Tre dagers rundreise i Västra Värmland

Området Västra Värmland ligger rett over grensen og her finner du kommunene Årjäng, Arvika og Säffle, og et bredt utvalg av kulturtilbud, vakker natur, bra spisesteds og hyggelige overnattinger. En rundreise i det grensenære området er noe som passer både for naturelskeren og den kulturinteresserte.

Västra Värmland er opplagt for en kortreist ferie. Kun 1 time og 15 minutter fra Riksgrensa ender du opp i kommunen Årjäng, som kanskje er mest kjent for grensehandel, men som har uendelig mye mer å by på. Kjører du noen mil nordøst for Årjäng kommer du til byen Arvika, en koselig småby med inspirerende museer, Sveriges innerste havn og naturreservatet Glaskogen–som er kjent for sin ville og vakre natur. Reiser du videre sør mot Vänern, kommer du til kommunen Säffle, som kan friste med en fantastisk skjærgård i Sveriges største innsjø.

Dag 1: Töcksfors og Årjäng

Så fort du har krysset grensen til Sverige entrer du kommunen Årjäng og 15 minutter fra tollen finner du det lille tettstedet Töcksfors. En rolig liten plass hvor det vakre kanalsystemet Dalslandskanal strekker seg gjennom.

Lunsj hos Thorill`s

Når sulten melder seg stikker du innom det koselige spisestedet Thorill`s. En bitteliten restaurant som drives av Thorill og Harald, som lager retter basert på egne og lokale råvarer. Her inviteres du hjem til ekteparets sjarmerende bosted på landet, like utenfor Töcksfors.

Kunstvandring i Årjäng

Etter litt mat er det perfekt med en liten gåtur gjennom Årjäng. Begynn ved turistinformasjon og gå sørover i retning folkehøyskolen. Underveis kan du beundre grafittti laget av den kjente kunstneren Smug og skulpturer i Bohusgranitt.

Slusetur på  Dalslands Kanal

En båttur på de historiske slusene på Dalsland Kanal er noe du absolutt burde få med deg hvis du er i Årjäng. Det er en spennende opplevelse for besøkende i alle aldere.  Kanalen ble bygget som transportforbindelse mellom jernverkene i området og er i dag en populær vannvei for båt, kajakk og kano. Langs kanalen ligger sjøene som perler på en snor, og de er bunnet sammen via tre slusesystemer. Størsteparten av kanalen har naturen selv konstruert, kun 12 kilometer er gravd ut.  

Lennartsfors er en av kanalens mest imponerende sluser. De er sprengt inn i berget, og etter du har passert slusene følger en vakker bergkanal med høye kanter. Det finnes tre sluser med en total nivåforskjell på hele 7,5 meter. I Töcksfors går kanalen tvers gjennom det lille samfunnet og du kan nyte god mat og shopping i kombinasjon med en slusetur. En slusetur her tar deg til innsjøene Töck og Östen, som ligger i den nordlige delen av kanalen. 

Gå heller ikke glipp av en tur med passasjerbåten MS Nils Ericson på innsjøen Lelång i Årjäng og opplev de vakre omgivelsene fra første rad. Båten trafikkerer innsjøen på onsdager og fredager, samt lunsjturer på søndager. Turer med Nils Ericson må forhåndsbookes senest kl. 15.00 dagen før. 

Ta en tur til Övra slussen, den øverste slusen i kanalsystemet. En padletur på kanalen og gjennom slusene er en unik naturopplevelse som byr på mange fine opplevelser underveis. Har du ikke kano eller båt kan du gå langs kanalen til den nedre slusen.

Overnatt i en flytende iglo

Når kvelden siger på sjekker du inn på Yggdrasil Igloo Water Huts, som er en unik, miljøvennlig og luksuriøs måte å overnatte ute i naturen på. Her bor du i komfortable igloo-flåter hvor du kan nyte panoramautsikten over vannet og landskapet fra sengen. Lag mat på bålpannen og nyt solnedgangen fra den flytende verandaen, eller ta et avslappende bad i stampen eller innsjøen.

Hyttene er lokalisert ved den vakre innsjøen Västra Silen, som er en del av det kjente kanalsystemet Dalslands kanal. I området er det mange fine strender, urørt natur og bra fiskemuligheter. 

Dag 2: Arvika

Kjør nordvestover i ca. 1 time til den koselige småbyen Arvika.

Arvika er en liten, men sjarmerende by med drøssevis av tilbud for besøkende. Ta turen innom noen av byens koselig butikker, som Bruket Interiör og Lokal. Eller nyt en fika og herlig lunsj på den sjarmerende kafeen Elins Bakgård. For den kulturinteresserte er et besøk til Rackstadmuseet et must. Museet viser verk fra ulike kunstnere som var del av den berømte Rackstadkolonien. For de som interesserer seg mer for kjøretøy , er et stopp på Fordonsmuseet et godt valg.

Klassisk linveveri i Arvika 

Etter lunsj og kulturell input, kan du sette kursen sørover i to mil, mot linveveriet Klässbols Linneväveri. Veveriet ble etablert i 1920 og er Skandinavias eneste veveri som lager produkter med damastlin. Veveriet drives av 4. generasjon vevere, og duker, servietter og håndklær som produseres her levers til blant annet det svenske hoffet, Nobelfesten og svenske ambassader rundt om i verden. I butikken selges det et stort utvalg av varer, også andre sortering, i tillegg er fabrikken åpen for besøkende som vil ta en titt. Om sommeren kan du nyte en fika i kaféen KaffeKvarnen like ved. 

Villmarksopplevelser i Glaskogen naturreservat

Avslutt dagen med en tur til Glaskogen, et eldorado for naturelskeren og Värmlands største naturreservat. Skogen har aner og spor fra steinalderbosetninger og en tradisjon med skogfinner som kom og ryddet jorden på 1600-tallet. Naturreservatet strekker seg over fire kommuner, og det finnes over 30 mil med vandringsstier. Lenungshammar er hjertet av reservatet, hvor det ligger både informasjonssenter, villmarkscamping, teltplasser, kano- båt og sykkelutleie, kafé og en minibutikk. Her kan du slå opp teltet, parkere campingvognen eller leie en koselig hytte.

Ønsker du derimot å bo litt mer sentralt, er Bed and Breakfasten Guesthouse eleven et godt alternativ. Siden 2006 har Guesthouse Eleven vært drevet som et B&B i et gammelt skolebygg ved Jössefors, 8 kilometer vest for Arvika. Nylig ble gjestehuset kåret til ett av Sveriges fem mest sjarmerende pensjonat av avisen Dagens Nyheter. Gjestehuset tilbyr koselig rom, restaurant og aktiviteter som sykling, kanoutleie, spa, vandring og geocaching

Dag 3: Säffle

Siste stopp på reisen er kommunen Säffle, som ligger ca. 1 time sør for Arvika, ved Vänerns kant. Første stopp er et besøk til Wikfors Bruk, som er en ypperlig plass for både shopping, inspirasjon og lunsj.

Wiksfors Bruk er en annerledes og inspirerende plass for kunst, kreativitet, industri og historie. Siden 1600-tallet har det eksistert mange ulike virksomheter i de gamle fabrikklokalene, men i dag finner du interiørbutikker, kaffebrenneri, steinovnsbakt pizzeria, surdeigsbakeri, klesbutikk og kafé. I 2020 ble stedet kåret til ett av Sveriges beste reisemål. 

Historiske gårdsopplevelser 

Kjør videre til Von Echstedska gården, som byr på herlige opplevelser av kunst, hageliv, historie og vakre omgivelser. Den velbevarte gården fra 1700-tallet er bygget i karolinsk stil, med rustikk eleganse, dekorasjoner og en fantastisk hage med 25 ulike värmlandske eplesorter. Gå heller ikke glipp av et besøk i kafeen, hvor du får kjøpt klassisk “fika”, bugnende smørbrød og nybrygget kaffe. Pssst… her finnes også Sveriges vakreste utedo, som er verdt en titt. 

Sov i Paradis

Tilbring natten på Pardisets Spa, et utrolig koselig B&B. Paradisets Spa lever virkelig opp til navnet ditt. Denne hemmelige, lille. perlen ligger helt nede ved vannkanten ved Vänern, omgitt av siv, svaberg og tøffende fiskebåter. Her bor du idyllisk til i koselige rom eller leiligheter med stue, terrasse og fullt utstyrt kjøkken. Er dere en gruppe på over 6 personer tilbyr de matservering, hvis dere er færre kan dere tilberede maten selv. Ta et bad i enten Vänern, jaccuzien eller stampen og nyt utsikten til vannet og naturen.

Opplev Vänern og Lurö

Siste stopp i Västra Värmland er Lurö og Sveriges største innsjø Vänern. Lurö er viden kjent som en av Sveriges aller vakreste ferskvanns-skjærgårder med en særegen historie, natur, fauna og flora. Øya er en del av innsjøen Vänern, med 22 000 øyer, holmer og skjær, og det tar ca 1 time med båt fra fastlandet for å komme seg hit. 

Utforsk de gamle turstiene samtidig som du nyter den deilige naturen med panoramautsikt over Vänern. Regner du sammen alle stiene på øya blir det nesten to mil med turmuligheter. Historiske ruiner etter den gamle klosterkirken gjemmer seg i terrenget og vitner om den tiden da Lurö var en sentral plass i Vänerland. Vannet rundt byr på perfekte forhold for kajakk- og kanotur, eller et forfriskende bad. Tiden går fort på Lurö så sett av god tid til å oppdage alle mulighetene øya byr på. 

16 Høstaktiviteter for hele familien i Sverige

Rett over grensen er det duket for høstmoro i familieparker, slott, gruver og badeland med alt fra skumle Halloween-temaer til koselige bokeventyr og tropisk stemning!  Her er 16 morsomme ting å finne på i høstferien. Svenskene har skolefri et par uker etter Norge, noe som betyr god plass og minimalt med kø. Her får du tipsene som gjør planleggingen litt enklere!  

Sveriges beste badeland og vannparker

Ingen familieferie uten en tur i badeland! Plask og lek i vann er moro for både liten og stor, og i Sverige finnes flere av Skandinavias absolutt fineste og største badeland – både inne og ute.  Et besøk i et badeland er en perfekt familieaktivitet å legge inn i...

Camping i Sverige

Er du fristet til å teste camping i Sverige, i bobil, campingvogn, telt eller campinghytte? Enten du vil nyte campingferien ved vannkanten, i vakre skoger eller ved bølgende sanddyner, er Sverige et campingparadis som passer både små og store! Med et stort utvalg...

Bli kjent med Sveriges 15 verdensarvsteder

Er du klar over at Sverige er på topp 20-listen over land med flest steder på UNESCOs verdensarvliste? Utforsk historie og kultur i verdensarven, Sverige. UNESCO har oppført 15 verdensarvsteder i Sverige. Verdensarv er severdigheter som er vurdert til å ha spesiell og...

Sommertips

Strandguide: Gotlands beste strender

Strandguide: Gotlands beste strender

Drømmer du om sydlige strøk, men ikke ønsker å reise så langt? Da er Gotland svaret! Øya i Østersjøen byr på fantastiske strender og det stedet i Sverige med flest soldager. Den flate øya har 80 mil...

Forsommer på Sveriges riviera

Forsommer på Sveriges riviera

På jakt etter en kortreist forsommerdestinasjon med lange strender og fantastiske restauranter? Fortvil ikke, vi har svaret! Hallandsregionen rett sør for Gøteborg byr på noen av Sveriges fineste...

5-stjerners camping i Sverige

5-stjerners camping i Sverige

Er du ute etter en campingferie med det lille ekstra? Da er femstjerners camping noe for deg! Sverige kan skilte med 14 campingplasser med fem stjerner. Luksuscampingene i Sverige har fasiliteter...