Dalarna: Sveriges sykkeldestinasjon nummer en!

Dalarna er et sant sykkelparadis! Lek deg i mer enn 200 mil med sykkelstier, perfekte for cross country, downhill og avslappende landeveissykling. Her er en sykkelguide til de beste sykkeldestinasjonene i Dalarna!

Enten du er nybegynner eller har lang erfaring på sykkelsetet, tilbyr Dalarna lange, bratte, lekne, svingete og kuperte løyper i alt fra fjellområder til vakre skoger.

Hvilken type sykling passer deg?

Cross country terrengsykling er for deg som liker å utfordre deg med sykling i ulendt terreng, på sti og gjennom skog. Downhill sammenlignes mer med alpint, der du og sykkelen blir fraktet opp med en heis, og kan trille ned grusveier og baner som slynger seg nedover åssiden. Ønsker du å sykle for treningens del eller som en lengre tur, er landeveissykling mer din greie. Ellers er det alltid mulig å dra på en vanlig sykkeltur for å nyte Dalarnas vakre landskap. Leie av sykler finnes mange steder i Dalarna.

Sykkelstier av høy kvalitet med Biking Dalarna

De beste sykkelløypene i Dalarna er lagt opp av Biking Dalarna, et samarbeid mellom flere destinasjoner i Dalarna. Målet er å gjøre de vakre skogsområdene lett tilgjengelig, og at besøkende enkelt skal kunne finne en passende sti. Gjennom Biking Dalarna kan du sykle i 21 ulike områder, på 140 mil med velskiltede mountainbikestier, 43 mil med familievennlige sykkelturer, 60 mil med landeveissykling og 25 downhilløyper. God mat og overnatting får du også rundt sykkelområdene.

Stisykling i Sälen. Foto: Per Hagdahl / Visit Dalarna

Hit drar du for å sykle i Dalarna

Orsa Grönklitt – aktivitetsparadiset ved Siljansbygden

På toppen av Siljansbygden, i Orsa Grönklitt, ligger villmarken lett tilgjengelig. Her slynger det seg åtte glimrende cross country stier, og du kan få en god kombinasjon av både lettsyklede grusveier, bratte oppoverbakker og artige utforløyper i alpinbakkene. Flere av stiene byr på magisk utsikt over naturområdene, kanskje får du også et glimt av isbjørner – Sveriges eneste isbjørner bor nemlig like i nærheten i Orsa Rovdjurspark.

Sol, bad, restauranter og overnatting? Yes, her er alt som trengs for å gi sykkelferien en ekstra trivelig innramming. En helt egen sti kun for el-sykkel er også tilrettelagt her.

Malung-Sälen – Nord-Europas største turistdestinasjon

Sykkelstier gjennom fjellterreng og idylliske skogsbilveier, landeveier og en egen bikepark – Malung-Sälen er et utendørsmekka gjennom hele sommerensesongen. Bikeparken i Lindvallen tilbyr sykkelstier både for nybegynnere og de som søker større utfordringer. Det finnes også et eget sykkelland for barn. Test ut Rörbäcksnäs MTB som blir omtalt som en av de aller beste cross country løypene i Sverige! Eller som en kuriositet kan du sykle cross country i Vasaloppløypen. Sjekk også ut Öje som sees på som et grusveisparadis. Les mer om sykling i Sälan og Malung.

Idre Fjäll – teknisk sykling i storslått natur

Idre Fjäll er et perfekt sted å både starte med og fortsette å utvikle den tekniske syklingen. I tillegg til seks varierte sykkelstier, ligger det også et skillsområde med hopp, dropp og balanseøvelser for sykkel. Lag gjerne en intern familiekonkurranse i Pumptrack-banen for å se hvem som klarer å kombinere fart og kurver best.

Sykling på Idre Fjäll er først og fremst sosialt, og kan gjerne kombineres med et bad og gode matopplevelser. Prøv for eksempel en middag på Utsikten, med utsikt mot Dalarnas høyeste fjell, Städjan.

Bli utfordret i løypene på Idre Fjäll. Foto: Erik Kilström / Visit Dalarna

Falun – kupert terreng og landeveissykling

Falun er Dalarnas største by, og her sitter sykkelkulturen i ryggmargen på innbyggerne. Sveriges eneste velodrom, en innendørs sykkelbane, ligger her. Det kuperte terrenget rundt byen sørger for varierte opplevelser i skog og mark og langs landeveien. Hjertet av sykkelsporten finner du ved VM arenaen, Lugnet og ved slalåmanlegget, Källviken. Ved Lugnet leier du sykler, Både Lugnet og Falun sentrum har mange overnattingstilbud. Trenger du MTB-sykkel kan du leie dette fra KBK bikes på Gruveområdet. I Bjursås blandes herlig sykling med idylliske seterlandskap, eller fäbodar som det kalles på svensk.

Mora Parken – varierte stier i kupert terreng

Utgangspunktet for de ni sykkelstiene i Mora er Mora Parken. Fire blå sykkelløyper er lagt opp i lett kupert terreng med en nesten helt steinfri sti. Vil du ha mer utfordringer er den svarte løypa fra Vasaloppsarenaen og opp til Mora skistadion verdt å prøve. Landeveissyklingen og stiene beregnet for avslappende turer, er også tegnet inn på kart. I tillegg tilbyr skianlegget, Gesundaberget både bikepark og crosscountry, hvor du kan ta med sykkelen opp i stolheisen. 

Området rundt Mora byr på både enkle og mer krevende sykkelløyper. Foto: Visit Dalarna

Jarlstugan i Rättvik – perfekt for familieferie

Rättvik er en super sommerdestinasjon, og byr på sandstrender og spennende severdigheter, i tillegg til sykling. Sykkelstiene starter ved Jarlstugan, og du kan velge mellom fem cross country stier og to roligere sykkelstier. Sørg også for å få med deg den tradisjonelle midtsommerfeiringen i Dalarna hvis du er i Rättvik rundt Sankthans.

Säfsen Resort – topp komfort for friluftselskere

I Säfsen kan du kombinere en aktiv sykkelferie med avslappende spa-behandlinger på resorten. Bare fire timer kjøring nord-øst fra Oslo, finner du Säfsen Resort, der du kan overnatte i moderne tømmerhytter med alle fasiliteter. La ungene kose seg med pizza, mens du og din kjære nyter det beste fra det svenske kjøkken. I omgivelsene er det tilrettelagt 15 ulike sykkelstier, og du kan velge mellom cross country, landeveissykling og avslappende turstier etter lyst og dagsform.

Les mer om sykling i Dalarna på Biking Dalarna

DALARNA REISEGUIDE

Strandguide til Dalarna

Dalarnas rene sjøer og elver er som skapt for et oppfriskende bad. Er du på jakt etter fine strender og badeplasser gir Dalarna deg mye å velge i. Nedenfor guider vi deg til stedene hvor du kan nyte fine sommerdager i vakre omgivelser.  Orsa Camping  Den...

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Her er en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og knasende mattradisjoner. 1. Gå dypt ned i Falu Gruva – UNESCO En gang i tiden var...

Dalarnas beste smaksopplevelser

Smak deg gjennom Dalarnas lange tradisjoner for pølser, oster, knekkebrød og annet vilt. Oppdag små kaféperler, gårdsbutikker og White guide-restauranter på din vei gjennom Sveriges vakre kulturlandskap. Dette bør du spise i Dalarna Falukorv - Dalarnas stolthet...

Aktiv ferie i Dalarna

Legger du ferien til Dalarna, er du garantert minnerike naturopplevelser, sommer som vinter! Her finner du et stort utvalg familieaktiviteter, samt mer utfordrende vandreterreng og sykkelløyper i de dype svenske skoger. For den aktive nordmannen er kanskje Dalarna...

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...