20 unike overnattinger i svensk natur

Svevetelt i tretoppene, en natt under stjernene i et fyrtårn eller en egen øy for deg selv. I Sverige finner du flust av unike overnattingssteder i vakker natur som kan gjøre ferien litt ekstra spennende!

I jakten på de unike opplevelsene søker vi oss stadig til overnattingssteder som skiller seg ut. Det handler ikke bare om å få ly for natten lenger, vi ser ofte på overnattingsstedet  som et reisemål i seg selv. Et sted hvor vi kan senke skuldrene og finne roen i lag med gode venner eller familie.

Sverige har et stort tilbud av naturnære overnattinger som har det lille ekstra. Her tipser vi om spektakulære bosteder du kan skrive opp på ønskelisten!

Fyret i havgapet 

Pater Noster – Vest-Sverige

På Pater Noster kan du nyte design, øyliv og frisk havvind. Foto: Erik Nissen Johansen 

I 150 år loset fyret Pater Noster båter trygt inn til kysten av Bohuslän. Nå er husene på øya blitt til et unikt deisgnhotell, hvor du kan sove godt under fyrlykten. Etter møysommelig renovering har den gamle fyrmesterboligen blitt hotell og Pater Noster er så spesielt at det til og med han vunnet flere internasjonale priser. The Telegraph utnevnte stedet til ett av “tiårets 10 mest spektakulære hoteller” og de vant den “Stora Turismpiset” i 2022. Pater Noster har 9 rom med vakker utsikt over havet og totat soveplass til 24 gjester. 

En natt i en flytende Igloo

Yggdrasil Igloo Water Huts – Årjäng

Like over grensen ligger Yggdrasil Igloo Water Huts. Foto: Visit Årjäng 

Yggdrasil Igloo Water Huts er en unik, miljøvennlig og luksuriøs måte å overnatte ute i naturen på. Her bor du i komfortable igloo-flåter hvor du kan nyte panoramautsikten over vannet og landskapet fra sengen. I sommerhalvåret ligger de på vannet, og er utstyrt med en elektrisk motor som gjør det mulig å kjøre rundt på sjøen. Hyttene er lokalisert ved den vakre innsjøen Västra Silen, som er en del av det kjente kanalsystemet Dalslands kanal. I området er det mange fine strender, urørt natur og bra fiskemuligheter. 

Overnatt i minihus med egen terrasse på stranden

Kottehuset – Halland 

Solnedgang ved stranden på Kottehuset i Halland. Foto: Jessica Claren

Nysgjerrig på glamping med nærhet til både hav, natur og byliv? I Kottehuset på Söder i Halland bor du bekvemt på 10 kvm og sover godt i en deilig dobbeltseng. Våkne opp til bruset fra bølgene og spis frokost på terrassen med havet som nærmeste nabo. 

I de lave sanddynene på Västra stranden i Halmstad ligger fem små Kottehus. De små husene er koselig innredet og hver morgen leveres en velsmakende frokostkurv til gjestene. Kun et steinkast fra husene ligger strandrestauranten Söderpiren, som har badstue og stamp. 

Basseng, spa og Michelin-mat på en vingård 

Ästad Vingård – Halland

De nye rommene på Ästad Vingård. Foto: Ästad Vingård 

Ästad Vingård ligger midt i hjertet av Halland, blant enger og bøkeskog. Nå har vingården utvidet med ny restaurant og 28 nye rom med egne basseng rett utenfor døren. Sommeren 2023 innvies den nye “sjöparken” der du kan overnatte i rom med basseng, badebrygge, utedusj, brygge og egen badstue. Et unikt alternativ for deg som elsker avslapping, god mat og spa. Michelin-restauranten ÄNG tilbyr gjestene gourmetmat og vingårdens egenproduserte vin. 

Bo som en fyrvokter

STF Lurö Vandrarhem – Värmland 

Idyllisk fyrferie på Lurö. Foto: Visit Säffle 

Midt ute i Vänern, Sveriges største innsjø, ligger Lurö skjærgård. Et vakkert naturreservat en time med båt fra fastlandet. Her ute finner du STF Lurö Vandrarhem, som tilbyr komfortabel overnatting i et naturskjønt og rolig miljø. Den gamle fyrmesterboligen leies ut til gjester som ønsker en overnatting med historisk sus. Huset består av 7 soverom, med 14 senger, stue og utsikt til skjærgården og havet. Nede på vannet ligger det en flytende badstue og stamp for de som ønsker litt ekstra avslapping og velvære.

Flytende hytter i Dalsland 

Dalslands Stugbåtsuthyrning – Bengtsfors

På Dalslands Stugbåtuthyrning kan du få en vuggende ferie. Foto: Laurence Ogiela/westsweden.com


På vakre Dalslands kanal kan du overnatte på bøljan blå i koselige hyttebåter  en naturopplevelse av de sjeldne. Unn deg noen spennende dager som hyttekaptein, med vannet rett utenfor stuevinduet. Turen med hytteflåten tar deg rundt innsjøen Lelång  hvor du kan gjøre stopp på strender underveis, fiske fra flåteterrassen eller ta et forfriskende bad. 

Stedsans in the Woods

Halland

Foto: Lennart Trollvad

Stedsans  er plassen for lav puls og gastronomiske opplevelser i Halland. Beliggenheten inne i skogen er unik, og i kombinasjon med kulinariske retter gjør det Stedsans til en plass du burde besøke.

Stedsans setter permakultur i sentrum og satser på et bærekraftig levesett. Her er alt nedbrytbart, holistisk og naturlig. 

Sov i en svevende boble i tretoppene

Näset Marcusgård – Dalarna

Foto: Ingeborg Lindseth

I Dalarnas vakre furuskog, på  Näsets Marcusgård, finnes det overnatting som skiller seg ut. Mellom trærne i den tette furuskogen henger det et svevende telt kalt Supermåne. Det runde bobleformede teltet er tilgjengelig via en stige, og innvendig finner du senger, en ovn og et bord. Selvfølgelig er den også utstyrt med et takvindu, slik at du kan ligge å beundre tretoppene og stjernene om natten.

Like ved finner du også hytta “Oddis Öga”, en liten trehytte formet som en tønne. Betjeningen på Marcusgård sørger for et komfortabelt og trivelig opphold, og disker opp med frokost, fyr i ovnen og godt selskap – om det ønskes. 

Se flere unike bosteder i Dalarna her

Bo i et fyrtårn på egen øy 

Gjør Gotlandsturen spesiell og prøv ut overnatting med naturen som nærmeste nabo. Like utenfor Gotlands vestkyst ligger Lilla- og  Stora Karlsö, to fascinerende øyer med storslagen natur, sjeldne vekster og et uvanlig rikt fugleliv. Stora Karlsö er verdens nest eldste naturbeskyttede område, og har Østersjøens fornemste fugleberg med 10 000- talls lomvier og alker.

Det er begrenset hvor mange som kan overnatte på øyene av gangen, så dette blir helt klart en unik og særegen opplevelse. Book deg inn i det sjarmerende fyret eller i fyrvokterhuset på Stora Karlsö. Så fort siste båten er gått for dagen hviler roen og freden over øya, og du kan nyte den klare luften og det krystallklare vannet for deg selv. 

Se flere unike bosteder på Gotland her

Villmarkscamping på vannet og i tretoppene

Naturbyn – Värmland  

Foto: Ingeborg Lindseth

Inne i Värmlands skoger ved innsjøen Eldan ligger naturcampen  Naturbyn. I Naturbyn er det naturen som er i fokus, på alle mulige måter. Hyttene er bygget av materialer fra naturen og her er alt bærekraftig og økologisk. Det finnes hverken strøm eller innlagt vann, maten lager du på ildstedet og vasken tar du i sjøen. 

Naturbyn tilbyr hytter i trærne, i skogen og på vannet. Velg det som passer deg best og nyt villmarkslivet på en komfortabel måte. Badestamp, badstue og kanoer finnes til gratis utlån for alle gjester. 

Se flere unike bosteder i Värmland her

Eremitthytter i design-univers 

Fabriken Furillen – Gotland

Foto: Ingeborg Lindseth

I et nedlagt kalksteinsbrudd på Gotland har motefotograf Johan Hellström laget et design-univers i verdensklasse ved navn Fabriken Furillen. Tilhørende hotellet finner du konseptet eremitthyttene, som er enkle trehytter plassert rundt i den karrige naturen ved det gamle kalksteinsbruddet.

Hyttene er designet av Mats Theselius og er 10 kvm. store, utstyrt med Hästens senger, jernovn fra Danish HWAM, bord og stol – minimalistisk og elegant! Strøm og innlagt vann eksisterer ikke, da det er enkelhet og naturen som er viktig. Prisen for en natt er nesten det samme som for fem, tanken er at du skal bo i hyttene flere dager for å koble av fullstendig, og nyte roen og stillheten som finnes i naturen. 

Utforsk andre spesielle bosteder på Gotland her

Bo i glasshus midt i naturen 

72 Hour Cabin – Vest-Sverige

Foto: Jonas Ingman

Overnatt i en av de unike glasshusene fra prosjektet  The 72 Hour Cabin. De små husene av glass og tre ligger midt i naturen og byr på makeløs utsikt over både skog, sjø og stjernehimmel. Stress og hverdagsmas begraves raskt i den Dalslandske jorda ved ankomst, her er det avslapping, nytelse og ro som er stikkordene.

Totalt er det ni små glasshus i Västsverige, fem av originalhusene fra prosjektet finner du på Henriksholm, og de nyeste hyttene er lokalisert på Dalslands Aktiviteter og Baldersnäs. Kombiner besøket til 72 Hour Cabin med aktiviteter i Dalsland, som for eksempel en vandringstur, kajakkpadling eller opplev landskapet fra sykkelsetet.   

Øy-idyll midt i Kalmarsund

Garpen – Kalmar

Femten minutter med båt fra Bergkvara i Kalmar len ligger fyret  Garpen. Stedet for å senke tempoet, nyte utsikten til havet og de ildrøde solnedgangene. Ute på Garpen finnes det 20 senger til utleie, en restaurant, galleri og vakker utsikt til Kalmarsund. Ønsker du å ha hele øya for deg selv, er det også mulig å leie hele! 

Bo med småfuglene i tretoppene 

Seks og en halv meter over bakken kan du bo som en tre-keiser på  Islanna Trädhushotell ved Hornborgasjön. Vinden vugger deg i søvn, mens ekornene hilser deg god morgen. De to tretopphyttene, Andrum og Sjuende Himlen, er bygget med inspirasjon fra århundreskiftet. På morgen får du heist opp en økologisk frokostkurv til balkongen, slik at du kan nyte frokosten og utsikten 6,5 meter over bakken. 

Tømmerflåte på Klarälven 

Vildmark i Värmland – Värmland

Overnatting på tømmerflåte i Värmland Sverige
Foto: Øyvind Lund

På Sveriges lengste elv kan du seile nedover og overnatte på en selvbygd tømmerflåte! I samarbeid med  Klarälvens camping  og  Vildmark i Värmland  bygger du en solid tømmerflåte med dine egne hender, før du kaster loss og seiler nedover elven. 

Finn en fin ankerplass, fortøy flåten og opplev Värmlands naturskjønne områder langs Klarälven. Mer unik overnatting skal du lete lenge etter. 

Bærekraftig strandglamping på Surflogiet

Surflogiet – Gotland

Foto: Ingeborg Lindseth

Surflogiet er noe så unikt som et telthotell som er lokalisert på Tofta strand på Gotland. De tilbyr luksuriøse glampingtelt på stranden, med havet som nærmeste nabo. Surflogiet er bygget opp av bærekraftige gjenbruksmaterialer som brukte møbler og drivved, og i kombinasjon med designelementer og moderne komfort gir det stedet et særegent uttrykk.

De har 10 glampingtelt som står plassert ute i sanddynene ved stranden, og inne i teltene finner du Hästens senger, strøm, varme og minibar. Før du legger deg bør du teste ut badstuen og den sjarmerende strandbaren som serverer kortreist og velsmakende mat. 

Glamping i bøkeskogen 

Anfasteröd – Vest-Sverige

Glamping-sverige-Anfasterö-camping
Foto: Filip Wastman

Like sør for Ljungskile i Bohuslän ligger gården  Anfasteröd. Her kan du velge om du vil bo i moderne badehytter, i røde 1800-talls hus med hvite karmer eller i en av de luksuriøse glampingteltene, som er utstyrt med kjøkken, bad, varme og behagelige senger.

Teltene står plassert inne i bøkeskogen ved havet og dagene tilbringer du i ro og mak midt i naturen. Ta deg en klatretur i fjellet, en sjarmerende sykkeltur eller opplev stedet fra havet med kajakk. En av Bohusläns vakreste vandringsstier passerer like utenfor døren, om du er av det vandreglade slaget. 

Tree Hotel – futuristisk design i tretoppene 

Tree Hotel -Norrland

Foto: Norrland Tree Hotel

Tree Hotel i Norrland  tilbyr hytter med futuristisk utforming midt i de svenske skogene i Norrland. Hyttene likner ufoer, et fugleredet og speilkuber. Det moderne glassdesignet gir definitivt overnattingen særpreg. Legg igjen tidspress og mas hjemme, og nyt stillheten og roen blant skogens stammer. 

Kolarbyn – enkelhet ute i naturen 

Foto: Per Groth

Ta en tur til Sveriges mest primitive og sjarmerende vandrerhjem. Her er det enkelheten som rår, ingen dusj, ingen elektrisitet eller materiell luksus – bare naturens mystikk. Midt inne i granskogen, rett ved små bekker og innsjøer ligge Kolarbyen som tilbyr overnatting i 12 tradisjonelle kolarhytter. For litt mer komfort kan du booke tømmerhytta eller en natt i et svevende telt. Plukk sopp og bær utenfor hytta, og nyt villmarken og spennende skogsopplevelser like utenfor Stockholm. 

Lei din egen øy i Småland

Ønsker du en hel øy for deg selv? På innsjøen Klockesjön i Småland kan du leie ditt helt private lysthus. Våkne opp til livet i naturen og bølgeskvulp på den lille øya Ramoa. Koble av og lytt til fuglesang og bris i luften. Mer idyllisk blir det vel ikke? 

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Sveriges beste strender

Sveriges 1160 mil lange kyst byr på noen fantastiske strender – alt fra myke sandstrender med bølgende sanddyner i sør, til eksotisk sydensteming i Østersjøen. Du trenger ikke reise langt for å finne vakre strandperler i Sverige! Her er vår reisetips til de aller...

Camping ved vannet

I Sverige finner du en rekke flotte campinganlegg bare et steinkast fra finkornet sand, skvulpende bølger, forfriskende elver og herlige badeanlegg!    Vil du dra på strandferie – uten å reise langt hjemmefra? Camping og bading går hånd i hånd hos naboen! Vi har...

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i Sverige. Verdensarv er severdigheter som er vurdert til å ha spesiell og...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»