Shopping i Dalarna

Shop deg gjennom Dalarna! Utforsk bysentrum med sjarm og karakter, gjør gode funn på loppiser, garasjesalg, second hand-butikker og antikkboder. Oppdag lokalprodusert mat og Dalarnas unike håndverk og design.

Falun – Dalarnas bykjerne

I Dalarnas bykjerne, Falun, finner du en skjønn blanding av gammelt og nytt, koselig byliv og inspirerende shopping med småbutikker, store kjeder og gallerier. Dalarnas designstrøk på Slaggatan samler butikker med fokus på innredning, klær, håndverk og antikke godbiter.

Fra Falun er det bare 20 minutters biltur til handelsstedet Borlänge, som er Dalarnas shoppingmekka nummer én – med et stort utvalg som lokker mange besøkende.

Kupolen og Norra Backa i Borlänge

Kupolen er Dalarnas største kjøpesenter med 76 butikker, kaféer og restauranter. Midt imot Kupolen ligger Borlänges nye shoppingområde, Norra Backa med alt fra treningsklær og hjemmeelektronikk, til matvarer. Her finner du blant annet IKEA, Clas Ohlson, Systembolaget, Coop og Apoteket.

Säter og Hedemora

En halvtimes biltur fra Borlänge venter disse to mindre småbyene. I Säter møtes du av pastellfargede trefasader og lave hus med bindingsverk. Byen formidler en stilfull og gammeldags idyll i den sjarmerende bykjernen – en av Sveriges best bevarte trebyer. I de gamle smugene, hvor gatenettverket er fra 1600-tallet, møtes du av koselige restauranter, kaféer og butikker.

Å handle i Hedemora har vært en middelaldertradisjon siden 1400-tallet, og her møter du en avslappende atmosfære der stresset og trengselen er langt borte. Rusle mellom de to trivelige små galleriene, ta deg en fika på en liten kafé og utforsk de koselige butikkene. På sommeren finnes det flere matmarked og gårdsbutikker som tilbyr lokalproduserte delikatesser av høy kvalitet.

Finn skatter på Klassiska Byggvaror i Hedemora. Foto: Visit Dalarna

Insjön og Mora

Også andre deler av Dalarna tilbyr utmerkede shoppingmuligheter, for eksempel byen Insjön, den sørlige porten inn til Siljansbygden. Her lever Clas Ohlsons minne videre gjennom bedriften med samme navn. Clas Ohlson startet sin postordrevirksomhet her i 1918 og butikken i Insjön er i dag et populært shopping-reisemål i Dalarna. Butikken ligger ved Hjultorget, det ekspansive handelsområdet med et flertall butikker.

Mora, som ligger ved den nordre delen av sjøen Siljan, er Dalarnas nordligste sentrum for handel med et 100-talls butikker fordelt på tre ulike handelsområder. Selve sentrum ligger vakkert til et steinkast fra Siljans strand og havn. Her kan du rusle rundt i Moras smågater og torg, blant koselige butikker, restauranter og kaféer.

Ved den østre innfarten finner du det voksende handelsområdet, Noret. Et stort varehus og flere matvarekjeder ligger her, i tillegg til fast food-restauranter. På andre siden av Österdalsälven finner du Moras tredje handelsområdet, Tuvan. Her finner du blant annet innredning, møbler, motor og virksomhet innenfor bygg og hage.

Flere shoppingtips i Dalarna

I Dalarna finner du et bredt utvalg av alt fra tidløst håndverk til moderne klassikere. Let deg gjennom tradisjonelle butikker hvor det selges folkedrakter, treverk, lokale delikatesser og sløydhåndverk med et moderne innslag – alle med «Dalatouch».

Lokale håndverksbutikker

På Dalarnas Hemslöjd i Falun, Floda Hemslöjd, Rättviks Hemslöjd og Mora Hemslöjd finner du garantert flotte suvenirer, gaver eller et minne med spor fra Dalarna. Når det er snakk om tradisjonelle produkter, bør et besøk i Leksands Knekkebrød Bakeributikk absolutt stå på listen. Her kan du kjøpe det prisbelønte knekkebrødet som så mange nordmenn elsker. I butikken finner du også interiørartikler, suvenirer og mat med sterk tilknytning til bygda.

På Hantverksbyn i Rättvik kan du finne suvenirer og fine gaver. Foto: Visit Dalarna

Tradisjonsdesign i Leksand

I Leksand ligger også Crona Craft. Dette er en butikk fylt med tradisjonelle og bærekraftige produkter av høy kvalitet. Klær, keramikk og interiørartikler er bare noe av det du kan kjøpe med deg hjem.

Keramikk i Vikarbyn

Er du glad i keramikkprodukter og pannekaker? Ta turen innom Mikaela Willers butikk og keramikkverksted i Blombergsgården i Vikarbyn. Her finner du hånddreide keramikkprodukter i alle former og farger produsert i Dalarna. Ikke dra videre før du får smakt en deilig crêpe på Vikarbyns Crêperie.

Ta med deg noen dalasmaker hjem fra Kulinariet. Foto: Per Bifrost / Visit Dalarna

Kunstneriske opplevelser hos Ylva

I et bortgjemt jernbanebygg ved togstasjonen i Leksand har designeren Ylva Skarp skapt en kreativ oase, med atelier, showroom og butikk. Her får du kjøp Ylvas karakteristiske prints og produkter, originalkunst, møbler, skulpturer og objekter skapt av Ylva selv og i samarbeid med ulike kunstnere og håndverkere. I løpet av sommeren arrangeres det popup-vernissasje, loppis og musikalske gjestespill.

Lokale delikatesser på Kulinariet i Stora Skedvi

Midt i den lille byen Stora Skedvi, i et gammelt industribygg, ligger Kulinariet. Her har små og lokale matprodusenter fått et helt eget sted for å vise sine produkter. I dag finner du Saluhall, meieri, bakeri og restaurant i Kulinariet. Vil du oppleve lokale mattradisjoner og produkter er dette stedet for deg!

DALARNA REISEGUIDE

Kultur og tradisjon i Dalarna

Hørt om Dalahesten og Falurød maling? De kommer begge fra Dalarna, innlandsregionen vest i Sverige. Her er kulturarven sterk og historien lang for håndverk, mattradisjoner og midtsommerfeiring. Det er i Dalarna du finner kulturskatter, som...

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Dalarnas beste smaksopplevelser

Smak deg gjennom Dalarnas lange tradisjoner for pølser, oster, knekkebrød og annet vilt. Oppdag små kaféperler, gårdsbutikker og White guide-restauranter på din vei gjennom Sveriges vakre kulturlandskap. Dette bør du spise i Dalarna Falukorv - Dalarnas stolthet...

Midtsommer i Sverige

Midtsommer er Sveriges svar på 17. mai, en gledens dag med storslåtte feiringer over hele landet. Det skåles, danses og feires inn i de sene nattetimer på en av årets lyseste dager. Svenskene feirer årets lengste dag med brask og bram. Selve midtsommeraften faller...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.