14 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange skjulte perler, som ikke er så kjente for nordmenn.

Her er 14 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre landskap, som du kanskje ikke har hørt om før.

1. Bading i kalkbruddet Smöjen

Gotland, svenskenes store sommerparadis, bugner av herlige steder – noen mer kjente enn andre. Ett av stedene som fremdeles er en relativt godt bevart hemmelighet er Smöjen, et gammelt kalkbrudd som i dag er fylt med deilig asurblått badevann. Dette stedet passer bra for svømmedyktige besøkende og de som er ute etter en annerledes badeopplevelse.

Foto: Hanne Marit Tobiassen

2. Romantisk idyll på Steninge

Med utsikt til havet og den vakre naturen rundt, ligger Steninge Kuststation vakkert til like ved havet, utenfor byen Falkenberg i Halland. Steninge er svensk sommeridyll på sitt beste, med sine romantiske blondegardiner og historiske sjarm. Til frokost serveres havregrøt i verdensklasse – ja, den har faktisk vunnet verdensmesterskapet, og på verandaen kan du nyte et glass bobler eller leskende limonade.

Er du av den aktive sorten finnes det yoga, SUP og kajakk til utlån, eller så kan du ta en svømmetur fra stenpiren ved stranden like ved. Vandrerhjemmet ligger like i nærheten av naturreservatet Steningskusten, som byr på strandenger, klippesteinsfelt og fine badesteder. Ta med piknikkurven og nyt solnedgangen langs havet.

Foto: Ingeborg Lindseth

3. Lokalt og bærekraftig i Simlångsdalen

I Simlångsdalens ville skoger finnes det alltid et nytt eventyr! Tallhöjdens Värdshus tilbyr en herlig opplevelse med lokalprodusert mat og drikke i kombinasjon med villsvinsafari. På den andre siden av dalen lever familien Paulsson sin drøm om en bærekraftig og helsefremmende livsstil.

Senk pulsen i deres koselige B&B eller ta et kurs i steinalderkost, fermentering, yoga eller barfotløping ute i skogen. Simlångsdalen i Halland tilbyr flere fine vandringsleder, hva med å gå tur langs Gårdshultsleden og oppdage Danska Fall med sin spennende historie og vidunderlige Gårdshult som er som å tre inn i et Astrid Lindgren-eventyr.

Foto: Vinnalt Foto

4. Blomsterfarmen i Kungsbacka

Blomsterfarmen er et gartneri i Kungsbacka som tilbyr selvplukk fra et imponerende utvalget av snittblomster. Blomstene er dyrket naturlig og her plukker du dine favoritter og betaler deretter for de du har plukket.

Stedet drives av engasjerte blomsterdyrkere som dyrker på en naturlig måte, uten kunstgjødsel. Ta en runde langs bedene og plukk med deg de fineste du finner, og lag din egen bukett med personlig preg.

Foto: Blomsterfarmen

5. Bakst og landlig sjarm på Månstorps Gård

Med vakker beliggenhet mellom Laholm og Melbystrand ligger Månstorps gård med aner fra 1800- tallet. I gårdens gamle meieribygning kan du besøke deres kafe med hjemmelaget bakst og en smaksrik vaffel-buffet. Gårdsbutikken bugner av lokale og kortreiste grønnsaker og rotfrukter.

I hovedhuset kan du overnatte på sjarmerende rom med tilgang til kjøkken, stue og den store hagen. Utfordre familien eller venner i minigolf og avslutt dagen med et glass i sola.

6. Fika og bo i sjarmerende Ardrebo

Like i nærheten av Ljugarn på østsiden av Gotland ligger det en sjarmerende B&B med en fantastisk kafé. Her serveres velsmakende bakverk og smørbrød, alt er hjemmebakt med kortreiste råvarer.

Ardrebo er innredet i en romantisk og tidstypisk stil fra tidlig 1900-tallet med vakre møbler, mønstret tapet i varme farger og blomstrete kaffekopper. Nyt en fika utendørs i den store hagen med sola i fjeset.

Finn flere spesielle bosteder på Gotland her.

7. Gårdsbageriet i Idala

På Gårdsbageriet i Idala sitter historien i veggene. I den ombygde låven bakes alle bakevarene fra bunnen av med råvarer og langsomme gjæringsprosesser som gir smak og kvalitet. Her er det meste økologisk og det finnes også en koselig kafé på området. Nyt en kopp kaffe og bakst på gårdsplassen.  

8. Skårs Gård i Fjärås

Skårs Gård i Fjärås er et familiedrevet sted i Halland hvor maten, gleden og opplevelsene står i sentrum. Fristet til å prøve sjokoladelunsj eller en deilig brunsj kanskje? Her er mulighetene mange. Gårdsbutikken bugner av lokalproduserte produkter som hjemmelaget marmelade, saft, müsli, knekkebrød og andre fristelser.

Gården har aner tilbake til 1800-tallet og er en oase for aktive opplevelser. Ta med familien eller venner på lek og moro i engene, opplev såpebobleregnet eller ta en gåtur i skogen. Mat og overnatting i kombinasjon med skogsveier, sjøer og blomsterenger.

9. Skjærgårdssommer på Lurö

På Lurö i Värmland vandrer du langs klippene med panoramautsikt over innsjøen Vänern og på stier i grønne omgivelser. Lurös skjærgård er kjent for sin vakre natur og særegne fauna. Du reiser til Lurö med båt fra Ekenäs, det tar ca. en time.

På øya finnes nesten to mil med vandringsleder. Historiske ruiner etter den gamle klosterkirken gjemmer seg i terrenget og vitner om den tiden da Lurö var en sentral plass i Vänerland.

10. Jordbærfest på Vareborg Bärodling og Jordgubbskafé

I fjor feiret Vareborg 50 år med åpning av en jordbærkafé. Her er det vanskelig å velge mellom alle de fristelsene med jordbær som hovedrolle. Smak på klassisk jordbærkake, jordbærsaft eller kjeks toppet med jordbærskiver. Alt er hjemmelaget og produsert med 100% kjærlighet. Vareborgs Bärodling har dyrket jordbær i Halland i over 50 år så her vet de hva de driver med.

11. Hageliv på Krusenstiernska Gården

Krusenstiernska gården i Kalmar er en frodig hage fra 1800-tallet med gamle frukt- og valnøttrær, bærbusker, blomster, urter og medisinske vekster. Sitt ned for en fika i hagens frodige oase eller ta en tur innom hovedbygningen, hvor det finnes et lite museum som viser hvordan aristokratene levde i gamledager.

12. Beundre pelargoniene på Niklasdams Trädgård

Ti kilometer nord for Kristinehamn ligger Niklasdams Trädgård hvor de har spesialisert seg på Pelargonier. I Pelargonia-museet finnes det over 400 ulike sorter pelargonier og sørg for å få med deg Niklasdams kjente pelargonia-kake når du er på besøk.

Foto: Jenny Nohrén

13. Mindfulness på Väderöarnas Värdshus

Lengst ute i havet, som en ytterpost i Bohusläns skjærgård, ligger de små Väderöarna. Her holdt los-familiene til i gamledager og nå huser øya et sjarmerende Värdshus hvor du kan få servert fersk sjømat og koselig overnatting med utsikt til havet. Her er det stillheten, roen og naturen som står i sentrum. Bli med fiskebåten Wilma ut på havet for å fiske skalldyr og makrell eller varm deg i granittbadstuen og badestampen som står på brygga. Pust inn, pust ut og nyyyt! 

Foto: Roger Borgelid

14. Natur og dyreliv sør på Gotland

Närsholmen er et naturreservat og en halvøy på den sørlige delen av Gotland, som egner seg ypperlig for vandre- og sykkelturer. Området er rikt på fugleliv og hekkeplasser, og det vokser også sjeldne vekster i området, sammen med orkidéer og blomsten ormehode. Ta med piknikkurven og slå deg ned blant de hvite steinene på stranden, mens fuglene står for underholdningen. 

Les mer om Gotlands spesielle landskap her.

Foto: Ingeborg Lindseth

HALLAND REISEGUIDE

5 koselige byer på Hallandskysten

Langs Sveriges vakre vestkyst ligger Halland, regionen rett sør for Gøteborg, med koselige byer som Kungsbacka, Varberg, Falkenberg, Laholm og Halmstad. Forbered deg på en ferie med lange strender, idylliske gamlebyer, historiske spa og deilige kaféer. 1. Kungsbacka –...

Matdestinasjonen Halland

Det er ikke uten grunn at Halland er blitt en populær matdestinasjon i Sverige. I regionen på Vestkysten er det gode vekstforhold for grønnsaker, i elvene hopper villaksen, skogen bugner av sopp og vekster, og havet frister med smakfulle skalldyr og fisk. Det er...

Utforsk vakre sandstrender på Sveriges vestkyst

Halland er både et paradis for strandløver, badenymfer og surfere. Barnevennlige, langgrunne sandstrender med silkemyk sand ligger som perler på en snor langs Sveriges vestkyst. I tillegg har du klippestrender og svaberg lengre nord. Noen av Sveriges beste strender...

Kattegattleden: Sveriges vakreste sykkeleventyr

Sveriges første nasjonale sykkelvei, Kattegattleden, byr på kremen av nabolandet vårt sett fra to hjul. Sykkelveien går mellom Gøteborg og Helsingborg – 39 lettsyklede og flate mil langs havet. Ruten er familievennlig, og det bugner av sandstrender og attraksjoner...

Lær om Sverige

Natur i Sverige

Natur i Sverige

Svensk natur med alt fra skoger, fjell, innsjøer og sandstrender byr på vakre landskap og varierte naturopplevelser for friluftsinteresserte. Les mer om naturtyper og nasjonalparker her.

Svenske ord og uttrykk

Svenske ord og uttrykk

Svensk er et språk vi nordmenn kan forstå relativt bra. Men det finnes også ord og uttrykk som ikke ligner norsk. I tillegg er det språklige variabler og dialekter i Sverige, akkurat som i Norge....

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk...