matopplevelser

På jakt etter utsøkte smaker og kulinariske opplevelser? Gotland kan by på kulinariske opplevelser i verdensklasse. Intet mindre enn 20 gotlandske restauranter og kafeer står oppført i den Skandinaviske matguiden, White Guide 2022. Gotland er en smeltedigel av smaker...

Bli kjent med Visby – Middelalderbyen i Østersjøen

Visby er den lille byen i Østersjøen med alle fordeler en storby  har; underholdning, aktiviteter, god mat og shopping. Alt innenfor gåavstand. I Gotlands hovedstad vrimler det av bra bosteder, gode restauranter og inspirerende kulturopplevelser - alt i et...

Familieferie på Sveriges største øy

Gotland er en barne- og familievennlig destinasjon som byr på mye moro for både store og små. Det er ingen andre steder du får oppleve middelalder og Pippi Langstrømpe hånd i hånd.  Ferie er en dyrebar tid familien har sammen, men å reise med små barn kan være...

Høsttips

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.

Nytt matsentrum i Halland

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Velvære på Sveriges riviera

Velvære på Sveriges riviera

I kystregionen Halland har fokuset på helse, velvære og sunn mat eksistert lenge. Kalde bad, ferske råvarer, nærhet til naturen og velgjørende behandlinger har en lang tradisjon i Halland, og her lever befolkningen lengst i hele Sverige. Bli med på en velværereise til Sveriges riviera.