Kultur og tradisjon i Dalarna

Hørt om Dalahesten og Falurød maling? De kommer begge fra Dalarna, innlandsregionen vest i Sverige. Her er kulturarven sterk og historien lang for håndverk, mattradisjoner og midtsommerfeiring.

Det er i Dalarna du finner kulturskatter, som kulturarenaen Dalhalla i Rättvik, Carl Larsson-gården i Sundborn og akvarellmaleren Anders Zorns hjem og museum. Flere kjente kunsthåndverkere og formgivere i Sverige har hentet inspirasjon fra Carl Larssons hustru – Karin Larsson. Paret Larsson har satt sine spor på svensk kunst og design for alltid iIKEAs møbler og H&M’s Conscious Exclusive Collection fra 2018. 

En av regionens mest velkjente attraksjoner er Falun Koppergruve; med museum, unike omgivelser og mulighet for gruvesightseeinghar den kapret en plass på UNESCOs verdensarvliste. Se en liste over alle Sveriges 15 verdensarvsteder her.

Falu Gruva er også del av Kulturresan, der Dalarnas ni største kulturhistoriske reisemål er samlet. Skaff deg Kulturpasset for å bli bedre kjent med alle sammen; Dalahesten, Carl Larsson-gården, Dalarnas Museum, Verket & Avesta Art, Ornässtugan, Hildasholm, Zorn, Porfyrmuseet og Falu Gruva.

Foto: Ingeborg Lindseth
Foto: Ingeborg Lindseth
Foto: Ingeborg Lindseth

De største midtsommerfeiringene

Dalarna er stedet å sette kursen mot for å oppleve verdens største midtsommerfeiring. Rundt Sankthans-helgen samles mer enn 20 000 mennesker i Leksand for å se den staslige maistangen reises akkompagnert av fiolinmusikk, taler, sang og dans. Det feires også på gammelgårder og bygdehus rundt omkring i Dalarna, så forhør deg gjerne med lokalfolk om hvor du kan være med å feire. Les mer om midtsommerfeiringen her.

Dalarnas ulike folkedrakter

Tradisjonen for folkedrakter i Sverige er aller sterkest i Dalarna, der utviklingen av ulike design har foregått i over 300 år. Hvert sogn hadde sin egen folkedrakt, der både skjørt, bukser, broderier og farger kunne være forskjellige, ikke ulikt våre egne bunader. Tidligere ble folkedraktene brukt til både hverdags og høytider, der noen av plaggene varierte ut ifra anledning og sesong. I dag brukes folkedraktene gjerne til midtsommerfeiringen og andre festlige anledninger i løpet av året. I Dalarnas museum i Falun kan du se en utstilling av et 50-talls folkedrakter.

Vakre håndlagde suvenirer fra Dalarna kjøper du her.

Bjørkeløv surres rundt maistangen på Rättvik Gammelgård. Foto: Ingeborg Lindseth

Tradisjonell matkultur

Ønsker du å gjøre en reise basert på svensk matkultur, er Dalarna et bra sted å starte. I nord finner du de villere samiske smakene, mens du lengre sør i Dalarna kan nyte smaker fra både skogen, elvene og åkeren. Falukorv, dalaost og knekkebrød fra Leksand er bare noe av det du kan glede deg til på matreisen i Dalarna. Utforsk flere lokale delikatesser her.

Fäbod – seterkulturen i Dalarna

På en fäbod, eller en seter som vi kaller det på norsk, får du et innblikk i Dalarnas sterke kulturarv. På 1800-tallet var flere tusen setre i drift om sommeren når dyrene skulle på beite. Mange av disse eksisterer fortsatt med dyr, produksjon av kjøtt- og meierivarer, og tilbyr både overnatting og matservering til gjester. Enten du vil ta med familien for å oppleve svensk seterdrift, eller tilbringe en lengre periode som frivillig på en seter, har du mange ulike fäboder å velge mellom i Dalarna.

Setertradisjonen er fortsatt sterk i Dalarna. Foto: Ingeborg Lindseth

DALARNA REISEGUIDE

Finn ditt Vasalopp

Vasaloppet er en av Sveriges mest populære mosjonsløp for skiløpere, syklister og løpere. Her har drøyt en million mosjonister nytt den vakre naturen og herlige utfordringene siden 1922. Kom og ta del i det historiske løpet du og! I dag kan du bli med på flere ulike...

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Her er en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og knasende mattradisjoner. 1. Gå dypt ned i Falu Gruva – UNESCO En gang i tiden var...

Aktiv ferie i Dalarna

Legger du ferien til Dalarna, er du garantert minnerike naturopplevelser, sommer som vinter! Her finner du et stort utvalg familieaktiviteter, samt mer utfordrende vandreterreng og sykkelløyper i de dype svenske skoger. For den aktive nordmannen er kanskje Dalarna...

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Sommertips

Strandguide: Gotlands beste strender

Strandguide: Gotlands beste strender

Drømmer du om sydlige strøk, men ikke ønsker å reise så langt? Da er Gotland svaret! Øya i Østersjøen byr på fantastiske strender og det stedet i Sverige med flest soldager. Den flate øya har 80 mil...

Forsommer på Sveriges riviera

Forsommer på Sveriges riviera

På jakt etter en kortreist forsommerdestinasjon med lange strender og fantastiske restauranter? Fortvil ikke, vi har svaret! Hallandsregionen rett sør for Gøteborg byr på noen av Sveriges fineste...

5-stjerners camping i Sverige

5-stjerners camping i Sverige

Er du ute etter en campingferie med det lille ekstra? Da er femstjerners camping noe for deg! Sverige kan skilte med 14 campingplasser med fem stjerner. Luksuscampingene i Sverige har fasiliteter...