48 timer i Örebro

Hvorfor ikke legge neste helgetur til en mer ukjent svensk by? Utforsk den lille storbyen, Örebro, med pulserende natteliv, et 700 år gammelt slott og muligens verdens beste pizza. Og det beste er at du enkelt kan nå byen med både buss, tog eller bil fra Østlandet!

Det er heldigvis ikke nødvendig å reise så langt for å få nye, spennende reiseopplevelser! I vakre Örebro får du både storbyfølelse og småbysjarm i løpet av weekendturen. Ta med deg dine beste venner på byferie og skjem dere bort med pizza-vandring, staslig overnatting, luftige svenske bakverk og inspirerende kunstutstillinger.

Her er en reiseguide med forslag til gode severdigheter, restauranter, bosteder og kulturopplevelser i Örebro.

Dag 1 i Örebro

Kl 13.00

Sjekk inn på et av hotellene som ligger sentralt i Örebro. Vil du bo midt i bypulsen er Clarion Hotel et bra alternativ, med nærhet til matmarkedet Saluhallen og Stortorgets barer og restauranter. Er du ute etter et hotell med det lille ekstra, er Clarion Collection Hotel Borgen det naturlige valget – her bor du i et moderne og delikat innredet rom. For en historieinteressert er Elite Stora Hotellet et must, hotellet er Örebros eldste og har en fantastisk utsikt til slottet. Ellers har vi også andre bosteder å anbefale i Örebro her.

Kl 14.00

Etter innsjekk er det på tide å oppdage Örebro. Bytt om til komfortable sko, for nå skal du ut på sightseeing! Begynn med å besøke Örebro slott, det 700 år gamle bygget som pryder sentrum ved kanten av elven, Svartån. Her har både kongelige, krigsfanger, tyver og hekser bodd – pluss et par spøkelser som det ryktes enda ikke har flyttet ut.

Fortsett gåturen langs elven Svartån, i retning den vakre Stadsparken. Her kan du ta en «fikastopp», en kaffepause med noe søtt attåt, i Stadsträdgårdens veksthus, og senere fortsette videre til friluftsmuseet, Wadköping. Blant de brosteinsbelagte gatene og de gamle, røde trehusene i Wadköping, møtes nåtid og fortid. Besøk Cajsa Wargs museum og titt inn til håndverkerne i kvarteret. I restauranten Gamla Örebro kan du spise en sen lunsj i form av klassisk svensk «husman» og nyte et gammeldags miljø.

Er du klar for enda en «fika-pause» kan du ta desserten på Jeremiabageriet, som er kjent for sine gode kardemommeboller.

Sørg for nok tid rundt Örebro Slott. Foto: Hanne Marit Tobiassen
Idylliske Wadköping. Foto: Hanne Marit Tobiassen

Kl 17.00

Vel tilbake på hotellet kan du ta en pust i bakken i hotellets relax-avdeling eller slappe av på rommet. Lad batteriene til kveldens festligheter – som begynner med drinker på Makeriet!

Kl 19.00

Lokale Örebroere går selv til Makeriet for barens gode cocktails og deilige stemning. Fortsett deretter til restaurant Mojo, som ligger på andre siden av torget. Menyen er en fusion av øst og vest, og restauranten serverer gjestene småretter i ulike varianter. Bestill en «plukk tallerken» som du kan dele på flere og slå dere ned under krystallysekronene.

Å gå gatelangs er alltid en bra måte å utforske en by, også Örebro- Foto: Jonas Claesson

Dag 2 i Örebro

Kl 09.00

Unn deg en rolig start på dagen og nyt synet av byen som våkner til liv utenfor hotellvinduet. Spis en lang og god frokost, mens planene for dagen legges.

Kl 11.00

Det er på tide å utforske Örebros shoppingtilbud. I det koselige Stallbackan kvarteret finner du CE inneute og Stallbacken design, som har fine innredningsdetaljer og produkter til hjemmet. Byen er også full av andre inspirerende butikker med interiør, klær og design, som: Willows, Impulso, C & C Interiör Atelje, Stilmagasinet og Slottsbutikken på Örebro Slott.

Kikk innom de koselige designbutikkene i Örebro. Foto: Örebrokompaniet

Kl 13.30

Nå rumler det kanskje i magen? Legg igjen shoppingposene på rommet og gå til Saluhallen. Her finner du et bredt utvalg av retter til lunsj, brunsj, fika eller middag. Kjøp det du måtte ha lyst på og nyt maten sammen med vennene dine. Saluhallen er et myldrende mateldorado. Eller prøv en av disse 10 tipsene til matopplevelser i Örebro.

Kl 15.00

Med ny energi i kroppen, er du klar for å suge til deg byens kunst og kultur. Annethvert år arrangeres kunstbiennalen OpenArt i Örebro. I 2022 blir neste biennal avholdt og inntil da kan du oppleve de permanente verkene og gatekunsten rundt omkring i byen. Følg kunsthallens egen guide til den urbane utendørskunsten, snart vil det også bli lansert en app som kan guide deg rundt både biennalen og de permanente verkene. 

Kl 17.00

Pass på å ta en liten pause på hotellrommet før pizza-touren på kvelden. Örebro er en fabelaktig pizzaby. Den norske matbloggeren, Helles Kitchen, har til og med kalt denne pizzaen verdens beste.

Opplegget er enkelt: gå til et par restauranter som har pizza på menyen og del på en eller to pizzaer på hvert sted. Hva med å legge opp kvelden som en treretters meny – tre pizzaer på tre ulike steder? For eksempel disse:

– Forrett: løyromspizza på Sorella

– Hovedrett: pizza med trøffelsalami og kantarell på Paolos

– Dessert: Pizza con Nutella på Fratelli

Ta lunsjen på Saluhallen i Örebro! Foto: Örebrokompaniet
Test en løyrompizza på Sorella da vel! Foto: Sanna Rosell

Kl 22.00

Kvelden er ikke slutt enda – i hvert fall ikke om nattelivet lokker. I Örebro finnes det mange kule barer og klubber for de som er danseglade. På Frimurarholmen ligger populære Frimis, som forvandles til en beach club i sommersesongen. Pass på å ta et siste glass her og nyt synet av solnedgangen som går ned bak slottet.

Dag 3 i Örebro

Kl 09.00

Kanskje du har lyst til å ta frokosten på rommet i dag? Avhengig av dagsformen fra kvelden før, kan kanskje en myk start på dagen være fint. Om du sover over frokosten på hotellet, så fortvil ikke, i Örebro finnes det mange bra brunsjsteder. Prøv for eksempel Boulebar, 4e våningen eller Sveas.

Kl 12.00

Sjekk ut av hotellet og vink farvel til Örebro – for denne gang.

God til hjem, og velkommen igjen! 

Nyt en deilig brunch på Boulebar. Foto: Finemanget

ÖREBRO REISEGUIDE

Familiemoro i Örebro

Örebro er byen som passer perfekt for familieferie – enten dere foretrekker å tilbringe dagen på Sveriges største badeland, dra på spøkelsesvandring på slottet eller utforske Nord-Europas største lekeland. Bli med på oppdagelsesferd i den svenske storbyen! En fire...

Kulinariske Örebro: 10 velsmakende matopplevelser

Med skogen og innsjøen Hjälmare tett innpå, er Örebro et sted som kan tilby besøkende ferske råvarer, velkomponerte retter og mange sjarmerende spisesteder. Her har du 10 anbefalte restauranter i Sveriges sjette største by.   1. Smaksopplevelser over gode...

Ta med familien til Sveriges største badeland og luksuscamping i Örebro!

I Örebro, mellom Stockholm og Oslo, ligger campingplassen Gustavsvik og badelandet Lost City, som er skreddersydd for en vellykket familieferie. Pakk bilen og barna, og opplev noe av det morsomste Sverige har å by på. Gustavsvik Camping: perfekt for en gøyal...

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»