Kultur og tradisjon i Dalarna

Hørt om Dalahesten og Falurød maling? De kommer begge fra Dalarna, innlandsregionen vest i Sverige. Her er kulturarven sterk og historien lang for håndverk, mattradisjoner og midtsommerfeiring.

Det er i Dalarna du finner kulturskatter, som kulturarenaen Dalhalla i Rättvik, Carl Larsson-gården i Sundborn og akvarellmaleren Anders Zorns hjem og museum. Flere kjente kunsthåndverkere og formgivere i Sverige har hentet inspirasjon fra Carl Larssons hustru – Karin Larsson. Paret Larsson har satt sine spor på svensk kunst og design for alltid iIKEAs møbler og H&M’s Conscious Exclusive Collection fra 2018. 

En av regionens mest velkjente attraksjoner er Falun Koppergruve; med museum, unike omgivelser og mulighet for gruvesightseeinghar den kapret en plass på UNESCOs verdensarvliste. Se en liste over alle Sveriges 15 verdensarvsteder her.

Falu Gruva er også del av Kulturresan, der Dalarnas ni største kulturhistoriske reisemål er samlet. Skaff deg Kulturpasset for å bli bedre kjent med alle sammen; Dalahesten, Carl Larsson-gården, Dalarnas Museum, Verket & Avesta Art, Ornässtugan, Hildasholm, Zorn, Porfyrmuseet og Falu Gruva.

Foto: Ingeborg Lindseth
Foto: Ingeborg Lindseth
Foto: Ingeborg Lindseth

De største midtsommerfeiringene

Dalarna er stedet å sette kursen mot for å oppleve verdens største midtsommerfeiring. Rundt Sankthans-helgen samles mer enn 20 000 mennesker i Leksand for å se den staslige maistangen reises akkompagnert av fiolinmusikk, taler, sang og dans. Det feires også på gammelgårder og bygdehus rundt omkring i Dalarna, så forhør deg gjerne med lokalfolk om hvor du kan være med å feire. Les mer om midtsommerfeiringen her.

Dalarnas ulike folkedrakter

Tradisjonen for folkedrakter i Sverige er aller sterkest i Dalarna, der utviklingen av ulike design har foregått i over 300 år. Hvert sogn hadde sin egen folkedrakt, der både skjørt, bukser, broderier og farger kunne være forskjellige, ikke ulikt våre egne bunader. Tidligere ble folkedraktene brukt til både hverdags og høytider, der noen av plaggene varierte ut ifra anledning og sesong. I dag brukes folkedraktene gjerne til midtsommerfeiringen og andre festlige anledninger i løpet av året. I Dalarnas museum i Falun kan du se en utstilling av et 50-talls folkedrakter.

Vakre håndlagde suvenirer fra Dalarna kjøper du her.

Bjørkeløv surres rundt maistangen på Rättvik Gammelgård. Foto: Ingeborg Lindseth

Tradisjonell matkultur

Ønsker du å gjøre en reise basert på svensk matkultur, er Dalarna et bra sted å starte. I nord finner du de villere samiske smakene, mens du lengre sør i Dalarna kan nyte smaker fra både skogen, elvene og åkeren. Falukorv, dalaost og knekkebrød fra Leksand er bare noe av det du kan glede deg til på matreisen i Dalarna. Utforsk flere lokale delikatesser her.

Fäbod – seterkulturen i Dalarna

På en fäbod, eller en seter som vi kaller det på norsk, får du et innblikk i Dalarnas sterke kulturarv. På 1800-tallet var flere tusen setre i drift om sommeren når dyrene skulle på beite. Mange av disse eksisterer fortsatt med dyr, produksjon av kjøtt- og meierivarer, og tilbyr både overnatting og matservering til gjester. Enten du vil ta med familien for å oppleve svensk seterdrift, eller tilbringe en lengre periode som frivillig på en seter, har du mange ulike fäboder å velge mellom i Dalarna.

Setertradisjonen er fortsatt sterk i Dalarna. Foto: Ingeborg Lindseth

DALARNA REISEGUIDE

Aktiv ferie i Dalarna

Legger du ferien til Dalarna, er du garantert minnerike naturopplevelser, sommer som vinter! Her finner du et stort utvalg familieaktiviteter, samt mer utfordrende vandreterreng og sykkelløyper i de dype svenske skoger. For den aktive nordmannen er kanskje Dalarna...

Temaparker, badeland og familieattraksjoner i Dalarna

Oppdag Dalarnas kuleste familieopplevelser som sikrer gøyale, lærerike og magiske stunder. Her er 8 temaparker, badeland og dyreparker du trygt kan ta med på reiseruta for bilferien. Enten værgudene byr på regn eller sol, finnes det alltid en familiepark å besøke i...

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Her er en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og knasende mattradisjoner. 1. Gå dypt ned i Falu Gruva – UNESCO En gang i tiden var...

Finn ditt Vasalopp

Vasaloppet er en av Sveriges mest populære mosjonsløp for skiløpere, syklister og løpere. Her har drøyt en million mosjonister nytt den vakre naturen og herlige utfordringene siden 1922. Kom og ta del i det historiske løpet du og! I dag kan du bli med på flere ulike...

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...