fbpx
10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Her er en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og knasende mattradisjoner.

1. Gå dypt ned i Falu Gruva – UNESCO

En gang i tiden var Falu Gruva den største kobbergruven i Europa og ble kalt Sveriges skattekiste. Både den tradisjonelle rødfargen, alkoholmonopolet, legevakten og den gode falukorven har alle sitt opphav fra gruven i Falun. I 2001 ble byen satt på UNESCOs verdensarvliste for sin unike historie og betydning. I dag kan du blant annet få guidet tur langt ned i gruvegangene, besøke Gruvemuseet og Verdensarvhuset.

På vei ned i Falu Gruvens dype ganger. Foto: Ingeborg Lindseth

2. Beundre det idylliske hjemstedet til Carl Larsson

En av verdens mest velkjente kunstnerboliger ligger i Sundborn, og tilhørte Carl Larsson og hans kone. Du har helt sikkert sett minst et av Carl Larssons vakre hverdagslige motiver fra hjemplassen, der familien levde i idylliske landlige omgivelser. Det fargerike og unike interiøret i huset, den blomstrende hagen og de levende skikkelsene i bildene har gjort Larsson verdenskjent. Carl Larsson-gården har en lang og spennende historie, og Sundborn har blitt et ikon innen svensk interiør og familieliv.

Utforsk Carl Larssons vakre hjem. Foto: Ingeborg Lindseth

3. Smak nybakt knekkebrød i Skedvi

Knekkebrødbakingens kunst har blitt utviklet og raffinert i flere århundrer i Dalarna. Hos Skedvi Bröd kan du oppleve hvordan bakerne svinger brødspadene og henter ut det deiligste knekkebrødet, og serverer det rykende fersk med en klatt smør. Skedvi Bröd er en del av Kulinariet, en møteplass for småskala mathåndverk, der du også kan nyte et måltid satt sammen av lokalproduserte råvarer, og handle spennende delikatesser i saluhallen.

Hos Skedvi Bröd kan du se hvordan knekkebrødene blir til. Foto: Per Bifrost / Visit Dalarna

4. Lær rovdyrene å kjenne i Orsa Rovdjurspark

Orsa Rovdjurspark er Europas største rovdyrpark. Bli kjent med rovdyr som naturlig lever i det nordiske miljøet, men som er vanskelig å få øye på for folk flest. Bjørn, ulv, gaupe, bergugle og jerv, er noen av dem. Verdens største isbjørnpark, er også en stor attraksjon her, hvor de isbjørnene, Ewa, Wilbär og Hope bor sammen med den lille isbjørnungen som ble født i desember. I tillegg har Orsa Rovdjurspark et Leopard Center hvor du kan å se leopardene hoppe og leke, og observere de utrydningstruede Amurtigerne på Tiger Mountain.

I Orsa Rovdjurspark kan du observere isbjørnene på nært hold. Foto: Kola Productions / Visit Dalarna

5. Midtsommerfeiringenes vugge

Besøk de tradisjonsrike stedene der midtsommerfeiringene går av stabelen i slutten av juni! Midtsommertradisjonen kommer fra Dalarna, og Sveriges og verdens største midtsommerfeiring går av stabelen i Leksand. Rundt Sankthans-helgen samles vanligvis mer enn 20 000 mennesker for å se den staslige maistangen reises akkompagnert av fiolinmusikk, taler, sang og dans. Det feires også på gammelgårder og bygdehus rundt omkring i Dalarna, og dette er tun som er fine å besøke ellers også. Sjekk for eksempel ut Rättviks Gammelgård.

Midtsommer er en slags helligdag i Sverige blir feiret ved å heise maistang
På mistsommeraften reises maistangen på Rättviks Gammalgård. Foto: Ingeborg Lindseth

6. Utforsk Dalahestens hjemplass

Er det én suvenir du skal kjøpe med deg hjem fra Dalarna, er det den vakre røde Dalahesten. Med sin 400 år lange historie startet av skogarbeidere som spikket ved bålet, har Dalahesten blitt verdenskjent, spesielt etter å ha vært med på verdensutstillingen to ganger. Ta turen til idylliske Nusnäs og se hvordan dalahesten fortsatt spikkes og males for hånd – eller prøv selv!

Nils Olssons Hemslöyd er velkjent for å lage de vakre dalahestene. Foto: Ingeborg Lindseth

7. Overnatt og bli oppvartet på Dalarnavis

Kjenn Dalarnaatmosfæren på kroppen ved å tilbringe natten på et sjarmerende, falurødt hotell. Gårder med vakker beliggenhet og flere hundre år lang historie i veggene, har blitt omgjort til overnattingsplasser med moderne fasiliteter. To slike hotell er Åkerblads og Dalecarlia Hotel & Spa som tilbyr deilige spaavdelinger og gourmetmåltider med råvarer fra området. Les mer om unike bosteder i Dalarna her.

Det koselige tunet på Åkerblads hotell. Foto: Ingeborg Lindseth

8. Gå, løp eller sykle det historiske Vasaloppet

Verdens lengste langløp på ski går av stabelen fra Sälen til Mora i Dalarna, og har utviklet seg til både et sykkelritt og et ultramaraton som tiltrekker tusenvis av mennesker hvert år. Skiløpere har årlig konkurrert i Vasaloppet i snart 100 år, og tar imot kjente skiløpere fra hele verden under vinterveckan, så vel som skientisiaster som vil kombinere sosial hygge med en skikkelig utfordring.

Klare for Vasaloppet. Foto: Visit Dalarna

9. Besøk eller bo på en koselig fäbod

På en fäbod, eller en seter som vi kaller det på norsk, får du et innblikk i Dalarnas sterke kulturarv. På 1800-tallet var flere tusen setre i drift om sommeren når dyrene skulle på beite. Mange av disse eksisterer fortsatt med dyr, produksjon av kjøtt- og meierivarer, og tilbyr både overnatting og matservering til gjester. Enten du vil ta med familien for å oppleve svensk seterdrift, eller tilbringe en lengre periode som frivillig på en seter, har du mange ulike fäboder å velge mellom i Dalarna.

Nyperoser vokser utenfor en gammel stue i Sverige
Besøk et gammelt setermiljø i Dalarna. Foto: Ingeborg Lindseth

10. Dra på sykkeleventyr i Lugnet i Falun

Det kuperte terrenget rundt Dalarnas største by sørger for perfekte sykkelopplevelser i variert skog og mark, og langs landeveien i mange dager. Hjertet av sykkelsporten finner du ved VM arenaen, Lugnet og ved slalåmanlegget, Källviken. Gondolbanen, Bergbanan frakter deg og sykkelen din opp på åsen, hvor du kan velge deg en passende rute ned. Test dine downhill-skills i Fet Mats eller Gamle Mormor, sykkelløyper som har blitt brukt under flere av landet største konkurranser. Eller prøv terrengsykkelløyper i alle vanskelighetsgrader og lengder.

Falun har et stort utvalg sykkelløyper. Foto: Erik Kilström / Visit Dalarna

DALARNA REISEGUIDE

Utforsk Vasaloppsarenaen

Tilgjengelig og vakker, innrammet av små landsbyer og granskog, kryssende grusveier og oppgåtte stier. Vasaloppsarenaen er en møteplass for friluftsliv og opplevelser året rundt i Dalarna. Her har generasjoner gått fra by til by. Snør på deg joggeskoene eller...

Dalarnas vakre natur

Naturen er alltid tett på i Dalarna, med sine store skoger, glitrende innsjøer og vide fjellområder. Kombinert med de idylliske rødmalte tunene er Dalarna en fryd å utforske. Her er det opplevelser og fotomotiver i fleng! Elver, innsjøer og strender I Dalarna er du...

Kultur og tradisjon i Dalarna

Hørt om Dalahesten og Falurød maling? De kommer begge fra Dalarna, innlandsregionen vest i Sverige. Her er kulturarven sterk og historien lang for håndverk, mattradisjoner og midtsommerfeiring. Det er i Dalarna du finner kulturskatter, som...

Dalarna: Sveriges sykkeldestinasjon nummer en!

Dalarna er et sant sykkelparadis! Lek deg i mer enn 200 mil med sykkelstier, perfekte for cross country, downhill og avslappende landeveissykling. Her er en sykkelguide til de beste sykkeldestinasjonene i Dalarna! Enten du er nybegynner eller har lang erfaring på...

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...