SYKKELFERIE I SVERIGE

Kystlandskapet langs Kattegattleden. Foto: Ingeborg Lindseth

Opplev Sverige fra sykkelsetet! Sykkelferie er en miljøvennlig, spennende og aktiv måte å se et land på, enten du foretrekker dagsturer eller lengre turer, de enkle eller mer luksuriøse feriene. 

I Sverige finnes det flotte og varierte sykkelruter, både langs kysten, på øyer, i skogen, langs kanaler, på fjellet og i byen. I innlandet ligger kuperte og adrenalinfylte MTB- og downhilløyper og venter på deg, mens du langs kysten kan nyte idylliske strekninger langs skjærgård, strender og små kystbyer.

Sveriges nasjonale sykkelruter

I Sverige er det opprettet egne nasjonale sykkelruter tilrettelagt for innholdsrike og komfortable sykkelferier. Dette er godt skiltede ruter med mye informasjon om alt fra severdigheter, spisesteder, overnatting og aktiviteter underveis.

De tre sykkelrutene som ligger nærmest Norge heter Kattegattleden, Göta kanal og Unionsleden, og tilbyr to ganske ulike sykkelopplevelser. Mens Kattegattleden går langs Sveriges vakre Vestkyst fra Gøteborg til Helsingborg, går Unionsleden fra Moss og over riksgrensen til innsjøene, skogene og kanalene i innlandet med målpunkt i Karlstad. Göta kanal strekker seg langs vannveien med samme navn. 

I tillegg har du 4 andre nasjonale sykkelveier, les mer om de her. 

Les mer om de to nærmeste sykkelrutene i Sverige her:

UNIONSLEDEN
– Fra Moss til Karlstad

KATTEGATTLEDEN
– Fra Gøteborg til Helsingborg

Fine sykkelruter i Sverige

Andrenalinfylte sykkelturer

Er du ute etter kupperte sykkelløyper i skoger, langs innsjøer og på fjellet, er det mye å velge mellom i Sverige. 

Flere regioner i innlandet har etablert sykkelsatsninger i skog- og fjellområder, der det er gjort avtaler med grunneiere, merket løyper, laget en standard for vanskelighetsgradering, og tatt hensyn til det naturlige og kulturelle miljøet. God mat og overnatting får du også i tilknytning til sykkelområdene.

I Dalarna er for eksempel de beste sykkelløypene i regionen samlet i konseptet, Biking Dalarna. Der er det samlet god informasjon om milevis med sykkelruter tilpasset både MTB, familiesykling, downhill og landeveissykling. 

Les konkrete reisetips til sykkelparadiset Dalarna her

Cross country terrengsykling er for deg som liker å utfordre deg med sykling i ulendt terreng, på sti og gjennom skog. Downhill sammenlignes mer med alpint, der du og sykkelen blir fraktet opp med en heis, og kan trille ned grusveier og baner som slynger seg nedover åssiden. Ta med deg din egen sykkel eller lei på stedet. 

Sykkeleventyret venter ved Årjängs «tusen sjöar» i Värmland.
Foto: Visit Årjäng

En syklist kjører terrengsykkel i full fart gjennom skogen

Utforsk svingete stisykling i Dalarnas skoger.
Foto: Visit Dalarna

Svenske øyer perfekt for sykkelferier

Sverige har mange fantastiske øyer med vakre kystlandskap og lite trafikk, som gjør sykling til en perfekt måte å utforske øylivet på. Ta med sykkelen på øyhopping eller kjenn på atmosfæren på de større øyene i Østersjøen.

Gotland er Sveriges største øy, kjent for mye sol og varme om sommeren, og et helt spesielt landskap. Øya er relativt flat, med korte avstander, men fortsatt av en slik størrelse at du kan utforske i dagesvis fra sykkelsetet uten å gå tom for opplevelser. Langs de koselige grusveiene ligger sandstrender, spesielle steinformasjoner kalt rauker, historiske middelalderruiner og koselige kaféer.

En annen øy verdt å utforske på sykkel er Øland, som har broforbindelse med fastlands-Sverige i sørøst ved Kalmar. Øya er lang og smal, med et helt spesielt landskap kalt alvaret, som til og med har blitt satt på UNESCOs verdensarvliste. I mange tusen år har dyr fått beite på alvaret, og har formet det til å bli en vidde fylt med busker, blomster, gress, kalkesteinheller og myrer. Legg gjerne ut på en av de temabeserte sykkelturene; verdensarvruden, fuglerunden eller blomsterrunden, hvis du ønsker spennende dagsturer. 

Les mer om fine sykkelturer på Gotland 

Vakkert kystlandskap på Närsholmen.
Foto: Ingeborg Lindseth

Sykling langs blomstrende kystveier på Øland.
Foto: Ingeborg Lindseth

Øyhopping med sykkel i Bohusläns skjærgård.
Foto: Ingeborg Lindseth

Les mer om aktiv ferie i Sverige

Familieaktivteter i Värmland

Familieaktivteter i Värmland

Ønsker du en ferie som passer hele familien, er Värmland stedet! I kort avstand fra grensen kan du dra på spennende piratferd på...

Surfing på Sveriges Vestkyst

Surfing på Sveriges Vestkyst

Du trenger ikke reise langt for å finne brusende surfebølger. Like sør for Gøteborg ligger Sveriges beste surfestrender og venter! Et par timer over grensen med bil venter Nordens Hawaii på deg!...

Kattegattleden: Sveriges vakreste sykkeleventyr

Kattegattleden: Sveriges vakreste sykkeleventyr

Sveriges første nasjonale sykkelvei, Kattegattleden, byr på kremen av nabolandet vårt sett fra to hjul. Sykkelveien går mellom Gøteborg og Helsingborg – 39 lettsyklede og flate mil langs havet....

Finn ditt Vasalopp

Finn ditt Vasalopp

Vasaloppet er en av Sveriges mest populære mosjonsløp for skiløpere, syklister og løpere. Her har drøyt en million mosjonister nytt den vakre naturen og herlige utfordringene siden 1922. Kom og ta...