Shopping i Dalarna

Shop deg gjennom Dalarna! Utforsk bysentrum med sjarm og karakter, gjør gode funn på loppiser, garasjesalg, second hand-butikker og antikkboder. Oppdag lokalprodusert mat og Dalarnas unike håndverk og design.

Falun – Dalarnas bykjerne

I Dalarnas bykjerne, Falun, finner du en skjønn blanding av gammelt og nytt, koselig byliv og inspirerende shopping med småbutikker, store kjeder og gallerier. Dalarnas designstrøk på Slaggatan samler butikker med fokus på innredning, klær, håndverk og antikke godbiter.

Fra Falun er det bare 20 minutters biltur til handelsstedet Borlänge, som er Dalarnas shoppingmekka nummer én – med et stort utvalg som lokker mange besøkende.

Kupolen og Norra Backa i Borlänge

Kupolen er Dalarnas største kjøpesenter med 76 butikker, kaféer og restauranter. Midt imot Kupolen ligger Borlänges nye shoppingområde, Norra Backa med alt fra treningsklær og hjemmeelektronikk, til matvarer. Her finner du blant annet IKEA, Clas Ohlson, Systembolaget, Coop og Apoteket.

Säter og Hedemora

En halvtimes biltur fra Borlänge venter disse to mindre småbyene. I Säter møtes du av pastellfargede trefasader og lave hus med bindingsverk. Byen formidler en stilfull og gammeldags idyll i den sjarmerende bykjernen – en av Sveriges best bevarte trebyer. I de gamle smugene, hvor gatenettverket er fra 1600-tallet, møtes du av koselige restauranter, kaféer og butikker.

Å handle i Hedemora har vært en middelaldertradisjon siden 1400-tallet, og her møter du en avslappende atmosfære der stresset og trengselen er langt borte. Rusle mellom de to trivelige små galleriene, ta deg en fika på en liten kafé og utforsk de koselige butikkene. På sommeren finnes det flere matmarked og gårdsbutikker som tilbyr lokalproduserte delikatesser av høy kvalitet.

Finn skatter på Klassiska Byggvaror i Hedemora. Foto: Visit Dalarna

Insjön og Mora

Også andre deler av Dalarna tilbyr utmerkede shoppingmuligheter, for eksempel byen Insjön, den sørlige porten inn til Siljansbygden. Her lever Clas Ohlsons minne videre gjennom bedriften med samme navn. Clas Ohlson startet sin postordrevirksomhet her i 1918 og butikken i Insjön er i dag et populært shopping-reisemål i Dalarna. Butikken ligger ved Hjultorget, det ekspansive handelsområdet med et flertall butikker.

Mora, som ligger ved den nordre delen av sjøen Siljan, er Dalarnas nordligste sentrum for handel med et 100-talls butikker fordelt på tre ulike handelsområder. Selve sentrum ligger vakkert til et steinkast fra Siljans strand og havn. Her kan du rusle rundt i Moras smågater og torg, blant koselige butikker, restauranter og kaféer.

Ved den østre innfarten finner du det voksende handelsområdet, Noret. Et stort varehus og flere matvarekjeder ligger her, i tillegg til fast food-restauranter. På andre siden av Österdalsälven finner du Moras tredje handelsområdet, Tuvan. Her finner du blant annet innredning, møbler, motor og virksomhet innenfor bygg og hage.

Flere shoppingtips i Dalarna

I Dalarna finner du et bredt utvalg av alt fra tidløst håndverk til moderne klassikere. Let deg gjennom tradisjonelle butikker hvor det selges folkedrakter, treverk, lokale delikatesser og sløydhåndverk med et moderne innslag – alle med «Dalatouch».

Lokale håndverksbutikker

På Dalarnas Hemslöjd i Falun, Floda Hemslöjd, Rättviks Hemslöjd og Mora Hemslöjd finner du garantert flotte suvenirer, gaver eller et minne med spor fra Dalarna. Når det er snakk om tradisjonelle produkter, bør et besøk i Leksands Knekkebrød Bakeributikk absolutt stå på listen. Her kan du kjøpe det prisbelønte knekkebrødet som så mange nordmenn elsker. I butikken finner du også interiørartikler, suvenirer og mat med sterk tilknytning til bygda.

På Hantverksbyn i Rättvik kan du finne suvenirer og fine gaver. Foto: Visit Dalarna

Tradisjonsdesign i Leksand

I Leksand ligger også Crona Craft. Dette er en butikk fylt med tradisjonelle og bærekraftige produkter av høy kvalitet. Klær, keramikk og interiørartikler er bare noe av det du kan kjøpe med deg hjem.

Keramikk i Vikarbyn

Er du glad i keramikkprodukter og pannekaker? Ta turen innom Mikaela Willers butikk og keramikkverksted i Blombergsgården i Vikarbyn. Her finner du hånddreide keramikkprodukter i alle former og farger produsert i Dalarna. Ikke dra videre før du får smakt en deilig crêpe på Vikarbyns Crêperie.

Ta med deg noen dalasmaker hjem fra Kulinariet. Foto: Per Bifrost / Visit Dalarna

Kunstneriske opplevelser hos Ylva

I et bortgjemt jernbanebygg ved togstasjonen i Leksand har designeren Ylva Skarp skapt en kreativ oase, med atelier, showroom og butikk. Her får du kjøp Ylvas karakteristiske prints og produkter, originalkunst, møbler, skulpturer og objekter skapt av Ylva selv og i samarbeid med ulike kunstnere og håndverkere. I løpet av sommeren arrangeres det popup-vernissasje, loppis og musikalske gjestespill.

Lokale delikatesser på Kulinariet i Stora Skedvi

Midt i den lille byen Stora Skedvi, i et gammelt industribygg, ligger Kulinariet. Her har små og lokale matprodusenter fått et helt eget sted for å vise sine produkter. I dag finner du Saluhall, meieri, bakeri og restaurant i Kulinariet. Vil du oppleve lokale mattradisjoner og produkter er dette stedet for deg!

DALARNA REISEGUIDE

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Her er en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og knasende mattradisjoner. 1. Gå dypt ned i Falu Gruva – UNESCO En gang i tiden var...

Temaparker, badeland og familieattraksjoner i Dalarna

Oppdag Dalarnas kuleste familieopplevelser som sikrer gøyale, lærerike og magiske stunder. Her er 8 temaparker, badeland og dyreparker du trygt kan ta med på reiseruta for bilferien. Enten værgudene byr på regn eller sol, finnes det alltid en familiepark å besøke i...

Dalarna: Sveriges sykkeldestinasjon nummer en!

Dalarna er et sant sykkelparadis! Lek deg i mer enn 200 mil med sykkelstier, perfekte for cross country, downhill og avslappende landeveissykling. Her er en sykkelguide til de beste sykkeldestinasjonene i Dalarna! Enten du er nybegynner eller har lang erfaring på...

Dalarnas vakre natur

Naturen er alltid tett på i Dalarna, med sine store skoger, glitrende innsjøer og vide fjellområder. Kombinert med de idylliske rødmalte tunene er Dalarna en fryd å utforske. Her er det opplevelser og fotomotiver i fleng! Elver, innsjøer og strender I Dalarna er du...

Sommertips

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!