Kortreiste kulturopplevelser

Västra Värmland er proppfull av inspirerende kulturopplevelser. I Arvika har mange kjente kunstnere hatt sitt tilholdssted, mens linveveriet Klässbol sørger for at gamle håndverkstradisjoner blir holdt i hevd. Her har vi plukket ut noen kulturelle høydepunkt fra Årjäng, Säffle og Arvika!  

Rackstadmuseet  

Ved århundreskiftet arbeidet noen fremtredende svenske kunstnere rundt Rackensjøen, Gustav og Maja Fjæstad, Björn Ahlgrensson, Fritz Lindström, Ture Ander, Bror Lindh og flere andre. På Rackstadmuseet kan du se verkene til de kjente malerne og også kunsthåndverk av høy kvalitet. 

Rackstadmuseet knytter områdets kunsthistorie og kunsthåndverk sammen med vår tids kunst og håndverk – lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Oppstuhage var den kjente billedhuggeren Christian Erikssons bolig og atelier, og er i dag åpent for besøkende. Museet tilbyr guidede turer, musikkprogram, foredrag og museumsbutikk med utsalg. Det finnes også en vakker hage rundt museet, hvor du kan sitte å nyte en fika i grønne omgivelser. Museets kafé, Café Elis, tilbyr varme retter i tillegg til smørbrød og bakverk.  

Klässbols Linneväveri 

Klässbol’s Linneväveri ble startet i 1920 og er Skandinavias eneste linveveri som vever med damastlin. Veveriet drives nå av fjerde generasjon, og duker og servietter veves både for hånd og maskin og leveres bl.a. til hoffet, svenske ambassader rundt om i verden og til Nobelfesten. I den store butikken er det håndklær, duker, servietter og gardiner til salgs – også andre sortering med fine priser. Fabrikken er åpen for alle besøkende og vil du ta en pause og nyte en kaffe eller et enkelt måltid, kan du besøke kafeen KaffeKvarnen bare et steinkast unna. 

Wiksfors Bruk  

Mellom Oslo og Karlstad ligger Wiksfors Bruk, en annerledes og inspirerende plass for kunst, kreativitet, industri og historie. Siden 1600-tallet har det eksistert mange ulike virksomheter her, som blikkenslager- og snekkerverksted, sagverk, garveri, tekstilproduksjon og kraftstasjon. I dag finner du alt fra interiørbutikker og kaffebrenneri, til steinovnsbakt pizzeria, surdeigsbakeri og blomsterbutikk.   

Värmlands Vikingacenter

På Värmlands Vikingacenter finner du en av Nord-Europas største utstillinger om vikingtiden. Du får blant annet se en gate fra 1000-tallet i full skala, komplett med dokker av mennesker, lyder og forklarende tekster og bilder. Bli viking for en dag! På Vikingatinget kan du prøve aktiviteter som øksekasting, pil og bue og andre leker fra vikingtiden. Du kan også prøve å ro vikingskipet Glad av Gillberga. Den permanente utstillingen blir stadig større, og trekker deg rett tilbake til år 1000.  

Von Echstedska gården   

Et besøk til Echstedska gården er en herlig sanseopplevelse av dufter, smaker og vakre omgivelser. Den velbevarte gården fra 1700-tallet er bygget i streng karolinsk stil, med rustikk eleganse, dekorasjoner og en fantastisk hage med 25 ulike värmlandske eplesorter. Gå heller ikke glipp av et besøk i kafeen, hvor du kjøpt klassisk “fika”, bugnende smørbrød og nybrygget kaffe. Pssst… her finnes også Sveriges vakreste utedo.  

Säffle Operaen   

Ved Byälvens strand ligger den lille kulturperlen Säffle Operan, som leverer førsteklasses teater og musikaler gjennom hele året. I våres spilles forestillinger som “Så som i Himmelen” og til høsten setter de opp “Kinky boots”.   

Kunsthallen Vattentornet   

Sentralt i Säffle ligger det et gammelt vanntårn som i dag er en velbesøkt kunsthall og et kreativt skaperverksted for musikk, poesi og kunst. Sommeren 2023 er det Amanda Karlsson som kommer til å stille ut sine installasjoner på kunsthallen. 

Skulpturvandring i Årjäng  

Mellom tettstedet Årjäng og Kyrkeruds folkehøgskole ligger en 3 kilometer lang kunstrute. Ruten inneholder både skulpturer i Bohusgranitt og massiv graffitikunst, og runden byr på mange fine kunststopp i kombinasjon med by og natur.  

Årjängstrollet 

Midt i Årjäng sentrum ruver et 8 meter høyt troll over husene. Det er Årjängstrollet som venter på besøk av lekne barn. Årjäng er omgitt av skog og sjøer på alle kanter, og Snorre Sturlasson beskrev området som styrt av troll og hekser. Trollet ble til i 1972, og er tegnet av kunstneren Erik Hermansson Bålsta. Før trollet fant seg til rette i Årjäng var det på turné rundt i Sverige, men nå står det støtt i byens sentrum. 

Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Det er herlig å suse i full fart ned en slalåmløype eller stå på langrenn innover skog og fjell. Men er du trøtt i lårene og trenger litt avveksling, finnes det mange muligheter til å gjøre vinterferien i Sverige til mer enn å bare å stå på ski.   Sverige er et...

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk svenske ting vi tror de fleste nordmenn kjenner godt til. Rekkefølgen er...

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Sveriges beste badeland og vannparker

Ingen familieferie uten en tur i badeland! Plask og lek i vann er moro for både liten og stor, og i Sverige finnes flere av Skandinavias absolutt fineste og største badeland – både inne og ute.  Et besøk i et badeland er en perfekt familieaktivitet å legge inn i...

Sommertips

Strandguide: Gotlands beste strender

Strandguide: Gotlands beste strender

Drømmer du om sydlige strøk, men ikke ønsker å reise så langt? Da er Gotland svaret! Øya i Østersjøen byr på fantastiske strender og det stedet i Sverige med flest soldager. Den flate øya har 80 mil...

Forsommer på Sveriges riviera

Forsommer på Sveriges riviera

På jakt etter en kortreist forsommerdestinasjon med lange strender og fantastiske restauranter? Fortvil ikke, vi har svaret! Hallandsregionen rett sør for Gøteborg byr på noen av Sveriges fineste...

5-stjerners camping i Sverige

5-stjerners camping i Sverige

Er du ute etter en campingferie med det lille ekstra? Da er femstjerners camping noe for deg! Sverige kan skilte med 14 campingplasser med fem stjerner. Luksuscampingene i Sverige har fasiliteter...