Sveriges beste strender

Sveriges 1160 mil lange kyst byr på noen fantastiske strender – alt fra myke sandstrender med bølgende sanddyner i sør, til eksotisk sydensteming i Østersjøen. Du trenger ikke reise langt for å finne vakre strandperler i Sverige!

Her er vår reisetips til de aller beste strendene i Sverige:

HALLAND – Et strandparadis på Sveriges riviera

Tylösand

Den fire kilometer lange stranden Tylösand, med sin hvite, finkornede sand og sitt  pulserende liv, omtales som en av Sveriges aller vakreste. Det er også her du finner eksklusive Hotel Tylösand, som eies av blant andre Per Gessle, kjent fra popgruppene Gyllene Tider og Roxette.

Stranden kan friste med volleyball, livvakter, After Beach-fester og supre forhold for kite- og vindsurfing. Og synes du det blir litt vel tett mellom badehåndklærne, kan du ta deg til klippene på den sørligste delen av stranda og bade herfra isteden.

Den langstrakte Tylösand-stranden. Foto: Ingeborg Lindseth

Mellbystrand

Mellbystranda er et langgrunt badeparadis beliggende i Laholm, 20 minutter sør for Halmstad. Med sine 12 gylne kilometer er Mellbystrand en av Sveriges lengste sandstrender. Stranda passer for både barn og vindsurfere – Laholmsbukta anses nemlig som en av Sveriges beste vindsurfingplasser, og stranden er delt inn i egne vindsurfingssoner.

Skrea Strand

Skrea strand er en populær strand lokalisert sentralt i byen, Falkenberg. Stranden har to kilometer med høye sanddyner, en rekke serveringssteder, en lang badebrygge, karakteristiske gamle badehytter og egen hundesone. Like i nærheten har du også tilgang til tennis, minigolf og boccia. 

GOTLAND – Vakre strender på Sveriges største øy

Tofta Strand

Øya som er kjent for å ha Sveriges lengste sommer er hjem til noen av Sveriges fineste strender. Tofta strand er en av de mest populære på Gotland. Faktisk er det to fine strender rett ved siden av hverandre, hvor du kan nyte solrike sommerdager; Tofta strand og Tofta sør. Badeplassen er godt egnet til både sand- og vannsport, så om du ønsker å prøve vindsurfing er dette et godt alternativ.

Et deilig solnedgangsbad på Tofta Strand. Foto: Ingeborg Lindseth

Ljugaren

Stranden i Ljugarn ble en populær badestrand på Gotland allerede på 1800-tallet. Det lille feriestedet på østkysten av øya har flere kilometer med sand. I tillegg finner du også minigolfbane og flere restauranter et steinkast unna. På Ljugarn strand brukes både av unge, eldre og barnefamilier, her er det nok av plass til alle typer feriegjester.

Sudersand

Den flotte stranden Sudersand kan by på lys puddersand, grunt vann og god plass. Det gjør at Sudersand er førstevalget til mange når solen melder sin ankomst. Her finner du hytter og to campingplasser, samt restaurant og oppvarmede bademuligheter i svømmebasseng på Badrestaurangen.

Les vår reiseguide til Gotland her.

Herlige stranddager på Sundersand hvite sand. Foto: Tina Axelsson

SKÅNE – Strandliv i Sør-Sverige

Sandhammeren

Sanhammerens silkemyke sand har gjort stranden til en av Sveriges beste. Koble av, bad i havet eller ta en rusletur langs sanddynene og furuskogen like ved. Siden Sandhammeren ligger på den østligste spissen i regionen kan det forekomme sterke strømmer. Før i tiden var kyststrekket kjent for å være et av områdene der mange skip gikk på grunn når de skulle ta seg rundt den sødre spissen av Sverige.

Ribersborg Strand

Ribersborg er det et must hvis du skal dra på stranden i Skåne. Bystranden er langgrunn og 2,5 km lang, og ligger bare 20 minutters spasertur unna Stortorget i Malmö. Her storkoser småbarnsfamilier, badenymfer og surfere seg hele sommeren gjennom.

En av de lange bryggene på Ribersborg strand i Skåne. Foto: Jaque de Villiers/imagebank.sweden.se

NORRBOTTEN – Varme bad i Bottenviken

Pite havsbad

Pite Havsbad i Norrbotten er en perfekt strand for late dager med bading og moro. De store sanddynene, som fanger opp det varme overflatevannet, gjør at du her finner noen av de varmeste badetemperaturene i Sverige. Stranden er veldig populær og passer for deg som er ute etter litt liv og røre. I enden av stranden ligger også Sveriges første naturiststrand, som går for å være en av Sveriges beste nudiststrender.

ÖLAND – Østersjøen bølgende sandstrender

Böda sand

Den lange og flate øya Öland i Østesjøen er et sommerparadis, hvor til og med den svenske kongefamilien årlig ferierer om sommeren. Nord på øya ligger en fantastisk sandstrand ved navn Böda Sand. Stranden er 2 mil lang og like ved finner du en fem-stjerners campingplass med eget badeland og en mengde familievennlige arrangementer.

På Öland ligger også mange små strandperler du kan få helt for deg selv. Foto: Ingeborg Lindseth

Strandperler i innlandet av Sverige

Varamonbaden, Östergötland

Stranda Varamonbaden kalles Sveriges Copacabana, og er en halv mil lang sandstrand ved innsjøen Vättern. Stranden ligger noen kilometer utenfor Motala sentrum og er meget barnevennlig, blant annet med tilbud av aktiviteter og koselige overnattingsmuligheter.

Skutberget, Värmland

Syv kilometer utenfor Karlstad, helt nord i Vänern, ligger Skutberget strand, som byr på både rekreasjon og aktiviteter for alle aldre og interesser. Her finnes det idylliske bade- og lekeplasser, og fin turstier. Stranden er veldig populær og like ved ligger store gressområder for soling, spill og lek. Stranden er også tilpasset for rullestolbrukere med en rampe som går ned i vannet.

Sveriges beste badeland og vannparker

Ingen familieferie uten en tur i badeland! Plask og lek i vann er moro for både liten og stor, og i Sverige finnes flere av Skandinavias absolutt fineste og største badeland – både inne og ute.  Et besøk i et badeland er en perfekt familieaktivitet å legge inn i...

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk svenske ting vi tror de fleste nordmenn kjenner godt til. Rekkefølgen er...

Camping i Sverige

Er du fristet til å teste camping i Sverige, i bobil, campingvogn, telt eller campinghytte? Enten du vil nyte campingferien ved vannkanten, i vakre skoger eller ved bølgende sanddyner, er Sverige et campingparadis som passer både små og store! Med et stort utvalg...

Familieferie i Sverige

Sverige er reisemålet som passer perfekt for ferie med barn. Ferielandet ungene elsker ligger ikke lenger unna enn en liten kjøretur, og det er enkelt og trygt å reise med familien på ferie over grensen.

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...