Dalarnas vakre natur

Naturen er alltid tett på i Dalarna, med sine store skoger, glitrende innsjøer og vide fjellområder. Kombinert med de idylliske rødmalte tunene er Dalarna en fryd å utforske. Her er det opplevelser og fotomotiver i fleng!

Elver, innsjøer og strender

I Dalarna er du aldri langt fra en innsjø eller en elv, noe som gjør regionen et perfekt reisemål for både fiskere, padlere og badeløver. Her kan du lett finne deg ditt eget lille naturparadis, og nyte stillheten i fred og ro. Dalarna har også flere fine strandperler med temperert og deilig badevann om sommeren.

I hjertet av Dalarna ligger regionens største innsjø, Siljan, som omkranses av flere av Dalarnas mest kjente kulturskatter. Hver sommer går det en rutebåt ved navn M/S Gustaf Wasa på innsjøen, der du kan nyte en rolig båttur mellom Rättvik, Mora og Leksand. I Rättvik kan du spasere utover Långbryggan, trolig verdens lengste innsjøbrygge bygget av tre. Den strekker seg hele 628 meter ut på innsjøen og gir vakker utsikt i alle retninger.

Den nest største innsjøen heter Runn og ligger mellom byene, Falun og Borlänge. Et velegnet sted for bading, padling, seiling, SUP og utforsking av de rundt 100 øyene. Til tross for å være en innlandsregion, kan du altså fint ta strandferien i Dalarna om sommeren. Mange campingplasser, unike bosteder og søte røde stuer ligger vakkert plassert ved små vann, og tilbyr et stort utvalg av aktiviteter for hele familien.

Les mer om aktiv ferie i Dalarna her.

Långbryggan i Rättvik. Foto: Ingeborg Lindseth

Nasjonalparker i Dalarna

De vakreste og mest verdifulle delene av svensk natur beskyttes som nasjonalparker, og Dalarna har tre. Fulufjället nasjonalpark ligger nordvest i Dalarna på omtrent 900-1000 meter over havet. En liten del ligger også i Norge. Det er her du finner både verdens eldste levende tre (9550 år gammelt), og en av Sveriges lengste fosser, Njupeskär, med et fall på 93 meter. I tillegg kan du vandre i urskoger og fjellterreng både på sommeren og vinteren.

Töfsingdalens nasjonalpark ligger helt nord i Dalarna, ikke langt fra Femundsmarka på den norske siden. Dette er en av Sveriges mest utilgjengelige nasjonalparker og tilbyr ingen merkede turstier. Til gjengjeld kan du nyte helt urørt villmark og eldgamle skoger.

I det sørøstre hjørnet av Dalarna ligger Färnebofjärdens nasjonalpark, et unikt elvelandskap som også strekker seg gjennom flere andre regioner. Mange synes mai er den beste måneden å besøke nasjonalparken, siden nytt liv da springer ut og det er lite mygg.

Vakker utsikt fra Gesundaberget. Foto: Kola Productions / Visit Dalarna

Utforsk et Naturum

Akkurat som oss nordmenn liker svensker å tilbringe fritiden i vakker natur. For å øke kunnskapen om de ulike naturtypene i Sverige, er det derfor bygget naturrom rundt omkring i landet. Naturum blir som en portal til den lokale naturen, hvor du kan lære mer om dyrene og vekstene som holder til i området, samt geologi og kulturhistorie. Tips om fine utflukter og gode vandrestier kan du også finne her.

Byggene er ofte spektakulære, og er konstruert til å passe inn i naturen de er en del av. Inngangen er helt gratis. Du har Naturum Dalarna som ligger sør for Siljan, og et Naturum som ligger i Fulufjället nasjonalpark.

Opplev vinter i Dalarna

I Dalarna finner du garantert snø om vinteren. Vanligvis kjøres skiløypene opp allerede i oktober, og tilbyr både fartsfylte og magiske vinteropplevelser. Det er også her flere av Sveriges mest kjente alpinanlegg ligger, som Sälen, Idre Fjäll og Orsa Grönklitt. I tillegg ligger alt til rette for både hundekjøring, ridning, langrenn, snøscooterkjøring og mye mer.

Skøyter er en aktivitet du bør prøve ut i Dalarna. Hver vinter brøytes det opp 70 kilometer skøytebaner på innsjøene rundt i Dalarna, slik at du kan utforske vakre vinterlandskap mens du suser innover isen. Sjekk ut mer på Skating Dalarna.

Det kjente skiløpet mellom Sälen og Mora, Vasaloppet, går vanligvis av stabelen første søndagen i mars. I nesten 100 år har skiløpere konkurrert i det 90 kilometer lange løpet. Det er lagt til rette for at hele familien kan være med på opplevelsen.

Fantastiske skøyteforhold i Dalarna! Foto: Erik Garmo / Visit Dalarna

DALARNA REISEGUIDE

Utforsk Vasaloppsarenaen

Tilgjengelig og vakker, innrammet av små landsbyer og granskog, kryssende grusveier og oppgåtte stier. Vasaloppsarenaen er en møteplass for friluftsliv og opplevelser året rundt i Dalarna. Her har generasjoner gått fra by til by. Snør på deg joggeskoene eller...

Dalarna: Sveriges sykkeldestinasjon nummer en!

Dalarna er et sant sykkelparadis! Lek deg i mer enn 200 mil med sykkelstier, perfekte for cross country, downhill og avslappende landeveissykling. Her er en sykkelguide til de beste sykkeldestinasjonene i Dalarna! Enten du er nybegynner eller har lang erfaring på...

Kultur og tradisjon i Dalarna

Hørt om Dalahesten og Falurød maling? De kommer begge fra Dalarna, innlandsregionen vest i Sverige. Her er kulturarven sterk og historien lang for håndverk, mattradisjoner og midtsommerfeiring. Det er i Dalarna du finner kulturskatter, som...

Aktiv ferie i Dalarna

Legger du ferien til Dalarna, er du garantert minnerike naturopplevelser, sommer som vinter! Her finner du et stort utvalg familieaktiviteter, samt mer utfordrende vandreterreng og sykkelløyper i de dype svenske skoger. For den aktive nordmannen er kanskje Dalarna...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»