Hvorfor er det så mange slott og herregårder i Sverige?

Sverige har flere hundre slott og herregårder som byr på følelsen av å leve som konge eller dronning – perfekt for en helgetur. Bare i regionen, Skåne finner du rundt 150 av dem! Kun noen få timer i bil fra Østlandet kan du nyte en slottshelg i sus og dus.

Men hvorfor er det egentlig så mange slott og herregårder i Sverige?

I motsetning til i Norge hadde Sverige en stor adel og overklasse som bygde seg slott, herregårder og andre staselige bosteder – nettopp fordi de kunne. Det kan vi fremdeles nyte godt av i dag, for de aller fleste slott i Sverige er åpne for besøkende og tilbyr alt fra utstillinger til aktiviteter. 

Du finner både store og små slott i Sverige, og i et stort antall stiler. Felles for dem alle er at de har en spennende historie som du kan føle deg en del av. Mange steder kan du også nyte moderne service og mat av høy standard. Herskapelige opplevelser som røsker deg ut av hverdagen, inn i en reise i tid og rom – dette venter deg om du oppsøker et slott eller en herregård i Sverige.

Et av de vakre rommene på Tjolöholm Slott i Halland. Foto: Ingeborg Lindseth

Hva er forskjellen på slott og herregård?

Slott ble opprinnelig reist av konger og fyrster, mens en herregård historisk sett er en større gård som har tilhørt en adelsmann. Slottsbetegnelsen ble også brukt når høyadelen bygget seg flotte, overdådige og standsmessig boliger. Til forskjell fra en herregård, kreves det ikke at en fyrste eller adelsperson skal ha eid eller bebodd slottet, for at det i dag skal kunne kalles slott.

I tillegg kan ikke et slott ha mindre høyde enn to etasjer, og det skal inkludere rom som vestibyle, sal, bankettsal, mer enn en salong og mer enn ett soverom. Slottene er derfor mye større enn herregårdene. Videre er et slott nesten alltid plassert et sted der bygget fremheves og er synlig på avstand, gjerne på en topp.

Visste du at slott som regel er omringet av flotte parkanlegg og at adkomsten gjerne skjer gjennom flotte alleer? Dersom slottet ikke har en park, kalles det ofte for et palass.

Utsiden av Gränsö Slott. Foto: Ingeborg Lindseth

Ta med kjæresten på en romantisk slottshelg

En helg på en svensk herregård eller et slott gir en annerledes opplevelse enn et hotell. Her sitter historien i veggene og rommene er gjerne delikate og individuelt innredet. Kjenn på følelsen av å være kongelig – tre tilbake i tiden og få et innblikk i livet til bedrestilte svensker i gamle dager. Eiendommene er gjerne også omgitt av naturskjønne omgivelser og vakre hager som lokker til romantiske spaserturer.

En slottsferie er også perfekt hvis du liker gastronomiske opplevelser og vinsmaking, skogsturer med leirdueskyting, golf, bading i vedfyrte stamper, samt mysterier og spøkelser. Mange slott tilbyr pakker med utgangspunkt i årets høytider. Prøv for eksempel et tradisjonelt svensk julbord – en overdådig buffet spekket med både søtt og salt.

Et av rommene på Västenå Slott i Småland. Foto: Ingeborg Lindseth

Hvor i Sverige kan du reise på slotts- eller herregårdsferie?

Overflod av slott i Skåne

Er du klar over at det er flere slott i  Skåne  enn i resten av landet? Her står det så mange som rundt 150 slott! Fra gammelt av var nemlig Skåne den danske adelens land, som hadde en mye større rikdom enn svenskene på den tiden. Skåne var i tillegg en landsdel i Danmark på denne tiden, og adelen brukte gjerne slottene som hytter. Danskene begynte å bygge storslagne slott allerede på 1500-tallet, mens svenskene først kom i gang på 1600-tallet.

I dag tilbyr flere av slottene overnatting i genuine slottsmiljøer, i tillegg til fascinerende historier, vakre parker, kunstutstillinger og interessante omvisninger. Vi kan anbefale et besøk både på Häckeberga Slott, Bäckaskog Slott og Skarhults Slott.

Historiske herregårder i Värmland

I Värmland er det spesielt mange herregårder der du kan bo, spise og leve godt – akkurat som en ekte adelsmann. Her kan du nyte høy standard på overnatting, matservering av fantastisk kvalitet og historisk atmosfære. Kombinert med fredelige og vakre naturomgivelser, er det lett å både slappe av og drømme seg bort i magien fra fordums tid.

Noen av de mest kjente er Hennickehammars Herrgård og Krokstad Herrgård.

Hennickehammars Herrgård

Over 400 slott og herregårder i Sörmland

Området rundt  Stockholm heter Södermanland, også kalt Sörmland, og er et område som preges av et historisk sus og en kongelig kulturarv uten like. Med til sammen over 400 slott og herregårder trenger du ikke reise langt før du møter på storslagne og majestetiske opplevelser og samtidig får et innblikk i hvordan flere hundre år har formet Sörmland til stedet det er i dag.

Utforsk for eksempel eventyrlige Gripsholm Slott, Södertuna Slott og Ericsberg Slott.

Vakre og majestetiske slott i Vest-Sverige

Slott og herregårder er noe av det som er med på å gjøre Västsverige så vakkert og unikt. Også her er det mange steder du kan føle deg som en konge eller dronning for en liten stund.

Sjekk gjerne ut både Bjertorp Slott, Thorskogs Slott og Läckö Slott.

Bjertorp Slott. Foto: Ingeborg Lindseth

20 unike overnattinger i svensk natur

Svevetelt i tretoppene, en natt under stjernene i et fyrtårn eller en egen øy for deg selv. I Sverige finner du flust av unike overnattingssteder i vakker natur som kan gjøre ferien litt ekstra spennende! I jakten på de unike opplevelsene søker vi oss stadig til...

Sveriges beste strender

Sveriges 1160 mil lange kyst byr på noen fantastiske strender – alt fra myke sandstrender med bølgende sanddyner i sør, til eksotisk sydensteming i Østersjøen. Du trenger ikke reise langt for å finne vakre strandperler i Sverige! Her er vår reisetips til de aller...

Bilferie og rundreiser i Sverige

Å reise på bilferie er en perfekt måte å utforske Sverige. Enten du liker å planlegge reisen på forhånd eller finne stoppestedene underveis, gir bilferie i Sverige deg en stor variasjon av spennende reisemål og aktiviteter. Med vår lange grense til Sverige har vi...

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Sommertips

Strandguide: Gotlands beste strender

Strandguide: Gotlands beste strender

Drømmer du om sydlige strøk, men ikke ønsker å reise så langt? Da er Gotland svaret! Øya i Østersjøen byr på fantastiske strender og det stedet i Sverige med flest soldager. Den flate øya har 80 mil...

Forsommer på Sveriges riviera

Forsommer på Sveriges riviera

På jakt etter en kortreist forsommerdestinasjon med lange strender og fantastiske restauranter? Fortvil ikke, vi har svaret! Hallandsregionen rett sør for Gøteborg byr på noen av Sveriges fineste...

5-stjerners camping i Sverige

5-stjerners camping i Sverige

Er du ute etter en campingferie med det lille ekstra? Da er femstjerners camping noe for deg! Sverige kan skilte med 14 campingplasser med fem stjerner. Luksuscampingene i Sverige har fasiliteter...