Kulturresan: De 9 beste kulturopplevelsene i Dalarna

Planlegg en kulturell rundreise gjennom Dalarna, og lær mer om Sveriges kulturarv og historie. Kulturresan er en rundtur som inneholder ni av de mest unike kulturopplevelsene Dalarna.

La deg begeistre av Dalarnas unike kulturhistorie og lær mer om hvordan det har preget regionen til det den er i dag. Opplev unike kunstnerhjem, verdensarv, historiske industrimiljøer og hager, i kombinasjon med vakker natur, vide skoger, innsjøer og høye fjell. Reiser du med barn, kan du også variere bilturen med å inkludere temaparker og andre familievennlige attraksjoner.

Her er Kulturresans 9 stoppesteder

1. Verket & Avesta Art 

Verket er et prisbelønnet opplevelsesmuseum fylt med industrihistorie og ulike kunstutstillinger. Her møter du en spennende kombinasjon av historie, kunst og teknikk. Avesta Art er en kunstinstallasjon i Verket som inneholder samtidskunst fra nasjonale og internasjonale kunstnere. I Verket finner du også permanente utstillinger, som glasskunst av Kjell Engman og Korridoren av Sonja Nilsson.

2. Carl Larssongården 

Carl Larsson er en av Sveriges mest kjente og elskede kunstnere. Du har helt sikkert sett minst et av Carl Larssons vakre, hverdagslige motiver fra hjemplassen, der familien levde i idylliske omgivelser. Det fargerike og unike interiøret i huset, den blomstrende hagen og de levende skikkelsene i bildene har gjort Larsson verdenskjent. Carl Larsson-gården har en lang og spennende historie, og huset i Sundborn har blitt et ikon innen svensk interiør og familieliv. Det arrangeres daglig guidede turer på gården for de som vil vite mer om den verdensberømte kunstneren og hans kone Karin.

Den vakre fasaden på Carl Larsson-gården. Foto: Ingeborg Lindseth

3. Dalarnas museum 

Dalarnas museum er dalafolkets eget museum, med Sveriges største offentlige samling av Dalahester fra ulike tidsperioder og med forskjellige kunstneriske uttrykk. Et 50-talls folkedrakter er også utstilt her på museet i Falun. Dalarnas museum er et perfekt sted å starte reisen din i Dalarna. Her får du innblikk i spenningen og dynamikken som råder i regionens forskjellige områder.

4. Falu Gruva 

En gang i tiden var Falu Gruva den største kobbergruven i Europa og ble kalt Sveriges skattekiste. Kobber fra Falun ble til slottstak, kirkespir, mynter og kjøkkenutstyr i hele Europa. I dag kan du bli med på guidet tur så langt ned som 67 meter under jorden i de gamle gruvegangene, mens guiden forteller om driften og historien til gruven. Det var Falu Gruva som bidro til etableringen av det moderne industrisamfunnet som ble byen Falun. I dag er Falu Gruva en av 15 svenske steder som står på UNESCOs verdensarvliste.

Tør du bli med på gruvesightseeing i Falu Gruva? Foto: Ingeborg Lindseth

5. Ornässtugan 

Vakkert beliggende ved sjøen Runn mellom Borlänge og Falun, ligger Sveriges nest eldste museum, Ornässtugan. Bygget tilhørte en velstående fjellmann og var en del av et nærliggende gårdsbygg. Bygget er blitt historisk grunnet besøket Gustav Eriksson Vasa gjorde dit i 1520. Det sies at det var her veien til tronen startet, og historiene om hvordan han samlet Dalafolket til opprør har blitt fortalt i Ornässtugan i over 500 år. Historiene har også dannet grunnlaget for Vasaloppet.

6. Dalahesten 

Den oransjerøde Dalahesten i tre er et klassisk ikon for Sverige fra Dalarna. Forgjengeren til vår tids dalahest ble født på 1700-tallet da skogsarbeiderne satt ved ilden etter en lang dags arbeid. Under mørke vinterkvelder koblet mange av dem av med å spikke. Ofte ble det en hest de lagde, hesten var jo en trofast arbeidskamerat både i skogen, på åker og eng. Trehestene ble dermed en populær leke for barna hjemme i byen og den ekte dalahesten lages bare i Dalarna. Et besøk til Nils Olsson Dalahästar i Nusnäs kan vise deg hvor dette erkesvenske nasjonalsymbolet blir til. Du kan også få male din egen dalahest!

Se hvordan Dalahestene bli til på nært hold i Nusnäs. Foto: Ingeborg Lindseth

7. Hildasholm 

Vakre Hildasholm var i sin tid en bryllupsgave fra legen og forfatteren Axel Munthe, til sin kone Hilda Pennington Mellor. Huset ble bygget i 1910 og det originale interiøret er vel bevart. Rundt huset ligger en to hektar stor naturpark med ulike hager inspirert av Hildas barndom fra England, Frankrike og Italia. Det arrangeres guidede visninger av huset og hagene gjennom hele sommeren.

8. Zornmuseet 

Zornmuseet i Mora hører til Sveriges mest populære kunstmuseer. Museet er en hyllest til Anders Zorn (1860-1920) og kan friste med verdens største samling av verk fra den kjent kunstneren. Ett utvalg av Zorns akvareller, oljemalerier, skulpturer og tegninger er alltid utstilt, ofte sammen med kunst og håndverk fra kunstnerens egne samlinger. I løpet av året arrangeres det også temporære utstillinger på museet.

Hvis du synes Zorns hus er spesielt på utsiden, vent til du får se innsiden! Foto: Ingeborg Lindseth

9. Porfyrmuseet 

Porfyrmuseet i Älvdalen er en industri- og kulturskatt som under sin storhetstid eksporterte varer over hele verden. Porfyrsteinen regnes som en av de hardeste bergartene i verden og egner seg derfor perfekt til å slipe og polere. Ved siden av det steinharde kunstverkene i porfyr finnes det i tillegg en stor samling av Hagström-gitarer. Firmaet AB Albin Hagström lagde mer enn en million trekkspill, gitarer og PA-anlegg i løpet av sin tid i Älvdalen. Gitarene som ble laget her ble brukt av kjente artister som Elvis, ABBA, Frank Zappa med flere. I dag kan du i museet se et stort utvalg av instrumentene som ble produsert her, blant annet en kopi av Elvis sin gitar, Viking 2.

Skaff deg kulturpasset

Ved kjøp av Kulturpasset får du et eget pass som stemples på hvert stoppested. Passet vil det gi deg opp til halv pris på inngang på flere av severdighetene, samt rabatter i museumsbutikkene eller på guidede turer. Besøker du alle stedene venter en ekstra overraskelse!

DALARNA REISEGUIDE

Strandguide til Dalarna

Dalarnas rene sjøer og elver er som skapt for et oppfriskende bad. Er du på jakt etter fine strender og badeplasser gir Dalarna deg mye å velge i. Nedenfor guider vi deg til stedene hvor du kan nyte fine sommerdager i vakre omgivelser.  Orsa Camping  Den...

Dalarnas beste smaksopplevelser

Smak deg gjennom Dalarnas lange tradisjoner for pølser, oster, knekkebrød og annet vilt. Oppdag små kaféperler, gårdsbutikker og White guide-restauranter på din vei gjennom Sveriges vakre kulturlandskap. Dette bør du spise i Dalarna Falukorv - Dalarnas stolthet...

Unike bosteder i Dalarna

Et unikt bosted løfter reiseopplevelsen til nye høyder. I Dalarna har du flere kule overnattingssteder å velge mellom, enten du foretrekker en natt svevende i et månetelt, på en gammel seter, i et flytende hotellrom eller på en historisk herregård. Her er 11 tips til...

Shopping i Dalarna

Shop deg gjennom Dalarna! Utforsk bysentrum med sjarm og karakter, gjør gode funn på loppiser, garasjesalg, second hand-butikker og antikkboder. Oppdag lokalprodusert mat og Dalarnas unike håndverk og design. Falun – Dalarnas bykjerne I Dalarnas bykjerne, Falun,...

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...