10 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange bortgjemte perler, som ikke er så kjente for nordmenn.

Her er 10 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre landskap, som du kanskje ikke har hørt om før.

1. Skjærgårdssommer på Lurö

Lurö i Värmland er viden kjent som en av Sveriges aller vakreste ferskvanns-skjærgårder med en særegen historie, natur, fauna og flora. Øya er en del av innsjøen Vänern, som er Europas største innsjø, med 22 000 øyer, holmer og skjær. Det tar ca 1 time å komme seg til øya Lurö med båt fra fastlandet ved Ekenäs i Säffle.

På øya finnes nesten to mil med vandringsleder, og historiske ruiner etter den gamle klosterkirken gjemmer seg i terrenget og vitner om den tiden da Lurö var en sentral plass i Vänerland.

Hvis sulten melder seg kan du ta turen til en av de to koselige restaurantene på øya. De serverer retter med fisk fra Vänern, kjøtt fra dyrene som har beitet i skjærgården og lokaldyrkede grønnsaker.  

Vakre Lurö som ligger i Vänern.

2. Øyidyll på Sveriges vestligste utpost

Lengst ute i havet, som en ytterpost i Bohusläns skjærgård, ligger de små Väderöarna. Her holdt los-familiene til i gamledager og nå huser øya et sjarmerende Värdshus hvor du kan få servert fersk sjømat og koselig overnatting med utsikt til havet. Her er det stillheten, roen og naturen som står i sentrum. Bli med fiskebåten Wilma ut på havet for å fiske skalldyr og makrell, eller varm deg i granittbadstuen og badestampen som står på brygga. Pust inn, pust ut og nyyyt! 

Väderärna vertshus. Foto: Roger Borgelid/Wetsweden.com

3. Kortreist kvalitetsmat i et drivhus

Langs med sykkelruten Dalhallarundan ligger den koselige restauranten og kafeen Solgårdskrogen. I landlige og frodige omgivelser serveres det fantastisk mat laget på selvdyrkede grønnsaker. På dagtid står deilig lunsj tilberedt over åpen ild på menyen og på kveldstid diskes det opp med en smaksmeny i det koselige drivhuset. Er du i innlandsregionen Dalarna vil du ikke gå glipp av denne perlen. Sørg også for å få med deg et besøk til Nittsjö Keramikk, som kun ligger et steinkast fra Solgårdskrogen, verkstedet er en av Sveriges eldste håndverksbedrifter.

5. Sydenstemning ved kalkbrudd på Gotland

Gotland, svenskenes store sommerparadis, bugner av herlige steder – noen mer kjente enn andre. Ett av stedene som fremdeles er en relativt godt bevart hemmelighet er Smöjen, et gammelt kalkbrudd som i dag er fylt med deilig asurblått badevann. Dette stedet passer bra for svømmedyktige besøkende og de som er ute etter en annerledes badeopplevelse. Gotland har flere «innsjøer» av gamle kalkbrudd, som den mer kjente storebroren Den Blå Lagune.

6. Gastronomi og bading ved innsjøen Hjälmaren

Katrinelund Gästgiveri, som ligger like inntil Hjälmarens strandkant i Örebro, tilbyr fantastisk mat og overnatting i naturskjønne omgivelser. Her kan du ta morgenbadet fra badebrygga og nyte et bedre måltid i White Guide-restauranten Sjökrogen eller på gjestgiveriets andre restaurant, Verandaen. På hotellets “sjökrog” serveres velkomponerte retter med lokale råvarer – og hovedrollen spiller fisken gjøs, som fanges i innsjøen. På Verandaen er det 4 eller 6-retters som står på menyen, også komponert på lokale råvarer.

7. Natur og rauker på Gotland

Raukene på Gotland er et av Sveriges mest spesielle landskap. Rauker er naturens egne steinskulpturer, og er formet ved at været og havet har slitt på kalksteinen. De har ofte unike former og ligger ofte helt ute ved vannkanten. Hoburgsgubben, som ligner et mannshode, er en av de mest kjente, men også på Fårö, en øy nord for Gotland, finner du to store raukefelt ved navn Langhammars og Digerhuvud.

Les mer om Gotlands spesielle landskap her.

8. Idylliske seteropplevelser i Dalarna

I innlandsregionen Dalarna ligger noen av Sveriges koseligste seterområder, eller fäbod som svenskene kaller det. Ett av disse er Fryksås, hvor det du finner et stort område med gamle setere, som i dag brukes som hytter, både til utleie og for privatpersoner. Enkelte fäboder kan dateres tilbake til 1500-tallet og du små seterne er lokalisert 500 m over havet, med fantastisk utsikt over innsjøene Orsa og Siljan. For bra overnatting kan både Fryksås Hotell og Smidgården anbefales. Førstnevnte tilbyr også upåklagelig deilig mat med panoramautsikt, mens sistnevnte kan skilte med et herlig spa for avslapping.

9. Slusene i Dalslands kanal

En båttur gjennom sluser i Dalsland er en spennende opplevelse for besøkende i alle aldere. Gjennom grensekommunen Årjäng i Värmland strekker en av verdens vakreste vannveier seg. Dalslands kanal ble bygget som transportforbindelse mellom jernverkene i området og er i dag en populær vannvei for båt, kajakk og kano. Langs kanalen ligger sjøene som perler på en snor, og de er bunnet sammen via tre slusesystemer. Størsteparten av kanalen har naturen selv konstruert, kun 12 kilometer er gravd ut.  

Slusene i Dalslands kanal. Foto: Gaby Hein Karlsson

Lennartsfors er en av kanalens mest imponerende sluser. De er sprengt inn i berget, og etter du har passert slusene følger en vakker bergkanal med høye kanter. Det finnes tre sluser med en total nivåforskjell på hele 7,5 meter.  

I Töcksfors går kanalen tvers gjennom det lille samfunnet og du kan nyte god mat og shopping i kombinasjon med en slusetur. Prøv for eksempel ut den kjente restauranten Waterside. En slusetur her tar deg til sjøene Töck og Östen, som ligger i den nordlige delen av kanalen. 

Les mer om hva du kan oppleve i Årjäng her.

10. Jordbærfest på Vareborg Bärodling og Jordgubbskafé

I Vareborg finnes det en egen jordbærkafé! Her kan du velge mellom fristelser hvor jordbæret spiller hovedrollen. Smak på klassisk jordbærkake, jordbærsaft eller kjeks toppet med jordbærskiver. Alt er hjemmelaget og produsert med 100% kjærlighet. Vareborgs Bärodling har dyrket jordbær i Halland i over 50 år så her vet de hva de driver med.

11. Spa i paradis

Paradisets Spa i Säffle lever virkelig opp til navnet ditt. Denne hemmelige, lille, perlen ligger helt nede ved vannkanten ved Vänern, omgitt av siv, svaberg og tøffende fiskebåter. Her bor du idyllisk til i koselige rom eller leiligheter med stue, terrasse og fullt utstyrt kjøkken. Er dere en gruppe på over 6 personer tilbyr de matservering, hvis dere er færre kan dere tilberede maten selv. Ta et bad i enten Vänern, jaccuzien eller stampen og nyt roen og utsikten.

HALLAND REISEGUIDE

Fine campingplasser på Sveriges riviera

Camping er den mest populære boformen for nordmenn når vi besøker nabolandet, og regionen Halland er rå på camping. Langs vestkysten er det campingplasser ved noen av Sveriges aller fineste strender. Er det strandnær eller bynær camping som frister? Eller en idyllisk...

Halmstad

Koselige brosteinsgater, en bynær bøkeskog, milevis med sykkelstier, myke sandstrender og feststemning i solnedgangen – Halmstad har oppskriften på en vellykket sommerferie.   Halmstad er Hallands største by og er kjent for sine lange sandstrender og yrende...

Ta med barna til strandparadiset Halland

De største ferieeventyrene ligger ikke nødvendigvis langt unna. Når du skal reise på ferie med barna, kan det være deilig å slippe lange flyturer med slitne og trøtte barn. Kun fire timer fra Oslo ligger sommerperlen Halland og venter på deg og familien. Sveriges...

5 koselige byer på Hallandskysten

Langs Sveriges vakre vestkyst ligger Halland, regionen rett sør for Gøteborg, med koselige byer som Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Laholm og Halmstad. Forbered deg på en ferie med lange strender, idylliske gamlebyer, historiske spa og deilige kaféer. 1. Kungsbacka –...

Sommertips

By og bad i Sverige

By og bad i Sverige

Kombiner bading og byliv! Sveriges tre største byer lokker ikke bare med severdigheter og  urbane aktiviteter. Både Stockholm, Göteborg og Malmö har også knallfine skjærgårder og supre strender som gjør at du kan dra på storby- og badeferie samtidig!