10 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange bortgjemte perler, som ikke er så kjente for nordmenn.

Her er 10 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre landskap, som du kanskje ikke har hørt om før.

1. Skjærgårdssommer på Lurö

Lurö i Värmland er viden kjent som en av Sveriges aller vakreste ferskvanns-skjærgårder med en særegen historie, natur, fauna og flora. Øya er en del av innsjøen Vänern, som er Europas største innsjø, med 22 000 øyer, holmer og skjær. Det tar ca 1 time å komme seg til øya Lurö med båt fra fastlandet ved Ekenäs i Säffle.

På øya finnes nesten to mil med vandringsleder, og historiske ruiner etter den gamle klosterkirken gjemmer seg i terrenget og vitner om den tiden da Lurö var en sentral plass i Vänerland.

Hvis sulten melder seg kan du ta turen til en av de to koselige restaurantene på øya. De serverer retter med fisk fra Vänern, kjøtt fra dyrene som har beitet i skjærgården og lokaldyrkede grønnsaker.  

Vakre Lurö som ligger i Vänern.

2. Øyidyll på Sveriges vestligste utpost

Lengst ute i havet, som en ytterpost i Bohusläns skjærgård, ligger de små Väderöarna. Her holdt los-familiene til i gamledager og nå huser øya et sjarmerende Värdshus hvor du kan få servert fersk sjømat og koselig overnatting med utsikt til havet. Her er det stillheten, roen og naturen som står i sentrum. Bli med fiskebåten Wilma ut på havet for å fiske skalldyr og makrell, eller varm deg i granittbadstuen og badestampen som står på brygga. Pust inn, pust ut og nyyyt! 

Väderärna vertshus. Foto: Roger Borgelid/Wetsweden.com

3. Bading i kalkbrudd på Gotland

Gotland, svenskenes store sommerparadis, bugner av herlige steder – noen mer kjente enn andre. Ett av stedene som fremdeles er en relativt godt bevart hemmelighet er Smöjen, et gammelt kalkbrudd som i dag er fylt med deilig asurblått badevann. Dette stedet passer bra for svømmedyktige besøkende og de som er ute etter en annerledes badeopplevelse. Gotland har flere «innsjøer» av gamle kalkbrudd, som den mer kjente storebroren Den Blå Lagune.

Foto: Hanne Marit Tobiassen

4. Gastronomi og bad ved innsjøen Hjälmaren

Katrinelund Gästgiveri, som ligger like inntil Hjälmarens strandkant i Örebro, tilbyr fantastisk mat og overnatting i naturskjønne omgivelser. Her kan du ta morgenbadet fra badebrygga og nyte et bedre måltid i White Guide-restauranten Sjökrogen eller på gjestgiveriets andre restaurant, Verandaen. På hotellets “sjökrog” serveres velkomponerte retter med lokale råvarer – og hovedrollen spiller fisken gjøs, som fanges i innsjøen. På Verandaen er det 4 eller 6-retters som står på menyen, også komponert på lokale råvarer.

5. Blomsterfarmen i Kungsbacka

Blomsterfarmen er et gartneri i Kungsbacka som tilbyr selvplukk fra et imponerende utvalget av snittblomster. Blomstene er dyrket naturlig og her plukker du dine favoritter og betaler deretter for de du har plukket.

Stedet drives av engasjerte blomsterdyrkere som dyrker på en naturlig måte, uten kunstgjødsel. Ta en runde langs bedene og plukk med deg de fineste du finner, og lag din egen bukett med personlig preg.

Foto: Blomsterfarmen

6. Natur og dyreliv sør på Gotland

Närsholmen er et naturreservat og en halvøy på den sørlige delen av Gotland, som egner seg ypperlig for vandre- og sykkelturer. Området er rikt på fugleliv og hekkeplasser, og det vokser også sjeldne vekster i området, sammen med orkidéer og blomsten ormehode. Ta med piknikkurven og slå deg ned blant de hvite steinene på stranden, mens fuglene står for underholdningen. 

Les mer om Gotlands spesielle landskap her.

Foto: Ingeborg Lindseth

7. Gårdsbageriet i Idala

På Gårdsbageriet i Idala sitter historien i veggene. I den ombygde låven bakes alle bakevarene fra bunnen av med råvarer og langsomme gjæringsprosesser som gir smak og kvalitet. Her er det meste økologisk og det finnes også en koselig kafé på området. Nyt en kopp kaffe og bakst på gårdsplassen.  

8. Slusene i Dalslands kanal

Slusene i Dalslands kanal. Foto: Gaby Hein Karlsson

En båttur gjennom sluser i Dalsland er en spennende opplevelse for besøkende i alle aldere. Gjennom grensekommunen Årjäng i Värmland strekker en av verdens vakreste vannveier seg. Dalslands kanal ble bygget som transportforbindelse mellom jernverkene i området og er i dag en populær vannvei for båt, kajakk og kano. Langs kanalen ligger sjøene som perler på en snor, og de er bunnet sammen via tre slusesystemer. Størsteparten av kanalen har naturen selv konstruert, kun 12 kilometer er gravd ut.  

Lennartsfors er en av kanalens mest imponerende sluser. De er sprengt inn i berget, og etter du har passert slusene følger en vakker bergkanal med høye kanter. Det finnes tre sluser med en total nivåforskjell på hele 7,5 meter.  

I Töcksfors går kanalen tvers gjennom det lille samfunnet og du kan nyte god mat og shopping i kombinasjon med en slusetur. Prøv for eksempel ut den kjente restauranten Waterside. En slusetur her tar deg til sjøene Töck og Östen, som ligger i den nordlige delen av kanalen. 

Les mer om hva du kan oppleve i Årjäng her.

9. Jordbærfest på Vareborg Bärodling og Jordgubbskafé

I Vareborg finnes det en egen jordbærkafé! Her kan du velge mellom fristelser hvor jordbæret spiller hovedrollen. Smak på klassisk jordbærkake, jordbærsaft eller kjeks toppet med jordbærskiver. Alt er hjemmelaget og produsert med 100% kjærlighet. Vareborgs Bärodling har dyrket jordbær i Halland i over 50 år så her vet de hva de driver med.

10. Beundre pelargoniene på Niklasdams Trädgård

Ti kilometer nord for Kristinehamn ligger Niklasdams Trädgård hvor de har spesialisert seg på Pelargonier. I Pelargonia-museet finnes det over 400 ulike sorter pelargonier og sørg for å få med deg Niklasdams kjente pelargonia-kake når du er på besøk.

11. Spa i paradis

Paradisets Spa i Säffle lever virkelig opp til navnet ditt. Denne hemmelige, lille. perlen ligger helt nede ved vannkanten ved Vänern, omgitt av siv, svaberg og tøffende fiskebåter. Her bor du idyllisk til i koselige rom eller leiligheter med stue, terrasse og fullt utstyrt kjøkken. Er dere en gruppe på over 6 personer tilbyr de matservering, hvis dere er færre kan dere tilberede maten selv. Ta et bad i enten Vänern, jaccuzien eller stampen og nyt

HALLAND REISEGUIDE

Utforsk vakre sandstrender på Sveriges vestkyst

Halland er både et paradis for strandløver, badenymfer og surfere. Barnevennlige, langgrunne sandstrender med silkemyk sand ligger som perler på en snor langs Sveriges vestkyst. I tillegg har du klippestrender og svaberg lengre nord. Noen av Sveriges beste strender...

Fine campingplasser på Sveriges riviera

Camping er den mest populære boformen for nordmenn når vi besøker nabolandet, og regionen Halland er rå på camping. Langs vestkysten er det campingplasser ved noen av Sveriges aller fineste strender. Er det strandnær eller bynær camping som frister? Eller en idyllisk...

10 høydepunkter i Halland

Det er mange gode grunner til å reise til Sveriges riviera, Halland! Enten du er på jakt etter spesielle matopplevelser, varierte kystaktiviteter, familievennlig strandliv, luksuriøse spaopphold eller kulturelle severdigheter, har Halland på Sveriges vakre vestkyst...

De beste spahotellene på Sveriges vestkyst

Halland er den ultimate spa-destinasjonen i Sverige. Her ligger det flere fantastiske spahotell som alle har sitt særpreg. Reis til Halland og lad batteriene sammen med kjente og kjære. Kystregionen Halland, rett sør for Gøteborg, har en lang tradisjon som kursted, og...

Høsttips

Nytt matsentrum i Halland

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Velvære på Sveriges riviera

Velvære på Sveriges riviera

I kystregionen Halland har fokuset på helse, velvære og sunn mat eksistert lenge. Kalde bad, ferske råvarer, nærhet til naturen og velgjørende behandlinger har en lang tradisjon i Halland, og her lever befolkningen lengst i hele Sverige. Bli med på en velværereise til Sveriges riviera.  

Tre dagers rundreise i Västra Värmland

Tre dagers rundreise i Västra Värmland

Området Västra Värmland ligger rett over grensen og her finner du kommunene Årjäng, Arvika og Säffle, og et bredt utvalg av kulturtilbud, vakker natur, bra spisesteds og hyggelige overnattinger. En...