7 utendørs kunstopplevelser i Sverige du ikke vil gå glipp av

Kunst beveger og inspirerer, og det å oppleve kunst utendørs gjør, om mulig, kunstopplevelsen enda sterkere. Verkene får nytt uttrykk i samspill med omgivelsene, og sammen skapes det en unik helhetsopplevelse i en annen kontekst enn innenfor museumsveggene. Her tipser vi om 7 utendørs kunstopplevelser du ikke vil gå glipp av.

Lysfestivaler i Vest-Sverige

I Vest-Sverige går det flere fine lysfestivaler av stabelen i høst. Foto øverst: Asaf Kliger. Foto nederst: Jesper A. 

I Vest-Sverige fargelegges naturen med lyskunst i høst. Hele fire lyskunstfestivaler finner sted i regionen som ligger rett over grensa, og her blir alt fra naust og klipper til byer og øyer opplyst. I Smögen går Island og Lights av stabelen, hvor naturens råhet møter moderne lysteknikk, mens i byen Alingsås finner du Lights i Alingsås, hvor kreativ lyskunst preger offentlige plasser. Omgivelsene rundt fossen Nossan inviterer gjester til spektakulær belysning i oktober, og Borås Bright Art satser på urban lyskunst med lysvandringer og workshops. 

Kunstinstallasjoner i nedlagt industriområde

Örebro kan i tillegg til urban kunst også tilby kunstopplevelser i kombinasjon med industrihistorie. Konst på Hög er en unik skulpturpark på toppen av Kvarntorpshögen i Kumla, ca. 20 minutter fra Örebro. Her kan du spasere blant verk av noen av Sveriges mest kjente kunstnere. Kvarntorpshögen er et industriminne fra olje- og skiferproduksjon, og på plassen ligger en høyde på 100 meter, hvor du finner flere kunstverk. Kvarntorpshögen er et fantastisk rekreasjonsområde der kunst, industriminner og natur veves sammen. 

Byen som galleri 

Street art i Borås. Foto: Robert Dahlberg

Den kreative Borås-mentaliteten har satt et tydelig preg på byen med innovativ gatekunst. Borås er forvandlet til et gigantisk utendørsgalleri med graffiti og skulpturer. No Limit Street Art er en samling kunstverk fra internasjonale gatekunstnere, som fyller byens vegger og torg med alt fra små skulpturer til store veggmalerier.  

Skulpturer i historiske omgivelser

Hildasholm i Dalarna. Foto: Anna Holm/Visit Dalarna 

Hildasholm var læreren og forfatteren Axel Munthes bryllupsgave til sin kone Hilda Pennington Mellor. Huset ble bygget i 1910 og rundt huset ligger en fantastisk hage som er fylt med magiske kriker og kroker, blomster og skulpturer. Hvert år stiller ulike kunstnere ut verkene sine i parken, og i år er det kunstnerne Lena Lervik, Thomas Qvarsebo, Fredrik Zackrisson og Ulla Corin Lindroth som stiller ut sine skulpturer. Utstillingen står frem til 23. september. 

«Lille Louisiana” i Halland

Skulpturparken på Hishult i Halland. Foto: Hishult. 

Kunsthallen og skulpturparken i Hishult går under navnet “lille Louisiana” og er et sted fylt med kunstverk både inne og ute. I hagen kan du spasere blant skulpturer og la deg inspirere av over 50 ulike utsmykninger i stein, bronse og keramikk. Gå heller ikke glipp av de 400 rhododendronbuskene! I et område av hagen er det også anlagt en japansk-inspirert Zen-hage hvor du kan finne roen og nyte stillheten.

Urban kunstbiennal i Örebro 

Kunstverkene på OpenArt preger Örebros bybilde. Foto: OpenArt

OpenArt er en temporær kunstutstilling som finner sted sentralt i Örebro. Hele byen forvandles til en urban kunstbiennal, hvor ulike kunstverk pryder plasser, parker, vegger og gater. OpenArt aktiverer og engasjerer besøkende med sine uventede og inspirerende kunstopplevelser. Du kan gå rundt å oppleve kunsten på egenhånd eller bestille guidede turer. Kunstverkene står fram til 4. september. 

Skulpturpark ved havet 

Skulptur i Pilane finner du i Vest-Sverige. Foto: Roger Borgerlid 


Midt i Bohusläns kulturlandskap ligger skulpturparken Pilane. Utstillingsområdet er ingen tradisjonell park, men et levende beitelandskap der du kan bevege deg fritt blant knauser, enger og stier. I høyden har du fantastisk utsikt over Västerhavet og skjærgården. Områdets mest kjente verk er skulpturen Anna laget av Jaume Plensa, som imponerer besøkende med sin monumentale tilstedeværelse. Skulptur i Pilane har høstet internasjonal anerkjennelse, og for noen år siden kåret The Guardian skulpturparken til en av Europas topp ti beste skulpturparker.

10 høydepunkter i Dalarna

Hvis du bare skal innom 10 steder i Dalarna, er det disse reisemålene vi anbefaler! Her er en blanding av verdenskjente kulturopplevelser, historiske dypdykk, fartsfylte aktiviteter og knasende mattradisjoner. 1. Gå dypt ned i Falu Gruva – UNESCO En gang i tiden var...

Bilferie og rundreiser i Sverige

Å reise på bilferie er en perfekt måte å utforske Sverige. Enten du liker å planlegge reisen på forhånd eller finne stoppestedene underveis, gir bilferie i Sverige deg en stor variasjon av spennende reisemål og aktiviteter. Med vår lange grense til Sverige har vi...

Camping i Sverige

Er du fristet til å teste camping i Sverige, i bobil, campingvogn, telt eller campinghytte? Enten du vil nyte campingferien ved vannkanten, i vakre skoger eller ved bølgende sanddyner, er Sverige et campingparadis som passer både små og store! Med et stort utvalg...

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk svenske ting vi tror de fleste nordmenn kjenner godt til. Rekkefølgen er...

Sommertips

10 sjarmerende byer i Sverige

10 sjarmerende byer i Sverige

Oppdag en ukjent by i Sverige! Her lister vi noen av Sveriges mest sjarmerende byer, perfekt for en minneverdig getaway hos «Söta bror»

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.