fbpx
Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Det er herlig å suse i full fart ned en slalåmløype eller stå på langrenn innover skog og fjell. Men er du blitt trøtt i lårene og trenger litt avveksling, finnes det i Sverige mange muligheter til å gjøre skiferien til mer enn å bare å stå på ski. 

Sverige er et ypperlig vinterland, og rundt om i landet er det godt lagt til rette for ulike uteaktiviteter i vinterhalvåret. Har du for eksempel prøvd isklatring, hundeslede eller skøyter på naturis? I listen under finner du flere gode tips til morsomme vinteraktiviteter over grensen.

1. Hundeslede og kanefart

Opplev Sverige fra en hundeslede, mens hundene nyter arbeidet og trekker dere av sted. Ønsker du litt mer komfort og litt mindre fart, kan man ta en tur med kanefart bak hester eller reinsdyr. Du finner hundesledekjøring/kanefart blant annet i Björkliden, Kläppen, Idre Fjäll, Stöten, Sälen og Vemdalen. 

2. Skøyting på en islagt innsjø

Visste du at langdistanseskøyting har sin opprinnelse i Sverige? Hos våre gode naboer i øst har skøyting på naturis alltid vært mer populært enn her hjemme i moderlandet. Store innsjøer brøytes og det lages tilrettelagte skøytebaner for langdistanse ute i naturen. Kjenn sola i ansiktet mens du glir over speilblank is, omringet av imponerende vinterlandskap. Å tilbringe dagen på en frossen innsjø med fantastisk natur på alle kanter er en kraftfull opplevelse. Hvis du besøker Sverige på vinterstid er skøyting en must-do opplevelse.  På innsjøene Siljan, Orsa og Runn i Dalarna finnes det over 70 km med oppkjørte løyper. Hedemora, Falun – Borlänge, Dala – Floda og Orsa – Mora er noen av de populære løypene som er flotte for en skøytetur.

3. Isklatring 

Isklatring er en av de mer eksotiske aktiviteter som Sverige kan tilby. Er du modig nok til å bevege deg opp i en isvegg? Da burde du ta turen til Abisko, langt nord i Sverige like ved norskegrensa. Med isøks og stegjern kan du ta deg oppover i den massive isveggen i Abisko nasjonalpark. Isfossen er 12 meter høy og passer fint for eventyrlystne nybegynnere så vel som rutinerte klatrere. Kjenn på både adrenalin og mestringsfølelse mens du bestiger fjellsiden istapp for istapp.

4. Isfiske 

Flere steder kan du få en helt spesiell lystfiske-opplevelse: Isfiske! Solid tilfrossede innsjøer gir sikre muligheter for å gå langt ut på isen, borre og sage seg et hull, og oppleve gleden ved å komme tett på fiskene før de biter på. Flere steder er isfisket organisert med hull laget på forhånd og varm kaffe serveres underveis.

Foto: Calle Bredberg / imagebank.sweden.se

5. Hils på elg, ulv, bjørn og tiger 

Sverige har et rikt dyreliv og ofte har vintersportsstedene en dyrepark like ved hvor du kan møte elg, ulv, bjørn eller gauper på tett hold. Dyrene, som fortsatt enkelte steder lever fritt i den svenske naturen, møter man sjelden som alminnelig skiturist, så et besøk i en dyrepark er en god mulighet til å for eksempel prøve å fôre en elg helt selv. I Orsa Rovdjurspark i Dalarna kommer du tett innpå både isbjørn, bjørn, tiger og leopard, og i Värmlandselgpark kan du lære mer om skogens konge.  

6. Aketurer 

For de aller minste (og for deres foreldre), kan det være hyggelig å kunne ta en pause fra skiene og gjøre noe annet aktivt sammen. Flere av Sveriges vintersportssteder har startet med aking i bestemte tidsrom i barnebakkene. Aktiviteten krever ingen tekniske ferdigheter og er fylt med fart og moro.

7. Snøscooter 

Vil dere ha den ultimate fartsopplevelsen, burde du prøve en tur på snøscooter. En scootertur kan være med på å sette litt ekstra fart på din skiferie og gi mulighet til å komme lengre innover på fjellet. 

Foto: Henrik Trygg / imagebank.sweden.se

8. Bilkjøring på isen i Luleå 

Helt nord i Sverige, ikke langt fra grensen til Finland, ploges det hvert år 30 kilometer med isbaner. Skjærgården forvandles til et nett av veier som du kan utforske bak rattet. BMW Driving Experience Sverige tilbyr turer på hjul på de islagte innsjøene. Hindersön, Sandön, Junkön og Storbrändön er noen av stedene du kan besøke med bil. Veiene er 40-45 meter brede og isen er over en halv meter tykk.

9. Fika med truger på

Med et par truger på kan du relativt enkelt komme deg litt utenfor stier og løyper for å oppleve villmarken i Sverige på nært hold. Barn fra 10 årsalderen kan også lett være med.

10. Isbading for tøffinger

Langs Sveriges kyst kan du isbade hele vinteren rundt. Visstnok har isbading flere helsemessige fordeler; som at det øker blodsirkulasjon, styrker immunforsvaret og forbedrer minnet og søvnkvaliteten. Kombiner en dukkert i det friske vannet med et varmende spa-opphold på land. Hele den vest-svenske kysten er fylt med herlige spa-hotell hvor du har tilgang til både det iskalde vannet og varmende luksus. Den rusende følelsen i kroppen som du får av isbading kan du finne på tilrettelagte badeplasser sør for Göteborg. I det vakre kalbadhuset i Varberg fra 1820-tallet kan du blant historiske omgivelser duppe deg i sjøen og krype inn i badstuen etterpå.

Foto: Anna Hållams / imagebank.sweden.se

Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Det er herlig å suse i full fart ned en slalåmløype eller stå på langrenn innover skog og fjell. Men er du blitt trøtt i lårene og trenger litt avveksling, finnes det i Sverige mange muligheter til å gjøre skiferien til mer enn å bare å stå på ski.  Sverige er et...

Camping i Sverige

Er du fristet til å teste campinglivet i Sverige, i bobil, campingvogn, telt eller campinghytter? Enten du vil nyte campingferien ved vannkanten, under store trær eller ved bølgende sanddyner, er Sverige et campingparadis som passer både små og store! Med et stort...

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i Sverige. Verdensarv er severdigheter som er vurdert til å ha spesiell og...

Lær om Sverige

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i...

Å reise med dyr i Sverige

Å reise med dyr i Sverige

Hva er ikke hyggeligere enn å ta med seg sin beste dyrevenn på ferie? På denne siden finner du opplysningene du trenger å vite hvis du skal ta med dyret ditt over grensen, og de beste tipsene til...