Festivaler i Sverige

Det blir sommeridyll og knallgod stemning når svenskene disker opp med musikkfestivaler i alle mulige varianter! Her tipser vi om noen av Sveriges beste festivaler. 

Hva er ikke bedre enn å se favorittartisten spille under solen, mens ølen hviler kald i hånda og festglade mennesker klapper i takt rundt deg? Det er noe spesielt med kombinasjonen sommer og festival, de hører liksom sammen. I Sverige arrangeres det et stort utvalg av festivaler om sommeren og vi har laget en oversikt over noen av de som er verdt å merke seg:

Lollapalooza

Lollapalooza i Stockholm er av en musikkfestival av et eget kaliber, som årlig har konserter med noen av de største internasjonale navnene innen populærmusikk. Festivalen finner sted i en av byens grønne lunger, parken Gärdet. 

Når: juni/ juli. Stockholm

Bingsjöstamman

Tradisjonsmusikk på Binsjöstamman. Foto: Binsjöstamman

Bingsjöstämman er Sveriges største spellemannsstevne, hvor både amatører og profesjonelle spellemenn og visesangere fra nær og fjern møtes. Festivalen har holdt det gående siden 1969 og programmet byr på blant annet sceneopptredener, låvedans og workshops. 

Begynnelsen av juli. Rättvik, Dalarna

Subkultfestivalen

Subkultfestivalen i Vänersborg i Vest-Sverige. Foto: Krichan Wihlborg

Subkult er en kulturfestival som årlig arrangeres i Vänersborg i Vest-Sverige, og som retter seg inn mot subkulturelle og normoverskridene interesser, livsstiler og uttrykk. Festivalen fokuserer på subkulturer som goth, synth, postpunk, indie, metal, punk, emo og industriell elektronika, og den inneholder både musikk, kunst, show, teater, workshops og marked. Subkults mål er å belyse viktige tema som utenforskap, diskriminering, mobbing og tilgjengelighet. Her er alle velkomne, enten du er hengiven gother, innbitt synther eller bare nysgjerrig av natur. 

Begynnelsen av juli. Vänersborg, Vest-Sverige

Alive Festival

Stemingsfullt på Alive Festival i Dalarna. Foto: Alive Festival

Festivalen kombinerer noen av landets største artister med lokale musikerer fra Dalarna. Alive setter Borlänge på festivalkartet og ønsker publikum varmt velkommen med et bredt utvalg av spennende artister. 

Begynnelsen av juli. Borlänge, Dalarna

day at the park 

I begynnelsen av juli avholdes Sveriges nye boutique-festival i sommerbyen Varberg på Hallandskysten. I løpet av to dager byr Varberg inn til en magisk stemning med noen av Sveriges beste artister. 

Begynnelsen av juli. Varberg, Halland

Svenska Dansbansveckan

Det blir lite stillesitting på Dansbandsveckan i Dalarna. Foto: Dansbandsveckan

Svenska Dansbandsveckan er Nordens største dansearrangement med 100.000 besøkende fra alle de nordiske landene. 82 danseband spiller opp til dans på 7 ulike kvelder, og danseglade deltakere svinger seg i gammledans, foxtrot, bugg og swing. 

Midten av juli. Malung, Dalarna

Into the Woods 

Dypt inne i Hallands skoger, ved innsjøen Kroksjön, ligger den magiske festivalen Into the woods.  Into the woods er en musikkfestival, men det blir også yoga og andre kreative aktiviteter som festivalgjestene kan delta på. 

Juli. Hylte, Halland

Fallens Dagar

Fallens Dagar har holdt det gående i 60 år. Foto: Fallens Dagar

Sveriges eldste byfestival har vært arrangert hvert år siden 1959. Storslagen musikk, morsomme aktiviteter, underholdene forestillinger og spennende konkurranser er bare noe av det du kan forvente deg på Fallens Dagar. 

Juli, Trollhättefallen, Vest-Sverige 

Storsjöyran

Storsjöyran i Östersund, eller bare Yran som den heter på folkemunne, er en pionér innen byfestivaler i Sverige og en av landets viktigste festivaler. På 7 forskjellige scener vil over 40 artister opptre i løpet av de tre siste dagene i juli. I tillegg til festivalen vil også den ti dager lange “Yranveckan” finne sted. 

Slutten av juli. Östersund, Jämtland

Uport

Uport er en koselig musikkfestival for alle aldre, og i år igjen inntar Sveriges artistelite Ulricehamn og Åsundens sjøkant. Uport er en herlig musikkfestival der du kan nyte toner i sjø- og bynær atmosfære.

Begynnelsen av august. Ulricehamn, Vest-Sverige

Arvika Hamnfest 

Opplev deilige toner når hamnfesten går av stabelen innerst i havnen i Arvika.

Begynnelsen av august. Arvika, Värmland

Nordic Song Festival 

Nordic Song Festival formidler den nordiske vokalmusikken, og hvert år i august finner den sted i og rundt Trollhättan. Festivalen byr på opera, forelesninger, nykomponert vokalmusikk og mesterklasser. Her finnes det muligheter for den som vil utvikle seg gjennom sang og piano, lytte til deilig musikk, og fordype seg i kunnskap rundt det nordiske repertoaret. 

August. Trollhättan, Vest-Sverige

Way Out West

Way Out West i Göteborg. Foto: Beatrice Törnros

Musikkfestivalen Way Out West arrangeres i vakre Slottsskogen i sentrum av Gøteborg. Her blir det konserter med nye og gamle stjerner innenfor sjangrene rock, elektronika, hiphop og pop. Festivalen har et imponerende utvalg av vegetarmat og upåklagelig festivalstemning. Når festivalen slukker lysene, fortsetter festivalnatten på byens utesteder gjennom klubbprogrammet Stay Out West.

Når: august. Slottsparken, Gøteborg

Live at Heart 

Live at Heart er en byfest og showcase festival i Örebro, hvor over 100 ulike artister, kjente og ukjente, opptrer på 10 ulike scener i byen. Her møtes artister, entreprenører, folk fra musikkindustrien og studenter for å dele erfaringer og lytte til musikk. Festivalen er en sted hvor morgendagens stjerner og kreative talenter får vist seg fram. 

Slutten av august/begynnelsen av september. Örebro

Göteborgs Kulturkalas

Kulturkalaset i Göteborg passer alle aldre. Foto: Beatrice Törnros

Kulturkalaset er en av Nordens største kulturfestivaler som går av stabelen hvert år i Göteborg. Tre steder i sentrum, Bältespännerparken, Kungstorget og Kronhuskvarteren, forvandles til festplasser der de besøkende kan delta i et rikt utvalg av musikk, dans, god mat og drikke. Underholdningen i Bältespännarparken er spesielt rettet mot generasjon Z, hvor det blir dans med kjente tiktok-stjerner, gaming med e-sportstjerner og BookTok-piknik. For de litt eldre blir det allsang med Lasse Kronér i Flunsåsparken og gratis forestillinger på Göteborgs Operan. Kulturkalaset er gratis og åpent for alle. 

Begynnelsen av september. Göteborg. 

Typisk svensk – 15 ting vi forbinder med Sverige

Sverige er et land de fleste nordmenn har et nært kjennskap til. Vi er jo tross alt naboer! Men hva er det egentlig vi forbinder med Sverige? Hva er typisk Sverige for nordmenn? Her er 15 typisk svenske ting vi tror de fleste nordmenn kjenner godt til. Rekkefølgen er...

Camping ved vannet

I Sverige finner du en rekke flotte campinganlegg bare et steinkast fra finkornet sand, skvulpende bølger, forfriskende elver og herlige badeanlegg!    Vil du dra på strandferie – uten å reise langt hjemmefra? Camping og bading går hånd i hånd hos naboen! Vi har...

Vinter i Sverige: 10 morsomme vinteraktivteter

Det er herlig å suse i full fart ned en slalåmløype eller stå på langrenn innover skog og fjell. Men er du trøtt i lårene og trenger litt avveksling, finnes det mange muligheter til å gjøre vinterferien i Sverige til mer enn å bare å stå på ski.   Sverige er et...

10 bortgjemte sommerperler i Sverige

De fleste av oss har hørt om Strømstad og Liseberg, men Sverige er så mye mer enn det. Over grensen finnes det mange bortgjemte perler, som ikke er så kjente for nordmenn. Her er 10 tips til naturskjønne badeplasser, bra spisesteder, sjarmerende hoteller og vakre...

Høsttips

Kulturopplevelser i Örebro

Kulturopplevelser i Örebro

Örebro bugner av kulturelle tilbud og aktiviteter som er vel verdt et besøk. Du kan blant annet oppleve spøkelsesvandringer for voksne, konserter med kjente artister, og smakfulle matfestivaler.

Nytt matsentrum i Halland

Nytt matsentrum i Halland

Halland er blitt en region som har markert seg på matkartet. De har egen guide i White guide, to Michelin-restauranter og tidligere i år ble de også inkludert på matnettstedet Eaters.com sin anerkjente liste “Where to eat 2023”

Velvære på Sveriges riviera

Velvære på Sveriges riviera

I kystregionen Halland har fokuset på helse, velvære og sunn mat eksistert lenge. Kalde bad, ferske råvarer, nærhet til naturen og velgjørende behandlinger har en lang tradisjon i Halland, og her lever befolkningen lengst i hele Sverige. Bli med på en velværereise til Sveriges riviera.