Shopping i Sverige

Julemarkedshopping i Gøteborg. Foto: Ingeborg Lindseth

Sverige er et utmerket shoppingland med gode priser, et stort utvalg av varer og handel som faller i smak hos de aller fleste. Her kan du lese mer om grensehandel, storbyshopping og kjente svenske merkevarer.

Å reise til Sverige gir oss ikke bare gode ferieopplevelser, men også muligheten til å gjøre en god handel på dagligvarer og andre populære produkter. Prisene er lavere enn i Norge, og sørger for valuta for pengene. Utvalget er større på både ordinære varer, og spesialprodukter som for eksempel økologiske, veganske og glutenfrie alternativer.

For mange nordmenn er reiseveien kort, og det gjør svenskehandel lett tilgjengelig.

Grensehandel i Sverige

Vi kan ikke snakke om shopping i Sverige uten å nevne grensehandel. De fleste av oss passer på å stoppe før grensen for å handle når vi har vært en tur i Sverige, eller tar en harrytur i ny og ne. 

Du har kanskje hørt om Nordbyen og Ullared? Mange steder langs riksgrensen mellom Norge og Sverige finner du kjøpesentre og butikker med stort utvalg. Mange reiser hit ens ærend for å handle mat, men du kan også gjøre gode kupp på klær, interiør, sportsutstyr og apotekvarer.

Flere store grensehandelsteder ligger nært Østlandet og Oslo.

Töcksfors i Årjäng kommune i Värmland kan nås enkelt ved å følge E18 østover fra Oslo, gjennom Askim og Mysen, og er det shoppingsenteret i Sverige som er nærmest Oslo. Rett etter grensen ligger Töcksfors med to store kjøpesentre med stort utvalg. I tillegg ligger Årjäng sentrum med flere nisjebutikker og systembolag en liten kjøretur videre.

Svinesund/Nordby/Strømstad i Västra Götaland kommer du til om du følger E6 sørover fra Oslo. Mange pleier også å benytte seg av Strømstadferja, Color Lines ferje som vanligvis går fra Sandefjord.

Charlottenberg i Värmland ligger litt sør for Kongsvinger og tilbyr flere kjøpesentre og outlets noen kilometer fra grensen.

Andre grensehandelsentre lengre nord er Långflons Shopping rett øst for Hamar og Fjellhandelen i Storlien rett øst for Trondheim.

Svensk storbyshopping

I Sveriges storbyer finner du alt fra store merkevarer og kunsthåndverk til små nisjebutikker. Både Gøteborg, Stockholm og Malmø er storbyer med et utvalg av imponerende kaliber.

I Gøteborg finner du de koselige vintage- og nisjebutikkene i bydelen Haga og i Magasingatan, mens Nordstan shoppingsenter er Skandinavias største med over 200 ulike butikker.

I Stockholm er Drottninggatan stappfull av internasjonale butikker og merkevarer, og i Biblioteksgatan er det mer high-end shopping som gjelder. På kjøpesentrene NK og Gallerian finner du størst utvalg av butikker innen interiør, mote og design.

Hvis du er ute etter ekstra gode kupp, må du se etter skilt med ordet «rea», som betyr salg. Eller hold øynene oppe langs veien for «Loppis», som er lokale små loppemarked og bruktbutikker.

Før jul pyntes det gjerne ekstra i Sveriges storbyer, og det settes opp koselige julemarkeder. 

Grensehandel i Töcksfors i Värmland. 
Foto: Ingeborg Lindseth

Koselig førjulsstemning i handlegata i Haga i Gøteborg.
Foto: Ingeborg Lindseth

Kjente svenske merkevarer og lokalt håndverk

Sverige er ikke bare hjemlandet til kjøttboller og ABBA, men også noen av verdens største merkevarer som IKEA, H&M, Husqvarna, Volvo og Clas Ohlson. I tillegg er kunsthåndverk en sterk tradisjon i ulike deler av Sverige. 

Inspirert av det svenske «folkhämmet» startet gründeren Ingmar Kamprad IKEAs første møbelvarehus i Småland for 75 år siden og har til dags dato blitt en verdenskjent gigant.

I Småland ligger det berømte Glasriket, hvor glassblåsertradisjonen har eksistert i flere hundre år. Her holder merker som Kosta Boda og Orrefors til, men også en rekke andre mindre glasshytter.

Mange dyktige keramikere, skultører og håndverkere er bostatt i Sverige. Den spesielle naturen på Gotland har tiltrukket seg spesielt mange kreative sjeler, og tilbyr i dag et stort utvalg unikt design og kunsthåndverk. Mens du i Dalarna kan finne småkoselige bysentrum med tradisjonsdesign typisk for Sverige.

På klesfronten ligger også Sverige i toppsjiktet med merkevarer som Filipa K, ACNE, H&M, Lindex og Weekday, og Stockholm går for å være en anerkjent by når det kommer til mote og design.

Les mer om hva som som er typisk Sverige generelt her.

Sommertips

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!