7 kulturelle høydepunkter i Värmland

Värmland er en region med et rikt kulturliv. Her kan du la deg inspirere av historiske miljøer, kunst fra nær og fjern og noen av Sveriges verdenskjente forfattere og vitenskapsmenn.

1. Selma Lagerlöfs Mårbacka

I 1858 ble en av Sveriges mest kjente forfattere og nobelprisvinneren, Selma Lagerlöf, født på Mårbacka. Mårbacka inspirerte Lagerlöf i mange av hennes bøker, og etter sin død testamenterte hun gården til allmennheten. I dag kan du delta på guidede visninger på stedet og lære mer om Selmas liv på Mårbacka. Ta også en spasertur i hagen, en afternoon tea i kafèen eller kjøp deg noen lokale varer med hjem.

En av de vakre rommene på Mårbacka. Foto: Øyvind Lund

2. Hageliv i Rottneros Park  

Rottneros Park er en unik skulpturpark hvor vakker natur møter nyskapende hageformgivning. Det er en plass full av historier, drømmer og visjoner. I dag forvaltes parken med ambisjonen om å bevare den kulturarven som finnes på stedet.

3. Kunst og gastronomi på Sliperiet i Borgvik

Sliperiet i Borgvik serverer gjestene utstillinger og gastronomi på en innovativ og spennende måte. Kunsthallen er et sted hvor det tradisjonelle møter det moderne, og nye uttrykk skapes. Kombiner kunstopplevelsen med et kulinarisk besøk på restauranten Gastronomi, der rettene komponeres ut fra velsmakende råvarer. Smakene er inspirert av omgivelsene og gjenspeiler elementer fra skogen, vannet og nærområdet.  

Reistips-roadtrip-varmland-sliperiet-borgvik-utstilling
Sliperiet i Borgvik. Foto: Visit Värmland

4. Kunstopplevelser i Kristinehamn

Ved Europas tredje største innsjø, Vänern, ruver en av verdens største Picasso-statuer høyt over tretoppene. Den 15 meter høye skulpturen ble oppført i 1965, og skal forestille Picassos kone, Jacqueline. Det var den norske kunstneren Carl Nesjar, som utsmykket Y-blokka i Oslo, som utformet statuen basert på Picassos skisser. Kristinehamn Kunstmuseum er også verdt et besøk, både for en tur inn i Värmlands kunstneriske verden, samt å se utstillinger fra ulike anerkjente svenske kunstnere. Årets sommerutstilling gir et innblikk i Bengt Olson fascinasjon for fransk kunst.

5. Alfred Nobels Björkborn

Se hvordan Alfred Nobel bodde i sin tid på Alfred Nobels Björkborn. Etter mange tiår utenlands kom han tilbake til Sverige i 1894, og her tilbrakte han sine siste år. Nobelmuseet i Karlskoga ble grunnlagt i 1982 og utstillingen viser tidstypisk interiør. Bli med på guidede turer, eller besøk Fiffiga Huset som er et vitenskapssenter for barn i alle aldre.

6. Nye kulturopplevelser på den gamle Kraftstationen i Deje

Den Gamle Kraftstasjon i Deje er en spektakulær industribygning fra tidlig 1900 tall, som nå er en kulturell møteplass for teater, kunst, musikk og mat. Ved Klarälvens strand, inntil den mektige Dejefossen, ligger den gamle kraftstasjon. En gang i tiden forsynte den store deler av Värmland med elektrisitet og var et viktig knutepunkt for togtrafikk, papir- og treindustri, fiske og tømmerfløting. Med andre ord en plass rik på historie. I dag leverer stedet ny energi i form av kulturelle opplevelser.

Reisetips-til-värmland-kraftstasjonen-deje-galleri-kunst
Gamle Kraftstasjonen i Deje. Foto: Visit Värmland

7. Dykk ned i nasjonalromantikkens verden på Rackstadmuseet

I Arvika finnes en tradisjon av kunstnere og kunsthåndverk som gjennom tidene har vært inspirert av “Rackstadkolonin”, en gruppe kunstnere som slo seg ned ved sjøen Racken rett før århundreskiftet. Museet forteller historien bak kunstnerne og viser deres verk, men har også andre utstillinger av kjente kunstnere. Kolonien bestod av noen av Sveriges mest kjente nasjonalromantiske malere, og selve huset er tegnet av arkitekten Rune Falk. Bli bedre kjent med kunsten, og få mulighet til å bearbeide inntrykkene fra utstillingen med deilig hjemmebakst i museumskaféen.

Les om fine overnattingsplasser i Värmland her:

MER INNHOLD FRA VÄRMLAND

Naturnære campingplasser i Värmland

Värmland er et campingeldorado med campingplasser i alle variasjoner og størrelser. Her får du blant annet herregårdscamping, koselige strandcampinger, femstjerners camping med basseng og campinghytter ved fine fiskevann. Bomstadbaden - Sydenstrand i...

Unike bosteder i Värmland

Landskapet i Värmland har i lang tid vært preget av tradisjoner, historie og kultur. På landsbygda finner du blant annet gamle kulturhistoriske gods og herregårder, som er blitt til komfortable hotell. Eller test de enkle overnattingsstedene under stjernene....

Familieaktivteter i Värmland

Ønsker du en ferie som passer hele familien, er Värmland stedet! I kort avstand fra grensen kan du dra på spennende piratferd på Vänern,...

Unionsleden: et sykkeleventyr fra Norge til Sverige

Utforsk grensetraktene mellom Norge og Sverige på den splitter nye nasjonale sykkelstien, Unionsleden! Oppdag stedene der unionen ble til, spennende severdigheter og vakre kulturlandskap fra sykkelsetet på begge sider av grensen. Nå som landene våre har vært adskilt...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»